Изида Написано Мај 7, 2011 Пријави Подели Написано Мај 7, 2011 PITA OD PATLIDŽANA POTREBNO JE 1 kg očišćenog patlidžana, 500 g kora od ovsenog brašna ili običnih, tankih kora za pitu, 160 g crnog luka, 60 g zelenog dela praziluka, 110 ml ulja od grožđanih koštica, 20 g seckanog lista peršuna, 5 čenova belog luka, 2 dl kisele vode, so, biber, začini po ukusu PRIPREMA Patlidžan oljuštite, iseckajte na kockice i kuvajte u ključaloj, posoljenoj vodi pet minuta. Luk i praziluk sitno iseckajte i dinstajte oko pet minuta na 60 ml ulja, pa dodajte oceđen patlidžan. Pržite ih desetak minuta, zatim im dodajte iseckan beli luk, usitnjen list peršuna, začine i sve dobro promešajte. Kore podelite na četiri, a fil na tri dela. Kiselu vodu pomešajte sa ostatkom ulja i koristite ih za prskanje kora. Podmažite pleh i u njega ređajte naizmenično red kora, red fila i završite korama. Pitu isecite na krupnije kocke, prelijte ostakom vode i ulja i pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Posle desetak minuta smanjite na 200 stepeni i pecite dok gornja kora ne porumeni, dakle još 30 minuta. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 TIKVICE U PROJINOM TIJESTU Tikvicu srednje veličine oguliti,očistiti od sjemenki i isjeći na kockice.Posoliti i dodati 5-6 kašika projinog brašna.3-4 kašike pšeničnog brašna,malo praška za pecivo i vode toliko da se tijesto može lijepo razliti po tepsiji.Umućeno tijesto sipati u tepsiju u kojoj ste predhodno dobro zagrijali ulje.Poslije 15-ak min.kad se tijesto zapeče isjeći nožem veće kocke i vratiti na pečenje dok dobro ne porumeni i dobije zlatnu koricu! (umjesto tikvica možete staviti i drugo povrće kao što su:špinat,blitva,krompir,luk i sl.)Svako je lijepo i ukusno na svoj način! "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 19, 2011 Пријави Подели Написано Јун 19, 2011 TIKVICE U PROJINOM TIJESTU Tikvicu srednje veličine oguliti,očistiti od sjemenki i isjeći na kockice.Posoliti i dodati 5-6 kašika projinog brašna.3-4 kašike pšeničnog brašna,malo praška za pecivo i vode toliko da se tijesto može lijepo razliti po tepsiji.Umućeno tijesto sipati u tepsiju u kojoj ste predhodno dobro zagrijali ulje.Poslije 15-ak min.kad se tijesto zapeče isjeći nožem veće kocke i vratiti na pečenje dok dobro ne porumeni i dobije zlatnu koricu! (umjesto tikvica možete staviti i drugo povrće kao što su:špinat,blitva,krompir,luk i sl.)Svako je lijepo i ukusno na svoj način! Мамице, добила сам од тетке оне ,старинске, тамнозелене тиквице, и морам да сутра испробам овај рецепт. greengrin greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јун 22, 2011 Пријави Подели Написано Јун 22, 2011 drage moje, tu sam ja, tjutim i mutim... smej.gif isprobala sam neke recepte, narocito mi se dopala palenta s pecurkama...ali moja verzija je bila da izdinstam praziluk 15 min,pa dodala beli luk i pecurkice jos 10 min, pa oguljen paradajz + sok od paradajza, ruzmarin i sta ono jos beshe pa umeshala s projinim brashnom i ispekla...apsolutno nije loshe za nekog ko ne moze da podnese dorucak tipa 'leba i dzema hvala:)))) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јун 22, 2011 Пријави Подели Написано Јун 22, 2011 i to bez sociva i belog vina, sledeci put dodajemo i to:) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јун 22, 2011 Пријави Подели Написано Јун 22, 2011 za moj ukus ovo je najbolje: spremi se becar paprikash (dinsta se luk, praziluk 15 min pa tri paprike u raznim bojama josh toliko pa narendan svezh paradajz dok vodica ispari) pa se skuvaju bilo koje posne makarone i to se izmesha....posoli, pobiberi, prosto smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Драге моје, ово нису крушке, то су тиквице које се користе за пуњење. Нисам их видела до сада. Спремићу их пуњене посним надевом, пиринач,шаргарепа,уз зачине босиљак, мирођија, бибер,лук... Додаћу и неки кромпир, паприку, пиринач увијен у лист од рена,блитве,винове лозе...шта се нађе... Преко њих ћу исећи доста парадајза, и све у рерну... Када је печено додајем пуно насецканог першуна и целера, залијем маслиновим уљем...И... Бог те веселио...њам,њам... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 2, 2011 Пријави Подели Написано Јул 2, 2011 Додала бих још за младе домаћице да знају да су ове тиквице са тамно-зеленом кором много укусније од оних светлозелених, добро их треба опрати под млазом воде, и користити нељуштене, ако су од провереног произвођача и здраве и свеже. Имају диван укус било да их похујете, кувате или додајете у разна јела... Јако је важно да поврће купујете ако сте у могућности на пијаци, а не у супермаркету, од познатог произвођача. 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Tamne tikvice se u stvari zove cukini (poticu iz Italije). Ovaj cukini koji je na slici je u stvari veliki... i kasno ubran. Tako da se moze koristiti u kuvanom ili pecenom obliku. Mladi cukini je sirine max7-9cm i tamno zelene boje. Njega je moguce koristiti i u svezem obliku. Narendatega i napravite salatu. Samo sto je sam neobicnog ukusa tako da ga je najbolje mesati sa drugim povrcem. Inace u Italiji je poslastica pogovani cvetovi cukinija.Pohuju se na klasican nacin. omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Tamne tikvice se u stvari zove cukini (poticu iz Italije). Ovaj zukini koji je na slici je u stvari veliki... i kasno ubran. Tako da se moze koristiti u kuvanom ili pecenom obliku. Mladi cukini je sirine max7-9cm i tamno zelene boje. Njega je moguce koristiti i u svezem obliku. Narendatega i napravite salatu. Samo sto je sam neobicnog ukusa tako da ga je najbolje mesati sa drugim povrcem. Inace u Italiji je poslastica pogovani cvetovi cukinija.Pohuju se na klasican nacin. Хеј, јесте тачно за тамне тиквице да се могу јести сирове... јела сам их једно време тако, без знања да се уопште могу тако јести (чини ми се да сам тек касније негде прочитала да су корисне као пресне)... подсећају укусом на авокадо или сирове печурке... заправо, прилично су без укуса, као мекши и мање освежавајући краставац, тако некако... али су супер за салате, као што кажеш dance67890 Симпатичан им је овај назив - цукини... smej.gif Од сирових, а чудних ствари, пробала сам и чичоку... има пријатан укус, попут шаргарепе... тежа је за чишћење зато што је режњевита, али је препоручљива особама са лошим липидним статусом... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Прототорта Од грчке речи "протос" - први... Наслових је тако јер ми је била прва торта у опусу... Могућности да се омаши у припреми - нема, освежавајућа је и кремаста, издашна је и спрема се за пола сата, а рецепт се памти за два минута... не пече се... има пет састојака... јефтина... сјајна за прву торту... сазнала случајно од једне попадије из Крагујевца... Поређати на послужавнику кекс натопљен соком (да се прекрије цело дно четвртастог звона). Умутити литар слатке павлаке са 200г кристал шећера и половином тога нафиловати лежећи кекс. Наређати преко павлаке воће (неколико најбољих опција: малине, јагоде, вишње, купине), и затим преко воћа нанети другу половину умућене павлаке. Нарендати чоколаду по површини. Посна је уколико употребимо посан кекс, биљну павлаку и црну чоколаду, мрсна уколико убацимо мрсне еквиваленте... Може да се модификује у разним правцима - у последње време у горњу половину павлаке додајем зрнца нес кафе, а кекс омекшавам у топлом несу... само једна напомена - за мућење павлаке потребна је мало већа посуда - надиже се мнооого више него шлаг нпр.... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Tamne tikvice se u stvari zove cukini (poticu iz Italije). Ovaj cukini koji je na slici je u stvari veliki... i kasno ubran. Tako da se moze koristiti u kuvanom ili pecenom obliku. Mladi cukini je sirine max7-9cm i tamno zelene boje. Njega je moguce koristiti i u svezem obliku. Narendatega i napravite salatu. Samo sto je sam neobicnog ukusa tako da ga je najbolje mesati sa drugim povrcem. Inace u Italiji je poslastica pogovani cvetovi cukinija.Pohuju se na klasican nacin. У нашем крају је посластица поховани цвет багрема, уваљан у шећер...њам,њам... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Tamne tikvice se u stvari zove cukini (poticu iz Italije). Ovaj cukini koji je na slici je u stvari veliki... i kasno ubran. Tako da se moze koristiti u kuvanom ili pecenom obliku. Mladi cukini je sirine max7-9cm i tamno zelene boje. Njega je moguce koristiti i u svezem obliku. Narendatega i napravite salatu. Samo sto je sam neobicnog ukusa tako da ga je najbolje mesati sa drugim povrcem. Inace u Italiji je poslastica pogovani cvetovi cukinija.Pohuju se na klasican nacin. У нашем крају је посластица поховани цвет багрема, уваљан у шећер...њам,њам... Znam .. I ja sam iz tvog kraja 1405_love мирођија је реаговао/ла на ово 1 omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 Има ли неко рецепт за посни колач са млевеним кексом, орасима, румом и кока колом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 13, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2012 ... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука