Jump to content

Školstvo u Srbiji... tužan rezime

Препоручена порука

Мене занима само једна ствар: како мислите да ствари у просвети могу да се побољшају? Али да издвојите баш најбитнији моменат и без сувишне приче. Можда би могла да се направи анкета на почетку теме.

Ово питам јер и сама  радим у школи и одавно сам прошла фазу констатовања проблема.

Ja ne radim u skoli, ali me zaista boli ta nekakva propast i sunovrat skolstva.

Nije to samo u Srbiji tako, ali sta me se tice kako je u Argentini.

Ja bih kao prvo uvela unifome u skole i to od prvog razreda. I tu bih bila rigorozna bez ikakvog " gledanja kroz prste"

ovome ili onome. Pokusala bih da se vratim na neku osnovnu disciplinu, a ta bi bila da djaci ustaju kada uciteljica ulazi na cas,

da roditelji ne smeju da podmicuju i ucenjuju ni direktora skole ni nastavnie, uciteljice,

I nastavno osoblje bih tesko kaznjavala samo ako se usude da traze pare ili bilo sta od roditelja, ali i kada pokusavaju

da maznu neku lovu od neke ekskurzije ili obicnog izleta.

Koliko su rodtelji krivi , toliko su i nastavnici krivi jer ja kada vidim da detetu jos u predskolskom utrapljuju nekakve casopise

za skupe pare, a nisu potrebni, nego vaspitacica dobija 300 dinara do tih 600, onda i ja poludim, kazem da cu ici da je

prijavim, onda me roditelji deteta sprecavaju u smislu, a de da se ne zameramo" dete ce imati nekih posledica.

Znaci da je na vama, prosvetnim radnicima da to sprecavate, ne da ocekujete da vam deca , roditelji ili drustvo, drzava

resavaju vas javasluk i korupciju najnizih i najstrasnijih razmera.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 254
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мене занима само једна ствар: како мислите да ствари у просвети могу да се побољшају? Али да издвојите баш најбитнији моменат и без сувишне приче. Можда би могла да се направи анкета на почетку теме.

Ово питам јер и сама  радим у школи и одавно сам прошла фазу констатовања проблема.

Моје мишљење је да универзитети не могу да буду некакви "независни" ентитети у оквиру државе у смислу одлучивања о будућности академских грађана. Једноставно мора да постоји некаква врста надзора који не би дозвољавао да они са добрим идејама чекају да се уклони неки од фосилних остатака да би млади дошли на чело катедре. Наравно, ово није искључив став и не подразумева све професоре али би укључио бар 50% њих.

Контрола рада професора, оцењивање њиховог предавања, начина приступа студентима, посвећеност раду би требала да буде мерило за њихову плату. Кратко и јасно. Ако комисија одлучи да не умеш да пренесеш знање, пакуј кофере и тражи посао који не захтева рад са људима.

Престанак праксе да свака генерација учи из новог уџбеника чак и такве ствари као што су техничке  науке. Професор код којег више од 80% студената не прође испит треба и сам да буде подвргнут испиту од стране овлашћене стручне комисије која би проценила не његово знање већ његов педагошки приступ и моћ преношења знања.

Уложити средства у сређивање простора за учење и увести казне од 1.000.000 динара па на више за потписивање по столицама од стране студента. Уложити средства у опрему за учење.

Основати систем стипендирања од стране компанија које су заинтересоване, лобирати за стипендије и у компанијама ван земље.

Драстичним казнама кажњавати примање мита али и непријављивање покушаја подмићивања. Сваки покушај подмићивања казнити трајним удаљавањем са свих универзитетских објеката.

Ето, на брзину...

Подели на овим сајтовима

Privatizaciaj svakog skolstva sem osnovnog sa donacijama drzave za dobre studente u vidu stipendija i kredita za skolovanje je idealno resenje. 

Samo sto to nikom ne pada na pamet, jer sta ce svi ovi jadni socijalisti na teretu drzave ako privatnik vlasnik skole krene od njih da zahteva da edukuju decu i postoju njihova prava? 

Da postuju to da su oni od roditelja te dece placeni da ih nauce necemu, a ne da ih maltretiraju, glume ludila, i ne ulazu dovoljno truda u potencijalno "problematichnije" dete. 

U srbiji te niko ne nauci da ucis, niti ikog to zanima da te nauci. U Srbiji te niko ne nauci da cenis svoje znanje,  niti ikog zanima da te nauci da cenis i koristis svoje znanje.

A da ne pricam o tome da ce u privatnim skolama nasilje biti neprihvatljivo, da ce veze biti neprihvatljive, da ce nuditi samo korisne stvari itd.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ziskar, nema korupcije na ovim ozbiljnim univerzitetima., Od kud bi neki cuveni teolog,lingvista, reziser, slikar,

filozof, maznjavao nekoliko stotina evra ? Ne, to hvala Bogu ne postoji. Koliko znam  ne postoji na BU

ni na jednom fakultetu. Postoji na medicini, ali tu se drugacije placa, a i na dobrovoljnoj je bazi. sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

p.s. hteo sam josh jednu stvar da dodam koja je sustinski izostavljena. Skole treba da se brinu o psihickom, emotivnom, karakternom  razvoju lichnosti od malena. Medjutim nasa skola se brine da naucis algebru i onda sutra dan tu algebru da primenis. I treba, ali ako neko ne nauci dobro algebru, koga pita zasto to nije uacio, zasto je manje radan nego druga deca itd? 

Vec se odgovornost odmah svali na njega iako mozda ima odredjenih emotivnih poteskoca koja mu otezavaju ucenje, rad, posvecenost, disciplinu. Naprimer problematicnu porodicu. 

Подели на овим сајтовима

Privatizaciaj svakog skolstva sem osnovnog sa donacijama drzave za dobre studente u vidu stipendija i kredita za skolovanje je idealno resenje. 

Samo sto to nikom ne pada na pamet, jer sta ce svi ovi jadni socijalisti na teretu drzave ako privatnik vlasnik skole krene od njih da zahteva da edukuju decu i postoju njihova prava? 

Da postuju to da su oni od roditelja te dece placeni da ih nauce necemu, a ne da ih maltretiraju, glume ludila, i ne ulazu dovoljno truda u potencijalno "problematichnije" dete. 

U srbiji te niko ne nauci da ucis, niti ikog to zanima da te nauci. U Srbiji te niko ne nauci da cenis svoje znanje,  niti ikog zanima da te nauci da cenis i koristis svoje znanje.

A da ne pricam o tome da ce u privatnim skolama nasilje biti neprihvatljivo, da ce veze biti neprihvatljive, da ce nuditi samo korisne stvari itd.

Megatrend je Majka Mara za tvoju teoriju, Ali i Toma Diploma, diplomac nekog privatnog ( ne znamo tacno kog).

Zena Marka Milosevica ( nepismena seljanka) postaje nekakiav sef njegovog univerziteta u Pozarevcu. I ti bi da to

uvedes i na ETF, Teologiju, Filoloski.

Ne, hvala lepo.

Подели на овим сајтовима

Megatrend je Majka Mara za tvoju teoriju, Ali i Toma Diploma, diplomac nekog privatnog ( ne znamo tacno kog).

Zena Marka Milosevica ( nepismena seljanka) postaje nekakiav sef njegovog univerziteta u Pozarevcu. I ti bi da to

uvedes i na ETF, Teologiju, Filoloski.

Ne, hvala lepo.

I sta ima onaj sto je zavrsio megatrend? Ko ce njega da zaposli sutra dan? 

Megatrend je upravo dokaz moje teorije. 

Подели на овим сајтовима

Ziskar, nema korupcije na ovim ozbiljnim univerzitetima., Od kud bi neki cuveni teolog,lingvista, reziser, slikar, filozof, maznjavao nekoliko stotina evra ? Ne, to hvala Bogu ne postoji. Koliko znam ne postoji na BU ni na jednom fakultetu.

Nažalost, Rayela, postoji. I to u tolikoj meri i toliko vidljivo, da je za Bogu plakati...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Ziskar, nema korupcije na ovim ozbiljnim univerzitetima., Od kud bi neki cuveni teolog,lingvista, reziser, slikar,

filozof, maznjavao nekoliko stotina evra ? Ne, to hvala Bogu ne postoji. Koliko znam  ne postoji na BU

ni na jednom fakultetu. Postoji na medicini, ali tu se drugacije placa, a i na dobrovoljnoj je bazi. sHa_sarcasticlol

Корупција нису само еври. Стотине или хиљаде, мање битно.

Корупција је и - кључеви од викендице на петнаест дана; кола са шураковог плаца; сукња краћа од примереног за студенткињу; уговор за пројекат...

...настави низ...

Подели на овим сајтовима

I sta ima onaj sto je zavrsio megatrend? Ko ce njega da zaposli sutra dan? 

Megatrend je upravo dokaz moje teorije. 

Тај наставак проблема је мало обрнут тернутно.

Прво се нађе посао па се онда "заврши" одговарајућа школа.

Подели на овим сајтовима

@@Rayela, То што помињеш већу дисциплину,униформе и некорумпираност - све стоји, али то су све последице. Мене занима узрок који дозвољава јавашлук и наопакост.

Подели на овим сајтовима

Nažalost, Rayela, postoji. I to u tolikoj meri i toliko vidljivo, da je za Bogu plakati...

Ja sam odavno studirala ( Filoloski, Beograd), imala sam srecu da sam imala profesore koji bi pre umrli od gladi

nego da nekome pare traze, ali tako je bilo na svim fakultetima, ( izuzev na medicini, ali tu su studentkinje

zelele neke desetke pa su dobrovoljno pruzale protivusluge ali toga ima svuda, to i nije tema).

U svakom slucaju je to decenijama bilo nepoznato, drustveno neprihvatljivo, ali nikome i nije

padalo na pamet da moze da dobije esktra pare za neke ocene.

I jos nesto, ja ne znam da je danas tako nesto moguce, barem ne na teoligiji,filozofiji, ili ovom mom faksu.

Подели на овим сајтовима

@@Rayela, То што помињеш већу дисциплину,униформе и некорумпираност - све стоји, али то су све последице. Мене занима узрок који дозвољава јавашлук и наопакост.

Pogresno shvatanje i poimanje nekakve demokratije, gde svako misli da mu se moze samo ako ima pare i polozaj.

Toj e moje skromno misljenje o celoj stvari, a mislim da sam u pravu.

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење је да универзитети не могу да буду некакви "независни" ентитети у оквиру државе у смислу одлучивања о будућности академских грађана. Једноставно мора да постоји некаква врста надзора који не би дозвољавао да они са добрим идејама чекају да се уклони неки од фосилних остатака да би млади дошли на чело катедре. Наравно, ово није искључив став и не подразумева све професоре али би укључио бар 50% њих. Контрола рада професора, оцењивање њиховог предавања, начина приступа студентима, посвећеност раду би требала да буде мерило за њихову плату. Кратко и јасно. Ако комисија одлучи да не умеш да пренесеш знање, пакуј кофере и тражи посао који не захтева рад са људима. Престанак праксе да свака генерација учи из новог уџбеника чак и такве ствари као што су техничке науке. Професор код којег више од 80% студената не прође испит треба и сам да буде подвргнут испиту од стране овлашћене стручне комисије која би проценила не његово знање већ његов педагошки приступ и моћ преношења знања. Уложити средства у сређивање простора за учење и увести казне од 1.000.000 динара па на више за потписивање по столицама од стране студента. Уложити средства у опрему за учење. Основати систем стипендирања од стране компанија које су заинтересоване, лобирати за стипендије и у компанијама ван земље. Драстичним казнама кажњавати примање мита али и непријављивање покушаја подмићивања. Сваки покушај подмићивања казнити трајним удаљавањем са свих универзитетских објеката.

И само још да све овлашћене комисије не буду корумпиране... Дакле - шта је још даљи основ за овакав предлог?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...