Jump to content

"Postavi pitanje hriščanima"

Оцени ову тему

Препоручена порука

I opet nista...

Kako za koga, brate, kako za koga...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да се вратим на почетно питање, нисам сигуран да је то разјашњено до краја. Стари и Нови Завет су књиге које говоре о два обећања (тј. "завета") која је Бог дао људима. Прво обећање било је дато Јеврејима да ће се међу њима родити "Спаситељ" (Месија, Христос...). Због тога су они добили преко пророка Мојсија читав низ закона који су држали до Његовог доласка. Када је дошао (тј. родио се) Христос, то обећање је "испуњено", а са њим и сви старозаветни закони. Као на пример, ја одем на пут и тебе замолим да ми чуваш кућу - ти си дужан да је чуваш док се не вратим, кад се вратим твоја обавеза је завршена. Значи прво треба разумети да су се старозаветни закони односили само на Јевреје и били су ограничени само на одређени рок. Нису се односили на све народе. Зато ми немамо обавезу да држимо било шта из Мојсијевог закона. Не обрезујемо се, не светкујемо старозаветне празнике итд. - јер је све то било само привремено до доласка Христа. За нас је то историјска и поучна књига, није "законска".

Нови Завет је Христово обећање да ће нас спасити смрти и увести у Царство Божије где више неће бити зла, болести и смрти. Он је то показао својим Васкрсењем. Значи, темељ наше вере (тј. Новог Завета, Хришћанства) јесте Христово васкрсење. Одатле све остало следи. То је та "добра вест" (тј. јеванђеље) у коју ми верујемо. Књига која се зове "Нови Завет" су само сведочанства о том догађају и ономе што се непосредно након тога дешавало. Значи та књига сама по себи није извор вере. Хришћанство би постојало и без ње. У ствари Хришћанство јесте без проблема постојало без ње у прво време, док књиге Новог Завета још нису биле написане, јер су апостоли људима директно говорили о Васкрсењу. Пошто нису могли да буду свуда и у свако време, они су онда почели да пишу "Јеванђеља" (књиге о Христовом животу и васкрсењу) и "посланице" (писма са саветима поводом разних проблема), које су хришћани онда чували и читали. После неког времена су сакупили све те књиге које су имали и ставили у једну књигу коју ми данас зовемо "Нови Завет".

Значи, на тај начин је "Црква створила књигу Нови Завет". Одатле би требало да буде јасан наш однос према тој књизи и у чему се он разликује од, на пример, односа муслимана према Курану. Јер то за нас није књига "објављена директно од Бога", код нас је у ствари Христос тај који је објава, његово васкрсење је главна порука од Бога. Његова објава није написана речима, већ је написана Његовим животом и васкрсењем. У Хришћанству се Бог не објављује људима преко књиге и пророка, већ лично, директно, као један од нас.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pavle, utemeljivač  krščanstva tvrdi da je nagrada za grijeh smrt. Ako je odmazda za učinjeni grijeh smrt zašto onda Sotona nije kažnjen smrću, jer je on glavni uzrok zbog kojeg je učinjen prvi grijeh?

Sotona je odgovoran zbog učinjenog prvog grijeha i on je uzrok svakog drugog učinjenog grijeha na zemlji.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Pavle, utemeljivač  krščanstva tvrdi da je nagrada za grijeh smrt. Ako je odmazda za učinjeni grijeh smrt zašto onda Sotona nije kažnjen smrću, jer je on glavni uzrok zbog kojeg je učinjen prvi grijeh?

Sotona je odgovoran zbog učinjenog prvog grijeha i on je uzrok svakog drugog učinjenog grijeha na zemlji.

Смрт није дословно "казна" за грех у смислу да нас је Бог казнио на тај начин. Смрт је последица греха. Онај ко греши, својом вољом се одваја од Бога, који је једини Извор живота. Значи, човек је сам себи донео смрт.

Е сад, има две различите смрти - телесна и духовна. Телесна смрт је ово што је за нас крај живота и што атеисти сматрају за "крај постојања". Духовна смрт је одвајање од Бога која није "крај постојања", већ једно страшно стање духа које зовемо "пакао". Зато сотона (који је духовно биће, а не телесно) није престао да постоји, али јесте "мртав" у духовном смислу - одвојен од Бога, у паклу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

gde pise da sotona nije i telesno bice? isto pitanje i za andjele, gde u Bibliji pise da su iskljucivo duhovna bica?

i nigde ne pise da ce biti rodjen u svojstvu coveka, nego je receno da ce se pojaviti tj bice pusten iz ada...

Jezekiljevo svedocenje

http://wwwyu.com/biblija/26jzk010.htm

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Испуњава увек, наравно.

De onda molim te ovo objasni:

Nikada neću pogaziti zavjeta svojega, i što su izrekla usta moja, neću poreći.

Uzeo sam svoj štap milost, i slomio ga, da prelomim savez svoj, što sam ga učinio sa svim narodima.

Ovdej na jednom mjestu se kaže da ispunjavaa na drugom da ne ispunjava. Šta je tačno?

Подели на овим сајтовима

Uzeo sam svoj štap milost, i slomio ga, da prelomim savez svoj, što sam ga učinio sa svim narodima.

Ovdej na jednom mjestu se kaže da ispunjavaa na drugom da ne ispunjava. Šta je tačno?

Brate, ja cu samo jos jednom da ti kazem, pa ti kako `oces - Biblija se ne cita i ne tumaci tako bukvalisticki.

Sve sto je tamo napisano ima neki kontekst, odnosno celinu kojoj pripada, i samo se unutar celine dobro razume.

To kad usvojis, na pola puta si blize i da bolje razumes hriscanstvo...

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Brate, ja cu samo jos jednom da ti kazem, pa ti kako `oces - Biblija se ne cita i ne tumaci tako bukvalisticki.

Sve sto je tamo napisano ima neki kontekst, odnosno celinu kojoj pripada, i samo se unutar celine dobro razume.

To kad usvojis, na pola puta si blize i da bolje razumes hriscanstvo...

:)

Ja razumijem da se ne čita bukvalno.To stoji, ali pomozite mi vi koji ste hriščani da to razumijem. Ja ne razumijem. Zato tražim pojašnjenje!

Подели на овим сајтовима

Где ово пише?

Подели на овим сајтовима

Мени ту ништа није нелогично. На једном месту је завет, тј. обећање а на другом савез. Савез је уговор двају лица, савез се распада ако једно лице прекрши свој завет, тј обећање. На пример ако ја обећам да ти редовно испоручујем шљиве ако ти мени редовно испоручујеш вуну, и ако ти не поштујеш твоју страну договора наш савет се раскида иако сам ја држао своје обећање и испуњавао мој део погодбе. Тако бар ја разумем

Подели на овим сајтовима

Da li Boga čovjek može vidjeti?

Misli se na Njegovu bozansku prirodu (sustinu) - Božanska suština se ne može očima videti.

Takodje, ni Bog (Otac), jer se ovaplotio Njegov Logos, ali gledajuci Logosa upoznajemo Onoga čiji je On Logos.

Božija suština se ne može opisati, tako da se ne može ni naslikati. Hristos kaze da se Bog poznaje (vidi)

nečim drugim. "Blaženi su čisti serdcem, jer ce Boga videti": Reč je Gospodnja.

Pevamo:

"Boga čovek ne može videti, na Njega ni činovi angelski ne smeju zirati,

ali kroz tebe Svečistaja javi se ljudima ovaploćeni Logos,

stoga tebe sa nebeskim vojskama slaveći kao Blaženu,

Njega veličamo!"

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...