Mironosica Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 podvarak + dimljeni šaran Драшко је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 A trosite li namirnice kao sto je posni kackavalj? Mi ga jedemo uz masline, npr., nekako bas idu zajedno. I koristite li i kako sojino mleko i sir? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 A trosite li namirnice kao sto je posni kackavalj? Mi ga jedemo uz masline, npr., nekako bas idu zajedno. I koristite li i kako sojino mleko i sir? ја не могу тај биљни качкаваљ.....уопште ми не прија, морам признати понешто од соје Драгана Милошевић and pink panter је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Ове недеље постим на води, па стога овакав јеловник за данас : ДОРУЧАК ----- џем и хлеб ( то баш и не волем без млека и маргарина, ал' ) РУЧАК -------- грашак и краставчићи Грашак - У мало воде сам продинстала лук (црни и бели ), шаргарепу и остали зелениш. Од зачшна убацила: лорбер, мирођију, мајчину душици, бибер, зачин Це... (ваљда ништа више .mislise.) Кад је поврће омекшало, налила сам воду, пустила да проври, па убацила грашак. Пошто се, горе поменути, јел'те, грашак скувао, у лонац сам усула претходно размућено брашно у кечапу и мало воде, још мало прокувала, и готово. ВЕЧЕРА ------- Макароне, ораси, орашче и шећер keka, Dragana I., Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Evo par recepata na vodi: Kupus sa pivom. Jednu glavicu kiselog kupusa( manju) iseckajte i prelite sa jednim limenkom bezalkoholnog piva.Kuvati bez dodavanja ikakve tecnosti oko 2 sata.Jelo je nezgodno jel hvata pa je potrebno da je domacica svo vreme za sporetom.Kad uvri i nestane sva tecnost ,gotovo je.Ja ne dodajem nista osim malo bibera jel je kupus sam po sebi slan.Ovo jelo sam pravila sa bezalkoholnom Bavarijom cija limenka kosta oko 80 din u Rodicu. Spagete Iseckati 2 vece cena belog luka i izdinstati na malo vode.Otprilike dodajte vode onolko kolko bi dodali ulja.Dodati dve solje sojinih ljuspica ( ne pokvasenih) i odma preliti sa litrom kuvanog paradaiza.Zaciniti vegetom,solju i origanom po ukusu. Cesto pravim varijacije ovog jela.Sa sampinjonima ili bukovacama ili sitno narendanom sargarepom.Svako je dobro :)Kome smeta beli luk moze da stavi onaj mleveni . Krompir sa kukuruznim brasnom. Krompir iseckati na krupnije komade i dobro uvaljati u kukuruzno brasno.Posoliti krompir i dodati brasna na dno tepsije( neke stare jel zna da uhvati) .Peci oko 1 sat na 180 stepeni.U stvari dok ne porumeni.Ja ima naviku da otvaram rernu i povremeno protresem.Tako mi se ne lepi..Mi to jedemo uz domaci kecap i senf. Kineski miks. Ovo sam pravila pre neki dan prvi put ovako ,da je bez ulja,i mogu reci da nije lose.Iseckam cetvrt glavice belog kupusa,cetvrt crvenog,narendam na krupno 2 sargarepe, pola praziluka iseckam na kolutice i to sve stavim u tiganj sa malo vode.Kad ta voda uvri do dam oko 5 kasika soja sos ( treba paziti na deklaraciju jer neki znaju da sadrze ulje) i 4 kasicice gustina.Dinstam jos malo i dodam 2 sake secenih bukovaca .Ja licno probam dok ne vidim su pecurke gotove. U ovo jelo mozete ubaciti i lignje ,dagnje ili gambore.Plodovi mora se mogu jesti i kad je post na vodi ( naravno ako se tako pripreme). Pica Kupljeno testo ( treba voditi racuna o deklaraciji,da ne sadrzu ulje) premazatiu sa kecapom ili tomatinom.Ne preterati jel ce biti bljutavo.Posuti kukuruz ,masline,marinirane sampinjone i jednu naseckanu svezu papriku. Uglavnom svako sojine mleko je posno na vodi. Mozete kupiti rizolino i medolino ( ne sadrze ulje) pa praviti kasice sa mlekom.Skuvati pirinac,ocediti i preliti sa mlekom i eto sutlijasa. Sa sojinim mlekom mozete pripremiti i krompir pire ,kao i spanat. Za spanat je potrebno na malo vode izdinstati beli luk .Dodati kocku smrznutog spanata ili obarenog,iseckanog i naliti sa malo vode i dodati soli ili vegete po ukusu..Kada se spanat otopi dodato 2 case mleka izmesane sa 4 kasike brasna. Pasulj moze da se sprema na mnogo nacina i svaka domacica ima svoj.Ja uvek koristim sareni ili crveni pasulj. Potopim ga predhodno vece i ujutru kuvam uz dodatak par paprika iseckanih na kolutice, 2 cena belog luka i 1 manju glavicu crnog..Kad je pasulj gotov izvadim sav luk iz njega.Dodam zacine .Izvaditi jedno 5 velikih kasika pasulja i staviti u blender.sa par kasika brasna i paprike.Dodati malo hladne vode i blendirati dok se ne dobije jednolicna masa koja se doda u pasulj. Mozete spremati i krompir u caksirama .Uz prilog moze vece sampinjone otkinuti sa peteljke posoliti i peci u rerni 15 min na 150 stepeni. Pastete pire od krompira, mleveni orasi (kikiriki), malo sušenog začina od povrća, so ,biber, češanj belog luka, malo senfa, vrela voda Pire od krompira i mlevene orahe (kikiriki) sjediniti mešanjem (koliko pirea, toliko i mlevenih oraha/kikirikija) da se dobije gusta kašica, dodati biber, beli luk, malo senfa i sve dobro sjediniti. i jedni kolacici koje sam nasla na netu. BANANA KEKS - NA VODI Dve zrelije banane, 200 g kristal šećera, 270 g brašna tip 400, 50 g mlevenih oraha, dve kašike meda, kašika praška za pecivo "Bananu izgnječiti. U šerpu dodati kristal šećer i dve kašike meda. Smesu banane, meda i šećera rastopiti na vodenoj pari. Kada je šećer otopljen, dodati prašak za pecivo. Sve to promešati, a smesa će dobiti belu boju. Kad se masa ohladi, postepeno dodavati prosejano brašno i mlevene orahe. Razvući testo na debljinu 6-8 mm i vaditi modlom po želji sve dok ima testa. Keks slažite na papir za pečenje. Svaki keks premazati vodom i posuti kristal šećerom (može i bez ovog). Peći u rerni koja je zagrajana 10 minuta na 180 stepeni. Ovo je taj recept. Ali nema šanse da razvučete testo kao što piše (i još da se vadi sa modlom). Lepo rukama oblikujete svaki keks. Pošto je veoma lepljivo pre svakog uzimanja grudvice testa sa vrlo malo vode nakvasite prste (ali vrlo malo, jer će se u suprotnom keks zalepiti za papir) i testo se neće lepiti za prste dok ga oblikujete. A, ako kao i ja, strpate celu kesicu praška za pecivo, ostavite veći razmak između keksića da se ne slepe."' E sad ja imam jednu varijaciju kako da napravite tortu.Napravi se kora onako kako pise u receptu za keks. Skuvaju se jabuke isecene na krupno u usecerenoj vodi.Moze da se koristi i neki kompot ( breskva,kajsija ...) .Voce izvaditi i poredjati po keksu .Izmeriti preostalu tecnost .Na 400ml soka ili vode dodati 1 puding od jagoda ili malina..Meni je trebalo 2 pudinga ( posto mi je falilo tecnosti dodala sam oko 200 ml soka od jabuka) da bi lepo prekrila sve.Preko toga sam skuvala jos jedan puding od vanile sa sojinim mlekom i prekrila.Trebalo bi da malo odstoji posto se onda sve lepo opusti ali ni posle 1 sata nije lose. pink panter, Саша од Москве, Лидија Миленковић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nektarija Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 напишите Dosta puta sam pravila:- Ovsene pahuljice -obicne 1 velika solja,- 6 soljica vode, (nisam sigurna- ali nije toliko ni vazno sami odredite gustinu ali imajte u vidu da dok kuvate ovsene pahuljice oko 15tak minuta dosta ce se zgusnuti)- saka suvog grozdja, 1 rendana jabuka. Suvo grozdje dodajte na pocetku a rendanu jabuku par minuta pre kraja, moze i da se zasladi mada je slatko zbog grozdja, ako vam ostane moze i sutra da se jede...-Inace najcesce dinstam krupno rendane pecurke na luku, sa malo origana, pa na kraju kuvani paradajz, pa sve to sa testeninom.-Pasulj je neizbezan, kuvam ga zajedno sa jecmom super je, to je dalmatinska tzv. vara u koju se na kraju doda i kukuruz secerac odlicno je, i vrlo hranljivo,-pa onda integralni pirinac sa svim vrstama povrca sta god se nadje, kelj, karfiol, sargarepa, tikvice bilo sta od toga,-kiseli kupus kad stigne sa belim i crnim lukom i pirincem pa u rernu kao posni podvarak tako nesto....-Avokado je super i jako je zdrav jest malo skuplji al dobro sad moze lep obrok ako ne i 2-3 da se napravi od jednog avokada, za dorucak uzinu veceru...Moj predlog je (pod uslovom da nigde ne idete) sitno seckan beli luk, ispasiran avokado malo soli bibera pa sve to na hleb! Ja pre toga nisam volela beli luk ali u ovoj kombinaciji.... -Pite Da ne preteram dosta je... Саша од Москве, obi-wan and Ljubičasta је реаговао/ла на ово 3 Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Odličan link sa biljnom hranom Nije namenjen posnoj hrani, nego uopšte biljnoj hrani i veganima, ali ima tu toliko dobrih recepata, tekstova, saveta... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nektarija Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Kakav ti je to premaz od avokada? probajte ovaj namaz ako volite beli luk necete se pokajati ...Avokado je super i jako je zdrav jest malo skuplji al dobro sad moze lep obrok ako ne i 2-3 da se napravi od jednog avokada, za dorucak uzinu veceru...Moj predlog je (pod uslovom da nigde ne idete) sitno seckan beli luk, ispasiran avokado malo soli bibera pa sve to na hleb! Ja pre toga nisam volela beli luk ali u ovoj kombinaciji.... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pink panter Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Ja sam danas skuvao krompir, a u drugu šerpu dodao narendanog kupusa i komade jabuke . To sam dinstao pa pred kraj dodao malo crvenog vina. ( nadam se da alkohol ispari pa da se to ne računa) Stavio bio začina i to pomješao u tanjir. Dodao sam i malo kečapa i baš sam se nešto fino najeo. Postoje u limenci da se kupe i pasulj, grašak ,šećerac...sve na vodi pa i to treba kombinovati. Meni se pasulj crveni sviđa sa dinstanim lukom i kada može i tunjevina vrh. Meni šta padne na pamet ja stavljam u šerpu i ne mislim o receptima. kirios1 and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 Inace, u vreme posta narocito puno koristimo i cajeve - koristimo ih i inace, ali dosta vise u postu. Od svih najradije pijemo koprivu, pa onda domacu nanu (sami gajimo), kamilicu i maticnjak. Naravno, i ostali dolaze u obzir... Edit: da dodam i caj od persuna, koji mi je kao obavezan preporucila doktorka koja mi je radila UZ abdomena i videla da imam dosta peska u bubrezima... rekla mi je da se doslovce nalivam tecnoscu, a narocito persunom... pink panter, Милан Б and мирођија је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Новембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2012 За доручак могу разне мармеладе, посне рибље паштете, ајвар, пинђур, уштипци, пржени кромпири.. Ја некад скувам шпагете, убацим туњевину и прелијем овим сосом Правим и посне палачинке, једноставне су. Смутим 400г белог брашна, 200г овсеног или интегралног, прашак за пециво, равно 1л киселе воде и уља по потреби. Печене премазујем биљном павлаком и рендам биљни качкаваљ, а онда их увијем у ролнице. Поређам у плех, одозго залијем са још биљне павлаке, поспем сусамом и у рерну на 200 степени десетак минута да добију мало боје. Могу и без уља када је пост на води, не лепе се за тефлон тигање и буду одличне са пекмезом! Некада оперем кромпир, преполовим га и онако са љуском у рерну. Пред крај печења извадим кромпир из рерне, виљушком лагано притиснем средину кромпира пар пута, ставим парченце маргарина и вратим у рерну да се допече. Може се и нарендати качкаваљ преко. Кад постим на води печурке очистим, и преврнуте послажем на папир за печење, у сваку ставим мало босиљка, соли и белог лука и запечем. obi-wan, ljiljana80 and pink panter је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Пошто ја немогу без млека дан да проведем , користим хељдино млеко са медом и у њега надробим хлеба . То ми дође и као посластица а уједно и вечера пошто обично вечеравам млеко ван поста . obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 400g, 200g brasna, moze li to preko solja ili sl.da se izrazi, kuhinjska vaga mi je jos uvek u kutiji, a na kutiji jos neke stvari i onda kad treba nesto da izmerim, sve to vadi pa peri, vracaj..smor, da li je 400g npr.2 case od 2 dl? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Je si li sigurna da je biljna pavlaka posna??Zar ona u sebi ne sadrzi kazein, mlecne proteine? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 e i ona kafa u kesici, nova, jabuka sa cimetom, sadrzi te mlecne proteine, pa nisam znala moze li, jednom sam na soku videla da pise mlecna kiselina, i posle sam cula da to nema veze, posno je; ima li neko da zna tacno da li su te stvari mrsne ili posne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука