Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Monarhija zvuci da su Sin i Sveti Duh podredjeni Ocu...kako se onda mogu smatrati ravnopravnim?

Па узми прочитај мало теологију васељенских сабора. Прочиатај теолошке беседе Светог григорија Богослова, прочитај григоријиа Ниског, Василија Великог, итд. Немојте људи улазити у овакве теме, а нисте најосновније ствари прочитали и упозали се са њима. Монархија се тиче личног узроковања, а не разлике у природи. Отац, Син и Дух Свети пројављују једну и недељиву природу. Зато нема говора да је један "већи" а други "мањи". Но, да би то разумео мораш да прочиташ, како рекох, теологију васељенских сабора (први и други), да се упознаш са отачким терминима и разликовањем суштине и личности, односно ипостаси.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Проблем је што о оваквим темама дискутују људи који нису савладали основне ствари из Символа вере. Не само што се одваже да дискутују, већ се сматрају компетентнима и да критикују све редом, епископе и телоге, све. А најироничније када такви некога називају јеретиком.

Подели на овим сајтовима

Па узми прочитај мало теологију васељенских сабора. Прочиатај теолошке беседе Светог григорија Богослова, прочитај григоријиа Ниског, Василија Великог, итд. Немојте људи улазити у овакве теме, а нисте најосновније ствари прочитали и упозали се са њима. Монархија се тиче личног узроковања, а не разлике у природи. Отац, Син и Дух Свети пројављују једну и недељиву природу. Зато нема говора да је један "већи" а други "мањи". Но, да би то разумео мораш да прочиташ, како рекох, теологију васељенских сабора (први и други), да се упознаш са отачким терминима и разликовањем суштине и личности, односно ипостаси.

Pa gde sam ja mesao sustinu i licnost...ja sam samo rekao da sam kod Zizijulasa procitao da stavlja licnost iznad sutine,prirode Boga..i da prirodu smatra za nuznost ..praveci paralelu sa ljudskom prirodom i to primenjuje na Bog...ja sam samo rekao da je sustina ipostazirana u tri licnosti...

Подели на овим сајтовима

Ja sam stekao utisak da nemaju ni 18 god ...

Ма не интересује ме колико имају година, али овде неће лупетати глупости. Света Тројица није намењена празнословљу. Упозоравам да ће бити санкционисани сви они који о овом питању "мудрују", а буде јасно да нису прочитали ни "К" од православног Катихизиса.

Подели на овим сајтовима

Евао мало и Блаженог Августина, чисто да се разбије предрасуда да је заступао искључиво супстанцијалистичку онтологију и Тријадологију. И за овог Светитеља један Бог је Отац:

Deus summus et verus cum Verbo suo et Spiritu Sancto, que tria unum sunt...

De civitate Dei 5, 11, 1

Највиши и истински Бог, са Речју својом и с Духом Светим - Тројица који јесу једно...

О држави Божијој 5, 11, 1

Ето, Блажени Августин потврђује да је један Бог - Отац, Узрок Свете Тројице. Кад исповедиш Оца, исповедаш и Сина и Духа. Отуда исповедање једнога Бога Оца повлачи исповедање Свете Тројице као једнога Бога.  

Морам да вам кажем да полако долазим до многих интересантних детаља везано за Августинову Тријадологију. Чини ми се да ће многе предрасуде којима смо научени (Зизијулас, Јанарас и други угледни наши теолози) бити доведене у питање, везано за овог Светитеља и његово богословље.

О чему се ради?  В. Зизијулас и др.  греше кад кажу да бл. Августин Бога поистовећује са Умом и све оне импликације који произлазе из тог становишта?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Pa gde sam ja mesao sustinu i licnost...ja sam samo rekao da sam kod Zizijulasa procitao da stavlja licnost iznad sutine,prirode Boga..i da prirodu smatra za nuznost ..praveci paralelu sa ljudskom prirodom i to primenjuje na Bog...ja sam samo rekao da je sustina ipostazirana u tri licnosti...

Ма све си ти то лепо "разумео", чим говориш о монархији Свете Тројице. Јеси ли свестан какву си јерес одвалио? Свет Кападокијци би ти дали тридесет година епитимије због ове глупости. То показује да словца о њиховог богословља ниси прочитао, а хоћеш да критикујеш Зизијуласа.

Подели на овим сајтовима

Бог Отац живи и ради 
у вечности, Дух прожима вечност и време креирајући судбину по
законитостима које му је поставио Бог Отац. а Син који живи и ради у времену је
задужен за мишљење, за рађање идеја итд.Св. Дух нема ум, Син је његов ум.  Св.Дух нема разум јер Бог отац је Његов
разум. Св, Дух креира судбину ослањајући се на закон правде  Божје који је добио од Бога  Оца. Један део тог закона се односи и на то
како ће Дух да реагује на осећаје који долазе од Сина, као и то да Дух не може
да преступи Слободну Вољу коју је Отац дао Сину. Тек са оваквим информацијама
ми можемо да размишљамо где је наше место у точку судбине и како ми можемо да
утичемо на њу.

Медаља са њене три стране је добар пример како изгледа Божанско Биће. Пошто је медаља ваљак са малом висином па људи већином не виде трећу страну и кажу да медаља има две стране. то ћемо медаљу продужити у штап где се сад добро виде све три стране.Један крај штапа је је Бог отац а на другом је Син а терћа страна што иде у круг и спаја крајеве би био Дух Свети. 

Ово је згодно да се сликовито дочара откуд тама кад је Бог светлост и изван њега не постоји ништа. 

Погледајмо; Бог оТац је светлост и са једног краја штапа кроз Светог Духа шаље светлост ка Сину. Пошто Син услед слободне воље може да окрене леђа Оцу то Син својим телом прави сенку, и та сенка је тама. Ако би смо се упитали ста је то што чини Синово тело па ствара таму, видећемо да је то знање. Је Син може да изабере да живи у светлости познања божјег или да му окрене леђа и да живи у светлости свог знања. Као што се на свету и види. Ми смо окренули леђа Богу и његовим Откропвењима и живимо у светлости знања које је свет достигао.

Подели на овим сајтовима

О чему се ради?  В. Зизијулас и др.  греше кад кажу да бл. Августин Бога поистовећује са Умом и све оне импликације који произлазе из тог становишта?

Нису у праву када тврде да је Августин Тријадологију појашњавао кроз супстанцијалистичку онтологију, а да су божанске Личности секундарне. То је моје мишљење. Потурдићу се да то и докажем, ако Бог да, у својој дисертацији.

Подели на овим сајтовима

Тројични догмат био је предмет првих Васељенских Сабора, а светотројична теологија утаначила се у истом периоду особитим доприносом Кападокијских Отаца, који су закључили да:

• Божанство (υοσια) јесте заједничка суштина Тројице, која сама од себе постоји.
  • Природа или јестество (φυσις) јесте стварност која конституише једно биће.
  • Лице или ипостас (υποστασις) јесте субјекат који поседује и индивидуално прима ту природу.
  • Ипостасни идиоми (ιδιοματα) јесу карактеристике или лична својства ипостаси

Kapadokijski Oci govore o jednom Bogu u sustini,prirodi..a ne o jednom Bogu u licnosti Oca...

Подели на овим сајтовима

Evo jednog prostog pitanja..da li su volje Sina i Svetoga Duha potcinjene volji Oca?

Имају једну суштину, тј. једну природу. А то значи да имају и једну вољу. Не постоје три воље, већ једна. Воља, божанске енергије су енергије једне божанске природе. Једна природа - једна воља, једна енергија.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...