Jump to content

Да ли имате омиљеног светитеља?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

On 10. 11. 2012. at 8:33, w.a.mozart рече

e, nisam znao da i on spada u koljivare

аха, иако су зачети и везани за грчку па су одатле одскакали по околним земљама, свети Серафим посредно припада Кољиварима јер је у исто време живео, вршио преписке са некима од њих, радио на васкрсу, препороду и обнови Литургије, као и запостављеној пракси редовног, спасоносног, корисног и неопходног приласка светињи причешћа у Русији.

поготово што је то духовни покрет, а не територијални или национални :)

Подели на овим сајтовима

Isto tako i Pier Giorgio Frassati - student, živeo samo 25 godina, u čednosti i ljubavi prema Bogu, obična svakodnevna svetost, među ljudima a sakrivena od ljudi...Bog je proslavio njegovo telo netruležnošću a njegovu dušu slatkim rajem...

PierGorgio.jpg

http://en.wikipedia....iorgio_Frassati

pier_giorgio.jpg

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Уз св. Владику Николаја који ми је и отац и брат и вођ и који ме је исцелио својим речима и поставио на ноге, омиљен ми је преподобни Арсеније Кападокијски чије ме је житије задивило и као да сам о неком своме учио читајући га.

Само пример-два:

Отац Арсеније се много радовао када би га људи неправедно оптуживали. То му је много помагало, и често је, да би избјегао људске похвале, од себе намјерно правио намћора. Успркос томе, људи из читаве те провинције, хришћани, па чак и турци, сматрали су га светим.

...

Једном је отац Арсеније на путу за Јерусалим пролазио кроз Адану и зауставио се у кући Фарашанке Хаџи-Христине. Од дугог ходања без обуће ноге оца Арсенија су отекле и нису могле да уђу у обућу. Без обзира на страшни умор послије пет дана пута, он је легао на под а не на кревет. Кад је отишао, укућани су то сами одгонетнули, јер су видјели да је постељина потпуно чиста, осим што је намјерно изгужвана рукама. Он је то учинио да би се жене обрадовале што се он одморио, и у исто вријеме је сакрио свој подвиг.

...

На броду је свака породица била буквално као један грозд, и љубављу обилни отац Арсеније се о сваком бринуо са великом љубављу. Видећи да су неки гладни а да не узимају мрсно јело које је кувано на маслу, он је говорио: "Не сикирајте се сада за пост, једите све што спреме у кухињи. Када се дочепамо копна и када дођете до својих нових домова, тада се можете вратити посту". А онда је испод пазуха извадио своју јечмену лепињу и придружио им се са ријечима: "А на мене не гледајте, па ја сам монах".

Прочитајте, задивићете се, заволећете Светог као свога рођеног — http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Zitija/PrepArsenije.htm

Наравно, много волим св. Димитрија Солунског коме сам се молио да ме чува и бди надамном кад сам походио Солун и Свету Гору и заиста, силан је Светитељ св. Димитрије и жарко желим да ме опет призове себи у Солун.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Свети Превлачки мученици

Tропар, глас 8.

Свети Свештеномучениче Рувиме,
Максиме, Василије,
Михаило и Димитрије,
заједно са осталим пострадалим монасима превлачким,
исповедници православља,
чудотворци и миомирисни кринови небески,
пуне мира маслине,
руком Божијом у Вечностизасађене,
украси исветионици веренаше,
молите сеГосподу
да спасе и помилује душе наше.

Кондак, глас 7.

Свети Свештеномуценици иМученици Превлачки,
на дан храмовне славе од Латинаотровани,
као расцветали пупољци
душом к Небу узлетели.
Целим бићем Христа Богапригрлили,
и од пуноће те љубави на нас миро изливате.
Некада на земљи веру исповедавши,
сада нам са Неба Рај сведочите
над земаљским пуним љепотемиомиром.

2010-05-08_112134.png

Дана 10/27 април.2001.по благослову тројице Архијереја, Митрополита Дабробосанског Г.Николаја и умировљеног Епископа Захумско-Херцговачког -Г.Атанасија, као и Будимљанско-Никшићког Г.Јоаникија, викара Митрополије Црногорско-приморске и ректора Цетињске богословије устанављен је празник пројављивања моштију Свештеномученика и Мученика  Превлачких

ЧУДА ПРОЈАВЉИВАЊА светих мученика, (МИХАИЛ, МАКСИМ, РУВИМ, ВАСИЛИЈЕ И ДИМИТРИЈ...) КАО И ОСТАЛИХ МЕЂУ ЊИМА СУ МНОГОБРОЈНА ДАНАС. МУЧЕНИЧКИ ПОСТРАДАЛИ НА ПРАЗНИЧНОЈ ТРПЕЗИ (средином XВ вјека ) 1452. ГОДИНЕ - ТРОВАЊЕМ.

2010-06-24_165600.png

sv.evstatije.png

СветиЕвстатијеПревлачки

Свети Евстатије Превлачки, епископ и просветитељ Српски, рођен је крајем XII почетком XIII вјека, у Будимљанској жупи. Стекавши добро свјетовно образовање , а будући жељан божанске науке, одлази у Манастир Св. Архангела Михаила на Превлаци. Под руководством епископа зетског Никифора, напајао се свештеним рјечима Светог Писма, мудрим списима прослављених отаца и примјерима својих манастирских саподвижника. Увидевши жељу срца младићевог, Епископ Неофит га је постригао у монаха, рукоположио га за свештеника и веома образованог и мудрог поставио га је за старјешину Светомихољског манастира.

prvastrsmol.gif

Законоправило Св.Савe

У време споменутог Епископа зетског Неофита и игумана превлачког Евстатија, у Манастиру Св.Арх.Михаила преписано је ''Законоправило'' Св.Саве, које је у науци и историји названо ''Иловачком крмчијом'', што јасно сведочи о слави и значају Превлачке архимандрије. (1262)

SV.jpg

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Свети Николај Српски, Св. Јован Златоусти, Свети Јован Дамаскин, Свети Филарет Московски, ... и сигурно многe другe...

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

PrpAngelina_Gergetek2-217x300.jpg     Krusedol-01-580x373-300x192.jpg       PrpAngelina_Moschi-580x435-300x225.jpgМошти Светe преподобне Ангелине Српске

Молитвама свете мајке Ангелине нека Господ Свемилостиви и нас помилује и удостоји удела Светих Његових. Амин..

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

bitoljski-zivi-svetitelj-1.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Jedan od najomiljenijih mi je svetac sa avatara - Sveti Isak Sirijski (tj. Ninevljanski).

Pre svega zbog njegovih pouka i jasnoće u izražavanju doboko prožetih Duhom Svetim i Evandjeljem,

ali i zbog toga što ga poštuju svih 5 (uopšteno gledano) hrišćanskih sabranja:

mi, Katolička crkva, Asirska crkva istoka (tj. njegova majka crkva),

Orijentalne pravosl. crkve, i Tradicionalne protestantske crkve. U prvih četiri poštuje se i kao svetitelj.

Od ostalih: Sv. Nikolaj Srpski (Lelićki, Žički i Ohridski), Sv. Jovan Bogoslov, Sv. Teodor Studit i Jovan Damaskin,

Moja krsna slava - Sv. mučenik Trifun i drugi.

Od rimokatoličkih svetitelja - Sv. Antun (Antonije) Padovanski i Sv. Franjo (Francisko) Asiški.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Iako je mozda glupo praviti od svetih neku rang listu,evo svetaca o kojima da kazem najvise znam ili se trudim sto vise znati a za koje sam vezan.

sveti Ava Justin

sveti vladika Nikolaj

sveti Vasilije Ostroski

sveti Stefan Decanski

sveti Sava

sveti Nektarije Eginski

sveti Serafim Sarovski

sveti Jovan Krstitelj

sveta Petka

moram i svoju slavu spomenuti tj svetog pravednog Lazara

Mada,krenuo sam da napisem par svetitelja ali sam dopisivao i dopisivao i verovatno bi spisak jos potrajao. Nekako prvo dvoje svetitelja sa liste,preko njih sam mozda najvise usao u pravoslavlje i najvise ucio ali otprilike ovo je neka skracena verzija.  Slava Bogu!

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...