Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 часа, mirko1929 рече

јер док се они још нису родили, нити учинили што добро или зло, да би остало онако како је Бог по свом избору одредио, да не зависи од дела него од онога који позива, њој је речено: „Старији ће служити млађему“, као што је написано: „Јакова сам заволео, а Исава сам омрзо“. Шта ћемо дакле, рећи? Да није то неправда с Божије стране? Далеко од тога. Јер Мојсију говори: „Смиловаћу се на онога према коме имам милости, и сажалићу се на онога према коме имам сажаљења“ Стога, дакле, не зависи од онога који хоће, нити од онога који трчи, него од милостивога Бога. Јер Писмо говори фараону: „Баш зато те подигох, да на теби покажем своју силу, и да се моје име разгласи по свој земљи“. Тако, дакле, смилује се на кога хоће, и учини окорелим - кога хоће. Сад ћеш ми рећи: зашто онда још прекорева? Јер ко може да се супротстави његовој вољи? Та ко си ти, човече, да се препиреш с Богом? Хоће ли рукотворина говорити свом творцу: зашто си ме тако начинио? Или зар грнчар нема власти над глином - да од исте смесе начини једну посуду за част, а другу за срамоту? А шта ћемо рећи ако је Бог, желећи да покаже свој гнев и да обзнани своју моћ, с великом стрпљивошћу поднео посуде гнева, приправљене за пропаст, да би истовремено обзнанио богатство своје славе на посудама милости, које је унапред приправио за славу

1. Како тумачити Писмо? Алегорисјки, буквално, александријском или антиохијском школом? Колико смо способни, и образовани и информисани у првом реду, да знамо историјски контекст Писма...то су јако битне ствари.

2. Апропо Писма...једна протестанткиња је почела да дроби нешто владици Атанасију о Писмо, а он јој је одбрусио да то окачи о реп. Зашто? Јер су протестанти обогтворили Писмо. Писмо није Бог. Писмо не може свако да тумачи. И Писмо не могу да тумаче ни они који га цео ѕивот изучавају ако не живе по Писму.

3. Контест? Вадити из Писма нешто/ишта, ако није исправна контестуализација, ако се то не може пресликати на актуелну проблематику која човека тренутно занима, води неминовно у провалију.

4.

смилује се на кога хоће, и учини окорелим - кога хоће

Извини, јести ти суботар или тако неКО? Ајд' кажи, је ли то "праведно" да се неко роди у породицу, у неком селу, где нема водовода и где је у школи пољски клозет, а неко се роди на Обилићевом венцу? Да је неком ћале генерал ЈНА који служи у Београду, а неком је ћале рудар који копа угаљ са Алијом Сиротановићем и живи негде у Мутапћићима, на 1500 метара надморске?

Каква је то "равда"?

Или ако неко дете силује неки стриц, или родитељ?

То што ти цитираш и тумачиш речи  "смилује се на кога хоће, и учини окорелим - кога хоће"... не бих да отварам тешке теме, али много од тога је "унапред" регулисано, још при стварању. Много тога је регулисано моралним Божијим законима којима Бог држи овај свет у постојању. Уствари Он лично га држи у постојању, али је створени свет дат Адаму, тако да ми управљамо тим светом, а да би се он одржао, Бог је помоћу моралних закона, духовних, који су јачи од физичких, устројио тако да овај свет опстаје. И то ти је то "како се њему ћефне", како Он оће.

Није Бог неки Шемсо са флашом пива, сеоски дунђер, што не зна прави колац за ограду да удари, него је НАДинтелигенција (не у општем смислу, Личносна надинтелигенција - Бог!), и ништа ни један атом није без смисал, плана, улоге у овоме свету.

То се све изволело Светој Тројици на прдвечном Сабору "пре" стварања. Све се то Богу давно већ "ћефнило"...и све има смисла, и нико неће остати ни без плате ни без заслужене казне.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, mirko1929 рече

Не, то што ја говорим управо важи у заједници. Тако, неко ко је рођен од родитеља ИСИЛоваца, он ће нпр. да буде убеђен да Богу велику услугу чини када убија хришћане. Неће уопштe то да види као неко зло, већ као велико и похвално добро.

:))

Јој ти одговора чалавек...кога брига како ће он то да види, валда ми причамо о томе како Бог то види (покушавамо, да сагледамо) не како ИСИЛовци виде свет.

Пази роде:

-ко хоће да буде први да служи свима

-ко се унизи узвисиће се

-ко се(бе) изгуби наћиће се...

-изабра луде да посрами мудра

-хвала Ти Оче што си ово сакрио од мудрих овога света

-блажени који плачу јер ће се утешити

-блажени сиромашни

-теже је богатоме ући у Рај него камили кроз иглене уши

-ко ти удари шамар наштимај му и други одбраз да те лакше удари поново

....све је парадоксално код Бога, зашто? Све је некако "црно", све је "грех", све наопако...а тобож Радосна вест! Зашто? Јер је свет у коме живимо свет оца лажи, пали свет и наша природа је пала и рађамо се са лажним, урођеним, предубеђењима и хоћемо да чинимо оно што нећемо, јер то не чинимо што хоћемо, него грех у нама то чини (Павле)...дакле ако би тако уско гледали, наш Бог би био неки садиста...на крају крајева, шта даље причати, па Њему се "ћефнило" да Му Сина убију, да страшне муке и понижења и смрт задобије.

Мислим стварно...

Дале ако се Истина налази у парадоксу...онда је и ишти у парадоксу...ти посматраш ствари скроз индивидуалистички...што су се наши Оци кајали за грехе целог света? Ти наступаш јер хоћеш свебе да оправдаш, бежиш од властите одговорности за зло око нас.

Подели на овим сајтовима

On 28.1.2022. at 4:02, slovoA рече

Ни мени не би сметало да буде очишћен од гријеха и спасен, али како?!!! На том питању је пала читава школа софиолога. И не само да нису дошли ни до каквог одговора, њихово учење обесмишљава читаву историју. Пеглајући добро и зло, као јин и јанг, софиолози су "жртвовали" све оне стварне жртве кроз историју, па тако и Христову, да би се бавили неком имагинарном жртвом. Истом оном којом се и Хитлер бавио жртвујући читаве народе, свеједно што није био на трагу софилога, већ Ничеа.

Ипак, не тврдим ништа. Можда је Христова жртва довољна и за неки вид апокатастазе. Али, ако је Бог и има у плану, та апокатастаза неће, нити може обесмислити историју, то већ тврдим. Да би уопште била могућа, у тој апокатастази мора постојати јасна дистанца између жртве и џелата, односно, између Христа и првосвештеника јудејских! Истих оних који су Га распели и којима Он прашта све, на крсту. И да ли је та дистанца могућа, онда, не само у Царству Божијем? Или је то питање изван домена разума и само Бог (Христос) зна одговор?

Једном ријечју, заборави питање апокатастазе, у било ком виду! Ако је она уопште могућа, човјек по самом свом разуму ту једино може да удара у зидове.

Uf, problem jeste sto izgleda da zagovornici apokastaze misle da distanca izmedju zrtve i djelata nece biti u Carstvu Bozijem, i izgleda da ce ociscenje biti kao automatsko bez naseg ucestvovanja u tome, jednostavno ociscenje greha i zla za sve i bez obzira na sve.

I to jedan vrlo znacajan covek apokastaze pise, danas sam cito, i ovde bi ja licno stao, jer to sravnjenje i nivelisanje i dobra i zla i pravde i nepravde i istine i lazi i zivota u blagodati i zivota u grehu je vrlo problematicno po meni.

https://www.newadvent.org/fathers/1302.htm

Chapter 112. There is No Ground in Scripture for the Opinion of Those Who Deny the Eternity of Future Punishments.

It is in vain, then, that some, indeed very many, make moan over the eternal punishment, and perpetual, unintermitted torments of the lost, and say they do not believe it shall be so; not, indeed, that they directly oppose themselves to Holy Scripture, but, at the suggestion of their own feelings, they soften down everything that seems hard, and give a milder turn to statements which they think are rather designed to terrify than to be received as literally true. For Hath God they say, forgotten to be gracious? Has He in anger shut up His tender mercies? Now, they read this in one of the holy psalms. But without doubt we are to understand it as spoken of those who are elsewhere called vessels of mercy, because even they are freed from misery not on account of any merit of their own, but solely through the pity of God. Or, if the men we speak of insist that this passage applies to all mankind, there is no reason why they should therefore suppose that there will be an end to the punishment of those of whom it is said, These shall go away into everlasting punishment; for this shall end in the same manner and at the same time as the happiness of those of whom it is said, but the righteous unto life eternal.  But let them suppose, if the thought gives them pleasure, that the pains of the damned are, at certain intervals, in some degree assuaged. For even in this case the wrath of God, that is, their condemnation (for it is this, and not any disturbed feeling in the mind of God that is called His wrath), abides upon them; that is, His wrath, though it still remains, does not shut up His tender mercies; though His tender mercies are exhibited, not in putting an end to their eternal punishment, but in mitigating, or in granting them a respite from, their torments; for the psalm does not say, to put an end to His anger, or, when His anger is passed by, but in His anger. Now, if this anger stood alone, or if it existed in the smallest conceivable degree, yet to be lost out of the kingdom of God, to be an exile from the city of God, to be alienated from the life of God, to have no share in that great goodness which God has laid up for them that fear Him, and has wrought out for them that trust in Him, would be a punishment so great, that, supposing it to be eternal, no torments that we know of, continued through as many ages as man's imagination can conceive, could be compared with it.

Licno ovako verujem, citao sam ovo sto puta i zaista mislim da ovo od sv.Avgustina ima veliku versku i filozofsku dubinu i sirinu.

Подели на овим сајтовима

Не оптужујем.

Ако Црква, кроз читаву своју историју јасно исповиједа слободну вољу човјека, а ти ту вољу поричеш, како је онда не оптужујеш за лаж?

С тим твојим учењем можеш, евентуално, основати неку секту или филозофску школу, али у Цркви ти то не може проћи. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, slovoA рече

Ако Црква, кроз читаву своју историју јасно исповиједа слободну вољу човјека, а ти ту вољу поричеш, како је онда не оптужујеш за лаж?

С тим твојим учењем можеш, евентуално, основати неку секту или филозофску школу, али у Цркви ти то не може проћи. 

Пелагијанизам је јерес, тако да ми није јасно шта ти то лупеташ.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ćiriličar рече

Јој ти одговора чалавек...кога брига како ће он то да види, валда ми причамо о томе како Бог то види (покушавамо, да сагледамо) не како ИСИЛовци виде свет.

Па он мисли да зна како ће то Бог да биди, исто ко и ми то што мислимо. И ко је онда у праву?

Подели на овим сајтовима

On 29.1.2022. at 9:04, mirko1929 рече

јер док се они још нису родили, нити учинили што добро или зло, да би остало онако како је Бог по свом избору одредио, да не зависи од дела него од онога који позива, њој је речено: „Старији ће служити млађему“, као што је написано: „Јакова сам заволео, а Исава сам омрзо“. Шта ћемо дакле, рећи? Да није то неправда с Божије стране? Далеко од тога. Јер Мојсију говори: „Смиловаћу се на онога према коме имам милости, и сажалићу се на онога према коме имам сажаљења“ Стога, дакле, не зависи од онога који хоће, нити од онога који трчи, него од милостивога Бога. Јер Писмо говори фараону: „Баш зато те подигох, да на теби покажем своју силу, и да се моје име разгласи по свој земљи“. Тако, дакле, смилује се на кога хоће, и учини окорелим - кога хоће. Сад ћеш ми рећи: зашто онда још прекорева? Јер ко може да се супротстави његовој вољи? Та ко си ти, човече, да се препиреш с Богом? Хоће ли рукотворина говорити свом творцу: зашто си ме тако начинио? Или зар грнчар нема власти над глином - да од исте смесе начини једну посуду за част, а другу за срамоту? А шта ћемо рећи ако је Бог, желећи да покаже свој гнев и да обзнани своју моћ, с великом стрпљивошћу поднео посуде гнева, приправљене за пропаст, да би истовремено обзнанио богатство своје славе на посудама милости, које је унапред приправио за славу

Ovako je isto u Islamu. Koga Allah hoce da uputi na istinu i koga oslepi.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Ćiriličar рече

Извини, јести ти суботар или тако неКО? Ајд' кажи, је ли то "праведно" да се неко роди у породицу, у неком селу, где нема водовода и где је у школи пољски клозет, а неко се роди на Обилићевом венцу? Да је неком ћале генерал ЈНА који служи у Београду, а неком је ћале рудар који копа угаљ са Алијом Сиротановићем и живи негде у Мутапћићима, на 1500 метара надморске?

Каква је то "равда"?

Или ако неко дете силује неки стриц, или родитељ?

Нисам суботар, не знам одакле ти та глупост? Ниси морао да измишљаш примере, већ сам навео примир ИСИЛовске деце. Подигнути су у радикалном Исламу, и учени да Богу велику услугу чине кад убијају хришћане, и то је за њих тако. Они не верују да чине зло, већ су убеђени да чине велико добро. И сад, 'ајд ти њима докажи да то није тако!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, mirko1929 рече

ИСИЛовске деце. Подигнути су у радикалном Исламу, и учени да Богу велику услугу чине кад убијају хришћане, и то је за њих тако. Они не верују да чине зло, већ су убеђени да чине велико добро. И сад, 'ајд ти њима докажи да то није тако!

И шта Бог има са тим? Је ли их Бог научио томе или њихов ћаћа и(ли) матер? Наводиш пример како Бог подиже кога 'оће, или обара, а 'вамо деца исиловаца. Не разумем такву логику. Је л' причаш о дејствима Бога или о људској слободи да уче своју децу чему 'оће?

Неће Бог, Боже прости, пелене да мења и васпитава децу, то родитељи раде.  Какве везе има Бог са тим?

Подели на овим сајтовима

On 30.1.2022. at 8:46, mirko1929 рече

Мош ми пљунеш под прозор дунстеру.

пусти прозор и пљување али ти ниси православна него нека секта.  Разочарао се у Цркву и отишао у секту. Како ти се зове Владика ако си у Цркви?

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Onufrije рече

пусти прозор и пљување али ти ниси православна него нека секта.  Разочарао се у Цркву и отишао у секту. Како ти се зове Владика ако си у Цркви?

Шта си ти сад неки инквизитор, а!? Огавни злостворе, имаш среће што разговарамо преко Интернета, а не уживо! Не знам како се зове (претпостављам, да између осталог може и телефоном), али име му је Никанор Богуновић.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...