Гости Guest Написано Јун 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Gledajući ovu sekciju, stalno vidim "najsigurnija zaštita od sekti je poznavanje svoje vere". Hteo bih da dovedem u pitanje ovu tvrdnju i da iznesem svoj stav da je ateizam zapravo najbolja zaštita od sekti. Naravno, odmah ću da postoje kontraprimeri, kao što je je Miroljub Petrović koji je bio ateista, pre nego što je postao Subotar - ali Miroljub Petrović je po mnogo čemu drugom izuzetak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Gledajući ovu sekciju, stalno vidim "najsigurnija zaštita od sekti je poznavanje svoje vere". Hteo bih da dovedem u pitanje ovu tvrdnju i da iznesem svoj stav da je ateizam zapravo najbolja zaštita od sekti. Naravno, odmah ću da postoje kontraprimeri, kao što je je Miroljub Petrović koji je bio ateista, pre nego što je postao Subotar - ali Miroljub Petrović je po mnogo čemu drugom izuzetak.Контрапример су и бројне атеистичке секте које постоје широм света (а они се најчешће понашају исто као и протестантски фундаменталисти, мада има и другачијих атеистичких секти); због чега се таквима подсмевају нормални атеисти као и агностици. GreenArrow, Бартендаз, Милан Меденица :) and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 greengrin Natasa., DYNABLASTER and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 greengrin RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Ateizam je samo priprema tla za bujanje sekti ,to nam istorija naša pokazuje a takođe ,ateizam je najčešće sektaškog mentaliteta... GreenArrow, nedeljko, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Ateizam je samo priprema tla za bujanje sekti ,to nam istorija naša pokazuje a takođe ,ateizam je najčešće sektaškog mentaliteta...Постоје неки социолози и политички теоретичари, који иако нису баш наклоњени религији, сматрају да би њено искорењивање довело до процвата политичких религија, атеистичких идеологија које би довеле до стварања тоталитаристичких друштава... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Јун 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Gledajući ovu sekciju, stalno vidim "najsigurnija zaštita od sekti je poznavanje svoje vere". Hteo bih da dovedem u pitanje ovu tvrdnju i da iznesem svoj stav da je ateizam zapravo najbolja zaštita od sekti. Хахахахаха Заиста довитљиво решење. Наравно онај православни аргмент се односи на религиозни простор... Мада, и атеиста итекако може да упадне у секту. Мени су нпр политичке странке и партије веће секте од постојећих: имају своје литургије ( седнице и одбори), храмови су градски и републички парламенти, Еванђеље је статут странке, а бог је "лидер" странке... Мени је zeitgeist movement такође жешћа секта ( сачињена већином од атеиста и агностика)која ме по духу и етузијазму изузетно подсећа на комунисте и бољшевике крајем препрошлог и почетком прошлог века... Тако да, ни ви атеисти нисте баш имуни на све. У једноме ћемо се сигурно сложити, а то је да човек има насушну потребу да негде припада... На њему је да одабере. За разлику од пролазних институција,група и заједница ја бирам ову другачију и непролазну заједницу назначену за вечност и бесмртност - Цркву Христа Бога. Ignjatije, Милан Меденица :), DYNABLASTER and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Čovek je homos religiosus i sklon da veruje u svašta.Kada je Mojsej otišao na goru ,Jevreji su napravili zlatno tele i klanjali mu se. Kada su Srbi zaboravili Hrista našli su mu zamenu u Titu. Sam pojam da ateizam može da iskoreni sekte,znači da može da ih zameni tako da je on onda neka sveobuhvatnija sekta N.Petrovic, nedeljko, GreenArrow and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Sa druge strane, udruženju AS, Piratskoj partiji, Anonymosima, Bujinkanu... pripadam zato što sam ja tako želeo josh ti Zeitgeist fali :P RYLAH је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Јун 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Dosta sam trolovao u poslednje vreme, ali mislim da je ovo ozbiljna tema. Slažem se da čovek ima potrebu da negde pripada, ali sam isto tako svestan da ja (a pretpostavljam i mnogi drugi) ne vole da pripadaju po automatizmu, već po sopstvenom izboru. Tako, ja nisam želeo da pripadam SPC-u (iako još nisam bio ateista), samo zato što su to svi očekivali od mene i zato što sam poliven vodom kao beba. Sa druge strane, udruženju AS, Piratskoj partiji, Anonymosima, Bujinkanu... pripadam zato što sam ja tako želeo, a ne zato što je to neko očekivao od mene ili zato što sam se rodio u porodici koja to favorizuje. Ovu vrstu odbojnosti ne treba nikako zanemariti. Па онда добродошао у клуб ! Овде је управо већина људи који су добровољно одлучили да иду на Литургију... Било би добро да се овде јави онај који је натеран на то! И мој је случај сличан као твој ! Од мене су родитељи очекивали да не идем у Цркву. Нису ми дозвољавали да постим (то сам кришом радио), да читам духовну литературу... Мој отац је нпр мислио (тада баш када сам био тинеџер) "да ме Црква учи да не слушам родитеље" ! (а сети се 5. божије заповести!). Једном ми је чак поцепао једну дух. књижицу, кад је схватио да не читам Латински језик, већ њу, која је била у средини књиге... Други пут ми је поцепао све иконе пред којима сам се молио итд. Било је ту још много што шта, што није за помињање, али далео од тога да ја сада припадам Цркви зато што је то неко фаворизовао или што је неко други то желео... Све што се дешава у Цркви, дешава се из слободне жеље, воље и љубави. Другачије не бива. RYLAH, w.a.mozart, nedeljko and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Јун 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Мада, и да су ми и деда и отац одлазили у Цркву, не видим ништа у томе лоше када бих и ја следио такав пример осим ако не бих имао инфатилни трип да пошто-пото прекинем одређену традицију ради оргиналности, храбрости или нечег другог... То је баш лепо и похвално, икао се веома ретко налази у Србији ... Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 Gledajući ovu sekciju, stalno vidim "najsigurnija zaštita od sekti je poznavanje svoje vere". Hteo bih da dovedem u pitanje ovu tvrdnju i da iznesem svoj stav da je ateizam zapravo najbolja zaštita od sekti. И за атеизам је потребно одређено знање да се ономе ко се тако декларише не би десило да том и таквом убеђењу приступи на секташки начин, што је и те како могуће... Тако да, иако атеизам сам по себи није вера, чак и за њега важи гореизнесена тврдња - најбоља и најсигурнија заштита од секташтва заиста јесте познавање сопствене вере (или невере).... Ignjatije, obi-wan, feeble and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 мислим да сте га сморили за медаљу DYNABLASTER and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339278653' post='656046] мислим да сте га сморили за медаљу čekaj dok neko predje na detaljnu analizu biološke ipostasi-adekvatnom terminologijom Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 9, 2012 Пријави Подели Написано Јун 9, 2012 čekaj dok neko predje na detaljnu analizu biološke ipostasi-adekvatnom terminologijom greengrin greengrin greengrin јадничак, не може да се ишчлани од поливања водом, не може да докаже како су атеисти супериорни ... да не клоне духом? zuti car је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука