Jump to content

"Postavi pitanje hriščanima"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jedan novi podatak o vašoj vjeri koji sam naučio jeste da je Crkva starija od Biblije i da ju je ona stvorila.Čitao sam jako dobar tekst od Aleksandra Milojkova o tome. Postoji određen broj pitanja koja bih postavio a za početak: Na koji način je nastao Novi zavjet?

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 111
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ово може да подразумева много што шта, на пример obi-wan је на вашој теми лепо објаснио:

Bog poslavsi svog Sina na zemlju, sklopio svoj zanji/konacni savez/zavet sa ljudima, koji hriscani jednostavno nazivaju Novi Zavet.

Може да подразумева како су писане књиге Новог завета или како су те књиге изабране да буду део Новог завета, мислећи на Свето писмо.

Треба конкретније питање.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest јер. Агапије

Поштовани Босанац, Н. Завет као скуп многих књига/списа (има их 27) је настао спонтано за различите потребе првобитних хришћанских заједница. Дакле, није се десио случај да појединац или група аутора седну и кажу : хајде да напишемо Нови Завет...Не, већ су то списи више у форми писама у којима се или описује Христов живот, учење и васкрсење (то су Јеванђеља) или се описује уређење првобитне Цркве (посланице апостола Павла, Дела Апостолска) итд.

Ипак, ми у целој тој "спонтаности" препознајемо божију намеру и богонадахнутост (инспирацију) јер верујемо да све што се дешава у Цркви, да јесте од Духа Светога.

Први списи Н. Завета су настали тек тридесетак година након Христове смрти и васкрсења (-посланице апостола Павла) а последњи око 100. године (Апокалипса Јованова). 

Неки описи Христовог живота се у занемарљивим ситницама разликују зато што су описивачи били удаљени међусобно или временски или пространо...

Подели на овим сајтовима

Iz živog sećanja Crkve na svog Spasitelja.

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

Jedan novi podatak o vašoj vjeri koji sam naučio jeste da je Crkva starija od Biblije i da ju je ona stvorila.Čitao sam jako dobar tekst od Aleksandra Milojkova o tome. Postoji određen broj pitanja koja bih postavio a za početak: Na koji način je nastao Novi zavjet?

Нови Завет је настао тако што је Христос обновио Стари Завет који су Израиљци имали са Богом. Заправо Завет је остао Завет али је подигнут на један виши ниво.

Подели на овим сајтовима

Kakav vi imate stav prema Starom zavjetu?

Dolazilo je u našim prepiskama do nerazumijevanja po ovom pitanju.

Šta slijedite od starog zavjeta?

Koja je razlika između vas, protestanata i katolika u prihvatanju onoga što se nalazi u Starom zavjetu?

(Ps:Zamolio bih da odgovor na ovo pitanje bude poredan za svaki pravac u hriščanstvu po tačkama da bi što jasniji bio.)

Подели на овим сајтовима

Kakav vi imate stav prema Starom zavjetu?

Dolazilo je u našim prepiskama do nerazumijevanja po ovom pitanju.

Šta slijedite od starog zavjeta?

Koja je razlika između vas, protestanata i katolika u prihvatanju onoga što se nalazi u Starom zavjetu?

(Ps:Zamolio bih da odgovor na ovo pitanje bude poredan za svaki pravac u hriščanstvu po tačkama da bi što jasniji bio.)

Неможе се одговорити на твоје питање.

Просто јер је погрешно постављено.

Ми следимо Нови Завет. Сам си то навео на почетку , зашто сада питаш на који начин следимо Стари Завет.

Такође реч "следимо" ми не следимо. Ми имамо Завет!

Нема шта да га следимо, ми као народ имамо Завет са Богом кроз Христа и у Христу. И тај Завет даје идентитет нашој нацији. Јер ми јесмо православни Хришћани само захваљујући томе што имамо Завет са Богом посредством Христа . Себе сматрамо нацијом Божијом , изабраним народом , и Новим Израиљом захваљујући том Новом Завету у Христу . 

Ни Авраам није испуњавао у формалном смислу и законски Завет који је Бог дао претпотопским људима, Адаму и Еви рецимо па ипак је био у Завету са Богом. Јер Авраам је јео месо животиња а првим људима Бог то није дозвољавао него само семење.

Такође први људи нису имали обрезање као део Завета, а Аврааму је Бог дао то у завет. Ми који смо се крстили у Христа у њега смо се обукли па његово обрезање , његово васкрсење, његово преображење, његову смрт носимо на себи просто крштењем .

Нови Завет је као што сам навео исти онај стари Завет са истим оним Богом али на једном вишем нивоу.

Стога нема потребе да се враћамо  у забавиште , као што ни ти не би желео да се враћаш на Завет првих људи Адаме и Еве и зобаш само семенке ко кокош , него лепо кољеш курбан за бајрам па ћопаш. 

Тако и ми ваше исламско држање старозаветних закона гледамо као повратак у забавиште иако сте на историјском нивоу средње школе на ком се налази тренутно цело човечанство, остао нам је још једино факултет али ви сматрате да играчке из забавишта не могу бити превазиђене и замењене књигама и прибором школским , нити средњошколским а за факултет мислите да ни не постоји. Но ту нисте сами , о факултету не знају ни многи Хришћани.

Подели на овим сајтовима

За остале конфесије не могу да причам, то нека одговоре они сами.

Мој став је позитиван. Из Старог завета највише следимо Христа, пошто је на тако леп начин најављен његов долазак.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ништа Новим заветом није укинуто, већ испуњено.

Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним. Мт. 5, 17

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Ништа Новим заветом није укинуто, већ испуњено.

Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним. Мт. 5, 17

Neispravan odgovor!

Dajte nek odgovori onaj  ko zna!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest јер. Агапије

Један је закон божији који је вечан и непроменљив у Старом и Новом завету.

Десет божијих заповести:

• Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене.

• Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

• Не узимај узалуд имена Господа Бога својега.

• Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и сврши све своје послове, а седми дан је одмор Господу Богу твојему.

• Поштуј оца својега и мајку своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

• Не убиј.

• Не чини прељубе.

• Не кради.

• Не сведочи лажно на ближњега својега.

• Не пожели ништа што је туђе.
... као и сва пророштва из Ст. завета која се односе на долазак Месије - Христа. Измењено од јер. Агапије
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...