Mironosica Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 uzrok je : nema ljubavi vec samo plan i program i pusta egzistencija na zalost jos nisam upoznala prfesora kojeg deca vole ,i ko je svoj predmet priblizio deci na " drugaciji naci " sem onoga sto mu je u planu i programu za sve postoji nacin samo treba imati volju profesori se pridrzavaju plana i programa i ne zanima ih zasto deca nisu zaintresovana ... Tata-srednjoškolac је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Не, него сам толико сломљена целом ситуацијом, а постаје све гора и краја томе нема, да сам наредила себи неку дистанцу. Naravno da ima kraja: "Samo su mrtvi videli kraj rata!" Ili sto bi rekao Obama na inauguraciji: "Bice nam gore pre nego sto nam bude bolje!" Ili "svetlost svetli u tami i tama je ne obuze", ovo je mozda i najprakticniji savet za uspeh. Јелина је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 uzrok je : nema ljubavi vec samo plan i program i pusta egzistencija na zalost jos nisam upoznala prfesora kojeg deca vole ,i ko je svoj predmet priblizio deci na " drugaciji naci " sem onoga sto mu je u planu i programu za sve postoji nacin samo treba imati volju profesori se pridrzavaju plana i programa i ne zanima ih zasto deca nisu zaintresovana ... A da ti malo elaboriras ovo boldovano? Znaci da ako decu ne zanima francuska revolucija, latinski, Crnjanski, onda bi profesori morali da svoj program (a koji ministarstvo obrazovanja odredjuje) morali da prebace na Arkana , njegovu Udovu, Pink, Djokovica, Dzajica, nekakve tenis patike koje su aktuelne? Pa zar skola nije oduvek bila nekakva vaspitna i obrazovna ustanova gde je postojao neki red i disciplina, a ne da ti deca odrdedjuju skolski program i sta im je po volji, a sta nije? Deca su zainteresovana da vise 24 sata na fejsu, skola njih ne zanima, i ti bi sada da to aminujes? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Не, него сам толико сломљена целом ситуацијом, а постаје све гора и краја томе нема, да сам наредила себи неку дистанцу. Ja tebe savrseno razumem i zato ti i ja savetujem, koliko ti je moguce ( a nije to bas jednostavno) da se jednostavno distaciras i da otaljavas svoj posao , onako kao oni sto rade u opstini ,imaju od skole dva razreda i veliki odmor, a istu platu kao i ti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Ili "svetlost svetli u tami i tama je ne obuze", ovo je mozda i najprakticniji savet za uspeh. То само под условом да се усмериш искључиво на свој рад и сарадњу са децом (која су ми сан снова, али стварно) и да се не бавиш много целокупном ситуацијом. Е, тако можеш да светлиш колико год умеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 uzrok je : nema ljubavi vec samo plan i program i pusta egzistencija Па види, ако желиш да било шта промениш мораш да урадиш нешто ново и необично чиме онда аутоматски себе доводиш на пенал свима осталима који не раде како треба и којима је у интересу да се ништа не мења. Систем је направљен за диносаурусе. Награђује конформизам и послушност. Конкуренција не постоји. Помогло би, на пример, да се уведе систем са ваучерима - тако да родитељи сами бирају школе за своју децу, а школе добијају онолико лове колико су деце привукле. Онда би они који не раде добро морали да остану без плате, тј. без посла. Тиме би се успоставила конкуренција и нешто променило. malina :), Tata-srednjoškolac, Јелина and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Ja tebe savrseno razumem i zato ti i ja savetujem, koliko ti je moguce ( a nije to bas jednostavno) da se jednostavno distaciras i da otaljavas svoj posao , onako kao oni sto rade u opstini ,imaju od skole dva razreda i veliki odmor, a istu platu kao i ti. Дистанцирање и отаљавање никако није исто. Дистанцирам се једино од улоге која се бави неправилностима и наметнутим апсурдима. R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Дистанцирање и отаљавање никако није исто. Дистанцирам се једино од улоге која се бави неправилностима и наметнутим апсурдима. A jel, pa kad porastes ce ti se kaze samo. A sada se distanciraj, ali bez mene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 @@Rayela, Нисам баш схватила на шта сад мислиш, а и одрасла сам прилично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Помогло би, на пример, да се уведе систем са ваучерима - тако да родитељи сами бирају школе за своју децу, а школе добијају онолико лове колико су деце привукле. Онда би они који не раде добро морали да остану без плате, тј. без посла. Тиме би се успоставила конкуренција и нешто променило. Мада, и сада се средње школе бирају по личном опредељењу, али ни та популарност не значи превише. И то зависи од опште ситуације и колико се процењује да ће нешто бити перспективно. Рецимо, имаш одличне занатске смерове који нису тражени, а то са друге стране не значи да је наставно особље те школе лоше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 зашто онда постојеће приватне школе тако лоше функционишу? Kako meris to lose funkcionisanje? Ja bas primecujem suprotno. Naprimer privatni pravni univerziteti bolje funkcionisu od drzavnih. Takodje i ekonomski. Uzmi ovaj primer. Roditeljima skines deo poreza koji se placa za skole (jer je budzet laksi) Imas recimo u jednom krusevcu npr... 3 000 novih polaznika u prvu godinu srednje skole. Na tih 3 000 polaznika imas desetak skola. Svaka od tih desetak skola ce da se takmici jedna sa drugom da polaznicima obezbedi sto veci kvalitet nastave i znanja, da bi sto vise studenata dobila za sebe. Samim tim profesori u srednjim skolama ce mnogo vise paziti o studentima, jer su roditelji tih studenata oni koji im placaju skolovanje svog deteta. Kada dodje problematicni student, profesori ce se angazovati da vide sta je problematichno u njemu i nece biti onih problema "moje dete je super profesori ne valjaju" vec ce se po proceduri tachno ustanoviti ko je problem, pa ce i sami roditelji imati izbor da li zele da veruju ili ne zele da veruju, da li zele da ostave novac toj skoli ili ne. I na kraju, ako neko ne zavrsi skolu ili je zavrsi lose time sto bi podmicivao profesore ili samu skolu to ce njemu najvise da skodi sutra dan na trzistu rada jer nece dobro raditi svoj posao. Posebno danas u privatni firmama. Razmisli ti kao vlasnik stolarske radnje, hoces obucenog stolara koji zna da izdelje stolicu ili onog koji je bezao iz skole a ne zna da izdelje stolicu? Тај наставак проблема је мало обрнут тернутно. Прво се нађе посао па се онда "заврши" одговарајућа школа. A gde je tu tacno problem privatnog skolstva? To se radilo ( i radi se ) i sa drzavnim. Znash i sam. u Srbiji i nema privatnih skola, ima nekoliko privatnih univerziteta koje mozes macku da okacis na rep, Ne bih se slozio. Naprimer univerzitet union. Jako kvalitetna obrazovna ustanova. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Мада, и сада се средње школе бирају по личном опредељењу, али ни та популарност не значи превише. И то зависи од опште ситуације и колико се процењује да ће нешто бити перспективно. Рецимо, имаш одличне занатске смерове који нису тражени, а то са друге стране не значи да је наставно особље те школе лоше. Зато би занатске смерове требало укинути и препустити школовање стручног кадра привреди. То је апсолутно једини начин да се радно оспособи онолико људи колико је заиста потребно за одређене ствари. Државни апарат размишља статично. Врло често размишља у далекој прошлости, али чак и да размишља савремено, опет размишља статично. ”Данас је велика потражња за водоинсталатерима, те нам треба 5000 у наредних пет или десет година”, каже неки ћата. У стварности, у тренутку кад држава одшколује тих 5000 (чак и ако замислимо немогуће, да је то школовање заиста квалитетно), деси се промена технологије и тих 5000 не вреде ничему. Иднустрија је, с друге стране, на лицу места, она креира и прати промене и сходно томе моментално може да промени програм. Ми данас (не само у Србији) имамо образовни систем из 19. века, а цивилизација напредује до сада невиђеном брзином. Знања се гомилају незамисливо брзо. Технологије се смењују у року од неколико година. А ми имамо људе који заврше факултет, запосле се у школи и онда до краја живота понављају једне те исте ствари. Штрумпфета, Grizzly Adams, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Haha brate to za Union... Kazu mi drugari koji tamo studiraju da zatvaraju prozore od kola kada voze da im ne ubace diplome dok prolaze pored... Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 A da ti malo elaboriras ovo boldovano? Znaci da ako decu ne zanima francuska revolucija, latinski, Crnjanski, onda bi profesori morali da svoj program (a koji ministarstvo obrazovanja odredjuje) morali da prebace na Arkana , njegovu Udovu, Pink, Djokovica, Dzajica, nekakve tenis patike koje su aktuelne? Pa zar skola nije oduvek bila nekakva vaspitna i obrazovna ustanova gde je postojao neki red i disciplina, a ne da ti deca odrdedjuju skolski program i sta im je po volji, a sta nije? Deca su zainteresovana da vise 24 sata na fejsu, skola njih ne zanima, i ti bi sada da to aminujes? a da ti sad malo ne izvrces moje reci ? vidim Zvonko je razumeo ,pa sad ne bi da ti elaboriram boldovano ,jer nema svrhe није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Мада, и сада се средње школе бирају по личном опредељењу, али ни та популарност не значи превише. И то зависи од опште ситуације и колико се процењује да ће нешто бити перспективно. Рецимо, имаш одличне занатске смерове који нису тражени, а то са друге стране не значи да је наставно особље те школе лоше. Главна ствар је не само да се школе бирају, већ да од тога зависи посао предавача. Када сте последњи пу чули да је неки професор добио отказ зато што није добро радио свој посао? Ако је уопште забележен такав случај... Значи, прва ствар која мора да се деси да би нешто било боље јесте да посао и плата просветних радника почне да зависи од купаца и потражње - као у свим нормалним занимањима. И да почну да добијају отказе они који не раде добро. Наше школе (и многе друге државне институције) су јазбине у које се људи "увале" и онда - радили не радили - само отаљавају и "чекају пензију". То тако не може. Mironosica and DankaM је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука