Piksi94 Написано Јул 23, 2012 Пријави Подели Написано Јул 23, 2012 Ја сам гледао једну емисију,где на крају кажу да је 1999.године папа Иван Павле II у једној од својих енциклика одао почаст лукавом.У том саопштењу пише следеће:"Ко каже да ђаво не постоји,он не може бити католик!"Ја, наравно, не желим увредити овде присутне чланове форума римокатоличке вероисповести! kron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 23, 2012 Пријави Подели Написано Јул 23, 2012 Па ко каже да ђаво не постоји тешко може да буде и православац... То је једно од основних учења Хришћанства. Не видим ништа чудно у тој изјави, ако је тачно пренесена. antics, Биљана, malina :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 23, 2012 Пријави Подели Написано Јул 23, 2012 И тако... уместо да се чувате од ђавола и његових замки, ви се чувате од папе... Е... Primal је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јул 23, 2012 Пријави Подели Написано Јул 23, 2012 Па ко каже да ђаво не постоји тешко може да буде и православац... То је једно од основних учења Хришћанства. Не видим ништа чудно у тој изјави, ако је тачно пренесена. Наравно брате,слажем се с тобом! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 To je dio katoličkog uskršnjeg bdijenja ili vigilije: Хвалоспјев пасхалној свијећи (Exultet) Нека ускликне сада мноштво небесних Анђела, Нека ускликну служитељи Божији, Због побједе великог Цара Нека јекне труба спасења, Нека се радује и земља, толиким обасјана сјајем, И расвјетљена сјајем вјечнога Цара, Нека осјети да је нестало по читавоме свијету таме! Нека се весели и Мајка Црква, Сјајна од толиког свјетла, И од громогласног клицања народа нека одјекне ова одаја! И вас молим зато, браћо и сестре, Окупљене око овог дивног свјетла, Да са мном заједно зазовете милосрђе свемогућег Бога. Он ме је без мојих заслуга убројио међу своје Левите, И нека ми сада да свога свјетла, Да отпјевам хвалоспјев овој свијећи. Господ нека је са вама! И са духом твојим! Горе имајмо срце! Имајмо код Господа! Хвалу дајмо Господу Богу нашему! Достојно је и праведно! Достојно је и праведно заиста невидљивог Бога, Оца свемогућега и његовог Сина јединородног Господа нашег Исуса Христоса Свим заносом срца и душе и из свега гласа величати. Он је за нас вјечноме Оцу Адамов дуг платио И мјеницу наших грехова својом крвљу укинуо. Ово је наиме пасхална прослава, Када се онај прави Јагањац коље, Чијом се крвљу посвећују довратници вјерујућих. Ово је ноћ, када си некада очеве наше, Извео из Египта и кроз Море Црвено, по суху превео. Ово је дакле ноћ када је свјетло огњеног стуба Растјерало таму гријеха. Ова ноћ и данас Христове вјерне по свему свијету Ослобађа од биједе гријеха и опсене свијета, А враћа милости и зближује их са светима. Ово је ноћ када је Христос раскинуо окове смрти И као побједитељ из мртвих устао. Јер ништа нам не би значило рођење, Да нисмо добили вјечно откупљење, О, дивне ли пажње Божије према нама. О, несхватљиве ли љубави Очеве: Да роба откупиш , Сина си предао. О ваистину потребна Адамова гријеха, Што га смрт Христова уништи. О, сретне ли кривице, Која је заслужила таквог и толиког Откупитеља. О ваистину блажене ноћи, која једина завриједи Знати вријеме и час, када је Христос устао из мртвих. Ово је ноћ о којој је писано: И ноћ ће свијетлити као дан И ноћ ова ми је свјетлост у радости мојој! Ова пасхална света ноћ поништава гријехе и пере наше кривице, И невиност враћа палима, а радост тужнима, Укида мржњу, успоставља слогу и савладава насиље. И зато у милосној ноћи овој, прими свети Оче, Нашу вечерњу жртву хвале: Од пчелињег труда ноћас ти Црква, Рукама служитеља Као празнични поклон приноси ову свијећу. Ми знамо да она говори, Док Богу на част гори и свијетли. Њезин је пламен раздијељен другима, Али га раздељено свјетло није умањило, Јер храни га мирисни восак Што га сакупљају марљиве пчелице! О, заиста блажене ноћи, у којој се Небеско са земаљским и божанско Са људским повезује. Молимо те дакле Господе да ова свијећа, посвећена на част твога имена, Неослабљена остане, и разгони таму ноћи ове. И примљена на угодни мирис светилима небесним нека се придружи. Пламен овај затекла јутарња Звијезда. Звијезда која не познаје залазак, а то је Христис Васкрсли, Повратник из мртвих, који свијетли свакоме човјеку и живи и царује у вјекове вјекова Амин! U latinskom originalu: Exultet ili Praeconium Paschale Exsúltet iam angélica turba cælórum: exsúltent divína mystéria: et pro tanti Regis victória tuba ínsonet salutáris. Gáudeat et tellus, tantis irradiáta fulgóribus: et ætérni Regis splendóre illustráta, tótius orbis se séntiat amisísse calíginem. Lætétur et mater Ecclésia, tanti lúminis adornáta fulgóribus: et magnis populórum vócibus hæc aula resúltet. [Quaprópter astántes vos, fratres caríssimi, ad tam miram huius sancti lúminis claritátem, una mecum, quæso, Dei omnipoténtis misericórdiam invocáte. Ut, qui me non meis méritis intra Levitárum númerum dignátus est aggregáre, lúminis sui claritátem infúndens, cérei huius laudem implére perfíciat.] [V/ Dóminus vobíscum. R/ Et cum spíritu tuo.] V/ Sursum corda. R/ Habémus ad Dóminum. V/ Grátias agámus Dómino Deo nostro. R/ Dignum et iustum est. Vere dignum et iustum est, invisíbilem Deum Patrem omnipoténtem Filiúmque eius unigénitum, Dóminum nostrum Iesum Christum, toto cordis ac mentis afféctu et vocis ministério personáre. Qui pro nobis ætérno Patri Adæ débitum solvit, et véteris piáculi cautiónem pio cruóre detérsit. Hæc sunt enim festa paschália, in quibus verus ille Agnus occíditur, cuius sánguine postes fidélium consecrántur. Hæc nox est, in qua primum patres nostros, fílios Israel edúctos de Ægypto, Mare Rubrum sicco vestígio transíre fecísti. Hæc ígitur nox est, quæ peccatórum ténebras colúmnæ illuminatióne purgávit. Hæc nox est, quæ hódie per univérsum mundum in Christo credéntes, a vítiis sæculi et calígine peccatórum segregátos, reddit grátiæ, sóciat sanctitáti. Hæc nox est, in qua, destrúctis vínculis mortis, Christus ab ínferis victor ascéndit. Nihil enim nobis nasci prófuit, nisi rédimi profuísset. O mira circa nos tuæ pietátis dignátio! O inæstimábilis diléctio caritátis: ut servum redímeres, Fílium tradidísti! O certe necessárium Adæ peccátum, quod Christi morte delétum est! O felix culpa, quæ talem ac tantum méruit habére Redemptórem! O vere beáta nox, quæ sola méruit scire tempus et horam, in qua Christus ab ínferis resurréxit! Hæc nox est, de qua scriptum est: Et nox sicut dies illuminábitur: et nox illuminátio mea in delíciis meis. Huius ígitur sanctificátio noctis fugat scélera, culpas lavat: et reddit innocéntiam lapsis et mæstis lætítiam. Fugat ódia, concórdiam parat et curvat impéria. O vere beáta nox, in qua terrénis cæléstia, humánis divína iungúntur!¹ In huius ígitur noctis grátia, súscipe, sancte Pater, laudis huius sacrifícium vespertínum, quod tibi in hac cérei oblatióne solémni, per ministrórum manus de opéribus apum, sacrosáncta reddit Ecclésia. Sed iam colúmnæ huius præcónia nóvimus, quam in honórem Dei rútilans ignis accéndit. Qui, lícet sit divísus in partes, mutuáti tamen lúminis detrimenta non novit. Alitur enim liquántibus ceris, quas in substántiam pretiósæ huius lámpadis apis mater edúxit.² Orámus ergo te, Dómine, ut céreus iste in honórem tui nóminis consecrátus, ad noctis huius calíginem destruéndam, indefíciens persevéret. Et in odórem suavitátis accéptus, supérnis lumináribus misceátur. Flammas eius lúcifer matutínus invéniat: ille, inquam, lúcifer, qui nescit occásum. Christus Fílius tuus, qui, regréssus ab ínferis, humáno géneri serénus illúxit, et vivit et regnat in sæcula sæculórum. R/ Amenn. http://en.wikipedia.org/wiki/Exsultet Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Lucifer je bio arhanđeo Svjetlonoš, po padu Luciferovom u Ad, Hrist postaje jedini, pravi i istiniti Svjetlonoš čija svjetlost ne poznaje zalazka. Tekst je teško doslovno prevesti, i figuralno i sintaktički je vrlo kompliciran i bremenit komplikovanim simbolima. zato se pribjegava pomagalima kao ta "Jutarnja Zvijezda" što je samo približan, aproksimativan a ne doslovan prevod. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Ја сам гледао једну емисију,где на крају кажу да је 1999.године папа Иван Павле II у једној од својих енциклика одао почаст лукавом.У том саопштењу пише следеће:"Ко каже да ђаво не постоји,он не може бити католик!"Ја, наравно, не желим увредити овде присутне чланове форума римокатоличке вероисповести! Није одао никакву почаст ђавлу, каква бесмислица, само поновио и потврдио старо учење познато и у православљу, учење старих отаца и монаха из либанске пустиње рецимо Св. Антонија Великог, утремељитеља монаштва и осталих а који су сви сложно тврдили да је највећи успјех ђавла кад увјери или убиједи људе тј. човјечанство да уствари не постоји. "Ко каже или вјерује да ђаво не постоји, он не може бити ни православац, ни протестант, ни католик ни икакав хришћанин". Провјерите то мало боље код својих православних отаца по манастирима, монаха и теолога. Чуди ме да се баш ви чудите тому, ви православци који стално подвлачите своју правовјерност и утемељеност на старим непромјенљивим хришћанским учењима, па ово вам једно од тих таквих. Не би ме чудило да овако нешто напишу напишу протестанти, ал православци, то не би ни у сну очекивао да вама у тој изјави папе Војтиле, ЈП II, има нечег таквог вама к чуђењу. И не вријеђаш ти никога од католика ту на Форуму овом оваквом својом изјавом, евентуално можда чиниш штету баш православцима с оваквим својим изјавама. И сам отац Јоил ће вам први рећи да није исправан православац онај који вјерује да ђаво не постоји. Како ђаво обмањује човека Помаже Бог! Погледај кратак и користан филм о начинима на које ђаво обмањује човека. Шири и чувај се. Свако добро Vockica and Sudija је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Flammas eius lúcifer matutínus invéniat: ille, inquam, lúcifer, qui nescit occásum. Christus Fílius tuus, U ovom slučaju lucifer (malim početnim slovom) ne znači Lucifera, već bilo kojeg lučonošu, bakljonošu, stražara noćnog, to je parafraza iz Psalama o stražama noćnim ili čuvarima, bakljonošama što na zoru čekaju, (ti su hodali sa bakljama po zidinima) što zoru ili zvijezdu Zornicu ili Danicu tj. novo jutro i novi dan dozivaju tj. bdijući čekaju. Duša moja čeka Gospodina više no zoru straža noćna; više no zoru straža noćna nek Izrael čeka Gospodina! Već glasnik dana javlja se I noćne straže kazuje, To noćno svjetlo putnika Sunčane zrake doziva. Crux sacra sit mihi lux! Sveti križu budi moja svijetlost! No potpuni smisao riječi lucifer/Lucifer u Exultetu je složeniji, ustvari je to igra riječi, pjesnička figura, znači i lučonošu i Lucifera, upućuje to na tog palog anđela, i njegovu neispunjenu dužnost, te straže noćne simboliziraju uskrsno bdijenje a Svjetlonošom postaje ustvari sam uskrsli Hrist koji je za nas svjetlošću nezalaznom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
modran1458 Написано Август 2, 2012 Пријави Подели Написано Август 2, 2012 Ја сам гледао једну емисију,где на крају кажу да је 1999.године папа Иван Павле II у једној од својих енциклика одао почаст лукавом.У том саопштењу пише следеће:"Ко каже да ђаво не постоји,он не може бити католик!"Ја, наравно, не желим увредити овде присутне чланове форума римокатоличке вероисповести! Ово посебно ништа не значи.Није Папа рекао ко не слиједи Луцифера он није Католик е онда би то био проблем овако све је у реду. @modran1458 Instagram #modran1458 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 валоспјев пасхалној свијећи (Exultet) Нека ускликне сада мноштво небесних Анђела, Нека ускликну служитељи Божији, Због побједе великог Цара Нека јекне труба спасења, Нека се радује и земља, толиким обасјана сјајем, И расвјетљена сјајем вјечнога Цара, Нека осјети да је нестало по читавоме свијету таме! Нека се весели и Мајка Црква, Сјајна од толиког свјетла, И од громогласног клицања народа нека одјекне ова одаја! И вас молим зато, браћо и сестре, Окупљене око овог дивног свјетла, Да са мном заједно зазовете милосрђе свемогућег Бога. Он ме је без мојих заслуга убројио међу своје Левите, И нека ми сада да свога свјетла, Да отпјевам хвалоспјев овој свијећи. Господ нека је са вама! И са духом твојим! Горе имајмо срце! Имајмо код Господа! Хвалу дајмо Господу Богу нашему! Достојно је и праведно! Достојно је и праведно заиста невидљивог Бога, Оца свемогућега и његовог Сина јединородног Господа нашег Исуса Христоса Свим заносом срца и душе и из свега гласа величати. Он је за нас вјечноме Оцу Адамов дуг платио И мјеницу наших грехова својом крвљу укинуо. Ово је наиме пасхална прослава, Када се онај прави Јагањац коље, Чијом се крвљу посвећују довратници вјерујућих. Ово је ноћ, када си некада очеве наше, Извео из Египта и кроз Море Црвено, по суху превео. Ово је дакле ноћ када је свјетло огњеног стуба Растјерало таму гријеха. Ова ноћ и данас Христове вјерне по свему свијету Ослобађа од биједе гријеха и опсене свијета, А враћа милости и зближује их са светима. Ово је ноћ када је Христос раскинуо окове смрти И као побједитељ из мртвих устао. Јер ништа нам не би значило рођење, Да нисмо добили вјечно откупљење, О, дивне ли пажње Божије према нама. О, несхватљиве ли љубави Очеве: Да роба откупиш , Сина си предао. О ваистину потребна Адамова гријеха, Што га смрт Христова уништи. О, сретне ли кривице, Која је заслужила таквог и толиког Откупитеља. О ваистину блажене ноћи, која једина завриједи Знати вријеме и час, када је Христос устао из мртвих. Ово је ноћ о којој је писано: И ноћ ће свијетлити као дан И ноћ ова ми је свјетлост у радости мојој! Ова пасхална света ноћ поништава гријехе и пере наше кривице, И невиност враћа палима, а радост тужнима, Укида мржњу, успоставља слогу и савладава насиље. И зато у милосној ноћи овој, прими свети Оче, Нашу вечерњу жртву хвале: Од пчелињег труда ноћас ти Црква, Рукама служитеља Као празнични поклон приноси ову свијећу. Ми знамо да она говори, Док Богу на част гори и свијетли. Њезин је пламен раздијељен другима, Али га раздељено свјетло није умањило, Јер храни га мирисни восак Што га сакупљају марљиве пчелице! О, заиста блажене ноћи, у којој се Небеско са земаљским и божанско Са људским повезује. Молимо те дакле Господе да ова свијећа, посвећена на част твога имена, Неослабљена остане, и разгони таму ноћи ове. И примљена на угодни мирис светилима небесним нека се придружи. Пламен овај затекла јутарња Звијезда. Звијезда која не познаје залазак, а то је Христис Васкрсли, Повратник из мртвих, који свијетли свакоме човјеку и живи и царује у вјекове вјекова Амин! Brate uzeo si moj prevod samo da se zna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Brate uzeo si moj prevod samo da se zna Onda je ono tvoj blog s kojeg sam to uzeo? A sad ga više nemaš, srušio si ga ili šta, neda se više naći? Daj link ako ti je blog još na životu, baš bih ga opet pogledao.Taj prevod ti je odličan, vrlo lijepo urađen! Ili je to bilo možda sa FB? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Onda je ono tvoj blog s kojeg sam to uzeo? A sad ga više nemaš, srušio si ga ili šta, neda se više naći? Daj link ako ti je blog još na životu, baš bih ga opet pogledao.Taj prevod ti je odličan, vrlo lijepo urađen! Ili je to bilo možda sa FB? Ima na fb u jednoj mojoj bilješci. Inače je Hvalospjev moja pmiljena pjesma, i možda ako nađem nekog pojca boljeg od mene i snimim ga... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Primal Написано Март 20, 2013 Пријави Подели Написано Март 20, 2013 Ма сви ми призивамо Луцифера кад се не понашамо како нам је Бог оставио.Од папе па надаље. Ништа посебно. А прва ја. Tristatri је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 http://www.alo.rs/v-i-p/veliki-brat/vendi-ce-se-zamonasiti/16889 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Bas ne znam kad je doslo da se jutarnja zvijezda, danica, vecernjaca tj planeta venera poistovjecuje sa satanom. U ranom hriscanstvu jutarnja zvijezda se poistovjecivala sa Hristom. Venera, koja ima privid zvijezde, dobar je simbol za Hrista, buduci da prva uvece izlazi, prva "zvijezda" koja se vidi na nebu po pocetku noci, a takodjer i zadnja "zvijezda" koja ostaje na nebu nakon zavrsetka noci. Tako na neki nacin ima simbol Boga koji je i prvi i poslednji. Vockica је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука