Лазар Нешић Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Zizjulas je 99 blagosiljo NATO bombardovanje Srbije, smatrajuci to kao borbu protiv "bolesnog nacionalizma". Eto dovoljno mi je to da ga nikada necu prihvatiti kao pastira, a on i nije pasti, da je pastir, imao bi valjda pastvu svoju... Ово је најгнуснија лаж. Ако неко воли Србе и СПЦ то је митрополит Јован Зизјулас, а то је и целокупним својим животом и служењем у нашој земљи и са нашим епископима много пута доказао. А да не помињем што је био ментор нашим студентима у Солуну. Имаш невероватан идентитет (=поистовећење) једног Жарка Гавриловића. А тај идентитет је лагање и лажне оптужбе. Како се служи на Св. Гори, ако неко зна.. Треба да се отвори друга тема за ово питање. Не мислим да је неважно, на против. Укратко: служи се разноврстно, јако разноврстно. И ово кажем не зато што сам негде "чуо", "прочитао" или "видео на јутрјубу", већ зато што посећујем Свету Гору од 1996. године и што сам лично видео богослужења у већини манастира. feeble, Milan Nikolic and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Cak otvorene novotarce i papofile nazivam kulturno, OCE ili VLADIKO...i ne sporim im validnost Svetih Tajni. Страва !!! RYLAH and antics је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 По мом мишљењу - то је напросто црквена дипломатија и ствар формалних односа између верских заједница које су настанком секуларних држава принуђене на кохабитацију. Као када имаш комшију којег баш нешто претерано и не готивиш зато што пушта гласну музику, тресе ти мрве на терасу и пас му стално оставља гомилице по степеништу, али му се ти ипак осмехнеш и кажеш добар дан кад га сретнеш на степеништу. А твоја жена онда због тога крене да ти звоца зашто се уопште поздрављаш с њим, и што га не набодеш у вугла, или му макар избушиш гуме или отрујеш кера. И због тога што одбијаш да је послушаш реши да се разведе од тебе. То, наравно, не значи да ти више волиш комшију него њу. Али ако је она спремна да се разведе од тебе због такве глупости, онда значи да пре свега њој нису све на броју, и да у том браку постоји и неки дубљи проблем. Екуменизам је од далеко веће користи зилотима и расколницима, него Цркви, будући да им служи као изговор за њихово дивљање. Међутим, све и кад би се Црква одрекла екуменизма, нашли би они неки други изговор у експресном року, тако да се тиме ништа суштински не би решило. Антиекуменизам није узрок раскола, већ његов симптом. Слажем се, но то опет није одговор на питање шта је екуменизам у својој бити(сем ако ћемо да га сведемо на дипломатију), већ како на њега гледају артемијевци ( и други расколници) . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Jeste greh uskracivati, ali je i greh biti previse liberalan " Tako koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj. " Moj svestenik me ne pricescuje ako ne postim cele nedelje na vodi ( bez obzira da li je vreme posta ili ne ). To ne trazi od dece i bolesnih. Mislim da je to preterano i da bi trebalo da me pricesti van posta ako postim sredu i petak i ako nisam pocinio neki veci greh. Ali ne bi trebalo da se pricescu svi koji dodju na liturgiju bez obzira da li poste ili ne poste uopste. Nemam nameru da ja odredjujem svesteniku kako treba da radi. Samo sam izneo svoje misljenje. Odluke svestenika postujem. On me je pitao da li mogu da izdrzim da postim cele nedelje na vodi.Odgovorio sam potvrdno, jer zaista to mogu, samo ne bas cesto Вкусите и видите јако благ Господ ! Ово што ћу рећи не односи се директно на твој пост Игњатије . Искрено мене то одаљавање народа од причешћа због недостојности, или чуо сам једног свештеника који рече мојој жени сагорећеш зато што се у току васкршњег поста причешћивала на свакој литургији ( а ишла је на сваку) , значи то одаљавање од Бога (Христа -причешће заједницу са Богом) неодољиво подсећа на оно инквизиторско боље да ми њега лепо спалимо на земљи па нек мало гори сада него да гори у аду вечно , у смислу народ је по природи грешан и недостојан свакако ће пропасти. А рекох већ то је јуридички приступ вери , попут оног старозаветног , Бог је строг и опасан кој дирне убије га струја на месту. Поштујем ја то народно Богопоштовање и страхопотовање, али ми се не слаже са мојим поимањем Хришћанства. Можда сам ја овако традиционалан и десно оријентисан мало "затуцан" неким либерализмом ? То би заиста било смешно и контрадикторно. Наравно да ми је познат овај став код свештеника наше Цркве, али и даље сматрам да је то погрешан приступ. Или оно ко се недостојно причешћује умреће. Па нек умре! Ако си му објаснио да треба да се припреми, да треба да пости, да треба да се исповеди, а пре свега преуми и не буде злимислећи а приступа причешћу а он и даље хоће, па нек се причести и нек умре. То је његова слобода и његов избор! Ко си ти(обраћам се уопштено) или било ко од нас да одређује некоме слободу у односу на Бога. Ја не могу да дазволим неком хулигану да улети у Цркву стане у олтар и изиграва попа , моја вера и култура ме обавезују да га избацим (лепо му саломим ноге) , јер он ту угрожава моју веру , моју слободу и мој начин живота. Али ако неко разуман , коме је све објашњено , својом слободном вољом приступа причешћу , нема апсолутно никаквог разлога одвраћати га. Јер то није дрога па да га одвраћам. Нисмо ми римокатолици па да људима везујемо вољу и одређујемо њихов однос с Богом. Драшко, N.Petrovic and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo kako ja laicki gledam na ekumenizam: To je samo jedan obican nastavak komunisticke krilatice - bratstvo i jedinstvo. To bratstvo i jedinstvo je u to vreme bio politicki moto sa zeljom da se prosiri i na duhovnom planu. Posto su nam cike iz sveta izvukle usi i izvukle nas iz komunizma, ideja bratstva i jedinstva se morala sprovoditi pod drugim imenom. U Crkvi je zato nazvana ekumenizmom. To smatram da nije fer jer je od dve reci nastala jedna. pa posto nas brat Zeljko zazele novo ime ekumenizmu, evo se nudim za kuma vracajuci ovoj pojavi dve reci... duhovni homoseksualizam. Ne mesajmo ovaj DH sa telesnim jer nemaju dodirnih tacaka. U DH-u se pokusava, ova nasa siva, namucena, srpska dusa zasareniti malo lepim, svetskim sarenim bojama. U duhovnom homoseksualizmu nam je sve lepo, slatko, jednako. Zlo oko nas ne postoji, ta svi smo braca istog praoca Adama i treba da se bratski ujedinimo i da nam se zajednicka pesma: Ringe, ringe raja..... Sve do nebesa cuje, a Gospod ce nas zato nagraditi jer On sadfa samo nagrade daje. Nece Boga suditi. Nema smisla. Ta tako se lepo slazemo i uzivamo igrajuci kolo srece. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ostaje cinjenica da Eparhija RP u Egzilu iz dana u dan raste i raste, a vi i dalje se bavite time kako da ga ocrnite, umjesto da se upitate sto je to tako. Vjernici kod Artemiju nisu neki novokompovani vjernici, to su ljudi koji godinama i decenijama vjerno Hristu sluze i zive u podvigu. To su vjernici koji zele da sacuvaju ono sto nam je od predaka predato. Samo jos fali da Artemije hirotonise nove vladike, i onda ce tek propast po SPC nastati... Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Vi koji se borite za Pravoslavlje, cekate propast SPC?????? Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo kako ja laicki gledam na ekumenizam: To je samo jedan obican nastavak komunisticke krilatice - bratstvo i jedinstvo. To bratstvo i jedinstvo je u to vreme bio politicki moto sa zeljom da se prosiri i na duhovnom planu. Posto su nam cike iz sveta izvukle usi i izvukle nas iz komunizma, ideja bratstva i jedinstva se morala sprovoditi pod drugim imenom. U Crkvi je zato nazvana ekumenizmom. To smatram da nije fer jer je od dve reci nastala jedna. pa posto nas brat Zeljko zazele novo ime ekumenizmu, evo se nudim za kuma vracajuci ovoj pojavi dve reci... duhovni homoseksualizam. Ne mesajmo ovaj DH sa telesnim jer nemaju dodirnih tacaka. U DH-u se pokusava, ova nasa siva, namucena, srpska dusa zasareniti malo lepim, svetskim sarenim bojama. U duhovnom homoseksualizmu nam je sve lepo, slatko, jednako. Zlo oko nas ne postoji, ta svi smo braca istog praoca Adama i treba da se bratski ujedinimo i da nam se zajednicka pesma: Ringe, ringe raja..... Sve do nebesa cuje, a Gospod ce nas zato nagraditi jer On sadfa samo nagrade daje. Nece Boga suditi. Nema smisla. Ta tako se lepo slazemo i uzivamo igrajuci kolo srece. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Zizjulas je 99 blagosiljo NATO bombardovanje Srbije, smatrajuci to kao borbu protiv "bolesnog nacionalizma". Navedi dokaze za ovu i slicne tvrdnje ili prestani da kleveces. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo kako ja laicki gledam na ekumenizam: To je samo jedan obican nastavak komunisticke krilatice - bratstvo i jedinstvo. To bratstvo i jedinstvo je u to vreme bio politicki moto sa zeljom da se prosiri i na duhovnom planu. Posto su nam cike iz sveta izvukle usi i izvukle nas iz komunizma, ideja bratstva i jedinstva se morala sprovoditi pod drugim imenom. U Crkvi je zato nazvana ekumenizmom. To smatram da nije fer jer je od dve reci nastala jedna. pa posto nas brat Zeljko zazele novo ime ekumenizmu, evo se nudim za kuma vracajuci ovoj pojavi dve reci... duhovni homoseksualizam. Ne mesajmo ovaj DH sa telesnim jer nemaju dodirnih tacaka. U DH-u se pokusava, ova nasa siva, namucena, srpska dusa zasareniti malo lepim, svetskim sarenim bojama. U duhovnom homoseksualizmu nam je sve lepo, slatko, jednako. Zlo oko nas ne postoji, ta svi smo braca istog praoca Adama i treba da se bratski ujedinimo i da nam se zajednicka pesma: Ringe, ringe raja..... Sve do nebesa cuje, a Gospod ce nas zato nagraditi jer On sadfa samo nagrade daje. Nece Boga suditi. Nema smisla. Ta tako se lepo slazemo i uzivamo igrajuci kolo srece. Ma могло би се сад мало фрљати етимологијом, па подвлачити параелела између "Екуменизма" и "Комунизма, па оно као екумнизам, је неки васељнски комунизам...али екуменизам је постојао и прије комунизма. Рецимо фолрентинска унија. Покушај превазилажења одјељености РКЦ и Васељенске Патријаршије, ради добијања наклоности папе што је повлачило и војну помоћ за борбу против Турака. Ето то је екуменизам. Иначе за добро сусједске односе различитих вјерских заједница нису потребни нарочити покрети. Они свакако треба да постоје, без обзира ко какве теолошке ставове има и остало. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nikolay Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo kako ja laicki gledam na ekumenizam: To je samo jedan obican nastavak komunisticke krilatice - bratstvo i jedinstvo. To bratstvo i jedinstvo je u to vreme bio politicki moto sa zeljom da se prosiri i na duhovnom planu. Posto su nam cike iz sveta izvukle usi i izvukle nas iz komunizma, ideja bratstva i jedinstva se morala sprovoditi pod drugim imenom. U Crkvi je zato nazvana ekumenizmom. To smatram da nije fer jer je od dve reci nastala jedna. pa posto nas brat Zeljko zazele novo ime ekumenizmu, evo se nudim za kuma vracajuci ovoj pojavi dve reci... duhovni homoseksualizam. Ne mesajmo ovaj DH sa telesnim jer nemaju dodirnih tacaka. U DH-u se pokusava, ova nasa siva, namucena, srpska dusa zasareniti malo lepim, svetskim sarenim bojama. U duhovnom homoseksualizmu nam je sve lepo, slatko, jednako. Zlo oko nas ne postoji, ta svi smo braca istog praoca Adama i treba da se bratski ujedinimo i da nam se zajednicka pesma: Ringe, ringe raja..... Sve do nebesa cuje, a Gospod ce nas zato nagraditi jer On sadfa samo nagrade daje. Nece Boga suditi. Nema smisla. Ta tako se lepo slazemo i uzivamo igrajuci kolo srece. Komunizam i jeste Hriscanstvo,ali bez Boga (ko je to rekao,nek mi pomogne,ja ne mogu da se sjetim)... Zato ekumenizam nije nastavak komunisticke krilatice, vec je bratstvo i jedinstvo uprljano i naglavacke postavljeno hriscanstvo.... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo kako ja laicki gledam na ekumenizam: To je samo jedan obican nastavak komunisticke krilatice - bratstvo i jedinstvo. To bratstvo i jedinstvo je u to vreme bio politicki moto sa zeljom da se prosiri i na duhovnom planu. Posto su nam cike iz sveta izvukle usi i izvukle nas iz komunizma, ideja bratstva i jedinstva se morala sprovoditi pod drugim imenom. U Crkvi je zato nazvana ekumenizmom. To smatram da nije fer jer je od dve reci nastala jedna. pa posto nas brat Zeljko zazele novo ime ekumenizmu, evo se nudim za kuma vracajuci ovoj pojavi dve reci... duhovni homoseksualizam. Ne mesajmo ovaj DH sa telesnim jer nemaju dodirnih tacaka. U DH-u se pokusava, ova nasa siva, namucena, srpska dusa zasareniti malo lepim, svetskim sarenim bojama. U duhovnom homoseksualizmu nam je sve lepo, slatko, jednako. Zlo oko nas ne postoji, ta svi smo braca istog praoca Adama i treba da se bratski ujedinimo i da nam se zajednicka pesma: Ringe, ringe raja..... Sve do nebesa cuje, a Gospod ce nas zato nagraditi jer On sadfa samo nagrade daje. Nece Boga suditi. Nema smisla. Ta tako se lepo slazemo i uzivamo igrajuci kolo srece. Управо супротно. Екуменизам је настао као одговор на атеизам, секуларизам. Римска црква је изгубила моћ и снагу, и покушава да се врати коренима, покушава да од православља научи како да преживи када више нема доминацију, ни материјално богатство. А опет, православље је у некој чудној фази било, углавном под прогоном од комунизма, ал и даље је одолевало. Да не причам да се и ромокатолицизам отворио ка свету, и ка православљу (нпр, дозволио је да научници проучавају реликвије, нпр плаштаница, не би ли научно утврдили постојање Бога). Ми смо почели да проучавамо њихову традицију, они нашу, и видели су да су нам учења подоста слична. Онда су решили да седну и да виде где су те разлике, могу ли се превазићи. И дошли смо до краја дијалога, и до тога да иако нам веровање готово исто, да постоје разлике које су непремостиве. Што се тиче екуменизма, као дијалога са протестантима. То је буквално било сведочење православља, и чиста политика, како да заједно делујемо у овом секуларизованом и безбожном свету, када су сексуалне слободе, и немарално понашање постало нешто што се намеће свима. Наравно то је била и прилика да научимо нешто више о протестантизму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ma могло би се сад мало фрљати етимологијом, па подвлачити параелела између "Екуменизма" и "Комунизма, па оно као екумнизам, је неки васељнски комунизам...али екуменизам је постојао и прије комунизма. Рецимо фолрентинска унија. Покушај превазилажења одјељености РКЦ и Васељенске Патријаршије, ради добијања наклоности папе што је повлачило и војну помоћ за борбу против Турака. Ето то је екуменизам. Иначе за добро сусједске односе различитих вјерских заједница нису потребни нарочити покрети. Они свакако треба да постоје, без обзира ко какве теолошке ставове има и остало. да..добро си рекао... екуменизам јесте папска уцена... унија или смрт... било је доста таквих унија(жумберачка) и по далмацији, лици итд.... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Komunizam i jeste Hriscanstvo, ali bez Boga (ko je to rekao, nek mi pomogne, ja ne mogu da se sjetim)... Zato ekumenizam nije nastavak komunisticke krilatice, vec je bratstvo i jedinstvo uprljano i naglavacke postavljeno hriscanstvo.... О томе је писао свети Николај Жички. Хришћанство је називао комунизном светих. Лидија Миленковић and nikolay је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 да..добро си рекао... екуменизам јесте папска уцена... унија или смрт... било је доста таквих унија(жумберачка) и по далмацији, лици итд.... Нисам хтјео нагласити унију. Св.Марко Ефески је свјесно ишао да склопи унију, али под условом да римокатолици покажу иоле воље да се усагласе поједини теолошки проблеми, на крају је био спреман само да пристане на унију ако избаце филиокве, али они нису хтјели ни то. Дакле он је свјесно хтјео унију, само Васељенска Патријатшија да се присаједини Риму, а због војне помоћи. Е ово сам хтјео нагласити, војна помоћ, тј нека земаљска добит која се данас нарочито постиже дипломатијом, разговорима и свиме осталим, али не исвједочењем вјере, што доказује и Равенски документ, који поставља и РКЦ и све Православне Цркве на исту позицију, тј обе су Цркве, па се нешто као договарају. При таквом ставу, нема свједочења, шта ће се свједочити кад свако мисли да је Црква. Дакле кад се такве две стране састану, политика је на дневном реду, тј екуменизам. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука