Jump to content

Islamski ekstremisti na našim prostorima

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 22. 7. 2024. at 11:20, Родољуб Лазић рече

Који су по теби разлози за прелазак на ислам? Збиља религиозни, у смислу боготражитељства, па се онда незнања православља и површног познавања ислама пређе на ислам? Или су неки животнији, практичнији разлози - нпр. оженио се муслиманком или се удала за муслимана, и онда му/јој они причају и мисионаре, а њему/њој мање-више свеједно, не размишља много и пређе у ислам?

Хвала за твоју/вашу поруку.

Тренутно немама времена. Кад стигнем одоговорићу на вашу поруку. Чини ми се и на некој од претходних тема нисам одговорио на ваше питање.

Извињавам се, шта да се ради судбина диктира ствари, није до мене ништа, ја сам увијек био послушан господину судбини. Послушност господину судбини је навећа/најважнија врлина нешто најважније број 1 у универзуму у времену и свој вјечности, од свега што постоји у садашњости што је постојлао у прошлости и што ће постојоати послушност господину судбини је нјважније/навеће/највредније. 

Ево погледајте овај пример гдје малдић из Србиња  тј. покојне Фоче, Ратко Пејовић прешао на ислам:

Прво да споменем неке детаље из видеа а касније на крају ћу сажети то све. Између осталог Ратко спомиње да је нашао истину у исламу?  неко ко је прочитао куран и хадисе може веома  лако да увиди да нема истине у Курану - али је проблем ови свиш то прелазе никада нису прочитали куран, и хадисе. Није лако читати куран. Зато што је шифровано преведен. Постоје многе тешкојће у читању курана  али отом потом. 

Суштина је у следећем:

Зашто би неко оставио Христа (Богочовјека) који никога није убио, Христос није имао своје робове, ниј украо,  итд........ зашто био неко оставио Христа и прихватио  Мухамеда који је био, убица, педофил,  сексуални манијак, иживаљавао се над заробњним женама  тј. био је робовласник итддд. 

Мајка овог малдића, кад је сазнала да је прешао на ислам довела је свештеника у питању је (упокојиени Данило Црногограц мени је предавао у богословији) да разговара са њим и ево коју стратегију је употребио свештеник:

Ево ово је најбољи пример, да СПЦ нема никакв план, стартегију, идеју како да приступи овом проблему, и да се свештеници обуче, спреме у овом погелду.  Али проблем је што  господина христоса дабробосанског а и друге христосе ово не интересује, Има ли СПЦ исламоглога, да су уложили новац у чоека, да су послали чоека да научи арапски, и да изучи ислам. Ма људи да ли сте види нормални кога ово интересује. 

У оваквим ситауцијама свештеник о. Данило Црногограц није требао да узме Нови Завјети  и да прича шта шишер у Новом Завјету и ко је Христос, и да каже ајде врати се у православље - већ је требао да узме Куран и Хадисе и има 100 милиона примера у курану и хадисима који показују да у исалму нема ситине - о овоме је тербао да прича овом несрећном кукавцу -.  и то је то шта је требао да уради. 

Дакле свештеник није требао да прича о Христу и ајде врати се. Већ је требао да узме куран и хадисе и да му покаже црно на бијело многобројним примјерима да ту неам истине и да је наслијепо прешао на ислам. И да му каже јаране да ли ти знаш у каква се г...вна се ухваљујеш. Дакле ове људе треба супочити са тиме шта пише. Питати тог неког да ли знаш да то и то пише у курану/ хадисима. Овај мученик никад у рукама није има куран а не прочитао/изучио а за хадисе да не говорим.

Али зато му је оџа у Фочи дао књижицу одабране ствари које прикахзују како је мухамед узор пример итд " гдје је муахмед приказан као сироче итд."  али му зато оџа није дао куран да прочита и хадисе и да види стварно ко је био мухамед, да је мухаме дио свирепи убица, силеџиа, педфил, и све друго најгоре итд. како нормалан човјек може да остави Христа и да узме предаставника ђавола/шејтана.?

https://youtu.be/MWrZYqZoER4?t=476

и овај пирмер како лаганини причице о мухамеду сервирају, мухамед сироче итдддд  - али неће да кажу да је мухамед био убица, педофил, робовласник, хедониста, крадиљивац, лажов, сексуални манијак и све друго најгоре итдддд. то све пише у курану и хадисима, ко је био мухамед и шта је све радио.

https://youtu.be/U6FnF2uBsoA?t=648

Битан детаљ, прво у контакту са муслиманима све је почело:

https://youtu.be/MWrZYqZoER4?t=219

Други битан моменат Ратко на интернету видо многе примјере преласка на ислам и то је био један од мотива, али зато није узео да порчита куран и хадисе и да стварно види у шта се уваљује. Ово никад не могу да разумије, људи купују телефон или ауто и све причачкају сваки детаљ све све и тек онда се одлуче, а кад је у питању вјера о чега му зависи вјечни живот или вјечан пропаст, е ту иду на чула рекла казала, без студијозног проступа.

https://youtu.be/MWrZYqZoER4?t=341

Да резимирам:

Као што сам горе већ рекао у овакви случајевима човјек мора да познаје добро Куран и Хадисе и да покаже овима људима да нису ни свјесни у каква се г....хван уваљују, и то је то. Дакле у оваквим ситауцијма не користити Нови Завјет и не причати о Христу већ ко је био Мухамед и многи други детаљи из Курана и Хадиса, који јасно показују црно на бијело да у исламу нема истине.

Знам за овлаштене лиценциране дистирбутере ово је ирелевантна тема - шта да се ради, али зато бао мој ка изађу на судилиште, чекају их адске најудаљеније пустолине, далеко од лица Божијег.

Подели на овим сајтовима

@uomo del Ve.Te.  Ово је стварно мучно гледати, али ти грјешиш када мислиш да су неки теолошки разлози посрједи, оно као човјек тражи истину, па је нађе. Овај несретник жели то тако да представи, али је очигледно у питању неки породични проблем и друштво. Обишо он све манастире:0426_feel:.

Што се тиче ћерке свештеника Круља, плашим се да је било, "ако је ово вјера ја то нећу" , једном рјечју лош примјер, али опет није она вођена тим да ли Алах има Сина, него опет породочни проблем.

Ко је од минимално 30 000 православних који су прешли на Католичанство у Хрватској од 90тих па на овамо дошао до закључка да Дух Свети и од Христа исходи, или промјенио из неког другог теолошког разлога? Вјероватно нико, смијео бих руку у ватру ставити.

Него војска, систематски притисак околине, пред којим већина попусти, да не наводим примјере и страдања одужило би се на милион страница.

А и ту има разних, моме бившем другу су нудили кило злата посље рата да пређе на ислам, одбио је

Неки то чине из ината као овај будалаш.

Неки приношењем крвне жртве. Али видимо да се то ни генерацијама не прашта, него се на сјеме преноси.

Дакле ништа ту не могу брошуре које ти @Родољуб Лазић савјетује, ту требају војска и полиција, државна сила и право да се ти људи не присљавају на прелазак на некакве замумуљене или закукуљене начине, у миру, а у рату зна се, описано је много пута.

И до нас је, до нашег примијера.

On 25. 7. 2024. at 23:28, uomo del Ve.Te. рече

Извињавам се, шта да се ради судбина диктира ствари, није до мене ништа, ја сам увијек био послушан господину судбини. Послушност господину судбини је навећа/најважнија врлина нешто најважније број 1 у универзуму у времену и свој вјечности, од свега што постоји у садашњости што је постојлао у прошлости и што ће постојоати послушност господину судбини је нјважније/навеће/највредније

Ти прешао на Кисмет:))

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Поново и опет активна пропаганда на интернету потурица наше браће по крви

Ево видео од јуче како је мјака са ћерком Сањом сад Селма (родом из Хаџића код Сарајева) прешла на ислам:

Тачно се види да није имала појма о Православљу и наслијепо је прешла на ислам... ово је један битна разлика између православља и ислама везано за прихватање неког у православље или перлазк неког у ислам. У ислмау је то види се чисто површно битно је само да људи изговре те ријечи да је мухамед (убица, педофил, зрабојник, лажов, хедониста) највећи и прави пророк да прихвате мухамеда као најевећег пророка (ово је лудило) и то је то,

- док у православљу данас, а поготово у раној Цркви требале су да прођу двије или три године или више времена да би се неко примио у православље, то није могло тек тако, и данас дан свештеници у Цркви не пристају да некога кресте тек тако, једино ако се види да човјек стварно то жели и да је изучио колико толико православље е онда може, а у ислмау је то ко добар дан, битно им је само бројчано стање,  чимпанза да може да каже алахуекбер муслимани би рекли наш је ево га муслиман је.

Дакле ево види се тачно да ова жена није имал појма о православљу а да не говорим о томе зар мислите стварно да је ова икад прочитала страницу курана и да је прочитала све хадисе и да види у каква се г...охвна се уваљује, наравно да није прочитала, дакле наслијепо је прешла у ислам.

Ево детаља који показује како муслимани заједно у заједници активно мисионаре наводе неког да пријеђе на ислам,  да ли дабробоснаски христос научио своју паству да мисонаре: идите и научите све народе.... (Матеј) аааа?  и други христоси у СПЦ да ли то раде икад, да ли сте чули иједног христоса у СПЦ да учи паству да миосинаре? аааа ?  ја нисам никада чуо ни једног, а већ сам неколико деценија на моју велику жалост "професионално" у СПЦ. Да ли је икад ико од христоса прочитао у Новом Зајету: идите и научите све народе.... како је то могуће да је Антиохијска православна Црква а и Грци у Америци су превели цијеле заједнице протестаната у православље....а гдје су српски христоси у америци, на западу (њемачка, аустрија, француска) колико је људи прешло на православље, може се избројати на прсте једне руке... ово је нека друга тема, отом потом....

Али оџе актвно уче своје да врбују за ислам...

https://youtu.be/TTMlAjq3PiY?t=1028

Да резимирам:

Прочитајете само кометаре испод овог видеа и било ког другог виде који показује нечији прелазак на ислам, дакле у коментарима се види колико су актвни муслимани у пропагиранњу ислама (лажи), и тачно се види да људи који коментаришу да су на платном списку Исламске Зједнице,  како то да нема никог од православни да представи контра аргументе?

Ради се о томе што је истина на страни Хришћана и иамамо све аргументе могућности да покажемо и да докажемо у дискусији да је Хришћанство  истина, али нажалост православни не користе могућност не покушавају да изенсу истину да покажу да је Хришћанство тј. православљ иестина. Колико има епископа у СПЦ, колико има свшетеника, колико има ђакона, вјероучитеља, професора који предају по богослвијама, факултетима у СПЦ који редовно кеширају, и да нема ни једног јединог коментара испод многобројних видеа, из кога се може видјети да тај неко ко пише упознат са исламом, неможе мој бабо дођи на јоутјубе и писати о исламу то могу само људи који се баве науком, који су образовани, који имају занље, нанжалост господи христосима у СПЦ занаље, образованост све то није бино, гадљиви су на магистарске и докторске радове, итддддд.

И то везано за интернет, то је друго питање дали  Црква треба да буде присутна на интернету, има епископа који не дозвољавају уопште да епархија има вебајт а да не говоримо да уложе ресурсе новац, да се образују људи плански и да буду присутни на интернету - ово да се не говори, вл Бањалучки не допушта епархијски вебсајт, и ето то вам је то.

То мртвило, беживотност, кода немају труна живота у себи, неспособност да се повуче било какав потез код неких епископа то ме тако избацује из такта

Оооооо Боже мој Боже мој зашто ме мучиш! докле више? 

П.С. Можда сам ја полудио, можда сам ненормалан што сагледавам овако ствари, ако неко сматра да ово горе шта пишем да није тачно нека напише аргуметовано зашто или нека напише ако има неки бољи предлог

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, uomo del Ve.Te. рече

иамамо све аргументе могућности да покажемо и да докажемо у дискусији да је Хришћанство  истина

Мислим да није до аргумената, ова жена је прешла на ислам под деценијским притиком махале, није више могла мимосвјет, а да то системски раде то је ноторна ствар, свако у махали на свој начин, хоџа наравно "не зна" за тај притисак он је "као добар".

Дакле човјек попусти, одлучи по својој "слободи" а онда се нађу разлози, они иду касније, нису то рационалне ствари, зло је тајна.

Људи се "раскрсте", увјерен сам да сваког на неки начин посјети Христос, али...

ево рецимо

WWW.NEZAVISNE.COM

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović preminuo je danas u Sarajevu.

Па Минка из Пушења, мислим не мораш на ислам, само напусти Христа, или бар Српство, сами те они прогласе за Православца неСрбина, али притисак је главна ствар, и можда једини аргумент, ето ја видим тако.

Пази Џонија и мисију:

Rasap ludosti
Sjedeći na jastuku
Imam pretvara moru u teheran
Labirint procesije
Iznad svega egzaltiranost
Bog vrednuje prestiž glupošću
Stanice očaja dovedeni na stadion
Umiru prije nego što čuju plotun
Stanice očaja prizivajući alaha
Gledali su jedni u druge

Stanice očaja dovedeni na stadion
Umiru prije nego što čuju plotun
Stanice očaja prizivajući alaha
Gledali su jedni u druge

Хоће рећи Мухамед је имао ноћне море а не виђења, али је имам од тога направио Техеран.

Притисак, слаба вјера, а шта радити то ми стварно није јасно, опстајати, свједочити да се може живјети хришћански. Ствар укуса и достојанства.

Ево рецимо тај Вехабија као " боготражитељ" помолио сам се за њега, знам да је осјетио нешто што никад није,  али авај није луд да изгине, да дигне "свјиет на се" , него држи ресторанчић у ствари је то лукративно и политчки коректно, неће он Бога живога и све што он носи, а то је Крст. Некад је неко његов одбацио то знамење ради страха и свијета и сад мора он да одбаци страх и свијет, као и сви ми номинални хришћани.

Подели на овим сајтовима

Широка су врата и широк је пут који води у пропаст, и много их има који њиме иду. Срећом имамо Бога да нас дотакне у срце и покаже нам прави пут.

Мислим кад би показали више љубави и поштовања према босанским муслиманима да нас не би толико мрзели и притискали да променимо веру. Увек ће бити лоших људи али не треба ми да им помажемо играјући њихову игру. Имамо своју веру и своје заповести и свој крст који треба да носимо. Тако ћемо победити.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Н И Н Е рече

кад би показали више љубави и поштовања према босанским муслиманима

Откуд вам то знање/сазнање/информација/податак/став да треба да показујемо љубав и поштовање према муслиманима?

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, uomo del Ve.Te. рече

Откуд вам то знање/сазнање/информација/податак/став да треба да показујемо љубав и поштовање према муслиманима?

Из Отаца које ти "као" читаш и од самога Господа који је заповједио да љубимо ближње своје а то су комшије, они одмах ту до нас, као и непријатеље. Па погледај св Василија Острошког колико их је исцјелио, ти додуше ако се посветиш ти ћеш само здраве исцјељивати, владике и сл.:))

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Н И Н Е рече

кад би показали више љубави и поштовања према босанским муслиманима

Видим некима ( да не употребљавам квалификације због оних који су емотивни) горепостављено питање назиглед изгледа наивно/банално и толико су шејтански самоувјерени (да разумију/да знају поруку Господа неба и земље Вјечне Ријечи Божје Богочовјека Исуса Христа - тј Свештених Списа) , али ово је питање много много опасно питање, и нисам тек тако поставио.

Шта одма (веома често) упада у очи, а што је карактеристично за 95% службеника (поготово за лиценциране дистирбутере)  у СПЦ, кад се постави конкретно питање да дају уопштене одговоре. Наравно у одређеним посебним контекстима/ситацијама неко ко представља Цркву на провокативна питања терба да избјегне директан одговор али овдје то није случај.  

Дакле конкретно питање онда се треба дати конкретан одговор а не као киша око Крагујевца.

Ако пише  гдје то све пише у НЗ да треба да поштујемо и показујемо љубав према муслиманима (иновјернима)? ааа???

P.S. 

То Кемо легендо, што јест јест чоек пјева нема даље:

https://youtu.be/aZDwc6a-fRg?t=59

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, uomo del Ve.Te. рече

али ово је питање много много опасно питање, и нисам тек тако поставио.

Много опасно, нема шта, ваља читати Оце нарочито ране, гукни голубе, да чујемо твоје из "Отаца тумачење", да чујемо много опасне одговоре, као и зашто си га поставио? Ти си ко киша око Крагујевца, али у Крагујевцу киша и падне, а ти никад да изсустиш. хајде исповједи своје идеје јавно, биће ти лакше, јер нисам сигуран да те мучи Бог, можда те мучи мржња на "станице очаја"

Тако би могао и ја да одем код муслимана на форум рећи:  драга моја Фато клањај се редовно Алаху а наручито на акшам јербо има сваког шејтана на овом вакту и дунјалуку, а онда мало о вакту, па о дуњалуку и тако у недоглед....

Дакле немој да си аутистичан него реци како треба са муслиманима, већ ти препоручих Луку из Карног за духовника.:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, uomo del Ve.Te. рече

Из Новог Завета. Има она прича о добром Самарјанину а нама су Бошњаци слично као што су Јеврејима Самарјани. Имам и једну од две највеће заповести као што ти је Хаџи Никола лепо написао. Треће, имам сопствено човекољубље и пре него што сам постао православан а сада још више.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Н И Н Е рече

Хаџи Никола

Ти ко Лубардић из неког разлога вазда ме зове Никола

@uomo del Ve.Te.   Ислам је духовна компонента војске, за тебе не занам да ли разумијеш, али видим да на Западу немају појима, они нису у стању да назру да постоји нешто другачије од њих самих, рецимо кукају како Јевреји убијају жене и дјецу, јер гледају из своје перспективе и своје етике, међутим мени је причао "љиљан" са становишта светога рата више врједи један војник него многа дјеца и жене и боље је да погине жена него војиник, јер и жене и дјеца су војници Алахови. Још плус што рачунају са тим пропагандним ефектом путем којих су изазвали бјес на Јевреје. Ови пак убише се да објасне како су дјеца Хамас, а Хамас су и материце, јер свјет се к.рцем осваја, дакле пенис, вагина све је оружје у служби светога рата, јер зло постоји јер има људи који не вјерују како ваља. Дакле нама је то непојмиво, али ми не треба да гледамо кроз себе, него из њихових ципела, на ову и овакву тактику нема доброг одговора, да има знали би га Јевреји, напросто умориће се убијајући и крварећи се.

Али Јевреји њих не сматрају у људе, а онда као да гајиш пилиће или сл, код Хришћана, постоје учења која нагињу ка томе, типа људи су толико пали да је дјело љубави погубити их да би мање зла чинили (еутаназија?), или учење о корпоративној личности - фашизам у духовном облику, па онда ко није дио корпорације није ни личност, код "нас" се из Зизијуласа могло получити какво што, а ко није личност, то је ко крава, не важе права, дакле дехуманизација.

Мислим да таквом нечем нагињеш

Међутим ми сваку душу морамо гледати као хришћанку, али и регистровати њено стање, стати на пут хорди дјело је љубави, али види шта каже Марко Краљевић: Куку мени до Бога милога што ја убих од себе бољега, дакле морамо на наш начин.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ти ко Лубардић из неког разлога вазда ме зове Никола

:)) 

Извини Владимире, не знам зашто сам то написао. 

Подели на овим сајтовима

Ima ono od sv.Jovana Zlatoustog koji pise da ako bi mi hriscani ziveli pobozno duhovno po Bogu ne bi vise bilo neznabozaca u svet, jednostavno primer, to je najbolja propoved, i onda moze i propoved, ali mislim prvo o nasoj veri, posle ako je situacija dobra i povoljna onda moze i polemika, ne bih bas sa muslimanima oci u oci, ne zelim da me neki fanatik zaskoci. :0201wink:

Подели на овим сајтовима

On 11. 8. 2024. at 23:38, Н И Н Е рече

Из Новог Завета. Има она прича о добром Самарјанину а нама су Бошњаци слично као што су Јеврејима Самарјани. Имам и једну од две највеће заповести као што ти је Хаџи Никола лепо написао. Треће, имам сопствено човекољубље и пре него што сам постао православан а сада још више.

Хвала за твоју/вашу поруку. Да ли има иједно још мејсто осим горепоменутих у НЗ а да су везана за тему? ааа????????????

Заиста без намјере да вријеђам/омаловважавам, али морам да кажем, не могу а да не кажем.

Везано за ову тему очекивао сам да ће учесници дискусије навести три, четири пет шест седам осам девет десет једанаст дванаест ринеаст четрнаест или више  мјеста која су директно или индиректно везана за питање,

Шта хоћу да кажем, је то: нажалост ово је поготово карактеристично за велики број лиценциранх овлашћених дистрибутера у СПЦ а то је површност, људи се ухвате за један или два цитата у НЗ и то врте у круг, без да сва мјеста везано за тему да изчуче, шта кажу Оци ране Цркве, како тумаче те текстове, и онда људи који се баве науком данас како говоре/пишу о тим мејстима, само се тако може знати истина, и имати истинско знање Христовог учења/поруке.

Како неко ко се никад није бавио науком може да учи друге? Како неко ко служи литургију Златоустову и Василијеву 40 или 50 гоидна а да непрочита ништа од Златоуста, или Св. Василија, одансу их у сандуку из двораца/замкова а да ништа не порчитају. Како оваква осова може нечем да учи неког? ааа? да ли су то исто радили и Св. Василиј Велики и Богослов Кападокијски. Већ сам писао о овом:

On 25. 3. 2022. at 8:13, uomo del Ve.Te. рече

Први део:

Како су Оци Ране Цркве стицали образовање/знање? И шта ми можемо да научимо из њиховог приступа? Какве измене треба спровести у образовном систему/школама у СПЦ? и зашто?

У наставку ћу поставити текст тј. део 43. беседе (ἐπιτάφιος λόγος) на трећу годишњицу  упокојења Св. Василија (330-279), а коју је произнео/написао његов пријатељ Богослов кападокијски.... ова беседа по мишљењу људи од науке представља најтачнији опис живота-житије Св. Василија Великог, где говори о њему као иделном примеру (исто тако и Кападокијац из Нисе је говорио о Св. Василију) какав епископ треба да буде и назива га: ὁ μέγας Βασίλειος.... у 43. беседи има толико неких интересантних детаља....а између осталог види се и какав су приступ имали Кападокијци према образовању/знању/школама тог времена...

Већ одвано је то присутно у СПЦ, има људи у Цркви који не одобравај никако да СПЦ школује људе/кадар на Западу поготово кад су у питању римокатолици и протестанти тј. школе које су под њиховом управом (ДА човек треба бити опрезан АЛИ...)  .... у принципу to make the story short неки више симпатишу исток, други више југ а има и неких који показују интерес и за  школе на западу.... А какав су приступ имали Оци у Раној Цркви кад су у питању школе/образовање? Шта можемо од њих да научимо? На ова питања и на почетку постављена ћу покушати да одговирим на крају овог текста - или у неком од наредних наставака....

Неки прелиминарни детаљи:

Пре него што поставим исечак текста 43. беседе (а коју сам споменуо на самом почетку) написаћу неколико речи као увод да ставим све то у одређени контекст тако да сви ви који читате ово да можете боље и јасније да сагледате о чему причам и о чему се ту ради....

... у четвртом веку: Александрија, Атина, Цариград, Рим и Антиохија су били главни образовни/културини центри у Ромејском/Византијском царству... и из многобројних примера (почевши још од другог века видимо): да ако би у неком од ових градова био неки познат учитељ Хришћани су ишли и стицали знања на тим местима...без обзира на то дали су ти учитељи били Хришћани или нису....

на пример да споменем: Кападокијце (као што ће се то моћи видети из текста који ћу поставити), даље још да споменем и пример Св. Јована Златоустог, чији учитељ није био Хришћанин, Либаниус иако паганин - био је невероватно бриљантан као човек и учитељ ---а све то је утицало на Златоустог у његовом образовању – дакле пагани су учечи Хришћане допринели напретку Цркве.... Златоуст иако је критиковао стари антички систем везано за неке детаље...али ипак није био искључив већ је и учио из тог система и употребљавао оно што је најбоље у  Црквеној мисији, док су на другу страну Кападокијци били много отвореније према античком јелинском образовању...једно је сигурно тај антички систем/школе/учитељи који су их учили: све то је били најбоље (што су они одлучили да Христијанизују, да преузму) што је постојало у том времену у коме су живели горепоменути оци, тај образовни систем их је изнедрио....да је то тако види се из чињенице на коме су интелектуалном нивоу били Кападокијци и Златоусти... а уз то нема потребе да пишем о њиховом светом живљењу....дакле ови велики људи су поседовали обе компоненте: интелектуални ниво а уз то су били светог живота – ово је много опасна / добитна комбинација, или како би се то данас рекло џек пот....

У принципу Црквени оци  су имали то настројење да употребе да преузму/Христијанизују из античке грке, античког образовања све што им је могло бити од користи као Хришћанима, у њиховој служби....треба имати на уму и то да је само неколико деценија пре Константин донео Милански едикт 313 године и да најважнији градови (друштво) које сам горе споменуо још нису били у потпуности Христијанизовани тј. било је доста људи који још нису постали Хришћани...Цар Јустиниан је тек 529 године укинуо Атинску античку академију....дакле у целокупно нехристијанизованом друштву....у оваквим оклностима/контексту су живели и стицали образовање, знање и кападокијци и Зластоустикао и многи други Црквени оци...

Ко чита Свештене Списе Црквених Отаца може доста тога да научи, да сазна  (из прве руке а не од посредника) како су живели, шта су радили ако би се нашли пред изазовим, и уопште како је њихов ум био настројен, као и много других детаљa човек може сазнати читајући....и ако све те детаље као каменчиће у мозаику поредамо имаћемо прави увид ( њиховог Житија из прве руке ) видећемо на прави начин ко су били ти Свети људи...

....сликовито да прикажем о чему се ради или како би то швабе рекле: Worum geht es?   На пример:

1.

Има људи који нису имали ту срећу да као деца запамте,  да упознају своје баке и деке.... и онда се догоди да неко други препричава, говори вам неко други ко је можда познавао вашу баку и деку и тај неко каже вама: твој деда или бака су били такви и такви људи, са много неких детаља... што: море/може да буде алнемора да значи...

2.

... на другу страну, исто тако има људи који су упамтили своје баку и деку, провели детињство са њима значи познајете их лично, неки имају њихова писма или неке белеске које су они оставили.... и онда се догоди неко се појави са стране пред вама и прича говори вам нешто о њима а ви знате да то није тако (истина).... дакле, набоље је ако човек има прилику и ту срећу да лично познаје своју баку и деку, а ако ово није случај шта да се ради, онда мора да слуша од других шта причају о њима ко су и какви су били....

....шта хоћу да кажем је везано за Рану Цркву- Црквене Оце: ми можемо слушати од некога (ко их је можда познавао мање или више) шта каже или шта неко пише о неком од Св. Отаца....АЛИ најбоља опција, најпрепоручљивије  је ако постоје за то могућности да се читају жива, писана дела Отаца Ране Цркве (ако су то оставили иза себе) тј. која су они сами написали, поготово писма и беседе.....читајући Свештене списе Црквених отаца сагледавамо/сазнајемо на прави начин: ко су они били, и како су живели и како су учили и на који начин можемо да их имамо за узор.... и како ми треба да устроимо/усмеримо наше кораке/ум по многим питањима у времену у коме живимо и да заједно са Црквеним оцима (који су живели Христом и  имали Христа у себи) и да из  ове тачке идемо корачамо напред, и да то на један нови уникатан/једниствен начин живимо - обичним народним речником речено да их имитирамо – да их подражавамо, ако се овај израз можда некоме више допада....

Из текста (а поготово из целе 43 Беседе Богослова Кападокијског) који ћу управо поставити види се неколико кључних ствари:

1. да Кападокијци нису остали код куће у Кападокији у свом селу отишли су из свог села у друга места да науче нешто и потом су се вратили кући да користе то да помогну другима са тим што су научили...дакле нису били искључиви већ су учили код многобожачких учитеља у Атини и на другим местима, а да су остали у свом селу, ми данас не би имали ово што имамо од њих...

2.  учили су и задржавали (Христијанизовали) су оно што им може бити од користи у њиховом служењу у Цркви – баш управо као што је и наш Велики Св. Сава чинио...

3. као и данас и тад у време Кападокијаца било је Хришћана који су били искључиви тј. одбацивали су достигнућа у науци античке Грчке (кад стигнем поствићу део текста 43. беседе из кога се ово види....)

4. били су постојани: Кападокијци су своју пажњу тј. своје целокупно биће су  усмерили на стицање знања, У Атини знали су за два пута:  дакле у Атини ишли су до Цркве и учитеља тамо ово је био први пут којим су ишли, а други пут их је водио до световних школа/наставника и то је то....да појасним о чему се овде ради: као што данас Париз има пигал или Амстердам улицу црвених фењера—тако је и у то време Атина имала сасвим сигурно свој пигал и улицу црвених фењера (као што је то био случај и свим другим антички градовима) АЛИ Кападокијци су знали кристално јасно зашто су дошли у Атину (да стекну знање и да онда иду даље) а све друго су оставили су по страни....

-још ћу неколико битних детаља споменути касније....

Ево ово је текст/шта каже Богослов кападокијски о себи и Св. Василију Великом тј. у беседи на трећу годишњицу Василијевог упокојења:

15. Εἶχον ἡμᾶς Ἀθῆναι, καθάπερ τι ῥεῦμα ποτάμιον, ἀπὸ μιᾶς σχισθέντας πηγῆς τῆς πατρίδος εἰς διάφορον ὑπερορίαν κατ' ἔρωτα τῆς παιδεύσεως καὶ πάλιν εἰς τὸ αὐτὸ συνελθόντας, ὥσπερ ἀπὸ συνθήματος οὕτω Θεοῦ κινήσαντος.

Εἶχον δὲ μικρῷ μὲν ἐμὲ πρότερον, τὸν δ' εὐ θὺς μετ' ἐμέ, μετὰ πολλῆς προσδεχθέντα καὶ περιφανοῦς τῆς ἐλπίδος.

Καὶ γὰρ ἐν πολλῶν γλώσσαις ἔκειτο πρὶν ἐπιστῆναι, καὶ μέγα ἑκάστοις ἦν προκαταλαβεῖν τὸ σπου δαζόμενον.

[………………………]

21. Δύο μὲν ἐγνωρίζοντο ἡμῖν ὁδοί· ἡ μὲν πρώτη καὶ τιμιωτέρα, ἡ δὲ δευτέρα καὶ οὐ τοῦ ἴσου λόγου· ἥ τε πρὸς τοὺς ἱεροὺς ἡμῶν οἴκους καὶ τοὺς ἐκεῖσε διδασκάλους φέρουσα, καὶ ἡ πρὸς τοὺς ἔξωθεν παιδευτάς. Τὰς ἄλλας δὲ τοῖς βουλομένοις παρήκαμεν ἑορτάς, θέατρα, πανηγύρεις, συμπόσια.

Οὐδὲν γὰρ οἶμαι τίμιον, ὃ μὴ πρὸς ἀρετὴν φέρει, μηδὲ ποιεῖ βελτίους τοὺς περὶ αὐτὸ σπουδάζοντας. Ἄλλοις μὲν οὖν ἄλλαι προσηγορίαι τινές εἰσιν, ἢ πατρόθεν ἢ οἴκοθεν, ἐκ τῶν ἰδίων ἐπιτηδευμάτων ἢ πρά ξεων· ἡμῖν δὲ τὸ μέγα πρᾶγμα καὶ ὄνομα, Χριστιανοὺς καὶ εἶναι καὶ ὀνομάζεσθαι·

[……………………..]

Εἴπω τι συντομώτερον· βλαβεραὶ μὲν τοῖς ἄλλοις Ἀθῆναι τὰ εἰς ψυχήν· οὐ γὰρ φαύλως τοῦτο ὑπολαμβά νεται τοῖς εὐσεβεστέροις· καὶ γὰρ πλουτοῦσι τὸν κακὸν πλοῦτον εἴδωλα, μᾶλλον τῆς ἄλλης Ἑλλάδος, καὶ χαλεπὸν μὴ συναρπασθῆναι τοῖς τούτων ἐπαινέταις καὶ συνηγόροις· ἡμῖν δ' οὐδεμία παρὰ τούτων ζημία τὴν διάνοιαν πεπυκνωμένοις καὶ πεφραγμένοις.

Τοὐναντίον μὲν οὖν, εἴ τι χρὴ καὶ παράδοξον εἰπεῖν, εἰς τὴν πίστιν ἐντεῦθεν ἐβεβαιώθημεν, καταμαθόντες αὐτῶν τὸ ἀπατηλὸν καὶ κίβδη λον, ἐνταῦθα δαιμόνων καταφρονήσαντες, οὗ θαυμάζονται δαίμονες.

Καὶ εἴ τις ἔστιν ἢ πιστεύεται ποταμός, δι' ἅλμης ῥέων γλυκύς, ἢ ζῷον ἐν πυρὶ σκαῖρον, ᾧ τὰ πάντα ἁλίσκεται, τοῦτο ἦμεν ἡμεῖς ἐν πᾶσι τοῖς ἥλιξι.

SC 384, Or. 43, pp. 48-50 ; 166-170

Били смо Атињани. Као једана река која се на изворишту раздвоји па опет касније  састане тако смо се и ми раздвојили са једног извора - нашег родног места да би смо прешли границе ради љубави према образовању/знању, и потом смо се поново срели на истом месту као да смо следили нечију заповест – a то је Бог који нас je тако усмериo.

Тамо сам се нашао мало пре њега, али убрзо после мене он је дошао, пошто је био жељено и веома очекиван.

Уистину, његово име је било у устима многих пре његовог доласка, и свако је  мислио да би била велика ствар да почне са учењем. 

[………………………]

Нама су била позната два пута: први веће вредности и други исто важан. Први пут је водио до Цркве и учитеља тамо, а други до световних васпитача. Све друге путеве ми смо оставили онима који желе: празнике, театар, скупове и банкете.

Јер ништа нема вредност, по мом мишљењу, изван оног што не води према врилини, и што не чини бољим оне који то примењују у животу. Различити људи имају различита имена, која долазе од: њихових отаца, или од њихових породица, или од морала или од њиховог понашања - али за нас је велико дело и узвишено име: бити, и звати се Хришћанима. 

[………………………]

Укратко да кажем. Атина је била штетна другима за душу – и побожни људи не греше кад овако мисле – јер је она најбогатија злим богатствима (идолима) и више него остатак Јеладе (Грчке).  И тешко је избећи све то, и не бити понешен свим тим (онима који то практикују и бране). Али [од тог града =Атине] ми нисмо претрпели никакву штету, јер смо имали утвђен и постојан ум.

Напротив, ако би се ишло у парадокс, то је било место где смо још више били утврђени у вери видећи њихово лукавство и заблуду; ми смо презрели демоне на месту где се демони поштују.

И ако постоји таква река која протиче кроз море и остаје слатка, и ако неко верује да постоји таква животиња која може да игра на ватри која уништава све, то смо били ми [Богослов Кападокијски и Св. Василије] међу нашим вршњацима [у Атини].

Толико за сад... кад стигнем поставићу још један део текста из 43 Беседе... а потом ћу све то да сажмем укратко тачку по тачку,  и да одговорим на постаљена питања по реду:

Како су Оци Ране Цркве стицали образовање/знање? И шта ми можемо да научимо из њиховог приступа? Какве измене треба спровести у образовном систему/школама у СПЦ? и зашто?

Свима вама желим: Богом благословен Васкршњи пост, и ако Бог да, да видимо, да се поклонимо, и да уђемо у Обећану Земљу Васкрсења Христовог.... (Друга књига - Изласка, 1-40)

Незнање је веома веома опасно, незнање је смртносно. Исто тако нажалост у СПЦ има доста надритеологије, и то је исто веома опасно и веома често смртоносно.  Господ неба и земље, Вјечна Ријеч Божија, Богочовјек Христос, постао је један од нас донио нам је Собом Знање, научио нас, обајвио нам је Знање Вјечног Живота, Знање које води у Живот Вјечни.

Да резимирам ово писаније, дакле:

Да ли има иједно још мејсто (осим горепоменута два мјеста) у НЗ а да су везана за тему? ааа????????????  Највоље наведите сва мјеста из НЗ која су директно везана или индиректно везана за тему.

Хвала унапријед.

Поздрав за све људе добре воље. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...