Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 А овај Милоје, коме су читали партизанске песме, па га још увек исто лудило држи, као да није чуо да је Тито умро (а можда он и не верује да је Тито умро, можда мисли да је Тита ко Елвис). Да је он прави хришћанин, када је изопштен из црквене заједнице, он би - све и да није крив (и то је кључно) - са сузама стајао пре епископом и преклињао би да га епископ помилује. Јер нема горе казне и страшније судбине, него бити изван Цркве. Али, Милоје то није учинио. Јер Милоје није хришћанин, Милоје жели самопромоцију. Он је заиста гуру (што рече неко на некој претходној страни), он је политички комесар, који гурује међу полуверним људима, од којих су неки од своје незнавености ту, неки од маловерја, а неки јер болују од истог самоуправљачког синдрома диктатуре пролетаријата као и Милоје. Желео је да буде славан, да буде политком, и ето - Бог му испуни жељу, по своме допуштењу, а не по својој вољи, јер Бог не жели да ико страда, осим сина погибли. У сваком случају, Милоје је своју жељу испунио и примио плату своју. По којим канонима је Милоје изопштен?Јел то постоји неки канон који забрањује гладне нахранити и жедне напојити, и путника примити у кућу да преспава?Милоје је учинио оно што би мало који Хришћанин учинио: Примити онолико људи на своје имање и хранити их и издржавати их. И не знам што спомињете стално његову прошлост?Он добро зна који је гријех учинио и сапро је своје гријехе великим дјелима, покајањем итд. За разлику од неких, он је увидио да је грешан, док многи у својој гордости и прелести не виде даље од свог прста.... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 По којим канонима је Милоје изопштен?Јел то постоји неки канон који забрањује гладне нахранити и жедне напојити, и путника примити у кућу да преспава?Милоје је учинио оно што би мало који Хришћанин учинио: Примити онолико људи на своје имање и хранити их и издржавати их. И не знам што спомињете стално његову прошлост?Он добро зна који је гријех учинио и сапро је своје гријехе великим дјелима, покајањем итд. За разлику од неких, он је увидио да је грешан, док многи у својој гордости и прелести не виде даље од свог прста.... Камо среће да је он њих примио прогнане, гладне и жедне. Није он њих примио прогнане, већ наручене и сите. Јако битна разлика. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Камо среће да је он њих примио прогнане, гладне и жедне. Није он њих примио прогнане, већ наручене и сите. Јако битна разлика. Нема везе, и да их је као такве примио. Они више нису имали гдје да спавају од када су напустили манастир Црну Реку, па су нашли код добротвора Милоја гдје ће да нађу кров над главом. И једноставно: Испада да је Милоје најгори Србин у историји...ко је још од мирјана изопштен?Што Црква не изопшти криминалце, бандите, јеретике, издајнике, нарко-дилере?Не, него чак им даје ордења!!! milan. је реаговао/ла на ово 1 "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Нема везе, и да их је као такве примио. Они више нису имали гдје да спавају од када су напустили манастир Црну Реку, па су нашли код добротвора Милоја гдје ће да нађу кров над главом. И једноставно: Испада да је Милоје најгори Србин у историји...ко је још од мирјана изопштен?Што Црква не изопшти криминалце, бандите, јеретике, издајнике, нарко-дилере?Не, него чак им даје ордења!!! Колико ми је познато у историји Српске Цркве није било скоро човјека који би био један од карика раскола у Цркви. Криминалци, нарко дилери не морају нужно да праве раскол, и не праве га већ штете појединцима. Да правиш раскол јако је опасна ствар, и зато ти слиједи најгора казна након што си истрпљен чекајући покајање, а то је изопштење. Пошто раскол креће од мантије, потребна је и мантија. И на крају је да буде све потпуно потребан један хушкач да ту мантију такођер придобије и све је ту онда. Милоје да је неки добричина, он не би дозволио да стекне у народу један надимак "грешни милоје", јер то је истицање свима наводно свог покајништва, са друге стране си некакв утицајан даса. Дакле он је једна глумчина, хвалисавац и све што ради ради за његову славу и част. Он је један од кључних карика и растурања овчарско-кабларскиг монаштва, са својим људима, и новцем је јако утицајан, и многима се наметнуо као добротвор, а уствари купује свој интерес. Исто тако његове везе са Артемијем док је он троновао у ЕРП су биле јаке, као и са екипом из Браничева и уредницима борбе за чорбу. Он је и припремио терен да Артемијевци не случајно већ с намјером оду код њега, као и ове монахиње из Вазнесења. Тако да ето ти милоја, једна од главних карика раскола, нажалост. Е сад тачно је да се мени лично не свиђају, анатеме, итд...али шта је ту је таква је пракса. И она се лако може и поништити, једноставним признањем грешке, и окретањем ка истини, а не заблуди. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Само требате бити свјесни да се неправда враћа као бумеранг. А прогонство и жртва доносе нове плодове. Овај прелазак сестринства манастира Вазнесења под омофор Артемија и онакве сцене са свештеницима и полицијом је само кап која је прелила чашу. Очекујете ускоро нове такве случајеве, и међу монаштвом и међу свештенством. Ја претпостављам да ће у наредних годину дана заједницо око Артемија удвостручити вјернике, катакомбе и тако даље. Можда се и створи Синод Св Саве који је пророкован од оца Гаврила, мада не бих унапријед говорио. Све у свему, Артемије није ни јоју промјенио у вјери, исто онако исповједа вјеру као што је све ове деценије исповједо. Исту Литургију служи коју је добио предану од Аве Јустина, исти је онај антиекумениста као што је био и све ове године, исти је чувар канона и догмата као што је био и све ове године. Раскол у СПЦ не ствара Артемије већ они који су учинили неправду!Исти случај као и са владиком Дионисијем... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Monah Artemije, dok je bio vladika, nije sebe proglasavao merilom Istine... a to ne da je promena vere, nego se okrenuo za 180 stepeni. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Žalosno je videti ,da neko provede ceo život u manstiru , i ispostavi se da je sve vreme iskoristio da ulaže u zidove(ne kažem da to ne valja) a ništa u sebe. Ove krize su zaista i sudovi,tek sada vidimo da nam je monaštvo apsolutno neobrazovano kada je Pravoslavlje u pitanju. Милан Меденица :), Milan Nikolic and nishizawa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Колико ми је познато у историји Српске Цркве није било скоро човјека који би био један од карика раскола у Цркви. Криминалци, нарко дилери не морају нужно да праве раскол, и не праве га већ штете појединцима. Да правиш раскол јако је опасна ствар, и зато ти слиједи најгора казна након што си истрпљен чекајући покајање, а то је изопштење. Пошто раскол креће од мантије, потребна је и мантија. И на крају је да буде све потпуно потребан један хушкач да ту мантију такођер придобије и све је ту онда. Милоје да је неки добричина, он не би дозволио да стекне у народу један надимак "грешни милоје", јер то је истицање свима наводно свог покајништва, са друге стране си некакв утицајан даса. Дакле он је једна глумчина, хвалисавац и све што ради ради за његову славу и част. Он је један од кључних карика и растурања овчарско-кабларскиг монаштва, са својим људима, и новцем је јако утицајан, и многима се наметнуо као добротвор, а уствари купује свој интерес. Исто тако његове везе са Артемијем док је он троновао у ЕРП су биле јаке, као и са екипом из Браничева и уредницима борбе за чорбу. Он је и припремио терен да Артемијевци не случајно већ с намјером оду код њега, као и ове монахиње из Вазнесења. Тако да ето ти милоја, једна од главних карика раскола, нажалост. Е сад тачно је да се мени лично не свиђају, анатеме, итд...али шта је ту је таква је пракса. И она се лако може и поништити, једноставним признањем грешке, и окретањем ка истини, а не заблуди. Али зато постоји Епархија РП у егзилу која не одбацује прогнанике правди раде и прима их и тјеши их. Шта би било да нема Епархије РП у егзилу?Ко би причешћиво Милоја, о би га сутра сахранио?Умро би као пашче, а овако ће до краја живота моћи да живи хришћански и да прима Свете Тајне (није битно сада дал неко прихвата те Свете Тајне или не, битно је да Милоје то прихвата и њему је лакше). Мени није драго што се све ово дешава, напротив, сматрам да СПЦ мора да буде јединствена, али да се очисти од кукоља (а кукољ није Артемије и остали доследни браниоци Православља). Са друге стране ми је драго што Господ помаже прогнанима, и ето, Епархије РП у егзилу броји више монаштва него све остале Епархије можда заједно (или ту је то барем). Наравно да квантитет није битан, битан је сој. Али тај сој је ту присутан, то су монаси који деценијама служе СПЦ, који су увјек чували Православље од екуменизма и реформизма, и тако ће ии да остане. Ја барем знам: И ако врх СПЦ отпадне од истине (а надам се да неће, отпали су појединци, али СПЦ није у цјелини), увјек ће србски народ имати гдје да се Богу моли. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 аха, значи допушташ могућност да је један од 50 и нешто владика у праву, остали у криву, све са одлукама св. Синода. Шта би са Христовим речима да ће увек бити са Црквом - да ће када саборно дела Црква увек бити на путу Духа Светога? Онда, следствено томе испада да је м, Артмемије и екипа Црква а остатак... па закључи сам. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Они више нису имали гдје да спавају од када су напустили манастир Црну Реку, па су нашли код добротвора Милоја гдје ће да нађу кров над главом. Nije tačno da nisu imali gde da spavaju. Izopštavanjem iz reda monaha od strane SPC, svi ti monasi su postali obični mirjani. Imaju valjda svoje porodice i kuće iz kojih su i došli ranije u monaštvo. antics је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Žalosno je videti ,da neko provede ceo život u manstiru , i ispostavi se da je sve vreme iskoristio da ulaže u zidove(ne kažem da to ne valja) a ništa u sebe. Ove krize su zaista i sudovi,tek sada vidimo da nam je monaštvo apsolutno neobrazovano kada je Pravoslavlje u pitanju. Напротив брате, ја баш сматрам да није потребно академско теолошко знање за обичне монахе. Боље у манастиру читати дјела Светих Отаца, молити се Богу, него ићи и слушати предавања, нажалост и предавања иноверних (ајд да сад неко каже да клевећем, а редовни професор у БГ је неки теолог из Загреба који дође да предаје нашим богословима...шта има јеретик да научи наше богослове?). Иначе какво су богословско знање стицали свештеници прије 200-300 година рецимо?Јесу ли и тад ишли на факултет и у богословије?Нису, већ су то све учили у манастиру. Онај ко живи Богоугодним животом, њему Бог и дарује моћ расуђивања, па и ако није много начитан и филозоф неки. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 аха, значи допушташ могућност да је један од 50 и нешто владика у праву, остали у криву, све са одлукама св. Синода. Шта би са Христовим речима да ће увек бити са Црквом - да ће када саборно дела Црква увек бити на путу Духа Светога? Онда, следствено томе испада да је м, Артмемије и екипа Црква а остатак... па закључи сам. А шта би на сабору у Флоренци?Један Св. Марко Ефески не прими унију и сачува Православље!Али немој ми трпати у уста нешто што никада нисам рекао. Никада ја нисам говорио: "Или владике који су уз Сабор СПЦ или владика Артемије". Напротив, ја много владика готивим. Владика Никанор банатски, владика Василије зворничко-тузлански, владика Јефрем бањалучки, владика Георгије канадски, владика Василије сремски, владика Милутин ваљевски...и има их још наравно, који су истински чувари Православља. Али то је мањина у Сабору СПЦ. Нажалост, данас се у СПЦ играмо демократије и парламентаризма, па глас већине одлучује и када су овако тешка питања на дневном реду, као што је уклањање канонског епископа са катедре своје Епархије. Ја опет не мислим да је истина увјек у већини, напротив, у многим случајевима је истина код мањине. И Христос рече: Не бој се МАЛО СТАДО, јер би воља Оца Небескога! Штета што више не постоје црквено-народни сабори, па да видите шта народ каже на све ово. Будите сигурно да је вјерни народ у огромној већини против свејереси екуменизма, против реформе Литургије, против прогона Артемија и његовог монаштва!А чувар вјере је народ!Ако народ не прими јерес екуменизма, ако народ не прими измјену Литургију, то никада неће заживјети у потпуности!И у том контексту, ја сам велики оптимиста! Али авај, свако тумачи по своме и како њему одговара. Данас теби и сличнима већина одговара, али не значи да сутра нећете бити у мањини... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 (ајд да сад неко каже да клевећем, а редовни професор у БГ је неки теолог из Загреба који дође да предаје нашим богословима...шта има јеретик да научи наше богослове?). Da li je ovo istina? bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Ова јадна монахиња је у прелести, да није не би себе стављала изнад целог Св.арх. сабора. А из Милоја избија гордост, види се да им је он тата, да се њега све пита, да је он организовао радну акцију, ~спонтано~ снимање, ручак... А главно је кад њега зове пријатељ коме је умро отац и тражи од њега контакт са артемитима, а он случајно има број једног од монаха..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Али зато постоји Епархија РП у егзилу која не одбацује прогнанике правди раде и прима их и тјеши их. Шта би било да нема Епархије РП у егзилу?Ко би причешћиво Милоја, о би га сутра сахранио?Умро би као пашче, а овако ће до краја живота моћи да живи хришћански и да прима Свете Тајне (није битно сада дал неко прихвата те Свете Тајне или не, битно је да Милоје то прихвата и њему је лакше). Мени није драго што се све ово дешава, напротив, сматрам да СПЦ мора да буде јединствена, али да се очисти од кукоља (а кукољ није Артемије и остали доследни браниоци Православља). Са друге стране ми је драго што Господ помаже прогнанима, и ето, Епархије РП у егзилу броји више монаштва него све остале Епархије можда заједно (или ту је то барем). Наравно да квантитет није битан, битан је сој. Али тај сој је ту присутан, то су монаси који деценијама служе СПЦ, који су увјек чували Православље од екуменизма и реформизма, и тако ће ии да остане. Ја барем знам: И ако врх СПЦ отпадне од истине (а надам се да неће, отпали су појединци, али СПЦ није у цјелини), увјек ће србски народ имати гдје да се Богу моли. Какве везе то има што она постоји, када ти "проганини" су виновници раскола? Јеси свјестан шта значи цијепати ризу Христову? Очигледно ниси. Шта ће Милоју причешће кад му је прече направити раскол? Конташ сад. То што иде велики број монаха код Артемија, нема никакве везе. Нама је монаштво као и уопште вјера у народа ионако у кризи, и само је природан слијед догађаја учинио да се ствари одвијају у том смјеру. СПЦ неће отпасти од истине. Највјероватнији сценарио је да ће Артемије постићи договор са п.Иринејем и да ће се вратити СПЦ, и добиће и катедру, само наравно не ЕРП. Е тад ће настати џумбус. Његове присталице ће га се масовно одрицати, и тада ће Артемије стварно носити тежак крст. Како ће сада оставити те људе, када је дозволио својом пасивношћу и лакомисленошћу да крену за њим и да га гледају као гуруа. Видјећемо. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука