cloudking Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Шта си написао конкретно и концизно, то да ако Бог допушта да урадиш зло ако то пожелиш и питаш се што даје казну? Свашта се ти питаш. Ja se to ne pitam ni trenutak, meni je to skroz jasno... nije mi samo jasno zasto taj odnos dovodis u vezu sa nekakvim volsebnim izborom? Nema tu nikakvog izbora... Da li se slazes sa mnom da je svestenik koji je proteran iz crne gore zapravo napstio CG svojim izborom? On je imao dva izbora da ode i da ostane, izabrao je da ode... jel tako? Ako mogu da te zamolim da nacinis istorijski pomak ovog foruma i ZAISTA mi odgovoris na ono sto pitam... mislim da necu podneti jos jedan post koji se mimo ikakve teme bavi iskljucivo mojom licnoscu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Nego ne znam odakle im to da ce samo pravednici da dobiju duhovna tela,a gresnici smrtna da bi bili unisteni. Не знам, та тврдња вероватно произилази из њиховог веровања да у Библији пише да после Васкрсења грешницима следи ''уништење за вечност'', тако да они не добијају бесмртна тела већ нека која имају другачију форму. Vecne muke ne dolaze iz paganstva,nego odredjeni opisi paklenih muka. Не бих рекао. Колико ми је познато, Оци наше Цркве су у време када је дошло до масовног уласка пагана у Хришћанство плашили људе пакленим огњем, ватром, казанима и сл. како би ови престали да идолопоклонишу, блудниче, приносе жртве и остале гадости. И данас је код неких заступљено такво мишљење, мада Православни одговор на то питање је сасвим другачији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Не бих рекао. Колико ми је познато, Оци наше Цркве су у време када је дошло до масовног уласка пагана у Хришћанство плашили људе пакленим огњем, ватром, казанима и сл. како би ови престали да идолопоклонишу, блудниче, приносе жртве и остале гадости. И данас је код неких заступљено такво мишљење, мада Православни одговор на то питање је сасвим другачији. Da to je bilo u 4 veku iz pedagoskih razloga. Do tada pakleni plamen je tumacen kao stid koji ce da pece gresnike kroz vecnost. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Haha ti uopste ne kontas moju ironiju i koliko "izbor" u tom primeru ne postoji odnosno nije izbor ako opcije nisu ravnopravne. Не знам што ти сад ово пишем ал ајд...... Си свестан да ти је као словосвесном бићу Бог рекао немој да учиниш зло. А опет због те слободе човек уђе у непослушност и бира сам самцат да учини зло. Дакле нама као слободнима је све дозвољено али нам није све на корист. Зашто нам је све дозвољено? Па управо зато што нисмо лутке везане струном. Дакле и у добру је човек независно биће које од Бога учи и има један другачији однос него марионета. Све ово што пишем је нажалост ограничено нашим људским могућностима да би разумели оно што срећом Бог негде открива у самом човеку, дакле у појединцу. Ту може и дешава се постојање неисказиве радости коју Бог поклања свима. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Требало би јасно поставити неке ствари. Није пакао мјесто на које се шаљу неки људи који су урадили неко лоше дјело већ је пакао мјесто гдје се шаљу лоши људи. Неће на часном суду бог бити некаква вага па да претеже и калкулише колико неко има добрих а колико лоших дјела. ево једна прича Заврши нека жена у пакао па кад види како је тамо поче запомагати анђелима да је ако икако могу извуку из пакла. чују је анђели па почну разматрати како да је извуку и досјете се они да је та жена за вријеме поста дала једну главицу лука другој жени. докажу они то ђаволима и приморају их да их пусте да је извуку јер је жена милостива и није јој мјесто у паклу. спусте се анђели ухвате је за руке и почну је подизати и у том се још једна жена ухвати њој за ноге да би и њу извукли. кад то примијети ова прва она је свом снагом немилосрдно стресе са себе и теко порече тврдњу анђела да је милостива те је они пустише те остаде у пропасти Верујеш да ће на Страшном Суду бити испитана само врлина милосрђа? "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Postoji poseban krug pakla za one koji Bog pišu malim slovom Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Govorim iz pozicije da ja imam vlast da vaskrsavam mrtve. Sigurno ne bih vaskrsao mrtvog neprijatelja da sprovodim odmazdu, nego bih ga ostavio mrtvog. A sto mislis da Bog vrsi nekakvu osvetu i da ima kojekakve neprijatelje? Ovo pitam ovako vise blize teologiji ako si ista citao ovde od Milojkova, Akvilija i drugih sto su pisali, ne u vezi protestantskih bukvalistickih shvatanja Biblije gde pise kako se Bog sveti i tome slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Сада онако када мало погледам писања овде, на другим темама па и искуство из разговора, све чесшће примећујем колико се упада у замку антропоморфизма. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Верујеш да ће на Страшном Суду бити испитана само врлина милосрђа? Ja tu pricu procitala kod Dostojevskog, nisam znala da postoji i van njega Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Postoji poseban krug pakla za one koji Bog pišu malim slovom Ne samo to, nego i za one što su išli u pozorišta i bioskope. http://hr.wikipedia.org/wiki/Deveti_krug_%281960.%29 http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 13, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2015 Postoji poseban krug pakla za one koji veruju u krugove pakla. ИгорМ, Џуманџи and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Дакле нама као слободнима је све дозвољено али нам није све на корист. Već sam negde na nekoj temi napisao da je koncept "slobode dat od Boga ljudima" genijalan. Rešava na elegantan način problem "zla" koji se javlja u svim religijama. Voleo bih ako neko može da mi napiše gde se taj koncept prvi put javlja i ko ga je postavio. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Već sam negde na nekoj temi napisao da je koncept "slobode dat od Boga ljudima" genijalan. Rešava na elegantan način problem "zla" koji se javlja u svim religijama. Voleo bih ako neko može da mi napiše gde se taj koncept prvi put javlja i ko ga je postavio. Ел ви живите на марсу, па не знате шта је зло? Ти мени причаш, ајде да крадемо нећемо имати последице, јер Бог све дозвољава? А то што дозвољава и зашто дозвољава, је изгледа за вас мало превише тешко. Концепт имаш у својој глави, би волео да ти неко учини нешто зло? Ти немаш у свом бићу и ту злу клицу, па се чудиш? Зло је дозвољено по слободи Створенога а не по вољи Створитеља, што нам јасно говори да смо независни и слободни у избору. Зато ће и Царство Божје вечно бити јер не долази Царство ономе који га неће. Хоћеш да те вежемо и узнесемо на Небо? Нећеш. Паметно. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Već sam negde na nekoj temi napisao da je koncept "slobode dat od Boga ljudima" genijalan. Rešava na elegantan način problem "zla" koji se javlja u svim religijama. Voleo bih ako neko može da mi napiše gde se taj koncept prvi put javlja i ko ga je postavio. Свето писмо. "Концепт" слободне воље је створио Бог А што се тиче зла, прво што ми пада на памет је кушање Адама и Еве. О томе говори догматика. На пример: "...ђаво је, у облику змије, посејао прво зло у овом свету које се разгранало кроз све душе свих потомака Адамових." Догматика Св. Јустина Ћелијског ... Скоро сам наишао да дело Св. Василија Великог говори о томе (друга половина 4. века) "О томе да Бог није узрок зла" у коме се говори да зло нема свог онтолошког постојања. итд Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Свето писмо. "Концепт" слободне воље је створио Бог Sveto pismo su pisali ljudi (izgleda mnogo ljudi). Nikako ne mogu da se otmem utisku da sve što je "dobro" - stvorio Bog, sve što "ne valja" - stvorio čovek jer mu Bog podario slobodnu volju. Mislim da ipak ima jedna stvar koju Bog nije načinio "dobro", a to je čovek (preko čoveka podario svetu "zlo"). ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука