Milan Nikolic Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 У скиту Светога Андреја на Светој Гори,служи се исто као код нас,с тиме што свештеник затвара Двери када се Причешћује.Настојатељ манастира је један диван и свет човек,духовно чедо старца Јефрема Аризонског...ма знате ви сигурно који сте били боље од мене. Мој супруг је обилазио доста манастира на Светој Гори и проучавао њихов поредак богослужења.Има доста од њих да се научи.Он је узео оно што је сматрао да је добро и временом,годинама служења довео до једне њему одговарајуће праксе. Наравно,по благослову и препоруци,служи већ годинама,још од Владике Атанасија са отвореним Дверима и читањем молитава да се чују. Мислим да у Светој Литургији нема места за понижењем ни свештеника ни мирјана. Треба само схватити и испоштовати с љубављу туђ типик и начин служења. Знам за праксу затварања двери и завесе која је некада уведена у појединим манастирима. Међутим, тај детаљ се односио једино на жељу монаха да се у тим тренуцима посвећују мистичким удубљивањима - умом. Не спорим да је тај детаљ користан у таквим тренуцима. Међутим, остајем увек при том да чин причешћивања не сме имати никакву подвојеност међу сабрањем. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Он за Вас није Таса,већ Владика Атанасије,а ако могу да бирам, онда бирам мали делић радости поред скута Владике Атанасија. Није мученик Артемије,опростите,мученици смо сви ми што овако се поделисмо и што нам се неко из прикрајка гротесно смеје. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 *** Неће нестати тако лако Артемизам. Нажалост, секте и скеташко дјеловање је изузетно дуготрајно и напротив они би могли потрајати и чак и повећавати број људи како који буде обманут, Ништа ту није чудно...колико се ислам проширио од Мухамеда до данас...човјек би том логиком могао помислити да је Бог на њиховој страни. "Чудо" у Љуљацима не мора да представља ништа. Чуда има у свакој деноминацијиа, и код Римокатолика и протестанта, па и код муслимана, хиндуса, будиста..итд..свакгдје има течења из кипова, крварења, плакања ликова из слика, појаве разних симбола по дрвећу итд... Који су то узроци довели да цијело сестринство одлази...па довела је псеудодуховност. И прије Артемија, многи манастири широм екс.ју гајили су псеудодуховност људима, кроз утјеривање страха апоклипсама, чиповима звјерима, гуруизму, екуемнизму итд,,,тако да просто не чуди што су оне отишле код Артемија, то је само посљедица сљепила које је већ дуго било прикривено и чекало је само тренутак да се активира. Можда владика Хризосотом није благ, али он је више пута опомињао те монахиње, и оне су биле свјесне свог пркоса њему, и шта би из тога могло да се роди. Тако да вл.Хризостом само поступа по правилима која може да чини, доводећи полицију да избаци непослушне монахиње, а колико је сад то очински или не свако нека процјени, али да су ти доље људи у заблуди, јесу. И кад се помиње бијење монахиња, шта са бацањем камења на ауто вл.Хризостома? То није много битно, то је ситница, шта? Макрина је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 *** Видим да читате и информишете се преко артемитских вести,нека,Ваша ствар. Патријарха Павла нико живог није сахрањивао.Он је био и остао наш понос и наша свест,чак и они који се не могу похвалити љубављу,њега су морали да поштују,па међу њима има и Владика сигурно. Отац Жарко Гавриловић је мученик својих нерава,изгубљених и оболелих,своје параноје коју и те како поседује,своје неостварене амбиције... Знате,има што шта што и ја знам и могу да проспем у јавност на изволте као што то ради Жарко Гавриловић,али већа ми је дилема кога ћу све саблазнути него ко ће чути истину(по цену свега) Ignjatije and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Знам за праксу затварања двери и завесе која је некада уведена у појединим манастирима. Међутим, тај детаљ се односио једино на жељу монаха да се у тим тренуцима посвећују мистичким удубљивањима - умом. Не спорим да је тај детаљ користан у таквим тренуцима. Међутим, остајем увек при том да чин причешћивања не сме имати никакву подвојеност међу сабрањем. А можемо и просто да размишљамо да ту нема подвојености него оног првог што си написао. Но,добро,свакако ти имаш свој сензибилитет и ту се не улази у простор Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Знам за праксу затварања двери и завесе која је некада уведена у појединим манастирима. Међутим, тај детаљ се односио једино на жељу монаха да се у тим тренуцима посвећују мистичким удубљивањима - умом. Не спорим да је тај детаљ користан у таквим тренуцима. Међутим, остајем увек при том да чин причешћивања не сме имати никакву подвојеност међу сабрањем. Можеш ти да нагађаш зашто неко нешто ради. Треба заиста неко да објасни људима да реформе литургије нису новотарство и зашто се литургија мења у односу на то како се служило задњих 100 или колико година. Да ли је тако излгедала древна литургија и како је дошло до тајног читања литургијских молитава, затварања двери и сл. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ко је овај грешникборац...мислим покушава се он извући оно као није у егзилу, а сам његов ник одаје природу његовом мишљења. Без изузетка сви се потписују сујетним именима. Он рече да је био раније, који му је ник? Ћеја несаломиви? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 berdjajev или тако неки Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Evo Погледах . Таса каже да је православни екумениста , затим каже да је то веровање у Једну, Свету,Саборну и Апостолску Цркву, затим каже да тремин екуменизам значи Саборност и такође додаје да означава и дијалог. О.Ц. На чега је онда Ава Јустин мислио када је рекао екуменизам је свејерс ? Шта је то папски екуменизам који помиње +Атанасије ? И да ли наши православни преговарачи са римокатолицима у дијалогу истичу да је њихов екуменизам православни? И даље ми није јасан термин екуменизам. У ком смислу Саборност ? Кад ми немам заједницу са РКЦ о каквој је ту Саборности онда реч ? Јасно ми је да је о дијалогу реч, али у чему је Саборност ? Шта ми то сабирамо са њима ? Око чега се ми сабирамо ? И што се сабирамо ? Знам зашто се ми православни сабирамо и шта је наша саборност. Када гледамо извештаје са тих екуменских собранија , нико не наводи да је неко наступио као православни екумнениста , већ сви и РКЦ и ПЦ теолози говоре о неком општем екуменистичком догађају, дијалогу, преговору и сл. Уколико ми водимо дијалог а свако за себе задржава право да га тумачи по својему нахођењу , где је ту онда искреност ? Или зар РКЦ теолози прихватају да воде дијалог с православнима подразумевајући да је у питању православни екуменизам и да је тежња православних да их (њих РКЦ) саберу у православље ? И даље ми тај однос није јасан , није ми јасно шта заправо значи тај православни екуменизам и чему он служи, која му је сврха и циљ. -Владимир-, feeble, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Будући да овај форум чита на хиљаде људи дневно, ја се укључујем из само једног разлога: да разобличим лажи Жарка Гавриловића и људи који га величају. Од 2009 до 2011. био сам појац у капели светог Луке Симферопољског, на Војно медицинској академији у Београду. Имали смо мали хор, који постоји и данас и тамо смо певали сва богослужење, две године без прекида. Године 2010. имали смо "част" да у капели служи и Жарко Гавриловић, и то два дана за редом: СУБОТЊУ И НЕДЕЉНУ ЛИТУРГИЈУ. Он сам је служио а ми смо певали. На ВМА се од почетка СЛУЖИ СА ОТВОРЕНИМ ДВЕРИМА, ЧИТАЈУ СЕ СВЕ МОЛИТВЕ НА ГЛАС, ПЕВА СЕ СТАРО СРПСКО (ткзв. "византијско") ПОЈАЊЕ У ЦЕЛИНИ и скоро се сви причешћују. Својим именом и презименом и својом личношћу и осталим, могу да посведочим као актер догађаја: Жарко Гавриловић је ОБА ПУТА наглас читао молитве, служио отвореним дверима и причешћивао без испитивања, а чак нам на крају рекао да му се "свиђа појање". Дакле, све његове речи о "папском служењу", "новотаријама у Литургији" и осталим приговорима везаним са богослужбени поредак СПЦ падају у воду и лажни су, будући да САМ Жарко Гавриловић јесте служио онако како сада критикује. Зашто тако ради, то остављам њему самом и његовим епигонима да одговоре и питају се. Толико. (а сад назад у ћутање одох) Макрина, Ignjatije, Јанко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Објашњавао сам у милион тема. Све је веома једноставно, но ако човек жели да изгради став о нечему мра да буде обавештен и да чује шта миле значајни људи о овој теми. Управо због необавештености (тј. лођој информисаности, намерном извртању истине) ми данас имамо то што имамо. Ако је ко радио на појашњењу ових ствари, радили смо ми овде на ЖРУ-у. Дакле, све је веома једноставно. Ми смо дужни да целом свету сведочимо нашу веру а не да будемо затворени у себе, самодовољни. Онда ништа нисмо ни урадили. То што неко неће да прихвати (а разни су узроци тога) не треба и не сме да нас обесхрабрује. Знаш ли ко је био први прави екумениста? Свети апостол Павле. Замисли да је он као Јеврејин рекао: Ма шта бре ви Грци и Римљани и остали многобошци и незнабошци! Ми имамо чисту веру и дођите овамо да нам љубите ноге и да клечите испред нас! Не, није то рекао, већ је баш хвалио њихову побожност и полако окретао срца њихова ка Христу. Такође, сети се само да је дан када ми данас прослављамо Божић био заправо највећи празник "бога сунца"- али се хришћани нису либили да га узму и да кажу: да јесте ово дан Бога Сунца, а БОг Сунце је Христос. Аман, ово што сада раде артемићани и што многи прикривенео раде под велом национализма, очувања вере иличега већ је највеће секташтво и желе на тај начин да цркву претворе у затворени кружок, секту. Ко амиши. Погледај шта Митрополит Јован каже на ову тему (ах да, он је за ове секташе ахријеретик и то говоре само из једног разлога- сатанска мржња и потпуна некултура помешана са необразованошћу): https://www.pouke.org...id=5445&do=view Теологија за нас није теоретска, интелектуална делатност, апстрактно бављење разним питањима.Православно богословље је надахнуто етосом чије је исходиште у Светој Евхаристији. У нашем миленијуму православна теологија ће бити веома жестоко кушана питањима свештеног каратера човекове личности и свештеног карактера творевине Божије. Да би православна Црква пружила свету своје верно сведочанство истине човека и твари, мора да изађе из своје затворености и да потражи и ослови савременог човека ма где се он налазио, савременим речником. Православни теолози треба да негују дијалог са другим хришћанима, са другим религијама, са савременим философским тенденцијама, са савременим струјањима у уметности; са свим тим феноменима данашњице православна Црква мора водити стваралачки дијалог иначе ће остати негде у прикрајку историје, претвориће се у неку врсту секте, а у том случају, као и све секте, немајући шта да пружи савременом човеку, једноставно ће се угасити. На својим плећима носимо велико наслеђе и не треба да седимо негде по страни, него треба да са њим, носећи га и сведочећи о њему, корачамо у новом миленијуму. Ма све је то супер и ја се слажем с тим, чшв сам противник изолационазима и окамењене побожности као и (а)мишизације и затварања у своје рупе. Али опет ту се савим комотно место термина екуменизам може користити термин мисионарење. Јер Апостол Павле је мисионарио, то су технике мисионарске , класичне, узимаш оно што ти се даје и од тога правиш оно што је потребно, ништа друго није радио Ап.Павле. Опет не контам какав је он био екумениста и у чему се састоји тај његов екуменизам. Такође то до сада нисам нигде прочитао, читао сам и православне студије и шокачке о Ап.Павлу и сви само говоре о његовој мисионарској делатности , али нико и нигде о његовој екуменистичкој делатности. Ако ћемо да заменимо термин мисонарење термином екуменизам , ајд и то да разумем , код нас Срба се редовно мењају термини није проблем. Али онда је поента екуменизма у мисионарењу и то му је онда суштина. Ако му је пак нешто друго суштина и смисао (логос) онда реците ми шта је то друго . -Владимир-, feeble and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Све што је овде речено на тему екуменизма је сасвим ОК, али од тога више нема никакве вајде... Артемити, без обзира на то шта им ми причали, колико им објашњавали, колико им светоотачких цитата и здраворазумских аргумената навели, верују да је екуменизам ништа друго него подло унијаћење, да је литургијска обнова увођење папине мисе, да литургије које се служе са отвореним дверима и на којима се молитве канона евхаристије читају наглас и нису литургије него папин причест, да су владике СПЦ папине слуге, и да је све што ми причамо ништа друго до лукавство и подвала паписта које као једини циљ има дуништи васколико србство и светосавље. И у то верују једнако чврсто као што ми верујемо да је Исус Бог. Цела ова прича и јесте кренула из манастира, и логично је да сада манастири први и "пуцају"... Па на жалост ту си у праву , најгоре је тај однос према причешћу , то неко ревновање да се људима ускрати причешће . Али ту видим неку старозаветну побожност у смислу Бог је прек и опасан по живот , није баш најпаметније често имати контакт с њим. Разумем ја те њихове страхове , али с друге стране велики је грех ускраћивати људима причешће , поготово у данашње време када је народ наш растројен у потпуности . Па сад ако му се ускрати Бог то је као тешком болеснику ускратити лек и довести га у смртну опасност. Мој национализам је усмерен на то да се Србима приближи Бог и да се они приближе Богу , јер је то најлековитије за њих и једино спасавајуће кроз све векове. Отуда ми је национализам Артемијеваца стран и доживљавам га као издају националних интереса. Ако је љубав према ближњем заповест једна од две највеће заповести , ја не могу да верујем да они људи који свом роду данас ускраћују причешће - Бога , уопште имају икакву љубав. Мотив мог национализма је љубав према ближњем , а не страх од шокаца или мржња према западу, јербо какве везе има страх и мржња са Хришћанством ! П.С. Али и даље ми није јасан екуменизам , ни који му је смисао. feeble, jermel and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ja sam Semberac, nisam imao sifru, pa sam napravio bio novi nalog GRESNI BORAC, medjutim adminstracija mi napravila novi nalog. Eto tu sam, ali ne dugo. Samo cu iznijeti nekolko stavova. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ja vam rekoh: Nastavite li tako da vrsite torturu nad ljudima koji nisu skloni ekumenizmu, ostacete sami u hramovima. Bas me zanima od cega ce onda vladike da zive, ko ce ih hraniti... Ja ne idem u Eparhiju RP u Egzilu i nemam ni mogucnosti da idem. Ali ja postujem oca Zarka, i smatram ga medju najboljim kliricima u SPC, po meni dostojniji mantije od 90% vladika i svestenika. Ali to je moje misljenje. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ставове можеш да износиш онолико дуго колико ти будеш желио и све док се исти не буду косили за Правилником форума. Бан који си имао на овом профилу је истекао, надам се да нећеш брзо зарадити други. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука