Jump to content

Školstvo u Srbiji... tužan rezime

Препоручена порука

@@R.Žiskar,

Ja sam psihologiju upisala zato što sam je stvarno volela; druga alternativa mi je bila etnologija :D

Moji roditelji su bili u fazonu da je možda bolje da upišem, naprimer, žurnalistiku, pošto umem lepo da pišem...

Ili jezike, pošto sam jako dobro govorila i engleski i ruski...

Sad, pošto se na tržištu rada traže neke osobine koje ja nemam :rolleyes: ja ne radim u struci, ali šta sad...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 254
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ustvari, vrlo je tužno da ti ekonomski momenat bude najvažniji prilikom izbora fakulteta; meni je jako žao kad čujem da neko ko je sposoban i pametan ne može da studira, zato što nema para. I kakav mi je to adolescent koji sračunato razmatra svoju budućnost?

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

@@R.Žiskar,

Ja sam psihologiju upisala zato što sam je stvarno volela; druga alternativa mi je bila etnologija :D

Moji roditelji su bili u fazonu da je možda bolje da upišem, naprimer, žurnalistiku, pošto umem lepo da pišem...

Ili jezike, pošto sam jako dobro govorila i engleski i ruski...

Sad, pošto se na tržištu rada traže neke osobine koje ja nemam :rolleyes: ja ne radim u struci, ali šta sad...

Психологија је дивна наука али ако нема где да се примени, џабе лепота.

Ако волиш то да радиш и да се тиме бавиш, пронађи начин да то и радиш.

Једна моја другарица је твоја колегница, радила је као социјални радник. И стално кукање, плакање, те не ваља ово, те не ваља оно. А кад сам јој рекао да отвори приватну ординацију, одмах је испало деведестет три разлога зашто је то немогуће...

И, видиш, после твог школовања, Србија пише да има психолога више али га, у ствари нема. Има некога ко се бави нечим што не воли толико колико воли оно што је завршио. Искрено се надам да те и тај други посао чини иоле задовољном.

Да је школство како треба да буде, држава би одређивала квоте за факултете према својим потребама и према могућности запослења тих академских грађана. Јер ништа горе нема него кад уложиш у некога а тај неко сутра не може да добије посао у својој струци већ ради нешто сасвим треће за ситне паре а у себи се глође јер му командује газдин син са завршених три разреда средње. Слабији одаберу алкохол и псилоцибе, јачи безбол палицу или боксер али генерално, путеви су им исти.

Подели на овим сајтовима

I kakav mi je to adolescent koji sračunato razmatra svoju budućnost?

Па, није им се свиђао социјализам, хтели су сурови капитализам, а тамо влада ред к`о у пекари. А у пекари смо ти, тато, ја и бато. И има ту  кравату да носиш и на +40...

Опет одох у кинематографију.

Дакле, на западу прве паре зарађујеш са 14 година (ако хоћеш да будеш нормалан за њихове појмове, иначе, успешнији почињу са две-три године, рецимо Д.Трамп). Са 18 идеш од куће и постајеш родитељима пријатељ који долази на два већа празника. Стипендија? Може, али мораш да млатиш по лопти или да те млате у главу и да се при том смешкаш и веселиш. Без стипендије, ако су деда и баба почели да штеде за твоје школовање, онда ћеш и да се школујеш, ако не - нога, нога.

Е, сад би наши студенти бесплатно школовање, плаћен смештај и храну, као у социјализму? Па чекај, ко је овде луд?

Подели на овим сајтовима

Да је школство како треба да буде, држава би одређивала квоте за факултете према својим потребама и према могућности запослења тих академских грађана. Јер ништа горе нема него кад уложиш у некога а тај неко сутра не може да добије посао у својој струци већ ради нешто сасвим треће за ситне паре а у себи се глође јер му командује газдин син са завршених три разреда средње.

Pazi, da država nešto valja, valjalo bi i školstvo. Kvota za moj smer je bila na 60, što je opet previše, a na kraju je slušalo 110 ljudi prvu godinu, što je potpuno suludo.

Srećom, ne radim za sitne pare; doduše, ni za krupne :) tako da je to OK. Ali opet želim da se bavim onim što sam studirala i normalno da sam razočarana kad na neke konkurse na koje se prijavim prođe neko ko ima vezu.  Kad završim obuku za lajf kouča, ima da otvorim nešto sa kolegama. A u međuvremenu, radim ovo što radim.

Ne uspevam da citiram deo posta, ali što se tiče kapitalizma i školovanja, mislim da je najbolji sistem obrazovanja u skandinavskim zemljama, koje imaju i najveći procenat visokoškolovanih, ali i jedan fer sistem koji ipak uvažava čoveka. Nije sve ni u kapitalizmu.

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

Mislim da je početkom prošle godine negde bio štrajk prosvetnih radnika. I malo sam čitao komentare koje ostavljaju. Evo nekih upečatljivih (naravno, uvek postoji mogućnost da je potpisani 'prosvetni radnik' neko ko se zeza ili trol, da se odma' ogradim :)):

- Kako u Nemačkoj prosvetari mogu da imaju plate od 2000 evra, a mi u Srbiji ne možemo?

- Vi što radite kod privatnika, šta se bunite, ko vam je kriv što niste završili fakultet...

- Uopšte me ne interesuje kako će država da nam poveća plate, to nije moj problem! Dok ne povećaju, ne radimo!

- Prekinite više da smarate sa svojim komentarima, vi što radite kod privatnika, ko vam je kriv što ste neobrazovani! idite kupujte gazdi cigare i brišite mu kola...

- Ajde vi što radite kod privatnika, uhvatite i vi malo svoje gazde za gušu da vam povećaju plate, nemojte da kukate ovde. Što im dozvoljavate da vas iskorišćavaju?

....itd

Ne znam šta reći, a da komentar ne bude suvišan.

:)

Подели на овим сајтовима

Па, није им се свиђао социјализам, хтели су сурови капитализам, а тамо влада ред к`о у пекари. А у пекари смо ти, тато, ја и бато. И има ту  кравату да носиш и на +40...

Опет одох у кинематографију.

Дакле, на западу прве паре зарађујеш са 14 година (ако хоћеш да будеш нормалан за њихове појмове, иначе, успешнији почињу са две-три године, рецимо Д.Трамп). Са 18 идеш од куће и постајеш родитељима пријатељ који долази на два већа празника. Стипендија? Може, али мораш да млатиш по лопти или да те млате у главу и да се при том смешкаш и веселиш. Без стипендије, ако су деда и баба почели да штеде за твоје школовање, онда ћеш и да се школујеш, ако не - нога, нога.

Е, сад би наши студенти бесплатно школовање, плаћен смештај и храну, као у социјализму? Па чекај, ко је овде луд?

Ja ne znam o kome ti sada ovde pricas.

Ako govorimo o Evropi ( ovoj staroj) onda ja tvrdim ( jer znam , a znam jer i zivim 25 godina u istoj)

da je skolovanje besplatno, pa tako siromasniji studenti dobijajuu od drzave dotaciju ( koja je negde oko 200 evra),

usput i decji dodatak do svoje 27 godine ( oko 130 evra),a za studiranje ne placaju nista. Zive prilicno komtono

jer studentski dom kosta oko 100 evra, za raspuste sljakaju malo, a od tih para sebi prisute putovanja, ali bogami

i odrzavanje atuta pri cemu im auto obicno roditelji ppoklone za osamnaseti rodjendan.

Usput, rodteljui im do kraja  zivota ´finansiraju kojesta, pa i stanove, kuce.

Pricati da roditelji nekoga teraju od kuce sa 14 godina, zaista je besmisleno, a i zakon to ne dozvoljava.

Nemacki nastavnici( profesori) imaju i 2500 evra plate.

Uostalom, ovde dece i nema, roditelji imaju po jedno ( uglavnom zeljeno) dete tako da je apsurd pricati

da je to dete prinudjeno da radi na gradjevini.

Подели на овим сајтовима

Osim toga, sta i ako je neko genije pa zavrsi ETF?

Ovo moram da ispričam momku, mami, tati, tatinoj ženi, bratu...  :D

Nisu više ni tu svi smerovi preterano traženi. Tržište je varljivo. Mnogo zavisi od toga koliko i kakvog iskustva imaš, a i od zrnca sreće...

• Волим 1

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

А тако треба и у Србији? 

Ja sam se samo osvrnula na tvoju opasku da ovde roditelji svoju decu od 14 godina izbacuju i teraju ih kao da rade.

O natalitetu mogu samo da kazem kako je, ja na to nemam uticaja ni u Nemackoj, Italiji ili Srbiji, a ako se ne varam

ovde to i nije tema.

Подели на овим сајтовима

Е, то је позитиван став према послу који волиш. Нађеш начин а не оправдање као "аутор" уводног текста.

Ja razumem donekle autora, pošto je verovatno ozbiljno razočaran. Da se razumemo, nije uopšte lako upisati se na taj smer. A nije ga lako ni završiti. Ja lično ne bih mogla da se nosim sa "bolonjizovanim" ispitima. Inače je sredina tamo prilično kompetitivna i agresivna, a sad su je napravili još gorom. A znanje koje dobijaš sada na studijama je potpuno neprimenjivo, jer je i sam profesorski kadar jako loš; naravno, čast izuzecima, ima nekih profesora kojima možemo da se ponosimo.

Ali, istina, ima malo i samoopravdavanja  autora. A pogotovo kad se priča o prodavanju narkotika da bi se platila školarina, to je vrlo glupavo objašnjenje. 

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

Ja sam se samo osvrnula na tvoju opasku da ovde roditelji svoju decu od 14 godina izbacuju i teraju ih kao da rade.

O natalitetu mogu samo da kazem kako je, ja na to nemam uticaja ni u Nemackoj, Italiji ili Srbiji, a ako se ne varam

ovde to i nije tema.

То није моја опаска.

То је твоје тумачење моје поруке. Ја сам јасно навео у поруци шта мислим а некакво "избацивање" и "терање од стране родитеља" није било део моје поруке већ твоје тумачење онога што сам написао.

Треба бити опрезан у тумачењу саговорника којег не познајеш јер може доћи до неспоразума.

Срећом је визни режим либерализован па ће "аутор текста" моћи да ужива у благодетима западног начина школовања. Довољно је да скупи за карту, остало му је, видим, све обезбеђено.

Подели на овим сајтовима

Мене занима само једна ствар: како мислите да ствари у просвети могу да се побољшају? Али да издвојите баш најбитнији моменат и без сувишне приче. Можда би могла да се направи анкета на почетку теме.

Ово питам јер и сама  радим у школи и одавно сам прошла фазу констатовања проблема.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...