Rassoban Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje. Mehmed Meša Selimović Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rassoban Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Десанка Максимовић: НАША ТАЈНА О теби нећу говорити људима. Нећу им рећи да ли си ми само познаник био или пријатељ драг; ни какав је, ни да ли је у нашим сновима и жудима дана ових остао траг. Нећу им рећи да ли из осаме жеђи, умора, ни да ли је икада ма које од нас друго волело; нити срце наше да ли нас је ради нас, или ради других кадгод болело. Нећу им рећи какав је склад очи наше често спајао у сазвежђе жедно; ни да ли сам ја или си ти био рад да тако буде - или нам је било свеједно. Нећу им рећи да ли је живот или од смрти страх спајао наше руке; ни да ли звуке смеха волели смо више од шума суза. Нећу им рећи ниједан слог једини шта је могло, ни да ли је могло нешто да уплете и сједини душе наше кроз читав век; ни да ли је отров или лек ово што је дошло ономе што је било. Никоме нећу рећи каква се због тебе песма догађа у мени вечито: да ли опија топло као шуме наше с пролећа, или тиха и тужна ћути у мени речито. О, никоме нећу рећи да ли се радосна или болећа песма догађа у мени. Ја више волим да прећутане одемо она и ја тамо где истом светлошћу сја и зора и ноћ и дан; тамо где су подједнако топле и срећа и бол жива; тамо где је од истог вечног ткива и човек и његов сан. Дуња and Весна Ј. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rassoban Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Prva ljubav - Mika Antić 1. Naiđu tako dani.Zatrpaju ti očikao zvezdane kiše. Oko nosa se nekašarena nežnost isplete. I ti staneš,i ne znašda li si, il' nisi višeono obično dete,ono bezazleno dete. Nekakvo zrno zlatapočne u srcu da žulji. Stidljivost neka u tebitiho se zasmejulji. Naiđu tako dani.Ne prepoznaješ boje aprila. Ne prepoznaješ svoje ruke.Izgledaju ti kao krila. Ne prepoznaješ svoje ogledalo:iz njega te neko čudan posmatra,neko kome u dahumirišu suncokretii plamte obrazi,plamtekao nestrpljiva vatra. Naiđu tako dani.Vetar ti u potiljak diše. Zdravo, poslednja bajko,kad staneš i ne znaš višeda li se visine rušeil' s tobom u nebo lete! Zdravo ljubavi!Tajno!Zdravo sve neverovatno!Sve zabranjeno i zlatno! Zdravo, čudnovati svete! 2. Vrlo je važno,pre svega,da prvu ljubav umešda izgovoris ćutanjem. Da je sagledaš žmureći.Da je oslušneš osmehom.I dotakneš šaputanjem. Vrlo je važno da o njojne brbljaš hvalisavo svimaLjubav - to nije užinakoju drugari dele. Prva ljubav je providnakao lutkino oko,drhtava kao tišinakoja hoda po prstima i prva prava čistotatvoje nežnosti bele. Ona je knedla u grlu,srebrna knedla u grlu,sve nedokučivo tvojei sve kristalno tvojei sve gugutavo tvojekao večernje zvono. Ona je duboko u tebii duboko van tebe. Ona je malo onako.Pa još malo onako. Pa onda ono.I ono,I onda: sasvim ono. 3. Nije to nagovaranje,rođeni moji,ko neće dalje da veruje,nek slobodno zažmuri. Ali pazite dobro:ako u vama postojijedno veliko pitanjekoje nestrpljivo žuri, pitanje veće od brdai veće od dva brda,i jedna treperava dušašto veruje u čuda, i ako se u vamaneke lepote talasajui neke svetlosti rađaju, onda je sasvim svejednoda li žmurite ili ne žmurite,jer čuda se već događaju. U tebi skazaljka nekognevidljivog magnetapokazuje odjednomhiljade strane sveta. I sve se u krug vrti.I nema te sile težekoja bi mogla, ovakvog,za zemlju da te veže. Dok lupaš glavu šta jei probaš da se setiš,shvati:ti letiš,ti letiš! Prvi put stvarno letiš. 4. Junaci,nos u jastuk!Nek mašta kao lokomotiva juri. Razumem sve vaše brigei nespretnostii strah. Žurim da pomognem svakomda se u sebi šćućurii shvati zašto se durii smeška u isti mah. Junaci,nos u jastuk!Pileće moje duše,drugo je kad se pravišvažan pred nekim drugom. Sada si sam sa srećom.Sada si sam sa tugom.Sada si sam sa sobom. Oblizuj svu noć usne. Neki se vlažni poljupci,koji te nisu dodirnuli,na usni sanjivo suše.Hajde sad, pravi se važanpred svojom praznom sobom! Malo namigni sebi.Malo se naroguši.Zapuši ogledalu oči.I zidovima uši. Ti misliš da ne znam ukusšećera koji te guši? Ti misliš: ja ne znam šta jeto što u duši pevuši? Ova pesma je okošto vidi i kroz tamu.Nju nećeš prevaritikao tatu i mamu. 5. Evo o prvoj ljubavijoš samo nešto malo. Nek ne zaboravi niko:ona je čudno večna. Drugi put kad se zaljubiš,izbriši onu od ranije.Druga nek bude prva.Nek bude kao nebošto se uskovitlalokad je u zoru palou ogledala rečna. Treći put kad se zaljubišizbriši obe ranije.Nek treća bude prva. Nek peta bude prva.Nek stota bude prva,ako se pošteno diše. Kad ljubav brojiš do jedan,onda je ima najviše. I kad godine minuu beskraj,u daljinu,pa sretneš poslednju ljubav,ne upoređuj je nikadsa onim što su u tebidavno uveli cvetovi. Jer i poslednja ljubavčudna je,mlada je,luda je,i prva - ako je prva,prva je,prva je,prva je,kao večito novii nepoznati svetovi. 6. To, kako da se voli,ne uči se iz knjiga,ne uči se u školi. To se uči iz sebekad se otvori srce,pa boli,ili ne boli. Tu ne vrede unapredneki računi i znanja.Jer po hemijskom sastavuljubav je najčistija svetlost,svetlost sa divnim,fantastičnimtalentom ubrzanja. Ona je ogromna ljuljaškaizmeđu radosti i samoće,kad se najviše hoće,a niko ne zna šta hoće. I niko ne zna šta nećeodavde do ivice sreće. Sad me, valjda, razumeš:ljubav je - kad nekog umeš,ali kad kroz tog nekogi sebe predivno umeš. Zato i vredi sanjati.Zato i vredi želeti.Šta nas se ostalo tiče. Zato i vredi kroz životkao plakate podelitisvoje šarene mislikoje na večnost liče. 7. Najzad,u prvoj ljubavirađa se i prva boraovde negde na čelui celog života te prati. Rađa se prva tugai prva ljubomora.I prvi put se pati. Ti boru obriši dlanom.Preko nje docrtaj drugukoja će biti prva.I osmehom je pozlati. I neka ti se sve borekroz koje vreme oreu zlatne niti razgore. I drugi put kad se pati,i peti put kad se pati,i stoti put kad se pati,uvek se prvi put pati. I kad se budemo sreliu nekom drugom stolećui u tvom oku nađemlepotu sličnu prolećui u mom oku nađešlepotu sličnu proleću, nemoj da me prepoznaš.I ja ću začuđen stati. To, tada što ćemo dati,tek prvi put ćemo dati. 8. Ne pitaj zato otkudodjednom košava briše.To možda i nije vetar.To prva ljubav uzdiše. Ne pitaj otkud kišeodjednom pljusnu jače.To možda i nije pljusak,već neko zbog ljubavi plače. I trepavice mu slanei rukavi mu slanikao presoljen ručaki kao okeani. Ljubav prva i prava,upamti:kad god se javljaš,znaj:ti se ne ponavljaš.Znaj, ti se iznova stvaraši na usni nam šarašnešto nežnije, belje.Ne sećanja.Već želje. Uostalom, šta vredida se o ljubavi prvoji dalje toliko soli. Izvoli,sam zavoli. Pa ako je i tebiisto ovako - ti kaži.A ako nije isto,onda sve ovo ne važi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2014 Takva sam ja Odavno sam, sugrađani čestiti,izmirenja zastavu beluna srce svoje pobola.Sve mi je sad svejednoi ravno do mora;sita sam i mržnja i ljubavii ćutanja i romora.Za vašu borbu životnuja nemam svojstva.A srce mi je, međutim, večno žednosvega onoga čega je sito;i umrlo bi ako bi u danuimalo čas spokojstva. Ni za sreću ljudsku nisam ja stvorena,jer ne umem da živimsamo od življenja;jer ni za šta čega imanemam divljenja;jer znam da ne mogu svoj životni dugsamo snom izmiriti.Pa ipak, mada mi ovde nije udesno,života ja bih zadržala krug,jer boli mene ipak čudesnosto će me jednom nestati. Ni srca nemam vašeg, sugrađani čestiti,jer beskrajno volim nekogaiza onih na vidiku atara.Za njegov bih osmeh jediniposla preko voda i vatara,preko urvina i bregova,odavde na dan i noć hoda;pa ipak njegovane bih mogla biti,niti će ljubav moja za njimikad drugoga rodado pesama imati. Desanka Maksimović Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Децембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2014 Не знам је ли било ово у теми, али ако је некоме лакше, електронско издање, са објашњењима је, и речником нажалост одавно већ заборављених речи.https://gorskivijenac.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
misionar.com Написано Децембар 31, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2014 Želim vam sretne praznike i svako dobro ЗРНО ЉУБАВИ Ти ниси никада могла да дашто зрно љубави, јер ти то немашти ниси никада желела наса ја те волим и тако ми требаш. Ти ниси никада имала снетеби је љубав одувек странати знала си да мени си свеал волиш више да будеш сама. Куда нас води овај путда ли крај стварно мора доћипољубићу те још овај путпа на пут далек морам поћи. Нека ме води месец жутнек друг ми буде ове ноћипољуби ме још овај путјер више никад нећеш моћи. (Сретен Станчевић) www.orfejsu.com JESSY, Дуња, Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 www.misionar.comHrišćanstvo je način života, stil života, naših navika, stavova, mišljenja i delanja.Hrišćanstvo je put u život. Hrišćanstvo je hleb nasušni. Hrišćanstvo je put mira i ljubavi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 31, 2014 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2014 Hvala Sretene, takodje! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 7, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2015 Srce - Jovan DučićSrešćemo se opet, ko zna gde i kada,Nenadno i naglo javiće se meni -Možda kad u duši bolno zastudeni,I u srcu počne prvi sneg da pada.Na usnama našim poniknuti nećeNi prekor, ni hvala; niti tuga novaŠto ne osta više od negdanjih snovaNi kaplja gorčine, ni trenutak sreće.Ali starom strašću pogledam li u te:To nove ljubavi javlja se glas smeo!Jer to srce hoće, to je njegov deo -Uvek novi deo od nove minute. Zero је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 11, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2015 Ja sam svoju dušu u tvoj život preno,i sve tvoje mane,grehe i vrlinezavoleo tamnom strašću,draga ženo,strašću radi koje živi se i gine.Ti si svetlost moje radosti i tugei molitva čista srca u samoći,radost mojih snova u bojama duge,vera moga bića u danu i noći.Kad pričešće dođe duše koju zvonazovu večnom carstvu čistote i mira,ti si moje vere velika Madonapred kojom se celi iz svetog putira.Što živimo duže,vezani smo čvršće,ti si tamna čežnja nagona i žudi,i razblude moje,kad na meni dršće sve,pohota se počinje da budi.Kad instikt sa svešću počne da se bori,kad se vani prospe mesečina bela,crven plamen mojih strasti uvek gorina grešnom oltaru tvog mirisnog tela.I sto tamnih veza u nama se spajaveza ranih snova o večnoj lepoti,veza našom decom,radosti i vaja,i perverzne strasti i duše i ploti.Sima Pandurović ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 11, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2015 VANILA I RUMMožda nikada nećemo bdetisvu noć nad našim detetomi jednako u grozniciskidati mu temperaturu,ili mu braniti da se češezbog boginja.Niti ću te glupavo čekatiu pretankom kaputu,nekog decembra, recimo,koji miriše na pepeo i čađ,s injem u kosii injem u buketu cveća,pod prozorimanaših porodilišta.Možda me neće bitida te pokisnut čekampod strehomda izađeš s posla,u pola devet uvečei zajedno, pešaka, odemosvojoj skromnoj kućinegde na periferiji...Ali ja sam s tobomovaj život već proživeo.Ove ga noći odmotavam.Miriše na vanilu i rum...(Ratko Petrović) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 ODAKLE MENI TIOdakle meni u džepu vetarKoji je mrsio tvoju kosuNekoliko kamenčićaKoje si bacala iza sebeGovoreći da ćes tako lakše naćiU povratku put do kućeA vrapci ih neće pojestiOdakle meni mali komad papiraNa kome si napisalaVolim teI tvoja slikaIz vremena kada si volela da gledašKako opada lišćeKada si volela da gaziš po njemuOdakle meni u kutiji od šibicaMalo peska sa zamkaKoji si sama sagradilaI u kome sam te PrincezoPoljupcem probudio iz snaOdakle meni snovi puni tvojih rećiI gomile rečenicaKoje ti pričaš samo meniOdakle meni to da nikada ne kasnimNa sastanke sa tobomJer ti uvek dolaziš ranijeOdakle meni glupa navikaDa ti nikada ne kažemJa te volimSamo zbog toga što znam da znašA meni je teško da te reči izgovorimOdakle meni devojkaKoja se osmehne uvek kada me vidiI kaže mi samo jedno ćaoKoje znači i volim teI drago mi je što si tuI poljubi meI budi blizu meneI lepo je što si baš ti mojOdakle meni sanjalicaOdakle meni neko ko ne ume da sviraAli čiji je svaki pokretČija je svaka reč pesmaOdakle meni ti?M. Marinovic ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pahulja Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 "Osećam, poludeću proleća ovogzbog neke daleke lepote.Smejem se,a sve mi je kao da suza nekaogromna u meni sija,i kao da tuga teškakroz mene protiče.Smejem se,a sve kao da me se duša čijagorko dotiče.I ma gde bila, uvek ćubiti na visokom breguispod samoga svoda.I ma šta gledala,videću na vodama senku broda.I ma sunce sijalo,ja ću čuti šapatemlade aprilske kiše.O, poludeću, poludećui neću nikada višeiz proleća ovoga pobeći,i večno ću o njemu sniti.I zaplakaću kad spazimoblaka belog galijenebom zanihan hod.I biće mi sve žalijekad rekom širokom mine brod,i odnekud rupce bele zanišu,zanišu u pozdrav rupce beledaleki dani koji mi behupo bolu i smehuna zemnji rod." Desanka Maksimović Potom ću se vratiti, i sazidaću dom Davidov, koji je pao, i njegove razvaline popraviću, i podignuću ga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 https://www.youtube.com/watch?v=ED9170n4dfg Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Sakriveni bol- Dobriša Cesarić -Neko sa svojim bolom ideKo s otkritom ranom; svi neka vide.Drugi ga čvrsto u sebi zgnječiI ne da mu prijeći u suze i riječi.Rad'je ga skriva i tvrdo ga zgusneU jednu crtu na kraju usne.Zadršće, zadršće u njoj kadikad,Ali u riječi se ne javi nikad.Duša ga u se povuče i smjestiNa svoje dno: ko more kamenU njega bačen. More ga primaDnom, da ga nikad ne izbaci plima. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 24, 2015 Пријави Подели Написано Март 24, 2015 Владислав Петковић Дис: НАШИ ДАНИ Развило се црно време опадања,Набујао шљам и разврат и пороци,Подиг'о се трули задах пропадања,Умрли су сви хероји и пророци.Развило се црно време опадања. Прогледале све јазбине и канали,На високо подигли се сутерени,Сви подмукли, сви проклети и сви малиПостали су данас наши суверени.Прогледале све јазбине и канали. Покрадени сви храмови и ћивоти,Исмејане све врлине и поштење,Понижени сви гробови и животи,Упрљано и опело и крштење.Покрадени сви храмови и ћивоти. Закована петвековна звона буне,Побегао дух јединства и бог рата;Обесимо све празнике и трибуне,Гојимо се од грехова и од блата.Закована петвековна звона буне. Од пандура створили смо великаше,Достојанства поделише идиоти,Лопови нам израђују богаташеМрачне душе назваше се патриоти.Од пандура створили смо великаше. Своју мудрост расточисмо на изборе,Своју храброст на подвале и обеде,Будућности затровасмо све изворе,А поразе прогласисмо за победе.Своју мудрост расточисмо на изборе. Место светле историје и гробоваВаскрсли смо све пигмеје и репове;Од несрећне браће наше, од робова,Затворисмо своје очи и џепове.Место светле историје и гробова Остала нам још прашина на хартијиК'о једина успомена на џинове;Сад сву славу пронађосмо у партији,Пир поруге дохватио све синове.Остала нам још прашина на хартији. Под срамотом живи наше поколење,Не чују се ни протести ни јауци;Под срамотом живи наше јавно мнење,Нараштаји, који сишу к'о пауци.Под срамотом живи наше поколење. Помрчина притиснула наше дане,Не види се јадна наша земља худа;Ал' кад пожар подухвати на све стране,Куда ћемо од светлости и од суда!Помрчина притиснула наше дане. 1910. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука