Jump to content

Ateizam kao najsigurnija zaštita od sekti

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Gledajuci istoriju religija i njihovu sarenolikost imamo mnogo religija u kojima su verovali u postojanje Bogova ali nisu verovali u sve bogove (nisu im davali poverenje).
Па и хришћани су веровали (и још увек верују) да Јупитер/Зевс, Марс/Арес, Тор, Один, Кришна, Вишну и остала паганска божанства постоје, само што их нису сматрали боговима, већ анђелима односно демонима...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 89
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest о. Агапије

Moje мишљење је да је секташки менталитет еквивалентан искључивости и ограниченом погледу на живот и свет... Због тога се такав менталитет може наћи и међу верујућим и неверујућим људима.

Дакле,

секта = искључивост, ограниченост, не-имање ширине.

Подели на овим сајтовима

Само што афилателисти немају своје удружење, симбол, окупљања, храмове, празнике итд. Не можеш порећи да је нпр. покрет "Секуларних хуманиста Велике Британије" атеистичка секта...

Naravno da mogu da poreknem jer nije uopste sekta... nema od cega da se odvoji... taj pokret se nije odvojio od neke zvanicne ideologije ili npr. pokreta "Sekularnih humanista Evrope" radi neslaganja oko neke dogme ili prakse... uz medjusobno anatemisanje i proglasavanje jedni drugih (i ostatka sveta) za jeretike koji se ne drze ispravnog ucenja...

Ili ako bas zelis da totalno prosiris (i na taj nacin obesmislis) pojam sekte - ok, taj pokret je onda ateisticka sekta... Advokatska komora Srbije je advokatska sekta... Udruzenje solunskih boraca je boracka sekta... Crveni krst je humanitarna sekta... itd...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Naravno da mogu da poreknem jer nije uopste sekta... nema od cega da se odvoji... taj pokret se nije odvojio od neke zvanicne ideologije ili npr. pokreta "Sekularnih humanista Evrope" radi neslaganja oko neke dogme ili prakse... uz medjusobno anatemisanje i proglasavanje jedni drugih (i ostatka sveta) za jeretike koji se ne drze ispravnog ucenja...

Ili ako bas zelis da totalno prosiris (i na taj nacin obesmislis) pojam sekte - ok, taj pokret je onda ateisticka sekta... Advokatska komora Srbije je advokatska sekta... Udruzenje solunskih boraca je boracka sekta... Crveni krst je humanitarna sekta... itd...

Овде нисмо користили појам секта у контексту неког раскола или тако нечег (а то да су они екстремистичка верска групација (у том смислу смо употребљавали реч) свако нормалан види, чак су их и други атеисти и агностици исмејавали због тога)... Рекао бих да су ти секуларни хуманисти најобичнији протестантски фундаменталисти само што су Библију заменили списима Њу-Вејв атеиста...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

POMAZE BOG< IZVINITE SAMO MI UKRATKO RECITE KAKO DA STAVIM SLIKU NA PROFIL!!!!!??????!!!!!!!

PS. HVALA!!!!!!

Па само кликнеш на промени, на свом профилу тамо где треба да стоји слика има дугме "промени".

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Ono sto mi zovemo sekta je davno izaslo iz domena religije , imamo finansijske sekte , imamo sportske sekte ma ima gomila organizacija koje u vecoj ili manjoj meri korsite isiti sistem kao recimo jehovini svedoci u vrbovanju clanova kako bi ostvarili pdredjene ciljeve . Ja se bavim sportom pa znam koliko je "sektastvo" rasireno u borilackim sportovima posebno kineskim , naravno ne u Kini vec medju evropskim vezbacima .Doslo je dotle da mi prete smrcu jer se borim protiv takvih gluposti . Elem , iako nasi ateisti skoce kao opareni kad im pomenes da njihovo udrezenje ima sva obelezja sekte to ne menja cinjenicu da to tako jeste .

Подели на овим сајтовима

vi ne mozete da kazete Sveti otac X je tu napisao nevidjenu glupost i nalupetao se... tu je prilicno bitna razlika...

за све потписујем, само се за ово не слажем - добар број здравих верника проблем нема с тиме а мени је поготово слатко да неком уз брк идем кад видим да је ставио неког светитеља на неиспитив пиједестал и трепће окицама без имало критичког размишљања и клања се свему што је у супротности са реалношћу. руку на срце, гомила зих људи обитава што у неутврђени у вери што у науци и осталим знањима.

једино што такве ствари приписујемо незнању светитеља пошто нема једног који се ограничио тиме што је то домен тренутног познања и да на основу тога барата.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Vera u Boga je mnogo drugacija stvar nego vera u postojanje Boga.

U prvom sluchaju Bog je predmet teznje, lichnost u koju ulivamo poverenje.

Sa druge strane vera u postojanje boga je samo misljenje da Bog postoji.

ово је зашто конвертити имају најбољи поглед на оба :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339525003' post='658500]

за све потписујем, само се за ово не слажем - добар број здравих верника проблем нема с тиме а мени је поготово слатко да неком уз брк идем кад видим да је ставио неког светитеља на неиспитив пиједестал и трепће окицама без имало критичког размишљања и клања се свему што је у супротности са реалношћу. руку на срце, гомила зих људи обитава што у неутврђени у вери што у науци и осталим знањима.

једино што такве ствари приписујемо незнању светитеља пошто нема једног који се ограничио тиме што је то домен тренутног познања и да на основу тога барата.

Ok... vec rekoh - dao sam pogresan primer... dogme su bolji primer...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ono sto mi zovemo sekta je davno izaslo iz domena religije , imamo finansijske sekte , imamo sportske sekte ma ima gomila organizacija koje u vecoj ili manjoj meri korsite isiti sistem kao recimo jehovini svedoci u vrbovanju clanova kako bi ostvarili pdredjene ciljeve . Ja se bavim sportom pa znam koliko je "sektastvo" rasireno u borilackim sportovima posebno kineskim , naravno ne u Kini vec medju evropskim vezbacima .Doslo je dotle da mi prete smrcu jer se borim protiv takvih gluposti . Elem , iako nasi ateisti skoce kao opareni kad im pomenes da njihovo udrezenje ima sva obelezja sekte to ne menja cinjenicu da to tako jeste .

:D

Nije niko skakao, pogotovo ne kao oparen... navikli smo vec na to... a kad ti sve i svasta smatras sektom, onda nije ni bitno... svede se na: sekta je grupa ljudi koja mi se ne dopada... ok, udruzenje AS ti se nedopada... to smo vec skontali... big deal...

Подели на овим сајтовима

Ok... vec rekoh - dao sam pogresan primer... dogme su bolji primer...

видех, ал и томе се нико не клања и сви живи испитују, док год не дође неко и објасни им шта су постулати вере и како настају.

то није слепа или измишљена вера, већ су ти догмати кристалисање вере.

Подели на овим сајтовима

:D

Nije niko skakao, pogotovo ne kao oparen... navikli smo vec na to... a kad ti sve i svasta smatras sektom, onda nije ni bitno... svede se na: sekta je grupa ljudi koja mi se ne dopada... ok, udruzenje AS ti se nedopada... to smo vec skontali... big deal...

Uh ,uh, pa sto tako ? Odmah prelazimo na licni nivo i diskreditaciju .Kako jehovisticki ...kako sektaski ...Ono sto mene cudi je kako jedan ateista ne zna kako se karakterisu "sekte " u zapadnim , sekularnim drustvima i kakvi zakoni postoje u cilju zastite gradjana od istih. Recimo u Francuskoj postoji zakon protiv mentalne manipulacije , nisam siguran da je prevod najsrecnijii , ali sustina je tu .Taj zakon se bavi svim oblicima menatlne manipulacije koja idu na stetu gradjana i koja se kose sa zakonom i ustavnim poretkom. Nisu se ogranicili iskljucivo na religijske organizacije vec na sve organizacije i pojedince koji koriste odredjene metode rada kako bi stekli odredjenu korist a na stetu zrtava . Neki od kriterijuma koji definisu "sekte" a ovaj termin koristim u nedostatku boljeg , jesu : mentalna destabilizacija, prekomerni finansijski zahtevi, izolovanje članstva od društva, ugrožavanje fizičkog i psihičkog zdravlja, uvlačenje dece u svoje redove, izražavanje manje ili više antisocijalnog stava, sukobljavanje sa redom i zakonom, izbegavanje zakonskih obaveza, pokušaji infiltriranja u državne organe radi narusavanja pravnog poretka ...Elem , AS ispunjavaju najmanje dva od nabrojanih kriterijuma , ono...uvlacenje dece u svoje redove i krsenje zakona .Treba biti svestan cinjenice da je dobar deo "sekti " , posebno onih nereligijskih u vidu nevladinih organizacija i sl zapravo projekat obavestajnih sluzbi velikih sila u cilju lakseg ispunjenja odredjenih politickih ciljeva. Rad ovakvih organoizacie je usmeren ka denacionalizaciji stavnostva , unistavanju tradicionalih vrednosti nacije i njene kulture , borba protiv tradicionalne religije , zapravo unisatvanje svega sto jedan narod drzi na okupu i daje mu identitet . Jasno je da je mnogo lakse vladati grupom rajedninjenih individualvca nego nego grupom ljudi sa zajednicikm ciljevima okupljenim oko zajednicke ideje koji dele iste vrednosti i kulturu .I po nacinu delovanja AS se uklpaju u model rada sekti , bore se protiv dominantne religije na podruciju Srbije i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda , kulture i nasledja . AS jesu "sekta" a ako se nekome ne svidja ovaj naziv mozemo reci da su antisrpska organizacija ciji rad i delovanje ukljucuju klasicne metode karakteristicne za sekte . Moze biti da dobar deo clanova i sipmatizera AS veruje da se bore za dobre i ispravne stvari ali zapravo rade na unistavanju sopstvenog naroda .

Подели на овим сајтовима

Uh ,uh, pa sto tako ? Odmah prelazimo na licni nivo i diskreditaciju .Kako jehovisticki ...kako sektaski ...

Ti se bavis diskreditacijom... licno... te ne znam sta te cudi kada konstatujem da se to tvoje AS je sekta svodi na to da ti se AS ne dopada... i nemoj da se ponasas kao uvredjena devojcica... nisam rekao nista grubo niti narocito diskreditujuce o tebi... i ono sto je najsmesnije je sto je prava svrha te uvredjenosti da moje postupke nazoves jehovistickim i sektaskim... :)

Ono sto mene cudi je kako jedan ateista ne zna kako se karakterisu "sekte " u zapadnim , sekularnim drustvima i kakvi zakoni postoje u cilju zastite gradjana od istih.

A ja ne znam kako se definisu sekte zato sto se ne slazem sa tvojim do sad pausalnim relativizacijama tog pojma? :)

Narocito je zabavno sto pri tom deljenju pameti ne pravis razliku izmedju sekti i kultova... ali nema veze, ajde da racunamo da si spojio ta dva pojma u jedan.

Recimo u Francuskoj postoji zakon protiv mentalne manipulacije , nisam siguran da je prevod najsrecnijii , ali sustina je tu .Taj zakon se bavi svim oblicima menatlne manipulacije koja idu na stetu gradjana i koja se kose sa zakonom i ustavnim poretkom. Nisu se ogranicili iskljucivo na religijske organizacije vec na sve organizacije i pojedince koji koriste odredjene metode rada kako bi stekli odredjenu korist a na stetu zrtava .

Cini mi se da nisi bas najbolje shvatio smisao i domasaj tog zakona.

Kreni odavde pa nastavi dalje u proucavanju:

http://en.wikipedia....bout-Picard_law

Neki od kriterijuma koji definisu "sekte" a ovaj termin koristim u nedostatku boljeg , jesu : mentalna destabilizacija, prekomerni finansijski zahtevi, izolovanje članstva od društva, ugrožavanje fizičkog i psihičkog zdravlja, uvlačenje dece u svoje redove, izražavanje manje ili više antisocijalnog stava, sukobljavanje sa redom i zakonom, izbegavanje zakonskih obaveza, pokušaji infiltriranja u državne organe radi narusavanja pravnog poretka ...Elem , AS ispunjavaju najmanje dva od nabrojanih

kriterijuma , ono...uvlacenje dece u svoje redove i krsenje zakona .

1. AS ne krsi ni jedan zakon. Tuzno je sto se bavis klevetama...

2. Sto se dece tice, ne primamo mladje od 14 godina, lica izmedju 14 i 18 primamo uz pisanu saglasnost roditelja, sve u skladu sa Zakonom o udruzenjima. To je ono sto pise u Statutu a inace nemamo ni jednog maloletnog clana.

3. Koji izvor koristis za ove kriterijume? Nekog sociologa ili si ih samo onako nabacao? Ne osporavam sve te kriterijume, samo mi neki nedostaju a i ovaj sa decom mi je tu potpuno cudno umetnut.

4. Elem, SPC svakako ispunjava vise od dva kriterijuma sa tvoje liste.

Treba biti svestan cinjenice da je dobar deo "sekti " , posebno onih nereligijskih u vidu nevladinih organizacija i sl zapravo projekat obavestajnih sluzbi velikih sila u cilju lakseg ispunjenja odredjenih politickih ciljeva.

...
Rad ovakvih organoizacie je usmeren ka denacionalizaciji stavnostva , unistavanju tradicionalih vrednosti nacije i njene kulture , borba protiv tradicionalne religije , zapravo unisatvanje svega sto jedan narod drzi na okupu i daje mu identitet . Jasno je da je mnogo lakse vladati grupom rajedninjenih individualvca nego nego grupom ljudi sa zajednicikm ciljevima okupljenim oko zajednicke ideje koji dele iste vrednosti i kulturu .I po nacinu delovanja AS se uklpaju u model rada sekti , bore se protiv dominantne religije na podruciju Srbije i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda , kulture i nasledja .

Mi se ne borimo protiv dominantne religije vec protiv uplitanja religije u drzavne poslove... a za tradicionalne vrednosti, kulturu i nasledje... to si opet nesto pomesao...

AS jesu "sekta" a ako se nekome ne svidja ovaj naziv mozemo reci da su antisrpska organizacija ciji rad i delovanje ukljucuju klasicne metode karakteristicne za sekte .

Mozes ti da kazes da je AS antisrpska organizacija kao sto neko moze i da kaze da si ti budala koja lupa gluposti... svasta moze da se kaze... :) ali nije sve sto se kaze tacno...

Opet, nekako uvlacis te "klasicne metode karakteristicne za sekte" a nisi objasnio kako to nas rad i delovanje ukljucuje te metode i koje su to metode?

Moze biti da dobar deo clanova i sipmatizera AS veruje da se bore za dobre i ispravne stvari ali zapravo rade na unistavanju sopstvenog naroda .

Dodjosmo i do unistenja sopstvenog naroda!?!? :D

Ajd, molim te povezi mi rad AS sa unistenjem naroda... ne mogu da ispratim bas sve teorije zavere koje se motaju po tvojoj glavi...

Подели на овим сајтовима

Mozes ti da kazes da je AS antisrpska organizacija kao sto neko moze i da kaze da si ti budala koja lupa gluposti... svasta moze da se kaze... :) ali nije sve sto se kaze tacno...

Ово није у реду, макар увреда била овако упакована, да се на крају неко може повадити да то и није била увреда.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...