Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Дакле, обзиром да нпр. мужевљев брат и женина сестра нису у крвном сродству, зашто они не би могли да буду у браку? Па није само крвно сродство сродство. Сродство произилази и из специфичних односа. Женина родбина је са мном у сродству (иако нисмо крвни сродници) исто као и са њом, јер смо ја и она једно (ту имаш светотајинску димензију сродства). Самим тим и мој рођени брат је у неком степену сродства са њима (заборавио сам како се тачно степенује). Такође, имаш и духовно сродство са кумовима. Мислим да ти је наведено питање изазвано повезивањем сродства искључиво са крвном сродством. Крвно сродство није једини сродство, осим ако не идеш логиком чистог "позитивизма". sleki, Gordana ., Милан М. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Po mom mišljenju, a tako mi je i moja baka nekad objasnila kada sam je o ovome pitala, u prva dva slučaja to je zbog komplikovanja porodičnih odnosa, a naročito potomstva. Npr. neko je dedetu istovremeno i tetka i strina i sl. Kod poslednjeg slučaja to je zbog toga što su usvojeno dete npr. ćerka i rođeno dete npr. sin međusobno brat i sestra što postaju usvojenjem. Tako se tretiraju kroz vaspitanje, kroz ljubav koja im se od strane roditelja pruža i kroz sve ono što čini ukupan odnos između roditelja i dece i između braće i sestara. Тачно тако. Има логике. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Два брата и две сестре: младожењин брат (и обрнуто) био би његовој деци теча и ујак, док би им тетка била ујдено и ујна. Браћа би међусобно били и пашенози, а сестре јетрве. Јасно кршење базичних родбинских веза. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @@Александар Милојков,Па да. Али како онда могу брат и сестра да ступе у брак са другим братом и сестром? Зар и то није кршење родбинских односа? А колико ја знам, Црква то дозвољава.И да ли је кршење родбинских веза (ако то није крвно сродство) препрека за љубав? Да ли љубав треба жртвовати законима и традиционалном ,,не иде"? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Kad se govori o nekakvoj normi u građanskom pravu, uvek se počinje sa izvorom te nerme. Tako i građanski zakonik isto ne dozvoljava sklapanje braka kod adoptivnog usvojenja i između staraoca i štićenika. Izgleda nekima nelogično, ali adopcijom ili starateljstvom ulazite u porodicu i postajete srodnici a već postoji norma koja zabranjuje sklapanje braka među srodnicima. Biološki je izvodljivo ali društveno nije. Ako čoveka uzmemo kao društveno biće, i ne posmatramo ga samo kao biološko onda neka pravila koja su na prvi pogled nelogična dobijaju svoj smisao. SrodstvoSrodstvo je odnos između dveju ili više osoba zasnovan na međusobnoj vezi koja može biti biološke, sociološke ili pravne prirode.Postoji nekoliko vrsta srodstva: krvno srodstvo - biološke je naravi i temelji se na krvnoj vezi, a definiše se kao odnos dvaju osoba povezanih podreklom , bilo da potiču jedna od druge (npr. otac i sin), ili od zajedničkog pretka (npr. stric i nećak). tazbinsko srodstvo - sociološko-pravne je naravi, a definiše se kao odnos između jedne osobe i srodnika njezinog bračnog druga (npr. svekar i snaha, taštai zet, šogor i šogorica, itd.). Temelj tazbinskog srodstva je postojanje braka. građansko srodstvo ili srodstvo po posvojenju - temelji se na činjenici posvojenja, a definiše se kao odnos između posvojčeta (posvojenika) i posvojitelja te njegovih krvnih srodnika. duhovno srodstvo ili srodstvo po krštenju - kumstvo srodstvo po mleku - između dojilje i dojenog deteta i njegovih potomaka. javor and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @@Александар Милојков, Па да. Али како онда могу брат и сестра да ступе у брак са другим братом и сестром? Зар и то није кршење родбинских односа? А колико ја знам, Црква то дозвољава. И да ли је кршење родбинских веза (ако то није крвно сродство) препрека за љубав? Да ли љубав треба жртвовати законима и традиционалном ,,не иде"? Ја мислим да не могу. Нисам сигуран да то Црква дозвољава. Кажем, заборавио сам како се броје степени између моје и женине родбине и до којег степена иде брачна сметња. Није препрека за љубав. Љубав се не своди само на ступање са неким у брак. Овде се ради о браку, а не о љубави као таквој. Чувамо се од нарушавања родбинских веза и од прављења "циганисања" и хаоса између нас. Ја не могу да замислим да ми рођени брат буде паша, а да ми снаја буде и шурњава. Обичаји међу нашим људима, што се тиче брачних сметњи, су чак строжији од црквених канона (има и изузетака, наравно). Љубав се не сме свести на хемију. Она мора да буде неодвојива од идентита, да твори и чува наше односе којим јесмо конкретне и непоновљиве личности. Брат мора да остане брат, не сме да постане паша. То би било скрнављење братских односа. sleki је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 а да ми снаја буде и шурњава. Пардон, грешка. Треба да стоји "и свастика". Ето какав хаос настаје кад се не поштују родбинске везе. Од љубави настане "Династија" http://www.youtube.com/watch?v=SsHJIyOytlc Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Desava se ljubav ne zna za rodbinske veze. Imam slucaj u familiji, nije bitno . Brat od ujaka uzme sestrinu zaovu. Znaci nikakav rod. Ali, stariji su to naveli kao prokletstvo kad se desila nesreca u sestrinoj kuci. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Desava se ljubav ne zna za rodbinske veze. Imam slucaj u familiji, nije bitno . Brat od ujaka uzme sestrinu zaovu. Znaci nikakav rod. Ali, stariji su to naveli kao prokletstvo kad se desila nesreca u sestrinoj kuci. Рекох, у нашем народу је то далеко строжије него у црквеним канонима. Такве везе зато наилазе на негодовање и осуду. По мом мишљењу, са правом. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ја мислим да не могу Ја мислим да могу, провери негде у праву па ћеш видети. Љубав се не своди само на ступање са неким у брак. Слажем се. Али шта ако тај неко хоће да ступи у брак? Он то не може јер се нарушавају родбински односи? Мало је смешна препрека, барем мени. Љубав се не сме свести на хемију. Она мора да буде неодвојива од идентита, да твори и чува наше односе којим јесмо конкретне и непоновљиве личности. Управо тако. Само кажите то људима који не могу да ступе у брак због родбинских односа. Они ће рећи да иста та теза важи и за њих.Ако не постоји биолошка сметња, онда имамо проблем са целом овом причом.Више пута сам присуствовао таквим ситуацијама. Дође млади пар, поп каже не може фамилија сте, и они се не венчају и наставе да живе тако. Ето. И због нарушавања родбинских односа, остадоше људи невенчани. Viktor Ljvovic and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ја мислим да могу, провери негде у праву па ћеш видети. Проверићу, кад нађем времена. Знао сам то, али са временом заборавио. Слажем се. Али шта ако тај неко хоће да ступи у брак? Он то не може јер се нарушавају родбински односи? Мало је смешна препрека, барем мени. А шта ако ја хоћу да живим у полигамном браку? Ја хоћу, а не дају ми ни држава ни Црква. Брате, не можеш свој его да стављаш за меру свега. Поготово не када је Црква у питању. Управо тако. Само кажите то људима који не могу да ступе у брак због родбинских односа. Они ће рећи да иста та теза важи и за њих. Ако не постоји биолошка сметња, онда имамо проблем са целом овом причом. Више пута сам присуствовао таквим ситуацијама. Дође млади пар, поп каже не може фамилија сте, и они се не венчају и наставе да живе тако. Ето. И због нарушавања родбинских односа, остадоше људи невенчани. Пред сваким од нас стоји слобода послушања Цркви или остварење властитог наума по сваку цену. Прст на чело па нека свако промисли шта ту и чему треба да буде приритет, мера и водиља. Мени лично - Црква. -Владимир-, Баба, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Pita me skoro jedan, ali nisam bio siguran za odgovor, moram da ponovim to oko utvrdjivanja stepena srodstva: od N.N.-a baba i njen brat su rodjeni od istih roditelja. Taj njen brat ima cerku koja ima žensko dete. Da li N.N. može da stupi u crkveni brak sa tom devojkom? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Брате, не можеш свој его да стављаш за меру свега. Куку човече. О чему ти причаш...Да ова расправа, као и свака наша ранија расправа, не би прешла у аргументум ад хоминем, ја бих те замолио да тему препустиш другим форумашима, као што сам уосталом и ја то учинио. Пред сваким од нас стоји слобода послушања Цркви или остварење властитог наума по сваку цену. Е видиш сад. Ова твоја изјава да је била на другом месту где има више људи који нису при Цркви, тако би слатко била употребљена за самооправдање оних који нису при Цркви. Дакле овако:Прва грешка: ово или које ти стоји између послушања Цркви и остварења властитог наума.Друга грешка: сама формулација ,,послушања Цркви" звучи тако језиво фанатично - секташки чак и мени који сам у Цркви, а камоли некоме ко није. Кад бих ја чуо тако нешто а да нисам у Цркви, помислио бих да су у Цркви неки дебили поданици који немају ни слободу мишљења а камоли некакву другу слободу.Трећа грешка: није ни твоје ни моје да се бавимо тиме шта је коме чији приоритет. Ако будеш тако разговарао и са људима који нису при Цркви о нпр. теми којом се ми овде бавимо, само ће те саслушати из елементарног поштовања, покупиће прње и више их нећеш видети.Дакле, ја нисам дошао овде да ти бројим грешке и ударам пецке. Значајно сам млађи од тебе и не иде.Само се запиткујем сваки пут када налетим на нешто што ти пишеш или коментаришеш:1. Одакле ти тај конзервативно приступ у коме служиш тезама и оправдаваш традиционално квази аргументима?2. Ко те постави и прогласи овде на форуму за тата - мату човече? Извини, али ти се не састављаш са теологијом, само верглаш набубано и развијаш то у неком затвореном кругу да би на крају опет дошао на исто.3. Непојмљиво ми је како људи не виде (или виде али си се одомаћио овде па ћуте) да ти не знаш ни да читаш? Ово је не знам која већ расправа у којој твој саговорник каже једно а ти тераш своје даље и даље без икакве везе са оним што ти се прича.Извињавам се свима што уништавам тему, само сам морао да кажем неке ствари које изгледа нико други неће.Господине Милојков, ослободи се окова у којима ,,мислиш", научи да читаш шта пише а не оно што се теби чини да пише, научи се основној култури поштовања саговорника и још много тога, па ћемо онда причати као људи, до тада, не видим плодотворан дијалог са тобом.Млади, горди, безобразни и неуки,Марко Ђурђевић Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Куку човече. О чему ти причаш... Да ова расправа, као и свака наша ранија расправа, не би прешла у аргументум ад хоминем, ја бих те замолио да тему препустиш другим форумашима, као што сам уосталом и ја то учинио. Не, не, нисам мислио на тебе конкретно већ уопште, кад се човек нађе у таквој ситуацији. Ово друго нећу да коментаришем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Два брата и две сестре: младожењин брат (и обрнуто) био би његовој деци теча и ујак, док би им тетка била ујдено и ујна. Браћа би међусобно били и пашенози, а сестре јетрве. Јасно кршење базичних родбинских веза. Ma idi begaj... A ako im je svima maternji engleski, onda ce oni deci biti aunts i uncles, a jedno drugima brothers i sisters in law. Grizzly Adams and Balthasar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука