Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Сви смо криви за све. Ово је чувена мисао старца Зосиме из Карамазова. Трудио сам се да разумем ту мисао и повремено сам осећао њену величину и истинитост. Међутим, данас сам осетио конкретну одговорност за туђу несрећу. Наиме, малочас сам сазнао да се мој комшија обесио. Познавао сам га, јављали смо се једно другом у пролазу али у задње време нешто се чудно десило. Једном ми овај човек није одговорио на поздрав кад смо се срели на улици. То је пробудило у мени гордост, тако да сам га после тога неколико пута потпуно игнорисао. Сада чујем да се њему много тога лоше дешавало. И уместо да будем од помоћи, био сам само на саблазан. Биљана, w.a.mozart and sqny је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Жао ми је Милане. Ал да би разумео Зосимину мисао морам да питам зашто сам ја крив за његову смрт? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Можда си крив због моје гордости која је крива - у било којој мери - за његову смрт. Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Можда си крив због моје гордости која је крива - у било којој мери - за његову смрт. Ne znam, ali kad je komšo pravio dijete nije me zvao Срђан Ранђеловић, Crveni Baron and Драшко је реаговао/ла на ово 3 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 @@Oglo, Не разумем шта то значи. Ништа ја не желим да апсолутизујем нити објашњавам шта је ту стварност. Само желим да кажем шта ми се десило и да поменем ту чувену мисао. Али ако ћемо конкретно, зашто не би било мохуће да смо сви криви за све? У некој мери - макар она била и екстремно минимална - сви можемо бити криви за све. Andre Williams and ZarkoZ је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 @@Milan Nikolic, Milane znači to, da kad je muka đe si Đuka, a kad... je li Đuku ne zovete svi smo odgovorni za sve i niko ni za šta! odgovoran si prema sebi, samim tim i prema drugima, ali pošto ne odlučujemo šta će se desiti nijesmo odgovorni Samo za napomenu: uzmite breme lako, jer od silnog zapadnjačenja, počećemo pred Božićne praznike da padamo u depresije i da imamo krize indetiteta To je samo otpor Ega Milane, ne daj se brate! Срђан Ранђеловић, Andre Williams, Mironosica and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 @@Milan Nikolic, Stresan je to događaj, kada se ubije neko koga poznajemo. Uvek se pitamo da li smo mogli nešto da učinimo... Биљана, sqny and JESSY је реаговао/ла на ово 3 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Сетио сам се једног објашњења из једне научно популарне књиге. Писац је хтео да објасни како је једна кап воде могла да утиче на једну огромну стену. Наиме, када таква стена стоји на ивици провалије, онда једна кап воде може да има кључни утицај на ту стену. Кап воде може да зада такво дејство да стена буде покренута и да се деси много велика реакција. Не бих да улазим у детаље шта би ко могао да буде одговоран. Али свако може - чак и несвесно - да учествује у дејству неке лоше ствари. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Не бих да улазим у детаље шта би ко могао да буде одговоран. Али свако може - чак и несвесно - да учествује у дејству неке лоше ствари. zašto loše, zašto ne dobre primjer je dat radi toga da bi shvatili kako sa malo svakoga dana možemo napraviti velike rezultate ne razumijem to izazivanje osjećaja krivice?? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 zašto loše, zašto ne dobre primjer je dat radi toga da bi shvatili kako sa malo svakoga dana možemo napraviti velike rezultate ne razumijem to izazivanje osjećaja krivice?? Разумем да не осећамо кривицу за нешто чега нисмо свесни. Овде себе сматрам - у некој мери - одговорним јер знам како сам поступио према том комшији - показао сам своју крајњу гордост и немарност. На пример, да сам тада рекао комшији нешто позитивно, да сам покренио неку причу како бисмо превазишли ту неслогу која је настала међу нама, постоји вероватноћа да се комшија не би убио. А ја сам - и то добро знам - поступио само као змија. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Jesmo mi odgovorni jedni za druge, ali smo odgovorni i za sebe... Dragi је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Kada bi svak' nosio odgovornost za svoje postupke lakse bi sve funkcionisalo a samim tim i manje nesrece bi cinili drugima. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ма браћа и сестре се брину да ти себе не кривиш за нешто што је очигледно трагедија изван твоје контроле... Ја разумем о чему причаш у ширем контексту. Човек стварно на неки начин може да осети ту одговорност за цео свет. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Našo je on sebi hiljadu razloga zašto da se ubije, i čvrsto verujem da ti nisi bio među tim razlozima. Управо овде мислим да је супротно. Можда је комшија имао и мене у мислима, макар на блиц - само онај поглед и игнорисање као да не постоји. Мени је криво што сам тако поступио. Зашто сам морао да ,,истерам своје'' и можда будем међу узроцима његовог самоубиства - ето, макар као делић, макар толико мали али га има. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ne znam da li sam na dobrom tragu,a ali ja to ovako razumijevam. Ti naravno nisi (direktno) odgovoran za smrt svog komšije, niti to možeš biti, jer svako ima slobodu i njoj pripadajuću odgovornost. Ali, kao što si ti odgovoran za to što se njemu desilo (na jedan indirektan način) - i ja sam, kao i svako od nas,utoliko što se nismo više trudili da se približimo Hristu i da uznosimo molitve za cio svijet. U tom slučaju možda bi i njegova sudbina bila drugačija. U krajnjoj liniji svi smo pozvani da budemo carsko sveštenstvo i da Gospodu uznosimo i privodimo cjelokupnu tvorevinu, te i imamo odgovornost za to. Ja to tako razumijevam. Nadam se da ne promašujem previše. Сања Николић, Жика, Milan Nikolic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука