R.Žiskar Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 mislim da nije, verovatno se ljudi plaše da pred drugima priznaju slabost (nije mačo ) Пази, слабост је један аспект и неко може слабости да се стиди. Али исто тако, не мора слабост да буде повезана са делом због којег би неко требао да се застиди. Шта мислите, шта је то што нас стид спречава да урадимо а, рецимо, закон не забрањује? Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Шта мислите, шта је то што нас стид спречава да урадимо а, рецимо, закон не забрањује? Није за све једнако. Неки се стиде исказати отворено осјећања ( заправо, боје се да не буду повријеђени ), неки се стиде рецимо, као ја, да оду на плажу јер нису бајно извајани ( заправо боје се да их други виде несавршене ), неки се стиде да кажу да су националисти ( боје се да их не означе као назадне ), а други се стиде да кажу да припадају прогресивнијем крилу ( боје се да их не означе као издајнике домовине и народа ). Стид је заправо страх од мишљења других. Када се стидиш, мислиш и пазиш да испаднеш што бољи у нечијим очима. Сада, неко би рекао:"Ма шта је мене брига за друге? Ја живим како ЈА 'оћу!". Ех, када би било тако. Свакоме је стало до нечијега мишљења. Ако ти је стало до мишљења већега броја људи, онда више и пазиш на своје поступке, више си стидљив, и обрнуто. Опет, и овдје претјераност или у стидности или у мањку стидности ( које може отићи и до бестидности ) шкоди-или те стидљивост превише спута, или због бестидности се деси оно што је природа хтјела да спријечи стидљивошћу. Стид као особина, сам по себи, познат је свима нама. Некоме у мањој, некоме у већој мјери. Стид, ја лично, не бих сврстао ни као врлину ни као ману, већ бих као ману узео велики вишак/мањак стидности, а здраву количину стидности као врлину. Стид, може се рећи, има везе са површношћу, али ми смо људи, друштвена бића. Није неважно мишљење других људи, и зато имамо стид, као неки филтер који се труди да наша дјела пречисти како би остала само она друштвено прихватљива. mislim da nije, verovatno se ljudi plaše da pred drugima priznaju slabost (nije mačo Ја се и даље постидим пред цурама. Стид ме мало и слабијег тијела које имам ( кад сам лијен, јелте... ), стид ме што некада, када превише желим признање од других и да се уклопим, почнем да попуштам и да губим лични интегритет. Стидим се што некада превише желим да се уклопим. Стид ме што сам могао боље на факсу учити ( мада, дјелимично кривим и Болоњу. Да студент све сам ради...нисам навикао О.О Волим када ме наставник тјера да радим ). Стидим се помало и што имам женске рукице и шакице ( мекане, малене, танке...мада то стари код мене кажу да су "докторске руке" xD ). Стидим се што сам некада површан. Стидим се што се стидим неких глупавих ствари, ал' не могу си помоћ'. Ево, 'ел сам мачо ил' шта!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Шта мислите, шта је то што нас стид спречава да урадимо а, рецимо, закон не забрањује? Да испунимо неке...*ахем*...фантазије међу четири зида. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Hm, imam utisak da se najviše stidimo i krijemo ono najnežnije u sebi... Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Hm, imam utisak da se najviše stidimo i krijemo ono najnežnije u sebi... Баш зато што је то најњежније и најосјетљивије, најлакше је томе задати ране, а најтеже их залијечити. DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Баш зато што је то најњежније и најосјетљивије, најлакше је томе задати ране, а најтеже их залијечити. Da, verovatno je zato teško otkriti se drugome... Tad si beskrajno ranjiv pred njim... He, dok pričam o ovome, čini mi se da se stidim Moram i da razmislim i da li je ovo pitanje moći... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 6, 2013 Пријави Подели Написано Март 6, 2013 Moram i da razmislim i da li je ovo pitanje moći... Питање моћи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Da li je stidljivost hendikep ili blagoslov? Šta je zdrav,a šta bolestan stid? Može li se stid pobediti i kako? http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.303.html%3A399305-Da-li-se-radjamo-stidljivi-i-kako-ova-osobina-utice-na-zivot Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Stidljive osobe najčešće nemaju samopouzdanja, znači to je razlog. Obično su ljudi uživo stidljivi, a virtuelno opušteni. Kod mene sve naravno mimo sveta, uživo sam jako opuštena, a virtuelno, pogotovo sa muškim polom- haos, sva sam preplašena Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Dok bude bilo stida,biče i sveta kakoi kaže vladika nikolaj Ljubić Nenad Šone, Ђуро Станивук, *Blue* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jurodiv Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Stidljivost je čestitost i blagoslov! Kome je brži jezik od pameti, zna da nema vajde. Stidljivost je poniznost i uravnoteženje. Stidljivost je obazrivost da se ne povrijedi nečije povjerenje ili zloupotrebi interakcija. Stidljivost je dar, i veća je odlučnost prećutati nego li kazati sve u lice. Дуња, Зорица Бубало, Gerhard and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Stidljivost je karakteristika ličnosti. Kao što postoje nervozne, apatične ili dinamične osobe, tako postoje i stidljive. Kada je stidljivost jedna od dominantnih karakteristika ličnosti izražen je rizik od socijalne izolacije, teškoće u uspostavljanju odnosa sa suprotnim polom, ili teškoće u postizanju adekvatnog profesionalnog statusa; a usled svega navedenog i frustracija koja osobu samo još više sputava u dostizanju željenih ciljeva. Postoje razliciti faktori koji pogoduju razvoju ove osobine kod određene osobe; prezaštitnički nastrojeni roditelji – često se dešava da roditelji imaju potrebu da zaštite dete i od najmanjih sitnica. U nekim slučajevima, ovakvo ponašanje roditelja dovodi do prekida prijateljstava i veza koje dete uspostavlja sa vršnjacima, a usled toga čak i do nekog oblika socijalne izolacije. U tim slučajevima, dete biva lišeno preko potrebnog socijalnog iskustva. Isto kao što treba da nauči da se samostalno obuče, jede ili se tušira, da samo uči, čita i piše, dete mora da nauči i da samo uspostavi socijalni kontakt sa drugom decom. Roditelji ne bi ni u kom slučaju trebalo da liše dete ovakvog iskustva. ipreterano zahtevni roditelji – neki roditelji od svoje dece zahtevaju stvari koje su daleko iznad njihovih mogućnosti. Ovakvim svojim ponašanjem kod deteta izazivaju osećaj da će svaki put kada započne neku aktivnost doživeti neuspeh. Ova ideja o neuspehu i misao o mogućem pritisku koji će roditelji vršiti nakon tog neuspeha izaziva kod deteta osećaj koji može da dovede do bunta protiv roditelja, ili ako se dete povuče, do pojave stida. neuspeh u ostvarivanju vanporodičnih socijalnih relacija – neuspeh prvih socijalnih iskustava sa vršnjacima može da izazove strah od ostvarivanja socijalnih kontakata i u tom smislu da dovede do povlačenja kako bi se izbeglo ponavljanje negativnog iskustva. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Da li će stidljivost zaista spasiti svet? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 KAKO PREVAZIĆI STIDLJIVOST? Niko ne zna da ste stidljivi! Nervozni ste, ali Vaš sagovornik toga nije svestan. Postoje istraživanja koja tvrde da samo u 20 % slučajeva uočavamo nervozu kod osobe sa kojom smo u interakciji. I drugi su nervozni koliko i Vi! Vrlo je verovatno da i druga osoba ne oseća ništa manju napetost nego Vi. Vredite koliko i drugi! Ono što izaziva stidljivost jeste osećaj inferiornosti u odnosu na osobu sa kojom ste u kontaktu. Uvek imajte na umu da vredite isto koliko i ta druga osoba. Promena je uvek moguća! Stvaranje socijalnih kontakata je veština koju je moguće naučiti u bilo kom periodu života. Ne propustite priliku da odmah počnete sa učenjem. Svi grešimo! Ukoliko u kontaktu sa drugom osobom postupite na način koji smatrate neadekvatnim, imajte na umu da niko nije nepogrešiv i da je i Vaš sagovornik zasigurno mnogo puta napravio ispad kojim se ne ponosi. Драшко and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Stidljivost je ono kad odes u goste i trazis casu vode,domacin te pita moze sok a ti onako stidljivo kazes pa moze. Драшко, Биљана, Arsenija and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука