Jump to content

Homeopatija

Margareta

Препоручена порука

Starac Pajsije Svetogorac

str 190-192

POGLAVLJE II

O ZDRAVLJU

AKUPUNKTURA I HOMEOPATIJA

Kad bismo znali kolika je korist od bolesti ne bismo nikad pozeleli da ozdravimo da bismo zauzeli bolje mesto u raju.

- Starce,antibiotici su stetni. Bili smo primorani da nasoj kcerki damo antibiotik. U skoli gde radi moja zena su nas savetovali da je lecimo homeopatijom,i posle jedne tablete je ozdravila.

Znam da se dva monaha iz kelije oca Simeona bave homeopatijom. Culi smo,ne znamo da li je istina,da je starac Porfirije govorio kako se homeopatski lekovi proizvode u Holandiji gde se nad njima prethodno obavlja neki ritual,odnosno magija.

- Sto se akupunkture tice,ima ih dve vrste. Jedna je cisto satanisticka. Druga sta radi ? Boli me prst. Onaj ko se bavi akupunkturom zna kuda prolaze nervi i tu stavlja iglu. Tako blokira nerv i zaustavlja bol. E,sad da li je to dobro ? Da li se time eliminise uzrok bolesti ? I sta ako me posle zaboli i drugi prst ? Umrtvice i drugi nerv i tako redom. I sta ce biti na kraju ?

Homeopatija je komplikovana stvar. Ubacuju mnogo sto-sta u nju. Uzimas jedan lek i upocetku ti je gore,ali kasnije ti biva bolje. Na primer,boli te jagodica lica. Terapeut ti udara snazan samar,i onda te zaboli jos vise tako da ti zaboravis na prethodni bol.

Zatim,postoje ljudi koji su umislili da su bolesni. Odlaze kod lekara koji im kaze da nemaju nista. Onda odlaze kod alternativnog lekara koji vidi da nisu bolesni,ali im prepise neku terapiju i oni odlaze zadovoljni.

U sustini,to je prevara. Raspiruje se jedan egoizam jer pacijent pomisli da je bio u pravu i kaze : "Dobro sam ja rekao,lekari nista ne znaju."

A onda tu ima i ljudi kojima je dosadno pa se zabavljaju.

Stvar je slozena. Mnogo sto-sta je tu umesano i treba biti oprezan u ukazivanju poverenja.

Na mene ostavlja dubok utisak Hipokrat. Nasao je toliko stvari,toliko resenja i lekova. To nije slucajno...to je bozansko prosvetljenje. Drugi je,opet,od plesni napravio lek i spasao mnostvo ljudi. Jedan starac u manastiru mi je savetovao da jedem budjav hleb. Takvi izumi nisu za bacanje.

Ja bih najradije prihvatio savete nekog botanicara.

Ali,kao sto rekoh,ima puno prevaranata. Neki tvrde da pogledom mogu prepoznati svaku bolest. Dobro,u nekim slucajevima je to moguce,ali kako ce pogledom prepoznati bolesti srca ? Drugi,opet,kaze da preko uva moze prepoznati bolest.

Posle ovih starcevih saveta pokusao sam da dublje ispitam ovaj problem. Ovde cu izloziti neke utiske o homeopatiji i akupunkturi.

AKUPUNKTURA : Razvila se u Kini i carskim ukazom nametnuta kao nacin lecenja. Tesno je povezana sa verom starih kineza. Tako su verovali da je bolest tela rezultat dejstva nekog zlog duha. Npr, ako te boli stomak to znaci da se u stomaku ugnezdio neki duh. I da bi isterali demona ubadali su igle u stomak. To je jedan ogranak akupunkture koji je starac nazvao satanskim. Svakako, oni koji praktikuju ovu vrstu akupunkture nece vam reci da tu ima bilo cega magijskog.

HOMEOPATIJA : Otac homeopatije u Grckoj je jedan pogonski inzenjer,gospodin Vitulkas. Smatra se ocem homeopatije u Grckoj ali je poznat i u svetu.

Vitulkas je bio sledbenik i saradnik indijskog gurua Krisnamurtija. Teozofsko drustvo je bilo planiralo da Krisnamurtija proglasi za Mesiju Novog Doba.( dosta godina je kruzio po svetu predstavljajuci se kao Mesija, ali planovi mu se nisu ostvarili ).

U takvom okruzenju se kretao Vitulkas i prirodno je da se natopio istocnjackim misljenjima o Bogu,svetu i coveku.

Kad je sve ovo pocinjalo u Grckoj pre nekoliko godina,bilo je dovoljno da se provede pored nekog homeopate tri do sest meseci i potom se mogla otvoriti svoja ordinacija.

Danas su se stvari promenile. Posle sukoba sa medicinom,da bi se neko bavio homeopatijom neophodna je diploma medicinskog fakulteta..

Organizovane skole homeopatije ne postoje. ( SADA POSTOJE,KOD NAS U BEOGRADU I TRAJU 4 DO 5 GODINA,NA PREDAVANJA SE IDE SVAKOG VIKENDA). Ne postoje statisticki podaci da bismo mogli uporediti rezultate dejstva homeopatske "farmacije".Ne postoji nikakva statistika koja bi,otprilike,rekla : od 1000 bolesnika koji su se podvrgli homeopatskom lecenju...toliko ih je ozdravilo,toliko ostalo na istom stadijumu i tsl. O tome nemamo nikakve podatke. A najlepse od svega je sto ti kazu da se homeopatija ne bavi statistikom.

Nekada sam i ja sebe podvrgavao homeopatiji,a takodje i moja zena i mnogi nasi prijatelji. U vecini slucajeva nisam video nikakve rezultate. Mnogo puta,u takvim slucajevima,bio sam prinudjen da se obratim klasicnoj medicini.

Ponekad je,opet,bilo "izlecenja". Kao u slucaju kad sam imao konjuktivitis. Izlecio sam se pomocu homeopatije,ali kad sam posle izvesnog vremena otisao kod oftamologa ustanovio je da mi beonjaca nije u redu. Slucajno? Mozda.

Neki moji prijatelji su svoju decu podvrgavali homeopatiji jos od malih nogu. Njihova deca nikad nisu uzimala antibiotike.Grip i oboljenja gla su vrlo lako prebolevali pomocu homeopatije.

Medjutim,sta se desilo kasnije ?

Posle nekoliko godina jedno od dece se ozbiljno razbolelo. Bakar i ostali metali kojima je dete svih prethodnoh godina bilo izlozeno sakupili su se na jednom mestu i izazvali bolest.Uplaseni roditelji su pribegli klasicnoj medicini i tako ga spasli.

Kako mozemo biti sigurni da posle nekoliko godina homeopatske terapije necemo imati neke ozboljne kontraindikacije ?

Cak i na polju teorije postoje protivrecnosti zato sto ni oni sami ne znaju u sta tacno veruju. Za osnivaca homeopatije smatra se S.Haneman. Napisao je jednu knjigu pod naslovom :"Organ terapeutske tehnike",gde je izneo osnovne principe homeopatije.

U casopisu koji izdaje Centar za homeopatsku medicinu pod naslovom "Homeopatska medicina" u svesci pod brojem 3 za 1992.god. izdavac casopisa i otac homeopatije G.Vitulkas pise o gore pomenutoj knjizi sledee :

1) "Razlike koje postoje izmedju petog izdanja "Organa" koje je izaslo dok je Haneman bio ziv,i sestog izdanja koje je izaslo posle njegove smrti,razlike najverovatnije nemaju veze sa njim. 2) Moguce protivrecnosti koje postoje u "Organu" kao sto je npr u 18. paragrafu :"bez ikakve sumnje,sveukupnost simptoma u svakom pojedinacnom slucaju bolesti jeste jedinstveni ukazatelj i jedini vodja koji nas usmerava pri izboru lekova."

I dok je ovde vrlo siguran u sveukupnost simptoma u paragrafu 153. navodi :"U pokusaju da pronadjemo moguci lek...onaj koji ima najvise slicnosti sa simptomima koje nameravamo da izlecimo...simptomi koje bi trebalo iskljucivo uzeti u obzir jesu oni najupecatljiviji,oni najinteresantniji,neuobicajeni i jedinstveni. Opsti i neodredjeni simptomi ne bi trebalo da nas interesuju.

Imamo li ovde jednu ociglednu protivrecnost,i ako imamo koja je ? Postoje i druge protivrecnosti u "Organu" o kojima bi trebalo raspravljati" ...<a class="uiPhotoThumb photoRedesignAspect" data-ft="{"type":41,"tn":"E"}" href="http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4766695016164&set=o.369085056435931&type=1&relevant_count=1&ref=nf" rel="theater">

Подели на овим сајтовима

Kad bismo znali kolika je korist od bolesti ne bismo nikad pozeleli da ozdravimo da bismo zauzeli bolje mesto u raju.

Које је ово баљезгање Боже драги....чини се и да је Христос такођер "чинио страшне грешке" што је оздрављао многе болесне. Па шта требао их је оставити онакве, слијепе, погурене, крвоточиве, губаве....како би блажени били узвишени у рају.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Evo kako je Dzejms Rendi razoblicio ovo sarlatanstvo

http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

Како је шарлатан Џејмс разобличио хомеопатију, види се на крају Џејмсовог видеа, где он хомеопате назива: ''лажовима, преварантима, КРИМИНАЛЦИМА'', и потом позива гледаоце да уплате лову његовој фонацији за борбу спроћу ''криминалаца''...

а ја сам потурио следећи Ричардов видео, где се лепо чује како један озбиљан научник хвали хомеопате, као поштене, фине, самилостиве људе, људе који посвећују време и гледају у очи пацијентима, и вели да би волео да такву врсту људи врбује за практиковање праве класичне медицине... (погледати видео од 11:33 до 12:11 )

(вероватно, не зна, или још нема податак, да је велики број лекара након дугогодишњег практиковања класичне медицине почео да се бави хомеопатијом, зато што заиста жели да помогну људима, и не жале да им посвете пуно времена и пажњу, како би пронашли тачан хомеопатски лек...) наравно, ово, поново пишем из личног искуства.

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Како је шарлатан Џејмс разобличио хомеопатију, види се на крају Џејмсовог видеа, где он хомеопате назива: ''лажовима, преварантима, КРИМИНАЛЦИМА'', и потом позива гледаоце да уплате лову његовој фонацији за борбу спроћу ''криминалаца''...

а ја сам потурио следећи Ричардов видео, где се лепо чује како један озбиљан научник хвали хомеопате, као поштене, фине, самилостиве људе, људе који посвећују време и гледају у очи пацијентима, и вели да би волео да такву врсту људи врбује за практиковање праве класичне медицине... (погледати видео од 11:33 до 12:11 )

!

(вероватно, не зна, или још нема податак, да је велики број лекара након дугогодишњег практиковања класичне медицине почео да се бави хомеопатијом, зато што заиста жели да помогну људима, и не жале да им посвете пуно времена и пажњу, како би пронашли тачан хомеопатски лек...) наравно, ово, поново пишем из личног искуства.

Opet ti? Kako ne shvatas jednu jako prostu stvar. Nije dovoljno da ja kazem korisnik Golub iznosi prazne tvrdnje samo zbog toga sto sam ja to napisao to nije tacno. ALi ako kazem korisnik Golub iznosi prazne tvrdnje jer nista sto tvrdi ne podrzava bilo kakvim ukazim neog navodi potpuno nebitne stvari u celoj prici e onda moaj prica ima smisla. Sve dok ti ne izneses stvarno nesto sto ima smisla. Koa naprimer za promenu da mi napises STA JE NETACNO TO STO JE DZEJMS rekao? STA? Ali pre ce Sunce poceti da se okrece oko Zemlje, kako stvari stoje, nego sto ces ti to uraditi.

Masa lekara pocinje da praktikuje astrologiju? Pa sta? Masa matematicra praktikuje numerologiju i astrologiju. Jer verujes u sve to? Masa pravoslavnih praktikuje i bajalice i vracalice raznih vrsta jer veruje i u to?

Подели на овим сајтовима

STA JE NETACNO TO STO JE DZEJMS rekao? STA? Ali pre ce Sunce poceti da se okrece oko Zemlje, kako stvari stoje, nego sto ces ti to uraditi.

Нетачно је, заправо, лаж је да се хомеопатијом само баве преваранти, лажови и криминалци, а то је Џејмс децидно рекао у свом маркентишком блебетању о хомеопатији...

Masa lekara pocinje da praktikuje astrologiju? Pa sta? Masa matematicra praktikuje numerologiju i astrologiju. Jer verujes u sve to? Masa pravoslavnih praktikuje i bajalice i vracalice raznih vrsta jer veruje i u to?

мешаш бабе и жабе...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Поново погледај Рендија, довољно је погледати једну минуту од 01:15 до 02:15 и видети који је то мега шарлатан...

Његови коментари су шарлатански, користи смрт и гробља као чињенице, и као уводни ''доказ'' да хомеопатија не ради, јер забога људи умиру и гробља су пуна... Ренди се понаша као да је у циркусу, у најмању руку, то је шарлатански...

Jedino sto cemo videti kad pogledamo po tebi preporuceni interval zakljucicemo da ti ili dibidus ne znas engleski ili da si napamet

napisao taj interval tek da bi mi nesto odgovorio dok se dosadjujes. Covece umes li ti da pratis neki elementarni tok rasprave???

U tom delu prica o tome koliko je medicina bila nerazvijena u proslosti da seu se cak i otrovi preporucivali kao lekovi. Sta je tu netacno? Neistinito. Ja bih rekao da ti znas engleski samo da pricas napamet i uopste ne pratis logicki tok ove diskusije.

Исто тако можемо рећи да Џејмс није имао прилике, или врло мало шансе, да се упозна са ПРАВИМ принципима и правим учењем о хомеопатији, па је о томе судио како је чуо од западних медиокритета, или тачније: Џејмс се усудио да суди о хомеопатији из личних разлога, СИЛНО се наљутио на то што хомеопатски лек не садржи ништа сем воде, стога како се лепо види на крају видеа, ту негде после 14. минуте, Џејмс вели да је управо због тога пронашао добар разлог за бити љут, па је ''основао фондацију на Флориди и покушава да привуче људе да се придриже са потписима и донацијама ...'' и ту се видео прекида кад помиње локални ниво његове фондације...

Ne mozemo to da kazemo! Zasto? Pa zato sto ako pitamo Dzejmsa sta je homepatija on ce nam reci definiciju koja se poklapa sa onom koju daju same homeopate. Ako ga pitamo sta je pricesce on ce na dati definicju koja se poklapa sa jeresi trasnupstanciije. Pa logican zakljucak sledi da Dzejsm zna sta je homepatija ali ne zna sta je pricesce odnosno izvornos i hriscansko poimanje mu je strano.

Totalno je nebitno da li je on ljut nego je bitno da li je nesto netacno u premisi ili zakljucku sto je on rekao .A ja te to pitam vec nti put. Sta je netacno. Nemoj mi reci vidi ovo ili oni kazi tacno jasno sta je on rekao sto je netacno i zbog cega je to netacno.

Ја сам у претходим постовима упутио на чланак архимандрита Рафаела Карелина, који је наш савременик, а који изричито каже да је хомеопатија наука:

http://karelin-r.ru/stories/162/1.html

Da a ja sam ti dao clanak u kome ravnozemlajsi kazu da je njihova prica nauka pa to ne znaci da jeste. Isto tako to sto Karelin kaze

ne znaci da je istina. Znamo sta je nauka po onome sto kaze savremene epistemologija na kojoj se baziraju sva savremna naucna saznanja a on ima neke uslove koji moraju biti ispunjeni i tu je potpuno nebitno sta pise Karelin ili ravnozemljasi. Nenauka ostaje ne nauka ma ko tvrdio suprotno.

Није ни сада хомеопатија шарлатанство, већ неки људи мисле да је то шарлатанство.

Sarlatanstvo je sve sto se izdaje za nesto sto nije. Homeopatija se izdaje za nauku a dva osnovna preduslova za nauku su

oborivost i objasnjavalacki opseg. Homeopatija NE SADRZI ne jedno od ta dva po tvom sopstvenom priznanju, kazes da ne znas kako deluje na organizam, pa zbog toga nije nauka. A onda onaj ko je predstavlja kao nauku ili ne zna sta je nauka ili je sarlatan prva liga.

Заправо, до пола си у праву, мој бољи имуни систем је, свакао, одговоран за моје знатно боље здравствено стање, али ти морам рећи да је на мој имуни систем знатно утицао хомеопатски лек! најмање 10 пута експериментално проверено, јер сам био ВЕЛИКИ скептик!

Po ovom boldovanom se lepo da videti da ti pricas napamet to jest ne znas o cemu pricas. Da bi nesto bilo eksperimentalno provereno najpre mora biti detaljno dat opis kako ce se taj sistem ponasati. To je ono kad ja kazem da se u ozbiljnoj nauci zahteva oborivost. Mora postojati veoma precizan opis kako ce homepatski lek da delujena celije da bi mogli uopste da znamo sta proveravamo. To na sta ti mislis kad kazes eskperimenalna provera uopste nije provera nego samo belezenje podatak za koje ne znamo sta znace u celom metabolickom sistemu jer nema niakve hipoteze kako bi se to desilo. Nadam se da znas da je imuni sistem jos vecim delom misterija i da nam tek predstoje teorije koje ce ga objasniti.

Не верујем да се рак код твог тече повукао сам од себе? Ипак, теча је ту нешто променио... нека улазно-излазна ''информатичка'' комбинација је промењена. Засигурно.

Jesi video u solji za kafu? Teca nije menja nista bio je hladan kao spricer na vest da umire nije menja NISTA od bilo koje zivotne navike. Tako je hteo. Kad posle na sledecoj kontroli na koju su ga jedva nagovorili da ode nema nista, imuni sistem odradio svoje. Nije bilo nikakvog dodatko ulaza i izlaza.

Како делује на ћелије? Не знам.

Али делује. Можда као одговарајућа, прекопотребна и стимулирајућа информација за сваку одговарајућу ћелију, будући да лекови долазе из минералног, биљног и животињског света, и са собом носе не само материју, него и информацију.

Ako ne znas kako deluje ne mozes da tvrdis, na racionalnoj osnovi, da znas da je on uzrocnik izlecenja. Infomracije je i kad se pocesemo po glavi i ka obujemo cipele, informacija je apstraktni pojam koji se nalazi u nasim glavama. Mimo posmatraca u prirodi nema informacije.

Џејмс спрва брбља како хомеопатија убија, да би на крају закључио како ту нема ништа осим воде....

Ako drugo ne ubija ljude tako sto se ljudi zavaravaju da im to pomaze i gube vreme u kome bi prava medicina jos mogla da ima pomogne.

А ко зна, заиста, да ли има или нема ишта, икаква информација у води? Мислим да је то још тајна.

Ima je taman koliko i u vazduhu koji udisemo. Pa stoga nema potrebe za bilo kakvom medicinom jer svi udisemo homepatski vazduh 24/7.

Било би много лакше све садашње тајне објаснити кад бисмо имали кохерентан преглед, али га немамо.

Рецимо, верује се да се укупна материја састоји од шест типова кваркова и шест типова лептона... или је то само само почетак – јер ту су неутрони, муони, и још неке невидљиве честице...

Koliko dobro razumemno prirodu uopste ne zavisi pre svega od toga koliko novih cestica, elemenata, kojih god objekata uocavamo

nego koliko nam je predvidjalacka moc dobra. Da li nasa teoriaj daje dobra predvidjanja. Teorija atoma je bila apstraktan matematicka teorije koja je davala fantasicne predvijalacke mogucnosti ali same cestice atoma su postal uocljive tek mnogo kasnije.

Због чега постоји толико много честица? Због чега је све то тако комплексно?

Шпекулант Џејмс себи никада није поставио оваква питања? Зашто? Зато што њега, прврнствено, занимају долари и фондације, он ће увек да нађе згодну прилику и да се наљути, и да као последица његове љутне никне нека нова фондација у коју се лију долари...

Potpuno nebitno za celu pricu.

Из приложеног видеа, јасно се види да хомеопатски лекови Џејмса шпекуланта ''терају'' на љутњу, и он се усуђује да се и у моје име бори да ми врати пумпицу и вентолин, па да плаћам 10 пута (словима: ДЕСЕТ) више за пумпице и класичне медикаменте фармацеутским компанијама, уместо десет пута мање за хомеопатски лек... Питам се, зашто?

Najpre treba da dokazes da je stvarno homepatija zasluzna za tvoje izlecenja a ne tvoj imuni sistem. To do sada nisi uspeo da uradis.To sto ti pises da si ti ubedjen to je tvoja licna stvar ali to nema veze sa isitnitoscu onog sto pricas.

Пет година сам се ''играо'' и свим силама покушавао да поништим обичну чињеницу да специфични (мој конституционални) хомеоптски лек има ВЕЛИКИ позитивни утицај на мој имуни систем, и није ми пошло за руком...

Уморио сам се, и напокон, прихватио сам то као закон да ме мој хомеопатски лек ослобађа астме, баш као што ми гравитацијска сила држи ноге на тлу... и онда сам почео да истражујем и читам о хомеопатији на све стране света... и догурао до Индије.

И дошао до закључка да је хомеопатија истинита исто као и гравитација.

(Дакле, гравитација је сила која ми држи ноге на земљи, али веле да је она само једна од четири силе у свемиру. Иако гравитација изгледа као очигледна животна чињеница поготову за мене лаика, кажу да је она за теоријског физичара страшно компликована).

Jedan kao planina veliki argument iz nezannja. Nemas pojma kako se nesto desilo daj da prihvatim prvo tvrdju koja mi se cini simpa da ne razmisljam vise. Ako tebi to licno odgovara super ali nemoj da ubedjujes druge da je to neka istina jer NIJE!

Подели на овим сајтовима

Нетачно је, заправо, лаж је да се хомеопатијом само баве преваранти, лажови и криминалци, а то је Џејмс децидно рекао у свом маркентишком блебетању о хомеопатији...

Ajde da ti nacrtam pa mozda ukaprias konacno.

Svi koji tvrde da je A nesto sto nije su prevaranti i lazovi a ako time i ubijaju onda i kriminalci.

Svi koji se bave homepatijom tvrde da je homepatacije nauka a nije sto sam gore detaljno brazlozio. Dakle jesu i lazovi i kriminalci i ubijaju ljude.

Подели на овим сајтовима

Добро, дедера да се мало држимо теме, и да пређемо на српски, будући да ти мислиш како ја не разумеме енглески:

Да ти сад објешњавам како сам ја експериментисао, (вероватно ми нећеш веровати), али сам се трудио да пријатељу докажем да хомеопатија не ради... стога је боље да не губим време... а, право да ти велим, неће теби ни из џепа, ни у џеп! :)

Зато сам се мало потрудио па ћу постирати следеће:

(ако те интересује, а ти прочитај, ако не онда ти све лепо заобиђи, и правац Флорида код Џејмса у бајну фондацију) :)

Да бисмо могли да размотримо деловање неког хомеопатског лека треба да имамо у виду признати принцип у фармакологији који се зове «двофазно деловање лекова». У складу са овим принципом, сваки лек има две фазе деловања које зависе од дате дозе лека. Дакле, уместо да се повећањем дозе неког лека повећава и његова ефикасност, истраживања непрестано показују да изузетно мале дозе неке супстанце имају супротно дејство од дејства које имају велике дозе тог лека. Тако на пример, доказано је да уобичајене терапијске дозе атропина успоравају рад парасимпатикуса и изазивају сувоћу слузокоже. Напротив, изузетно мале дозе атропина изазивају повећано лучење слузокоже.

Горе наведени принцип истовремено су открили 1870. године Хуго Шулц и Рудолф Арндт. У почетку он је назван правило Арндта - Шулца и под тим називом је записан у медицинским речницима све до данас. Конкретно, ови истраживачи су открили да слаби надражаји убрзавају нормалну активност, надражаји осредње јачине ту активност успоравају, док је јаки надражаји заустављају. На пример, потенције јода, брома, живиног хлорида и арсеникове киселине веома слабе концентрације појачаће развој гљивице квасца, средње дозе ових елемената ће га успорити, док ће високе дозе убити гљивице.

Прва званично забележена Студија ефикасности хомеопатије спроведена је у 19-ом веку, током 1850. године, када је избила епидемија колере. Извештај о броју смртних случајева од колере у лондонским болницама, који је поднет парламенту, није обухватао податке који су се односили на хомеопатске болнице. Међутим, један посланик је инсистирао да се прикажу и подаци хомеопатских болница. Захваљујући његовој интервенцији сачувана је информација о изванредним резултатима хомеопатије у борби против епидемије колере. У складу са овим подацима у хомеопатској болници у Лондону смртност пацијената оболелих од колере је била 16,4%, док је у свим осталим болницама износила 51,8%.

Најозбиљнија настојања да се докаже делотворност хомеопатског лека учињена су током прошлог века. У даљем тексту ћу навести неколико радова који се односе на истраживање хомеопатског лека и који доказују његову ефикасност.

Један број студија односи се на индивидуално преписивање хомеопатских лекова. Године 1991. три професора медицине из Холандије извршили су накнадну анализу клиничких истраживања урађених у последњих 25 година током којих су били коришћени хомеопатски лекови, а своје резултате су објавили у British Medical Journal.( J. Kleinen, P. Knipschild, G. ter Riet, "Clinical Trials of Homoeopathy, " British Medical Journal, February 9, 1991, 302:316-323).

Ова накнадна анализа је обухватила 107 екперимената, тестова од којих је у 81 случају доказана ефикасност хомеопатских лекова, у 24 случаја није се показала ефикасност, а у 2 случаја није изведен закључак. Професори су закључили: «Број позитивних резултата био је право изненађење за нас.» Конкретно, констатовали су следеће:

• у 13 од 19 тестова показала се успешност терапије код инфекције горњих дисајних путева
  • у 6 од 7 тестова показали су се позитивни резултати код терапије других врста инфекција
  • у 6 од 7 тестова дошло је до побољшања код терапије болести система за варење
  • у 5 од 5 тестова дошло је до успешне терапије пролећних алергија
  • у 5 од 7 тестова дошло је до бржег опоравка након хируршке интервенције на абдомену
  • у 4 од 6 тестова убрзана је терапија реуматолошких болести
  • у 18 од 20 тестова дошло је до олакшања у случају третирања бола или повреде
  • у 8 од 10 тестова показали су се позитивни резултати олакшања код менталних проблема
  • у 13 од 15 тестова показали су се позитивни резултати приликом терапије разних других обољења

И поред великог броја студија које су приказале високи проценат успешних резултата код употребе хомеопатских лекова, већина ових студија су на овај или онај начин недовршене. При томе, истраживачи су пронашли 22 студије високог степена прецизности - 15 од њих су показале да су хомеопатски лекови били ефикасни. Велики интерес изазива чињеница да је у 11 од 15 најбоље урађених студија доказано да су ови природни лекови били ефикасни. То уједно упућује на закључак да уколико су била боље програмирана и изведена истраживања, утолико је био већи број пронађених делотворних хомеопатских лекова.

Ова тенденција се наравно не запажа само у области хомеопатије . Исто тако се показало да и у пољу класичне медицине током последњих 25 година постоји сличан постотак некомплетних истраживања. Закључак истраживача који су вршили накнадне анализе је следећи: «Докази који су приказани у овој рекапитулацији били би довољни да се хомеопатија конституише као пуноважна грана медицине са конкретним терапеутским индикацијама».

Један други рад о деловању хомеопатских лекова је засебна студија која обрађује хомеопатски приступ астми. (David Reilly, Morag Taylor, Neil Beattie, et al., "Is Evidence for Homoeopathy Reproducible?" Lancet, December 10, 1994, 344:1601-6.)

Истраживачи Универзитета у Глазгову користили су класичне алергијске тестове како би утврдили на које алергијске супстанце су најосетљивији астматични болесници. Пошто су одредили супстанце, разврстали су пацијенте у две групе изабране применом методе случајног избора - једну, којој је даван лек и другу, којој је даван плацебо. Пацијентима из прве групе ординирана је супстанца на коју су били највише осетљиви и то у 30-тој стотинки потенције (најчешћа супстанца је било гриње - састојак кућне прашине). Особе које су учествовале у тесту, истовремено су прегледане и испитане и од стране хомеопатских и од стране класичних лекара. Ово истраживање је показало да је код 82% пацијената којима су давани хомеопатски лекови дошло до побољшања, док је само 38% пацијената којима је даван плацебо осетило извесно побољшање.

Друга једна студија, која је објављена у American Journal of Pediatrics, испитивала је употребу хомеопатских лекова у лечењу дечје дијареје. (Jennifer Jacobs, L. Jimenez, Margarita, Stephen Gloyd, "Treatment of Acute Childhood Diarrhea with Homeopathic Medicine: A Randomized Clinical Trial in Nicaragua, " Pediatrics, May 1994, 93, 5:719-25). У неиндустријским земљама углавном, више од 5 милиона деце умире сваке године због дијареје.

Ово дупло слепо истраживање групе од 81 детета, изабране методом случајног избора, изведено је у Никарагви у сарадњи са универзитетом из Вашингтона и универзитетом из Гуадалахаре. Добијени резултати су показали да је индивидуално ординирани хомеопатски лек довео, и са клиничког и са статистичког аспекта, до значајног побољшања здравственог стања деце у поређењу са децом којој је даван плацебо. Деца којој је даван хомеопатски лек су за 20% брже излечена од инфекције него деца која су узимала плацебо. Најболеснија деца су чак уочљивије реаговала на хомеопатску терапију. У истраживању је употребљено укупно осамнаест различитих хомеопатских лекова који су одабрани посебно, у складу са симптомима сваког детета.

У Италији је изведено истраживање о ефикасности хомеопатске терапије у лечењу мигрене код групе од 60 пацијената који су изабрани методом случајног избора и учествовали су у дуплом слепом тесту. Пацијенти су редовно попуњавали упитник који је обухватао податке о учесталости, интензитету и карактеристикама главобоље. (Bruno Brigo, and G. Serpelloni, "Homeopathic Treatment of Migraines: A Randomized Double-blind Controlled Study of 60 Cases, " Berlin Journal on Research in Homeopathy, March 1991, 1, 2:98-106).

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Ординиран им је хомеопатски лек, једна једина доза 30-те потенције, која је поновљена укупно четири пута са паузама од по две недеље. Одабрано је осам лекова, а терапеутима је дозвољено да изврше избор између било која два лека које ће давати сваком од пацијената. Док је само 17% пацијената којима је даван плацебо осетило извесно олакшање од главобоље, импресиван број од 93% пацијената који су узимали хомеопатски лек осетио је значајну разлику.

Постоји још једно истраживање које се односи на индивидуализовану хомеопатску терапију и обухвата испитивање ефикасности хомеопатске терапије у третирању реуматоидног артритиса. (R.G. Gibson, S. Gibson, A.D. MacNeill, et al., "Homoeopathic Therapy in Rheumatoid Arthritis: Evaluation by Double-blind Clinical Therapeutic Trial, " British Journal of Clinical Pharmacology, 1980, 9:453-59).

Ово истраживање обухватало је групу од 46 пацијената. Двојица хомеопатских лекара преписивали су хомеопатске лекове индивидуализовано према сваком пацијенту. Само половини од њих је даван прави лек, док је другој половини даван плацебо. Истраживање је показало да је 82% пацијената којима је даван индивидуализовано преписани хомеопатски лек осетило олакшање од тегоба које су раније имали, док је само 21% оних пацијената који су узимали плацебо осетило олакшање сличног степена.

Међутим, осим студија током којих се индивидуализовано ординирају хомеопатски лекови, постоји и један други метод истраживања у коме се тестирају поједини лекови чије ординирање има за основу узрочност. Познато је да, ако се неким токсичним фактором делује на особе различите телесне конституције, симптоми који се појављују као последица деловања тог фактора ће се манифестовати код свих особа независно од врсте њихове конституције. На пример, симптоми који се појављују због уједа отровне змије су исти код свакога, без обзира на њихову различиту телесну конституцију. У даљем тексту наводимо неколико истраживања која су за основу имала узрочност.

Током Другог светског рата, британска влада је финансирала истраживање које је изведено истовремено у два различита центра (у Лондону и у Глазгову) у којима је коришћен експеримент дупле слепе пробе - резултати који су добијени били су слични. (R.M.M. Owen and G. Ives, "The Mustard Gas Experiments of the British Homeopathic Society: 1941-1942, Proceedings of the 35th International Homeopathic Congress, 1982, 258-59).

Студија је обухватала добровољце код којих су изазване опекотине нервним хемијским бојним гасом «иперитом» уз истовремену примену хомеопатске терапије. У третману су примењени Mustard gas 30CH као превентива, а Rhus toxicodendron 30CH и Kali bichromicum 30CH као терапија. Особе којима је дата хомеопатска терапија су испољиле знатно побољшање.

Треба такође навести да су истраживачи испитивали и ефикасност супстанци Opium 30CH, Cantharis 30CH и Variolinum 30CH, од којих се ни једна није показала нарочито ефикасном. Да су се кроз истраживање тестирали само ови лекови, истраживачи су могли доћи до закључка да хомеопатски лекови не делују на опекотине од гасног отрова иперита. Кључ за примену ефикасне хомеопатске терапије јесте и увек ће бити проналажење адекватног лека.

Још једна болест код које је доказана ефикасност хомеопатске терапије је дијабетична ретинопатија.(Zicari, et al., "Valutazione dell'azione Angioprotettiva di Preparati di Arnica nel Trattamento della Retinpatia Diabetica, " Bolletino de Oculistica, 1992, 5:841-848).

Ретинопатија је једна од компликација дијабетеса код које долази до запаљења ретине (очне мрежице) и која изазива поремећаје вида, едеме (отоке), појачану секрецију из ока, а понекад и крварење у самој очној мрежици. Током овог дуплог слепог истраживања на узорку од 60 пацијената ординирана је Arnica 5CH (кантарион). Резултати истраживања су показали да је код 47% пацијената који су добијали лек Arnica 5CH запажено побољшање централног крвотока у оку, док је код само 1% пацијената који су добијали плацебо дошло до побољшања истог степена. Поред тога, код 52% пацијената који су примали хомеопатски лек дошло је до побољшања крвотока и у другим деловима ока, док је код само 1,5% пацијената из групе која је примала плацебо дошло до побољшања сличног степена.

У Француској, најчешће продавани лек против грипа је у суштини један хомеопатски лек. Anas barbariae 200CH, чији је комерцијални назив Oscillococcinum TM, веома је ефикасан за сузбијање грипа ако се узима у првом стадијуму болести. Једно дупло слепо истраживање изведено је на узорку од 478 пацијената оболелих од грипа. (J.P. Ferley, D. Zmirou, D. D'Admehar, et al., "A Controlled Evaluation of a Homoeopathic Preparation in the Treatment of Influenza-like Syndrome, " British Journal of Clinical Pharmacology, March 1989, 27:329-35).

Ово истраживање је показало да је, у поређењу са онима који су примили плацебо, у групи пацијената којима је дат хомеопатски лек број оних који су преболели грип у првих 48 сати скоро двоструко већи.

Иако се ефикасност лека показала код свих узраста, при томе је уочено да је лек најоптималније деловао код особа млађих од 30 година него код особа старијег доба. Међутим, лек се није показао ефикасним код поодмаклих стадијума грипа, у којима би требало ординирати хомеопатске лекове уз већи степен индивидуализације симптома.

У једном другом истраживању које је изведено на Кримском универзитету («Деловање разних разређења хомеопатских лекова на брзину седиментације еритроцита (ЅЕ)», Е. Сокол, Е. Тефукова, Г. Лукас) групи од 48 особа дати су хомеопатски лекови Arnica (кантарион), Millefolium (хајдучка трава) и Salicylicum Acidum (салицилна киселина) у потенцијама од 6X, 12CH и 30CH. Другој групи од 9 особа дат је плацебо. У односу на плацебо, Salicylicum Acidum је једини лек који је изазвао објективно повећану седиментацију. Након тога, једној групи од 10 особа ординиран је лек Salicylicum acidum, пошто је најпре подвргнут врењу од 5 минута. Резултати у овом случају се нису разликовали од резултата групе која је примила плацебо.

Од посебног су интереса истраживања на животињама и биљкама. Примећено је да је давање хомеопатског лека Apis Melifica 7CH- 9CH (лек који се добија из отрова пчелиње жаоке) имало заштитно дејство код еритема индијског прасета који је проузрокован јонизујућим зрачењем. (J. Bildet, M. Guyot, F. Bonini, et al., "Demonstrating the Effects of Apis mellifica and Apium virus Dilutions on Erythema Induced by U.V. Radiation on Guinea Pigs, " Berlin Journal of Research in Homeopathy, 1990, 1:28).

У једном другом експерименту бели мишеви су изложени гама зрачењу јачине од 100 до 200 рада (несмртоносне дозе) и након тога су прегледани после 24, 48 и 72 сата. Пре и после излагања зрачењу дат им је гинсенг 6х, 30CH и 200CH и Ruta graveolans 30CH и 200CH. У поређењу са мишевима којима је дат плацебо, они који су примили хомеопатске лекове испољили су знатно мања хромозомска или ћелијска оштећења. (A.R. Khuda-Bukhsh, S. Banik, "Assessment of Cytogenetic Damage in X-irradiated Mice and its Alteration by Oral Administration of Potentized Homeopathic Drug, Ginseng D200, " Berlin Journal of Research in Homeopathy, 1991, 1, 4/5:254. Also Khuda-Bukhsh, A.R. Maity, S., "Alteration of Cytogenetic Effects by Oral Administration of Potentized Homeopathic Drug, Ruta graveolens in Mice Exposed to Sub-lethal X-radiation, " Berlin Journal of Research in Homeopathy, 1991, 1, 4/5:264).

Постоји преко 100 истраживања на основу којих је оцењен значај превентиве и терапеутског деловања хомеопатских доза иначе физиолошки токсичних супстанци. Научници немачких истраживачких института у сарадњи са америчком болницом Walter Reed извели су једну накнадну анализу базирану на тим истраживањима. (K. Linde, W.B. Jonas, D. Melchart, D., et al., "Critical Review and Meta-Analysis of Serial Agitated Dilutions in Experimental Toxicology, " Human and Experimental Toxicology, 1994, 13:481-92).

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Исто као и у накнадној анализи која је изведена на основу (раније поменутих) клиничких истраживања, и овом приликом утврђено је да је већина истраживања била на известан начин мањкава. Међутим, у великом броју истраживања нађено је да су позитивни резултати за 50% били већи од негативних. Од посебне пажње је била чињеница да су научници, који су тестирали дозе хипомолекуларног нивоа (у потенцији већој од 12CH), располагали најпотпуније испланираним студијама и резултатима који су најчешће значајни за обраду са статистичког аспекта.

Конкретно, значајан број истраживача је давао, најчешће мишевима, дозе арсеника, бизмута, кадмијума, живиног хлорида и олова у сировом стању. Истраживање је показало да су животиње, којима су превентивно дате хомеопатске микродозе ових токсичних супстанци, а које су након тога примиле терапију у виду поновљених хомеопатских доза па затим подвргнуте излагању сировим дозама истих токсичних супстанци, излучивале ове супстанце путем мокраће, измета и зноја у већем степену него животиње којима је дат плацебо.

Немачки истраживачи су констатовали да је код крава музара којима је дата супстанца Sepia 200CH примећено далеко мање компликација током порођаја него код оних којима је дат плацебо. (A.V. Williamson, W.L. Mackie, W.J. Crawford, et al., "A Study Using Sepia 200CH given Prophylactically Postpartum to Prevent Anoestrus Problems in the Dairy Cow, " British Homoeopathic Journal, 1991, 80:149. Види такође од истих аутора: "A Trial of Sepia 200, " British Homoeopathic Journal, 1995, 84:14-20).

Jедан други број експеримената који је изведен на свињама је показао да је ординирање комбинација лекова као што су Lachesis, Pulsatilla и Sabina, или Lachesis, Echinacea и Pyrogenium, у слабим концентрацијама потенције истовремено са Caulophyllum имало превентивно и терапијско дејство код инфекцијских процеса (запаљења вимена и материце), као и код дијареје у малих свиња. (G. Both, "Zur Prophylaxe und Therapie des Metritis-Mastitis- Agalactic: Komplexes des Schweines mit Biologischen Arzneimitteln, " Biologische Tiermedizen, 1987, 4:39).

Један други научни експеримент, изведен такође на свињама, показао је да хомеопатски лекови, а нарочито Caulophyllum 30CH може да смањи смртност младунчади током порођаја. Свиње које су примале плацебо имале су 103 физиолошка и 27 порођаја са смртним исходом (20%), док су оне којима је дат Caulophyllum 30CH имале 104 физиолошка и 12 порођаја са смртним исходом (10,3%). (Christopher Day, "Control of Stillbirths in Pigs Using Homoeopathy, " Veterinary Record, March 3, 1984, 114, 9, 216. Also Journal of the American Institute of Homeopathy, December 1986, 779, 4:146-47).

У једном другом занимљивом експерименту, у воду са пуноглавцима стављен је Thyroxine 30X (хормон тироидне жлезде). У поређењу са пуноглавцима којима је дат плацебо, код оних пуноглаваца којима су дате хомеопатске дозе успорена је њихова метаморфоза у жабе. Пошто узимање сирових облика тироксина убрзава метаморфозу, са аспекта хомеопатије је онда логично да узимање тироксина веома високог облика разређености доведе до успоравања метаморфозе. (P.C. Endler, W. Pongratz, G. Kastberg, et al., "The Effect of Highly Diluted Agitated Thyroxine on the Climbing Activity of Frogs, " Veterinary and Human Toxicology, 1994, 36:56. Also, P.C. Endler, W. Pongratz, R. van Wijk, et al., "Transmission of Hormone Information by Non-molecular Means, " FASEB Journal, 1994, 8, Abs.2313).

Током 1941-42. године извршено је једно обимно и веома детаљно истраживање од стране W.E. Boyd-а шкотског хомеопатског научника. (W.E. Boyd, "The Action of Microdoses of Mercuric Chloride on Diastase," British Homoeopathic Journal, 1941, 31:1-28; 1942, 32:106-11). Овај рад је показао да су микродозе живиног хлорида имале статистички значајан утицај на активност дијастазе (ензим који настаје током раста семена). Ово истраживање је било тако добро испланирано и изведено да је декан једног америчког медицинског факултета дао следећи коментар: «Прецизност Бојдове технике представља пример научног истраживања највишег нивоа». (Mock, D., "What's Going on Here, Anyway? A Review of Boyd's 'Biochemical and Biological Evidence of the Activity of High Potencies, '" Journal of the American Institute of Homeopathy, 1969, 62:197).

У једном раду који се одвијао у Мосвки на Универзитету пријатељства народа проучавана је електрична активност мишићног зида желуца и дванаестопалачног црева након деловања хомеопатског лека Nux Vomica. (А. Завадскаја, К. Привалова, С. Пашин, Г. Лукас, Катедра хомеопатије). У експерименту на мачкама проучавана је реакција на лек Nux vomica 30 који је примењен на ткиво око електрода постављених у кардији желуца, у телу желуца, у пилорусу и у булбусу дванаестопалачног црева. Након увођења лека појачана је мишићна активност у пределу тела желуца за 3,2 пута, у пилорусу за 2,1, док је у булбусу смањена за 2,2 пута. У овом експерименту је доказана ефикасност хомеопатског лека Nux vomica 30 да утиче на рад желуца. Резултати овог експеримента се слажу са резултатима неких других хомеопатских експерименталних тестова изведених за тај лек.

У другом истраживачком раду обављеном на истом универзитету проучавано је какав утицај има увођење хомеопатског лека Hydrogenium peroxydatum 30 на издржљивост мишева у условима хипоксије. (А. Хохлов, А. Завадскаја, Х. Ефстатиу, Г. Лукас, Катедра хомеопатије). Коришћене су две групе мишева од којих је једна примила хомеопатски лек, а друга плацебо. Мишеви који су добили плацебо били су у добром здравственом стању, док су мишеви којима је дат хомеопатски лек били слабијег здравственог стања. Коришћен је експериментални модел помоћу кога су обе групе мишева стављене у услове велике надморске висине при чему је владала хипоксија (разређеност ваздуха). Мишеви који су добили хомеопатски лек показали су бржу и бољу адаптацију на услове у стању хипоксије. Поред тога, брже су се вратили у физиолошко стање, кад су враћени у нормалне услове, и дуже су живели од мишева из друге групе.

На истом универзитету, у једном другом истраживачком раду, проучавано је дејство хомеопатског лека Berberis vulgaris на дистрибуцију лимфне течности (А. Завадинскаја и сарад.). Мишевима су ординирани тинктура биљке и хомеопатски препарати у 3-ћој, 6-тој и 30-тој потенцији. На почетку експеримента је проучавано време дистрибуције пигмента из црева и мезентеријума пре него што је дат било који препарат. У наставку експеримента испробани су разни препарати уз мерење времена дистрибуције. На основу проучавања добијених резултата утврђено је да наведени облици потенције биљке Berberis vulgaris повећавају дистрибуцију лимфне течности, а да је тинктура односне биљке успорава. Конкретно, 3-ћа и 6-та потенција повећале су дистрибуцију више у цреву него у мезентеријуму, док је 30-та потенција довела до повећања дистрибуције у истом интензитету и у цреву у мезентеријуму.

Горе су приказани резултати неких истраживачких радова који се односе на деловање хомеопатског лека. За неке ови резултати су довољни да докажу деловање хомеопатског лека, док другима они не значе ништа. И поред тога што су хиљаде болесника (којима је својом применом помогла хомеопатија) најбољи доказ њене ефикасности, постоји и даље велика заинтересованост за развој истраживања о деловању хомеопатског лека.

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Ако ти је енглески баш тако добар, преведи ово и покажи јарану Џејмсу, можда се додатно наљути и оснује још неку фондацију за борбу спроћу хомеопата-криминалаца...

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Мишеви који су добили хомеопатски лек показали су бржу и бољу адаптацију на услове у стању хипоксије. Поред тога, брже су се вратили у физиолошко стање, кад су враћени у нормалне услове, и дуже су живели од мишева из друге групе, и брци су им били сјајнији и еластичнији.

Ako ce ovako da deluje na mene i moje brkove, ima odmah da pocnem da se nalivam.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ako ce ovako da deluje na mene i moje brkove, ima odmah da pocnem da se nalivam.

Ја знам како делује на голубове, а како ће на дрвце, не бих ти знао рећи... мишевима изгледа прија, стога, налиј нам по једну, па куд пукло да пукло!

Него, изгледа, наш врли илузиониста Џејмс има нешто блиско са мишевима, чим му онако нарасли бркови и брада после испијања оне пуне чаше хомеотатског бућкуриша!

Џејмс се фали да је претек'о, а не само да је претек'о, већ забрадатио ко вехабија... :)

П.С. А кад је на крају почео да проси паре за фондацију, баш је изгледао ко миш мекињаш... кад скупља зрна за зиму.

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...