Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 U pravu su i Sića i Florovski. Jedna je Crkva, ona ima prioritet, ali mora se imati i jedna određena lojalnost prema ostalim Hrišćanima i prema ostalim ljudima koji nisu Hrišćani. Ne živimo mi samo za sebe, i nismo odgovorni samo za sebe, kao primer vidi Hristovu priču o dobrome i lošem slugu. Smatram zabludom ako mislimo da smo odgovorni jedino za sebe, a svi ostali mogu da stradaju, kao sami su krivi... Драги,не треба одмах гледати на опрезност као искључивост и то је погрешно. Ми смо дужни да волимо све и свакога,како каже старац Софроније,човек је човек само ако је једном руком наслоњен на Бога а другом на човека Човекољубље је оно што нас пројављује као хришћане и што нам даје идентитет,што је на крају крајева и идентитет Цркве. Где су границе Цркве? Причали сте и причали смо о томе доста пута,заправо,ја сам више читала друге. Значи,немојмо опрез доводити у везу са исључивошћу. Ојачајмо да би и другима сведочили. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Да се вратимо теми, у манастиру је тренутно око 20 свештеника.Свештеници се смењују на 12 сати,толико им траје дежурство,има и полиције. Воде се записници о манастирској имовини,значи примопредаја.Служи се редовно Света Литургија као и остала богослужења. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Само да додам још на Сићину примедбу везано за жену Самарјанку, отац Гондикакис каже и одлично примећује да је Господ много пута прекинуо људе који су били жељни пуке теолошке расправе. Жена Самарјанка када се чуди да Господ уопште и иште воду од ње,оправдава своје чуђење речима:"Јер се Јудеји не друже са Самарјанима" А шта ради Господ? Прекида било какву даљу расправу о односима религијских заједница и иде право у срж проблема у сам епицентар,у суштину, "Иди,зови мужа својега" Он једним потезом усмерава разговор на подручје личног живота,на подручје истинског богословља.Њега сваки пут занима човек а не богословско расправљање. Ето Сићо,то је одговор на ово твоје приложеније и то не мој,него великог богослова и Светогорца,Архимандрита Василија Гондикакиса Ђорђе Р, Ратко :(, Јанко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ja vidim popadijo da si ti veliki ekukumenista... Malo malo pa se nešto žališ... "E-KUKU-MENI" šta me snađe... Kad te dofati do ekukumenističko stanje, ti se seti The Beauty Sitche i odmah će ti bidne lepše. w.a.mozart, Макрина and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ja vidim popadijo da si ti veliki ekukumenista... Malo malo pa se nešto žališ... "E-KUKU-MENI" šta me snađe... Kad te dofati do ekukumenističko stanje, ti se seti The Beauty Sitche i odmah će ti bidne lepše. Јесам,јесам Ја сам еко-мениста хехехе Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Pristalica sam ekumenizma što se tiče razgovora. I nije mi ovo došlo zbog nekog modernizma nego zbog samog Gospoda Isusa Hristosa. On je prvi ekumenista. Kada je pričao sa Samarjankom, šta je to bilo? Čist ekumenizam. -"Kako ti da pričaš sa monom, ženom Samarjankom"... pa otišla snajka pa ispričala celom selu da ima neki jevrejin što je pričao sa njom, pa došli i ovi i šta bi? Umesto jedne žene, celo selo poverovalo u Njega. Pa šta je još taj ekumenista rekao svojim učenicima? -"Idite po svetu i širite Jevanđelje!" Nije rekao: "Idite u Jerusalim, u Kanu ili u Vitlejem.." ne rekao je "Idite po svetu". Da li je rekao: "Kad dođete negde, vi njima Jevanđelje, a oni vama žrtve i prinošenje bogovima" Ne, nije. Rekao je samo da se širi jevanđelje. Da li će to širenje Jevanđelja biit bolno? Naravno? Gde vas prime prime vas, gde ne, otresi obuću i vozdra. Ko te udari od njih, okreni mu i drugi obraz. Сићо, твоје речи су слатке као код св. владике Николаја, скоро. Једино што је ипак мало специфичнија релација са католицима, јер они знају за Христа али им је учење другачије. Па је ваљда то тај клизав терен што се тиче екуменизма. Лукави Латини и тако то... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Екуменски процес је тек у зачетку. Он ће трајати током целог овог века. Наивно је мислити да ће доћи до јачања и унапређења у међуправославним односима ако се истовремено не старамо о екуменизму. Ради се о једној повезаној ствари, што би рекли нераздељивој. Нама је потребно да се маске скину унутар православних, што конкретно омогућава екуменизам. Запамтите, ко истрајава у антиекуменизму тај није православан, јер православље јесте слушкиња католичанству које има свој васељенски ниво, исто тако егзистенцијалан као и помесни и епархијски ниво. Та три ступња еклисијалности не могу бити раздвојена а да се не сруши смисао сваког од њих. Као када бисмо рекли да једна од ипостаси Тројице није неопходна за наше спасење. У томе се огледа прелест у којој живе антиекуменисти. Њима је јединство на васељенском новоу толико страно, да се то одражава и на осталим нивоима, тако да не презају од одустајања од сваког вида јединства чега смо сви данас сведоци. Разумете ли? Дух антиекуменизма доводи до потпуне индивидуалности и солипсизма какав може да се пореди само са средњовековним папизмом, а то је једнако и антикатоличанству и антихришћанству. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Сићо, твоје речи су слатке као код св. владике Николаја, скоро. Једино што је ипак мало специфичнија релација са католицима, јер они знају за Христа али им је учење другачије. Па је ваљда то тај клизав терен што се тиче екуменизма. Лукави Латини и тако то... Истина, а сем тога рекао је Христос и "хлеб се не узима од деце да би се бацио псима". Што ће рећи, прво намири своје овце па онда нуди духовни хлеб другима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Све што је овде речено на тему екуменизма је сасвим ОК, али од тога више нема никакве вајде... Артемити, без обзира на то шта им ми причали, колико им објашњавали, колико им светоотачких цитата и здраворазумских аргумената навели, верују да је екуменизам ништа друго него подло унијаћење, да је литургијска обнова увођење папине мисе, да литургије које се служе са отвореним дверима и на којима се молитве канона евхаристије читају наглас и нису литургије него папин причест, да су владике СПЦ папине слуге, и да је све што ми причамо ништа друго до лукавство и подвала паписта које као једини циљ има дуништи васколико србство и светосавље. И у то верују једнако чврсто као што ми верујемо да је Исус Бог. Цела ова прича и јесте кренула из манастира, и логично је да сада манастири први и "пуцају"... Milan Nikolic, w.a.mozart, Срђан Шијакињић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Сићо, твоје речи су слатке као код св. владике Николаја, скоро. Једино што је ипак мало специфичнија релација са католицима, јер они знају за Христа али им је учење другачије. Па је ваљда то тај клизав терен што се тиче екуменизма. Лукави Латини и тако то... то би онда био прозелитизам, што и Жељко рече. А то по џентлменском споразуму није дозвољено. коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Мени само уопште не може бити прихватљиво да се двери затварају (и навлачи завеса) док се свештеник причешћује. Пазите, то мора да је уведено некада давно од римокатолика. И сада самозвани бранитељи православља терају све нас да тако служимо Литургије као на једини православни начин. Па мора да је ту по среди неки озбиљнији - па и психолошки - проблем. Не могу сада да вам објашњавам какво је то понижење (за народ) када свештеник затвори двери и навуче завесу да би сам приступио причешћу. Понижење је то и за свештеника који жели да има близак однос са парохијанима, прави живи и породични однос Једног Тела - тако да инсистирање на ,,затварању'' јесте крајње безумље. Атреј је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Мени само уопште не може бити прихватљиво да се двери затварају (и навлачи завеса) док се свештеник причешћује. Пазите, то мора да је уведено некада давно од римокатолика. И сада самозвани бранитељи православља терају све нас да тако служимо Литургије као на једини православни начин. Па мора да је ту по среди неки озбиљнији - па и психолошки - проблем. Не могу сада да вам објашњавам какво је то понижење (за народ) када свештеник затвори двери и навуче завесу да би сам приступио причешћу. Понижење је то и за свештеника који жели да има близак однос са парохијанима, прави живи и породични однос Једног Тела - тако да инсистирање на ,,затварању'' јесте крајње безумље. Ваљда има неко ко познаје литургију и историју "реформе" литургије а не да нагађамо како је шта ишло. Кад би неко имао да то све објасни, онда би се развејале многе недоумице. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GresnikBorac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 (измењено) Pomaze Bog svima. Prijavio sam se na forum da bi izneo svoje misljenje. Znamo se mi svi od prije, ali od kada je napravljen novi forum, vise nisam uspjeo sa starim nalogom da se aktiviram, a i izgubio sam zelju da ucestvujem u diskusijama. Измењено Мај 28, 2012 од nishizawa Наравно да ниси успео, кад си трајно банован са форума. И то ћеш и остати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Мени само уопште не може бити прихватљиво да се двери затварају (и навлачи завеса) док се свештеник причешћује. Пазите, то мора да је уведено некада давно од римокатолика. И сада самозвани бранитељи православља терају све нас да тако служимо Литургије као на једини православни начин. Па мора да је ту по среди неки озбиљнији - па и психолошки - проблем. Не могу сада да вам објашњавам какво је то понижење (за народ) када свештеник затвори двери и навуче завесу да би сам приступио причешћу. Понижење је то и за свештеника који жели да има близак однос са парохијанима, прави живи и породични однос Једног Тела - тако да инсистирање на ,,затварању'' јесте крајње безумље. У скиту Светога Андреја на Светој Гори,служи се исто као код нас,с тиме што свештеник затвара Двери када се Причешћује.Настојатељ манастира је један диван и свет човек,духовно чедо старца Јефрема Аризонског...ма знате ви сигурно који сте били боље од мене. Мој супруг је обилазио доста манастира на Светој Гори и проучавао њихов поредак богослужења.Има доста од њих да се научи.Он је узео оно што је сматрао да је добро и временом,годинама служења довео до једне њему одговарајуће праксе. Наравно,по благослову и препоруци,служи већ годинама,још од Владике Атанасија са отвореним Дверима и читањем молитава да се чују. Мислим да у Светој Литургији нема места за понижењем ни свештеника ни мирјана. Треба само схватити и испоштовати с љубављу туђ типик и начин служења. feeble је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 И како је уопште дошло до тога да је Жарко Гавриловић икоме ауторитет и име??Човек који је вулгарно и крајње хулно,ружио име нашега Светога Патријарха Павла,како икоме он може бити узданица?? "У Србији прилике су таке бабе хвале-презиру јунаке зато и ви не мучте се џабе Српска децо-постаните бабе!" Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука