VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту; twitter_icon.pngfb.png 17 Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. Stavi ruku u vatru i opeci ces se... (sad ti (''ocigledno'') pretim, prijavi ovaj post). Ovde mi je mnogo puta rečeno: ne izvlači iz konteksta, sagledaj celu sliku, sagledaj to u kontekstu vremena itd itd. itd. Ti izvuče što ti odgovara. Tvojim primerom si me upozorila i neću prijaviti post, već ću ti biti zahvalan. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Za mene je pojam slobode kako ga objasnjava hriscanstvo vrlo promasen. Tu nema nikakve slobode. I ta analogija sa vatrim (koju najcesce potezete kao ilustraciju tog pojma) jednistavno nije adekvatna. posto odnos sa bogom volite da predstavljate kroz porodicnu analogiju brige roditelja za decu, evo mog primera kako ja shvatam "hriscansku slobodu" - sine vec si dovoljno veliki. Jesi li razmisljao cime ces se baviti u zivotu? - ono sto mene ispunjava i vodi je umetnost, ali nisam jos odlucio koknretno kojom bih se umetnoscu bavio... - hmda... Vidi. Bices pekar. Ali ne moras, naravno, ako odlucis da ne budes pekar ja cu te najuriti iz nase kuce i izbaciti iz testamenta. Naravno, ti imas slobodu da izaberes sta god ti zelis sine... To je samo tvoj izbor. Ja ti dajem da biras izmedju pekare i progonstva zato sto te volim. Moje vidjenje PRAVE slobode je: - sine vec si dovoljno veliki. Jesi li razmisljao cime ces se baviti u zivotu? - ono sto mene ispunjava i vodi je umetnost, ali nisam jos odlucio koknretno kojom bih se umetnoscu bavio... - naravno, ne zuri imas dovoljno vremena. Lepo razmisli i izaberi sta god mislis da te ispunjava. Ja cu te podrzati u izboru i bicu tu kao podrska. Ako ti treba savet, imam tu neke knjige istorije umetnosti pa mozemo zajedno da ih pregledamo ako zelis? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Ovde mi je mnogo puta rečeno: ne izvlači iz konteksta, sagledaj celu sliku, sagledaj to u kontekstu vremena itd itd. itd. Ti izvuče što ti odgovara. I ti si izvukao rec ''zapreti'' (pretpostavljam da si upaznat sa "bogatsvom" starih jezika ), can't I just go with the flow? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 I ti si izvukao rec ''zapreti'' (pretpostavljam da si upaznat sa "bogatsvom" starih jezika ), can't I just go with the flow? "bogatsvo jezika" je u ono itd itd u mom prethodnom komentaru. Nego nešto razmišljam i ako uzmemo samo onu rečenicu opet mi to zvuči kao pretnja. Pojedoše oni plod al ostaše živi. Da je bilo upozorenje umrli bi (sem ako Bog ne laže, u šta vrlo sumnjam). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 "bogatsvo jezika" je u ono itd itd u mom prethodnom komentaru. Nego nešto razmišljam i ako uzmemo samo onu rečenicu opet mi to zvuči kao pretnja. Pojedoše oni plod al ostaše živi. Da je bilo upozorenje umrli bi (sem ako Bog ne laže, u šta vrlo sumnjam). Па умрли су. Само не моментално. Да нису појели, не би никада умрли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 - sine vec si dovoljno veliki. Jesi li razmisljao cime ces se baviti u zivotu? - ono sto mene ispunjava i vodi je umetnost, ali nisam jos odlucio koknretno kojom bih se umetnoscu bavio... - hmda... Vidi. Bices pekar. Ali ne moras, naravno, ako odlucis da ne budes pekar ja cu te najuriti iz nase kuce i izbaciti iz testamenta. Naravno, ti imas slobodu da izaberes sta god ti zelis sine... To je samo tvoj izbor. Ja ti dajem da biras izmedju pekare i progonstva zato sto te volim. - Сине, већ си довољно велики. Чиме би волео да се бавиш у животу? - Ја бих волео да се бавим уметношћу! Да будем сликар, то оћу! - Види, сине, верујем да из свог неискуства мислиш да би те уметност усрећила, ал сликаш на нивоу петогодишњег не баш бистрог детета. Са друге стране, био би супер пекар. И био би срећан као пекар, то би те испунило, само да немаш предрасуде према пекарству као неком занату који је недостојан тебе. Ја нећу да ти се мешам, слободан си да изабереш шта год хоћеш, али је моје да ти кажем да ћеш сигурно погрешити и бити несрећан као уметник, а био би много срећан и имао пуно пара као пекар. Сад је избор на теби. Овај пример више одговара хришћанском поимању слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 "bogatsvo jezika" je u ono itd itd u mom prethodnom komentaru. Nego nešto razmišljam i ako uzmemo samo onu rečenicu opet mi to zvuči kao pretnja. Pojedoše oni plod al ostaše živi. Da je bilo upozorenje umrli bi (sem ako Bog ne laže, u šta vrlo sumnjam). To ti pricam. I, obzirom da si ulozio toliko (nepovratnog) zivotnog vremena u izucavanje... Mozes li mi reci sta ti je donelo? Sta cu, utilitarista sam. Unapred zahvalna. XOXO "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 - Сине, већ си довољно велики. Чиме би волео да се бавиш у животу? - Ја бих волео да се бавим уметношћу! Да будем сликар, то оћу! - Види, сине, верујем да из свог неискуства мислиш да би те уметност усрећила, ал сликаш на нивоу петогодишњег не баш бистрог детета. Са друге стране, био би супер пекар. И био би срећан као пекар, то би те испунило, само да немаш предрасуде према пекарству као неком занату који је недостојан тебе. Ја нећу да ти се мешам, слободан си да изабереш шта год хоћеш, али је моје да ти кажем да ћеш сигурно погрешити и бити несрећан као уметник, а био би много срећан и имао пуно пара као пекар. Сад је избор на теби. Овај пример више одговара хришћанском поимању слободе. Pa nije bas. po tvom primeru nesreca dolazi kao spoljni faktor. U hriscanstvu nesreca dolazi kao proizvod udaljavanja od boga, dakle oca... U tvom primeru otac sugerise da postoje faktori na koje on ne moze da utice a koji bi bili nepovoljni za dete. Bog ne sugerise ista takvo, bog kaze ne diraj to, naljutices me. A ako se ja naljutim to za tebe nije dobro... A zasto? To tebe ne zanima... Ja jedini znam sta je dobro za tebe i jadino akome slusas sve ce biti u redu. Kakav je to roditelj koji trazi slepu poslusnost a nece ni da objasni i obrazlozi razloge za takonesto? Jeste, i ja kazem klincu "ne smes da prelazis ulicu" ali mu i objasnim koji su razlozi za takvu naredbu. Bog ti samo kaze "ne prelazi ulicu ili si gotov. A zasto? Sta te briga zasto, javaljda znam najbolje. A ti imas slobodu da me ne poslusas naravno, ali to tek nosi sa sobom nesagledive posledice... Pa ti izvoli..." пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Па умрли су. Само не моментално. Да нису појели, не би никада умрли. јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. Jel ovde u pitanju "bogatstvo jezika" ili alegorija ili širi kontest ili.............. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 To ti pricam. I, obzirom da si ulozio toliko (nepovratnog) zivotnog vremena u izucavanje... Mozes li mi reci sta ti je donelo? Sta cu, utilitarista sam. Unapred zahvalna. XOXO Kako nepovratnog. Zar nećemo živeti večno u eshatonu? Zar je ovaj život važniji od večnog života? Meni "izučavanje" čini zadovoljstvo. Pa još ako meni ili drugim ljudima to olakša život............. (u čekanju eshatona). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Mozes li mi reci sta ti je donelo? Preciznije n'umem. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 - Сине, већ си довољно велики. Чиме би волео да се бавиш у животу? - Ја бих волео да се бавим уметношћу! Да будем сликар, то оћу! - Види, сине, верујем да из свог неискуства мислиш да би те уметност усрећила, ал сликаш на нивоу петогодишњег не баш бистрог детета. Са друге стране, био би супер пекар. И био би срећан као пекар, то би те испунило, само да немаш предрасуде према пекарству као неком занату који је недостојан тебе. Ја нећу да ти се мешам, слободан си да изабереш шта год хоћеш, али је моје да ти кажем да ћеш сигурно погрешити и бити несрећан као уметник, а био би много срећан и имао пуно пара као пекар. Сад је избор на теби. Овај пример више одговара хришћанском поимању слободе. Eh kamo lepe sreće da je tako. Iz do sada viđenog oblak je u pravu. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 U tvom primeru otac sugerise da postoje faktori na koje on ne moze da utice a koji bi bili nepovoljni za dete. Bog ne sugerise ista takvo, bog kaze ne diraj to, naljutices me. A ako se ja naljutim to za tebe nije dobro... A zasto? To tebe ne zanima... Ja jedini znam sta je dobro za tebe i jadino akome slusas sve ce biti u redu. То је како мали Перица замишља Хришћанство. Врло дуго се Хришћанство проповедало као однос казне и награде простом пуку, јер нит их је интересовало нит су могли да схвате зашто би нешто требало или не би требало, и онда их заплашиш муњом с неба која ће да их погоди ако ураде то или то, и они су мирни. То је имало одређених својих предности, али је донело и много неразумевања, посебно много назадовања на плану личног и свеопштег друштвеног напретка у смислу да нешто не радиш - не због страха од казне, него зато што си довољно разуман човек да знаш да ћеш тиме да повредиш и себе и све око себе. Ако би читао писце који су писали о овим проблемима, видео би да право Хришћанство одувек стоји на томе да је казна заправо у теби - једноставно си тако направљен да нема шансе да ти буде добро ако идеш и убијаш, сам си себи најгори мучитељ. Пакао се одавно не дефинише као простор где те пржи ватра, јер су сад људи у стању да схвате да је пакао заправо неописива мука коју ти задаје сопствена људскост када у вечности (која почиње већ на овом свету) схватиш колико си се удаљио од идеала људскости. С тим у вези, "Не убиј!" не значи "Ако убијеш, убићу и тебе и сав твој пород ћу да пожежем!", него значи "Муке које ти предстоје од тога нису вредне било чега". Зато је Хришћанство у односу на дотадашње законско схватање Бога толика револуција у теологији, само што је било потребно да прође много времена па да и људи буду на том нивоу (многи још увек нису) да можеш да им објасниш без прича о муњама и ватрама (без гађања прималних страхова). Човек Жоја, Дуња and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 Preciznije n'umem. Ajmo opet: Meni "izučavanje" čini zadovoljstvo. Pa još ako meni ili drugim ljudima to olakša život............. (u čekanju eshatona). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 19, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2015 I nista vise od toga? Nista konkretno, novo? Drugim ljudima ce mozda da olaksa zivot to sto si zadovoljan? Hi5, nigga. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука