Пајко Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Владо брате, ствар је ту веома једноставна. "Право" не може да настане из "потреба", зато што "потреба" подразумева неке ресурсе. Нико не може да има "право" на туђе ресурсе јер би то онда представљало насиље. То о чему ти пишеш нису "права" него "привилегије" које ми имамо захваљујући ефикасности тржишне економије. Имаш по свету примера колико хоћеш о народима који живе без државног уплитања у њихов однос са природом. То што ти називаш "привилегијом" ја називам "јармом". Свака држава је конципирана тако да има МОНОПОЛ НА ФИЗИЧКУ ПРИНУДУ. Где постоји физичка принуда престаје срећа човечја. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Da li ja mogu da, ako kroz moju zemlju protice reka, postavim branu tako da onima nizvodno ostane suvo korito i mrtva deca od zedji? I da li oni imaju pravo da dodju i sruse branu Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Па од чега онда настају било каква права? Имам 38 год и директно сам погођен тековинама социјализма али моје мишљење о капитализму, такође, није позитивно. Сва права настају из твог права на живот. Ти имаш право да слободно доносиш одлуке о свом животу, одатле следи да имаш право на плодове својих одлука и рада итд. Ја не браним "капитализам", само браним слободу човека да живи како жели и да му нико не краде имање. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Информиши се мало више о људским правима, историјату, њиховом настанку, декларацијама, конвенцијама... Не ради се о историјату и декларацајама, него о етици, логици итд. Узалуд "историјат" ако је нешто контрадикторно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Ок, нека ти буде. Али шта је то неетично и нелогично у праву детета на образовање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Zemlja, voda , vazduh su neophodni za prezivljavanje, opstanak svakoga od nas. Das li je nasiljem odnosno ugrozavanje zivota, kada neko prisvaja zemlju za sebe a to je za mene neophodan uslov opstanka? Ако неко загађује ваздух који удишеш, онда је то насиље. Е сада, што се хипотетичког примера тиче - рецимо да дође до неке катастрофе и на пример нема довољно воде. Ја имам буре са водом, а ти немаш. Онда је моја дилема да ли да ти дам пола или да чувам за своју породицу. У суштини бирам између твоје и моје породице... Није једноставно са хришћанске стране. Што се "права" тиче, ти немаш права да ми воду одузмеш силом. Можеш да покушаш да направиш неки договор. Da li ja mogu da, ako kroz moju zemlju protice reka, postavim branu tako da onima nizvodno ostane suvo korito i mrtva deca od zedji? I da li oni imaju pravo da dodju i sruse branu Ако неко својим активностима угрожава тебе, онда нема право на то. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Сва права настају из твог права на живот. Ти имаш право да слободно доносиш одлуке о свом животу, одатле следи да имаш право на плодове својих одлука и рада итд. Ја не браним "капитализам", само браним слободу човека да живи како жели и да му нико не краде имање. Па и овде на западу се краде и отима од људи. Додуше то се лукавије и перфидније ради. А предводници тог "социјализма" којег ти критикујеш су уваљени са запада баш да би се искористили ресурси тих земаља којима је то наметнуто. Знаш ко су Маркс, Енгелс, Ћопави Загорац и сл. ? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Ок, нека ти буде. Али шта је то неетично и нелогично у праву детета на образовање? Већ сам објаснио, ако треба да поновим још једном `ајде... Значи, "право на школовање" је у ствари "право на ресурсе" (школа, клупе, столице, табла, креда, учитељ итд.). Човек не може да има "право" на туђе ресурсе јер то представља насиље. Као што ја немам "право" на твој ауто или стан без обзира колико ми било "потребно". Значи то не може да буде "право". Можемо да га зовемо "достигнуће" наше цивилизације, нешто што смо успели да омогућимо захваљујући развоју економије. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Ако неко својим активностима угрожава тебе, онда нема право на то. Kroz njegovu zemlju protice reka.Nikoga on ne napada, zida branu covek. Hoce jezero a posledica je smrt ljudi nizvodno. Da li je to nasilje? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Па и овде на западу се краде и отима од људи. Додуше то се лукавије и перфидније ради. А предводници тог "социјализма" којег ти критикујеш су уваљени са запада баш да би се искористили ресурси тих земаља којима је то наметнуто. Знаш ко су Маркс, Енгелс, Ћопави Загорац и сл. ? Па да, социјализам је западна тековина. Ми смо се само наложили на то више од њих... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Kroz njegovu zemlju protice reka.Nikoga on ne napada, zida branu covek. Hoce jezero a posledica je smrt ljudi nizvodno. Da li je to nasilje? Да, зато што вода која протиче не припада само њему. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Па да, социјализам је западна тековина. Ми смо се само наложили на то више од њих... Ха , ха... Ти си краљ. Боље да сам с тобом играо "каладонт". . Одох ја да се припремим за maher БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 12, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Већ сам објаснио, ако треба да поновим још једном `ајде... Значи, "право на школовање" је у ствари "право на ресурсе" (школа, клупе, столице, табла, креда, учитељ итд.). Човек не може да има "право" на туђе ресурсе јер то представља насиље. Као што ја немам "право" на твој ауто или стан без обзира колико ми било "потребно". Значи то не може да буде "право". Можемо да га зовемо "достигнуће" наше цивилизације, нешто што смо успели да омогућимо захваљујући развоју економије. Наравно. Само образовни систем и школе нису настале крађом туђих ресурса (та нико не иде и не одузима имовину да би правио школе и школовао децу), јер ако тако гледамо на ствари онда је сваки облик ( и приватни и колективни) својине крађа и нико нема права ни на шта. Не рађаш се са било каквом својином и са ресурсима као нечим својим нити кад умреш можеш да их понесеш са собом. Али знам шта теби смета. Опорезивање. За тебе је то крађа и насиље. Али није (истина може у неким случајевима да буде и то, али то је посебна тема). Чак и са позиција либерализма. Као што знамо либерализам познаје и државу, и законе и судове, и порез и полицију. Према томе, не можеш називати насиљем нешто што уствари и сам заговараш. У ствари можеш, али то је лицемерно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Да, зато што вода која протиче не припада само њему. Kako mu ne pripada? I jos vaznije ZASTO mu ne pripada? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 Далеко од тога Владо, моји ставови су годинама промишљани и преиспитивани. Проблем је само док их једном схватиш правилно, после тога не можеш ништа друго него да их прихватиш. Само морам да истрпим ово мучење и поновим 800 пута... Опорезивање није крађа ако се новац од пореза користи за оно што би држава требало да ради - одбрану права и слободе својих грађана. Ако се од мене узима порез да би се неком другом направила кућа, купио ауто или задовољила било која друга потреба, онда је то крађа. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука