Jump to content

Да ли су ово последња времена?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Srpski je tu malo dvosmislen, ali svakako nisu nauke u smislu science - ne koriste naucnu metodologiju kako bi pravili modele koji opisiju i predvidjaju ponasjanje sveta.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

И та твоја епистемологија је нека наука, а ти кажеш да се она бави истином и поредиш је са математиком и логиком, док у том цитату којег држиш у потпису се тврди нешто скроз супротно.

Epistemologija nije nikakva nauka nego kao sto Huan rece oblast filozofije koja se bavi pronalazenjem najboljih nacin da se razvdvojen opravdane odo neopravdanih tvrdnji. Koa i da se razdvoje razliciti nacini na koje je moguce pravdati odnosno obarati tvrdnje razlicitih vrsta. Razlicito se pravdaju matematicki i logicki iskazi od onih u prirodnim naukama a sasvim drugacije tvrdnje istorijskih nauka. U mom potpisu rec nauka oznacava prirodne nauke, mada se moze da vazi i na istorijske i sve drustvene, jer se one razlikuju od matematike i logike i ne mogu da se poistovete ni sa maetmatickom ni sa metafizickom koncepcijom istine.

Подели на овим сајтовима

Epistemologija nije nikakva nauka nego kao sto Huan rece oblast filozofije koja se bavi pronalazenjem najboljih nacin da se razvdvojen opravdane odo neopravdanih tvrdnji. Koa i da se razdvoje razliciti nacini na koje je moguce pravdati odnosno obarati tvrdnje razlicitih vrsta. Razlicito se pravdaju matematicki i logicki iskazi od onih u prirodnim naukama a sasvim drugacije tvrdnje istorijskih nauka. U mom potpisu rec nauka oznacava prirodne nauke, mada se moze da vazi i na istorijske i sve drustvene, jer se one razlikuju od matematike i logike i ne mogu da se poistovete ni sa maetmatickom ni sa metafizickom koncepcijom istine.

Evo ovde je Cirko napisao dobar komentar:

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwihvbyZmOHJAhUhnHIKHT66DewQrAIIJigBMAA&url=http%3A%2F%2Fforum.b92.net%2Ftopic%2F72340-besmisao-aksioma-van-matematike%2F&usg=AFQjCNEzk8e5o5G5wyMj5VzUujRDpIq5Fw&sig2=gobJK7PlIe45vGbJuyKXCA

Подели на овим сајтовима

Na internetu, narocito domacem, pise i da je astrologija nauka pa ipak nije. A jos je veci problem sto u nasem jeziko rec nauka znaci i prirodne i drustvene nauke i teologiju i bilo kakvo izucavanje. Nema te razlike kao u engleskom gde se razlikuje science i study neko se sve djuture prevodi kao nauka. Sto dovodi do visednevnih kilometarskih diskusija sa ateistima kad procitaju od nekih nasih teologa koji kazu za sebe da sa bave naukom. I u nasem nacinu koriscenja reci nauka to nije problem ali jeste problem ako se pod naukom podrazumeva iskljucivo science. :)

Подели на овим сајтовима

Хвала ти дечкић, али не треба, имам преча посла. 

И престаћу да лупам, обећавам ти. ;-)

Подели на овим сајтовима

Na internetu, narocito domacem, pise i da je astrologija nauka pa ipak nije. A jos je veci problem sto u nasem jeziko rec nauka znaci i prirodne i drustvene nauke i teologiju i bilo kakvo izucavanje. Nema te razlike kao u engleskom gde se razlikuje science i study neko se sve djuture prevodi kao nauka. Sto dovodi do visednevnih kilometarskih diskusija sa ateistima kad procitaju od nekih nasih teologa koji kazu za sebe da sa bave naukom. I u nasem nacinu koriscenja reci nauka to nije problem ali jeste problem ako se pod naukom podrazumeva iskljucivo science. :)

Добро бре, шта сте се сви узврпољили. Ако није наука, онда ниси контрадикторан био.

Ал по нашки јеси, јер на српском јесте наука.  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Добро бре, шта сте се сви узврпољили. Ако није наука, онда ниси контрадикторан био.

Ал по нашки јеси, јер на српском јесте наука:ani_biggrin:

Ako ti to bas toliko znaci ja mogu da ti potpisem priznanicu da si ti u formuskim diskusijama uvek vise u pravu nego ja. Narocito ako ce to doprineti tome  da se okrenemo malo sadrzinskijim vidovima polemike. :)

Подели на овим сајтовима

Nema te razlike kao u engleskom gde se razlikuje science i study neko se sve djuture prevodi kao nauka

Interesantno je sto se recimo politicka nauka prevodi bas kao na engleskom: political science, a ne political study (cak mi se cini da su to dve razlicite stvari), sto bi po ovom sto si napisao trebalo da bude - ako postoji epistemoloska razlika prirodnih i drustvenih nauka, sto svakako i postoji bez obzira sto sam ja drustvenjak nisam neki ''apologeta'', jer su drustvene slabasne za proveru svojih teorija kojih bas i nemaju. Zato kod mene neki asistenti vole da kazu da se bavimo tendencijama i trendovima  :ani_biggrin:

Ili recimo computer science. Jel to spada u prirodne nauke? Nisam nesto istrazivao o njoj samo sam video da postoji, ti to sigurno znas programer si. 

Подели на овим сајтовима

Ako ti to bas toliko znaci ja mogu da ti potpisem priznanicu da si ti u formuskim diskusijama uvek vise u pravu nego ja. Narocito ako ce to doprineti tome  da se okrenemo malo sadrzinskijim vidovima polemike. :)

Зашто сада своју потребу да увек будеш у праву пројектујеш на мене? :-)

Признајем да си вероватно ти у праву по оној књизи на страном језику што је Роналд постави, али на српској верзији ниси, а то се рачуна. ;-))) 

Подели на овим сајтовима

Interesantno je sto se recimo politicka nauka prevodi bas kao na engleskom: political science, a ne political study (cak mi se cini da su to dve razlicite stvari), sto bi po ovom sto si napisao trebalo da bude - ako postoji epistemoloska razlika prirodnih i drustvenih nauka, sto svakako i postoji bez obzira sto sam ja drustvenjak nisam neki ''apologeta'', jer su drustvene slabasne za proveru svojih teorija kojih bas i nemaju. Zato kod mene neki asistenti vole da kazu da se bavimo tendencijama i trendovima  :ani_biggrin:

Ili recimo computer science. Jel to spada u prirodne nauke? Nisam nesto istrazivao o njoj samo sam video da postoji, ti to sigurno znas programer si. 

Nisu drustvene slabasne nego kompleksnije, za razliku od fizike i hemije. Cak je biologija kompleksna, na primer u knjizi "Beda istoricizma" Popper grijesi kad kaze da evoluciona biologija nije univerzalna teorija vec da je moguce primjeniti samo na odredjen broj bijnih i zivotinjskih vrsta. Ne evolucija je izgradila koherentno tijelo teorije, tako da ukoliko bi se ispostavilo na primer da covjek i majmun ne poticu od istog pretka, to ne bi znacilo da je cjelokupna teorija pogresna vec da je potrebno prilagoditi ovaj pojedinacan slucaj u okviru nje koji nam je u tom slucaju mnogo jasniji. :)

Подели на овим сајтовима

Понекад је занимљиво, а обично, као сада, није - пратити како тема клизи у спам.

Једино ако успемо некако да ову епистемологију увежемо са последњим временима, али чисто сумњам.

Moj ti, epistemologija ima veze sa svim sto vidis oko sebe, od banalnih zivotnih stvari do nekih cisto naucnih. A sa pricama o poslednjim vremenima itekako ima veze, jer kad neko krene da nesto toboze dokazuje: e evo su poslednja vremena, ovo su pokazatelji, to automatski priziva duhove epistemologije hteo ti to ili ne.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Зашто сада своју потребу да увек будеш у праву пројектујеш на мене? :-)

Признајем да си вероватно ти у праву по оној књизи на страном језику што је Роналд постави, али на српској верзији ниси, а то се рачуна. ;-))) 

Zato sto je to vise odlika vas, koji na tako unikatan nacin interpretirate knjigu otkrovenja, da cest budete u pravu nego mene koji insistiram da nesto nije tacno. :)

Nema nikakve srpske verzije. Rec je o siromastvu srpskog jezika. Bilo je vec na forumu par predloga da se science prevodi kao prirodoslovlje i da se tako razgranici od ostalih nauka i da se izbegnu ovakve zabune.

Подели на овим сајтовима

Могуће, али не на овај начин. А поготову што би то значило да се на свакој теми може "епистемиологисати", као сада овде.

Epistemologisanje je krenulo zbog tvog pogresno nacina zakljucivanja u postu o kome trazis da sekptici dokazu da nije tacno da se radi na uklanjaju  papirnog novca umesto da ti dokazes da jeste.

Подели на овим сајтовима

Nisu drustvene slabasne nego kompleksnije, za razliku od fizike i hemije

Ispravka, nisu drustvene nauke kompleksnije vec drustvene pojave kojima se one bave.

A slabasne su upravo zbog toga, jer trenutno (mozda ima nade u buducnosti) ne postoje teorije koje kako si spomenuo za evoluciju, univerzalno objasnjavaju neke drustvene pojave. Zato spomenuh tendencije i trendove. Isto i zbog metodologije su slabasne, jer ne postoje nacini da svoje teorije provere u iskustvu - tu se cesto koristi intervjui, ankete, fokus grupe, ispitivanja, biografske metode, sto se opet koristi sa statistickom metodom koja uopste nije sigurna kao eksperimentalna metoda. Stavise, cak iako uspes da uradis neki eksperiment nad ljudima tipa 10 ljudi u nekoj sobi i sad proveravas nesto, to ne mora da vazi svuda. A prirodne teorije vaze svuda. Kvantna vazi i ovde i u dalekoj galaksi. Evolucija vazi i ovde i na Marsu. Dakle, nema adekvantne metode provera, mozda nekako razvije u buducnosti, sta znam, zbog razvijanja racunara, virtuelna realnost, vestacka inteligencija, pa mozes da baratas sa tim i povecas barem verovatnocu i opseg vazenja. 

Ali kad baratas sa ljudima, koji su jako kompleksni zaista je tesko. Cak i pokusaju predvidjanja drustvenih ponasanja nekih zivotinja bivaju katastrofalni. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To je tek posebna tema i onda bi zaista presli u tezak spam. Znas da smo se nas nekoliko kacili sa RYLEHom o tome da li je geopolitika neka ozbiljna nauka ili pseudonauka kao astrologija. Gde ces da sada raspravljamo takve detalje. :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...