Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 13 часа, Bokisd рече , jer bukvalno svi svetitelji pisu da je covek po svojoj prirodi slobodno i nezavisno bice koje moze da izabere i da utice na svoje sopstvene postupke. Čovek po prirodi nije slobodan i nezavisan, čovek i te kako zavisi od Boga , koji je jedini apsolutni i nezavisni. Čovek teži da bude slobodan po blagodati kao što je Bog po prirodi. Bog jede i pije sa grešnicima, kako bi ih poveo u istinsku slobodu, koja je u Hristu Isusu. Naravno da čovek može da pogreši i odvede sebe u istinsku smrt a tamo nema istinske slobode, što će reći da nema slobode po prirodi. Da remiziram, čovek je jedino slobodan po blagodati, otud ono da se Bog smiluje i poziva onog koga hoće a da pri tom nismo oslobođeni pokreta prema Drugom, već da činimo korake prema Bogu koji nas oslobađa. slovoA је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 16 часа, sanja84 рече Ne znam, pitaj ga. Ima i mladih načitanih. Nema potrebe, sam neka odluci da li treba da se predstavi, u sustini nema potrebe, licno mislim da je iznad prosecno nacitan i upucen u teologiju i crkvene stvari i za to je potrebno mnogo godina i vremena kako bi se steklo svo znanje i uvidi u razne teoloske i crkvene teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 18 минута, Bokisd рече Nema potrebe, sam neka odluci da li treba da se predstavi, u sustini nema potrebe, licno mislim da je iznad prosecno nacitan i upucen u teologiju i crkvene stvari i za to je potrebno mnogo godina i vremena kako bi se steklo svo znanje i uvidi u razne teoloske i crkvene teme. Po meni je jako površan. Izgleda mi kao da je čitao mišljenja drugih na datu temu, a ne da su to njegovi zakljuci..mada šta ja znam, nisam pratila...ne znam što se svađate...to nije lepo... Милошшш and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 6 минута, sanja84 рече Po meni je jako površan. Izgleda mi kao da je čitao mišljenja drugih na datu temu, a ne da su to njegovi zakljuci..mada šta ja znam, nisam pratila...ne znam što se svađate...to nije lepo... Pa, moguce da je malo i povrsan i da ima neko predubedjenje i vec izgradjen stav na osnovu nekih citanja raznih knjiga i autora i onda ne moze da prihvati ili razume kada mu se citiraju tumacenje svetitelja koja nisu slicna tim njegovim vec formiranim stavovima. Jednostavno na pogresnim knjigama i autorima je stvorio svoje stavove i poglede, recimo ja radim ovako, ako imam neko nerazjasnjeno pitanje onda prvo lepo pogledam po netu koliko je moguce vise mnogobrojna i razna tumacenja raznih svetitelja i hriscanskih pisaca o tom nejasnom pitanju i tek onda polako i oprezno pokusavam da formiram neki svoj odredjeni stav i pogled o tom nejasnom pitanju i tek ako postoje jasne naznake i saglasje svetitelja o tom pitanju, onda i ja licno mogu da formiram jasan stav o tom pitanju. Ne znam da li se svadjamo, ja se ne svadjam i nisam prvi ni zapoceo neki neprilican recnik u porukama, ali ako me on napadne neprilicno i na licnoj osnovi, moram ipak malo 'zesce' da odgovorim, ne mogu bas da cutim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 Управо сада, Bokisd рече Pa, moguce da je malo i povrsan i da ima neko predubedjenje i vec izgradjen stav na osnovu nekih citanja raznih knjiga i autora i onda ne moze da prihvati ili razume kada mu se citiraju tumacenje svetitelja koja nisu slicna tim njegovim vec formiranim stavovima. Jednostavno na pogresnim knjigama i autorima je stvorio svoje stavove i poglede, recimo ja radim ovako, ako imam neko nerazjasnjeno pitanje onda prvo lepo pogledam po netu koliko je moguce vise mnogobrojna i razna tumacenja raznih svetitelja o tom nejasnom pitanju i tek onda polako i oprezno pokusavam da formiram neki svoj odredjeni stav i pogled o tom nejasnom pitanju i tek ako postoje jasne naznake i saglasje svetitelja o tom pitanju, onda i ja licno mogu da formiram jasan stav o tom pitanju. Ne znam da li se svadjamo, ja se ne svadjam i nisam prvi ni zapoceo neki neprilican recnik u porukama, ali ako me on napadne neprilicno i na licnoj osnovi, moram ipak malo 'zesce' da odgovorim, ne mogu bas da cutim. Mili naš Bokisd.. Tako se ne stiče znanje... U Bogu je sve moguće. Prosti ljudi znaju mnogo više od načitanih i prostije i jasnije govore... "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 Пре сат времена, sanja84 рече Mili naš Bokisd.. Tako se ne stiče znanje... U Bogu je sve moguće. Prosti ljudi znaju mnogo više od načitanih i prostije i jasnije govore... Pa to je jedan od nacina, ucenje i sticanje znanja kao skolska disciplina, najbolje je direct od Boga i jos kada se doda i sistematsko ucenje, ali to je za savrsene, ja ovako malo kao djak prvak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 5 часа, Bokisd рече Pa to je jedan od nacina, ucenje i sticanje znanja kao skolska disciplina, najbolje je direct od Boga i jos kada se doda i sistematsko ucenje, ali to je za savrsene, ja ovako malo kao djak prvak. Pa sad savršeni... Svi smo pozvani da budemo sveti. Svetinje svetima. Znaš, nešto razmišljam. Jako dugo nisam jela meso, i prišlo mi lane čoveče, divlje lane do ruke, onjuškalo me je. Motalo se oko mene, i pobeglo kad je naišao auto. Tako da pazi kad običan "post" toliko izmeni čoveka i te "energije"... Da, eto. Treba se moliti Bogu. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2022 пре 56 минута, sanja84 рече Pa sad savršeni... Svi smo pozvani da budemo sveti. Svetinje svetima. Znaš, nešto razmišljam. Jako dugo nisam jela meso, i prišlo mi lane čoveče, divlje lane do ruke, onjuškalo me je. Motalo se oko mene, i pobeglo kad je naišao auto. Tako da pazi kad običan "post" toliko izmeni čoveka i te "energije"... Da, eto. Treba se moliti Bogu. Pa, dobro, ipak ako govorimo o visokoj teologiju o Bogu tu treba nesto malo vise od nekog naseg 'obicnog' poimanja duhovnog savrsenstva, e nesto to kao sa tim postom, zivotinja oseca kada covek upraznjava post i druge duhovne stvari, mene sa tim lanetom podseca na Adama kada su zivotinje prilazile kod njega u raj da im daje imena i kako je cak time imao i vlast nad zivotinjama, ne na silu, nego zato sto je bio u duhovnom postu i blagodati Bozijoj, citao sam o tome kod sv.Avgustina .....itd... sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Onufrije Написано Јануар 27, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2022 On 23.1.2022. at 10:55, Bokisd рече Znaci bez pokajanje nema spasenje, i onda ovaj otac gore mrtav ladan kaze da ....Isus nije predhodno zahtevao od gresnika pokajanje i promenu,..... pa ceo kontekst Ja stvarno ne znam sta ovi ljudi citaju i kako citaju Pismo i svetitelje,..... idem da se skroz olesim od rakije,.... mozda kad se otreznim bude bolje.... Да, да модерна теологија која умањује подвиг и значај покајања јер Бог је милостив само дођите на Литургију и то је и подвиг и покајање . На предавањима на БТФ Владика Игнатије каже како се Адам покајао, али му то није ништа помогло у погледу смрти и онда није чудо да има таквих теолога када их професори томе уче у школи. Али тако не кажу Свети Оци. Они тврде да се Адам није покајао док је био у рају него када је избачен из раја, а избачен је јер се поред что је сагрешио није покајао!. Свет Сименон Нови овако описује у вези Адамовог покајања Јер да није преступио заповест Владичину, он не би изгубио ту царску власт, не би себе самога лишио Божије славе. А пошто је то учинио, са правом је био избачен и изагнан из раја, проживео живот и умро. И рећи ћу ти нешто што, како мислим, нико није јасно открио, него је то речено скривено. О чему се ради? Слушај шта каже Божанско Писмо: И рече Бог Адаму (после преступа): Адаме, где cu?[21] Зашто то каже Творац свега? Свакако зато што жели да га освести и да га призове покајању. Адаме, где cu?, каже. Познај себе, схвати да си наг! Ето какве одеће и какве славе си се лишио. Адаме, где cu?, као да га тиме моли и говори: „Хајде, дозови се памети, несрећниче, дедер изађи одатле где си се сакрио. Зар од Мене мислиш да се кријеш? Реци ‘сагреших!'“ Али он то не говори .... ....... Онда човекољубив Бог проба да Еву доведе до покајања, али опет без успеха Јеси ли сада разумео да, пошто се после преступа није покајао и рекао „сагреших“, он бива изагнан и прима заповест да живот проводи у труду и зноју, осуђен на земљу од које је узет? А то се види по следећем. Дакле, оставивши њега, Бог иде Еви, желећи да покаже да ће и она са правом бити избачена заједно са Адамом, јер не жели да се покаје, и пита је: Зашто си то урадила[30]?, да би макар она рекла „сагреших“. Јер какву је, реци ми, другу потребу Бог и имао да јој говори те речи, ако не да она у сваком случају каже: „У безумљу своме, Владико, то учиних, ниска и јадна, Тебе Владику свога не послушавши. Смилуј се на мене!“ Али она то није рекла. Него шта: Змија ме превари[31]. О, неосетљивости! ....... Покајали су се тек када су избачени из раја, али тада је било касно. Али то покајње им је опет донелео добро јер без њега не би имали живота, јер Бог је човекољубив. А пошто ни она није нашла да каже „сагреших“, они бивају бачени далеко од радости и изгнани из раја и од Бога. Али обрати пажњу на дубину тајни човекољубивога Бога и сазнај сада и научи како, да су се покајали, они не би били избачени, не би били осуђени, не би били осуђени да се врате земљи од које су узети. Како? Послушај! .... САБРАНЕ БЕСЕДЕ – Страна 9 – Светосавље SVETOSAVLJE.ORG Милошшш је реаговао/ла на ово 1 Рече безуман у срцу својем: нема Бога. Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2022 пре 20 часа, Onufrije рече Да, да модерна теологија која умањује подвиг и значај покајања јер Бог је милостив само дођите на Литургију и то је и подвиг и покајање . На предавањима на БТФ Владика Игнатије каже како се Адам покајао, али му то није ништа помогло у погледу смрти и онда није чудо да има таквих теолога када их професори томе уче у школи. Али тако не кажу Свети Оци. Они тврде да се Адам није покајао док је био у рају него када је избачен из раја, а избачен је јер се поред что је сагрешио није покајао!. Свет Сименон Нови овако описује у вези Адамовог покајања Јер да није преступио заповест Владичину, он не би изгубио ту царску власт, не би себе самога лишио Божије славе. А пошто је то учинио, са правом је био избачен и изагнан из раја, проживео живот и умро. И рећи ћу ти нешто што, како мислим, нико није јасно открио, него је то речено скривено. О чему се ради? Слушај шта каже Божанско Писмо: И рече Бог Адаму (после преступа): Адаме, где cu?[21] Зашто то каже Творац свега? Свакако зато што жели да га освести и да га призове покајању. Адаме, где cu?, каже. Познај себе, схвати да си наг! Ето какве одеће и какве славе си се лишио. Адаме, где cu?, као да га тиме моли и говори: „Хајде, дозови се памети, несрећниче, дедер изађи одатле где си се сакрио. Зар од Мене мислиш да се кријеш? Реци ‘сагреших!'“ Али он то не говори .... ....... Онда човекољубив Бог проба да Еву доведе до покајања, али опет без успеха Јеси ли сада разумео да, пошто се после преступа није покајао и рекао „сагреших“, он бива изагнан и прима заповест да живот проводи у труду и зноју, осуђен на земљу од које је узет? А то се види по следећем. Дакле, оставивши њега, Бог иде Еви, желећи да покаже да ће и она са правом бити избачена заједно са Адамом, јер не жели да се покаје, и пита је: Зашто си то урадила[30]?, да би макар она рекла „сагреших“. Јер какву је, реци ми, другу потребу Бог и имао да јој говори те речи, ако не да она у сваком случају каже: „У безумљу своме, Владико, то учиних, ниска и јадна, Тебе Владику свога не послушавши. Смилуј се на мене!“ Али она то није рекла. Него шта: Змија ме превари[31]. О, неосетљивости! ....... Покајали су се тек када су избачени из раја, али тада је било касно. Али то покајње им је опет донелео добро јер без њега не би имали живота, јер Бог је човекољубив. А пошто ни она није нашла да каже „сагреших“, они бивају бачени далеко од радости и изгнани из раја и од Бога. Али обрати пажњу на дубину тајни човекољубивога Бога и сазнај сада и научи како, да су се покајали, они не би били избачени, не би били осуђени, не би били осуђени да се врате земљи од које су узети. Како? Послушај! .... САБРАНЕ БЕСЕДЕ – Страна 9 – Светосавље SVETOSAVLJE.ORG Pa, da, zaista je neverovatna ta neka modernisticka teologija koja se ne zasniva na svetootackom duhovnom predanju i pisaniju ili koja pogresno i tendeciozno tumaci ono sto su pisali svetitelji. E, tako slicno se ponasaju i oni koji modernisticki i tendeciozno tumace kao da su vecina svetitelja verovali na ovaj ili onaj nacin (posredni argumenti) u apokastazu, cak i Pismo tendeciozno tumace, jer pisu kao da i u Pismu postoji jasna vera u apokastazu, pa to bi mi onda imali u istoriji Crkve ne samo jednog osudjenog Origena i njegovu apokastazu, i jednog sv.Grigorija Niskog i njegovu apokastazu, nego bi imali desetine i stotine svetitelja koji jasno i nedvosmisleno pisu o apokastazi na osnovu njihovih tumacenja reci i stihova Pisma, pa bi imali bogosluzbene tekstove i razne molitve u kojima puca na sve strane od vere u apokastazu, pa to bi bilo toliko ocigledno da ne bi moro ovaj Pavlovic da se toliko bre trudi da pokaze apokastazu na osnovu nekih zbrda zdola uzetih citata od mnogih svetitelja. Pa evo u ovoj besedi gore od sv.Simeona Novog Bogoslova imamo njegove citate o vecnosti muka i kazni, da je toliko ocigledna apokastaza u Pismu po Pavlovicu, pa to bi tako verovao i ovaj nas Simeon Bogoslov, nema druge, i ako je tako jasno da apokastaza postoji u Pismu, onda Simeon Bogoslov (i svi ostali svetitelji) ne veruju pravilno kako stoji u Pismu o apokastazi (jer su vera u vecne kazne i vera u apokastazu iskljucivi pojmovi,....ili jedno ili drugo,....ne mogu oba u isto vreme...) i onda ispada da je on nekoj vrsti jeresi (jer ne veruje po Pismu,....sto i jeste neka definicija jeresi...) Eto dokle ide to 'ludilo' sa apokastazom kada se izvedu uzrocno posledicne stvari.....ali eto nije djabe Simeon nazvan Novim Bogoslovom koji naziv je vrlo redak u crkvi za svetitelje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Јануар 27, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2022 On 26.1.2022. at 8:08, mirko1929 рече Али не можеш да изабереш. Слободна воља је само илузија. Ти имаш утисак да бираш, али заправо не бираш ништа. По теби је, значи, сваки убица, сваки силоватељ, сваки злочинац, морао да уради то што је урадио. Нпр. усташки кољачи, ни они нису радили ништа по својој слободној вољи, већ су сав онај народ и сву ону дјецу – морали да покољу (?)! Разумијеш ли, шта причаш? Како мислиш да злочин припишеш Божијем промислу, а не слободној вољи конкретног злочинца? Која то слијепа сила може натјерати човјека да коље дјецу и још ужива у томе? Ни ђаво нема ту силу! Сваком злочину се можеш супротставити, а најприје своме, управо по слободној вољи. И по тој истој вољи можеш направити, значи, и корак више и учествовати у Божијем добру, откривајући Његов промисао, умјесто што само бунцаш о томе. („И видје Бог све што је саздао, и гле, бјеше добро веома.“) Ако имаш трунку нормалности у глави, немој ми сад ништа одговорити. Само се запитај, да ли би тебе лично нешто могло натјерати на такве злочине? Или би ту сасвим јасно изразио своју слободну вољу. Као што рекох, још од Адамовог пада, питање слободне воље је за нас питање избора између добра и зла, а не избора животних околности. То што живимо по нужностима природе и самог пада, не значи да немамо слободну вољу, напротив. И у овом царству нужности и таме ми сасвим слободно можемо изабрати Царство Божије, као свој дом. Али то неће и не може бити само избор тог Царства као нових животних околности, опет по нашој вољи, већ управо опредјељење да ту своју вољу уподобимо Божијој (Оче наш) и самоме Христу, у којем и јесте то Царство воље Очеве. (Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2022 пре 9 минута, slovoA рече По теби је, значи, сваки убица, сваки силоватељ, сваки злочинац, морао да уради то што је урадио. Нпр. усташки кољачи, ни они нису радили ништа по својој слободној вољи, већ су сав онај народ и сву ону дјецу – морали да покољу (?)! Samo da sa malo nadovezen u slicnom kontekstu,.... i u vezi apokastaze,.... ima tamo jedan bogoslov kaze da njemu nimalo ne smeta da Hitler bude ociscen od grehova i spasen,.... znaci njemu ne bi smetalo ni da ustaski koljaci budu ocisceni od greha i spaseni..... i onda valjda da budu u raju zajedno sa jasenovackim velikomucenicima.... super je to razmisljanje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Јануар 28, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2022 пре 3 минута, Bokisd рече ima tamo jedan bogoslov kaze da njemu nimalo ne smeta da Hitler bude ociscen od grehova i spasen Ни мени не би сметало да буде очишћен од гријеха и спасен, али како?!!! На том питању је пала читава школа софиолога. И не само да нису дошли ни до каквог одговора, њихово учење обесмишљава читаву историју. Пеглајући добро и зло, као јин и јанг, софиолози су "жртвовали" све оне стварне жртве кроз историју, па тако и Христову, да би се бавили неком имагинарном жртвом. Истом оном којом се и Хитлер бавио жртвујући читаве народе, свеједно што није био на трагу софилога, већ Ничеа. Ипак, не тврдим ништа. Можда је Христова жртва довољна и за неки вид апокатастазе. Али, ако је Бог и има у плану, та апокатастаза неће, нити може обесмислити историју, то већ тврдим. Да би уопште била могућа, у тој апокатастази мора постојати јасна дистанца између жртве и џелата, односно, између Христа и првосвештеника јудејских! Истих оних који су Га распели и којима Он прашта све, на крсту. И да ли је та дистанца могућа, онда, не само у Царству Божијем? Или је то питање изван домена разума и само Бог (Христос) зна одговор? Једном ријечју, заборави питање апокатастазе, у било ком виду! Ако је она уопште могућа, човјек по самом свом разуму ту једино може да удара у зидове. Милошшш је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2022 Hristos nas uči da nije doneo mir, već Mač Istine. Pa nadalje govori o velikim potresima i prirodnim nevoljama. Pa nadalje o velikim ratovima, gde će ustati carstvo na carstvo, otac na sina, brat na brata. Sve to meni govori da je žetva već u toku i da se odvaja kukolj od semena te se ta volja neće promeniti. Ne možemo govoriti da Hrista sa svim Njegovim delovanjima nema sada i ovde, te da će ga tek biti u poslednji dan, dan suda. Mač Istine seče već danas i u sve dane života. Милошшш је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Јануар 28, 2022 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2022 On 27.1.2022. at 0:26, Onufrije рече Да, да модерна теологија која умањује подвиг и значај покајања јер Бог је милостив само дођите на Литургију и то је и подвиг и покајање . На предавањима на БТФ Владика Игнатије каже како се Адам покајао, али му то није ништа помогло у погледу смрти и онда није чудо да има таквих теолога када их професори томе уче у школи. Али тако не кажу Свети Оци. Они тврде да се Адам није покајао док је био у рају него када је избачен из раја, а избачен је јер се поред что је сагрешио није покајао!. Јеси ли размишљао да потражиш помоћ психијатра? Чини ми се да би ти помогла стручна помоћ. Имаш нездраву оопсесију браничевским владиком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука