Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Kao drugo, cak i da kazu nesto takvo, terminologija se malo promenila za ovih 16 vekova. Danas kad bi nekome rekao da su Otac, Sin i Sveti Duh jedno bice on ce to gotovo sigurno shvatiti u kontekstu savelijanizma, tj. da je Bog monada. Za danasnje ljude bice = licnost.

Nije,zato sto njegovo bice,njegova sustina,njegova priroda jesu Tri Licnosti koja Ga cine.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

kako mozes da poredis ljudsko bice sa bozanskim bicem?Ti onda zamisljas Boga kao tri coveka koja su u vecnom konsenzusu?

Ne poredim ih ja nego Kapadokijci na koje si se malopre pozivao(ili si barem mislio da se pozivas).

Procitaj moj odgovor, ili nadji o tome u "Dogmatskim temama", str. 137-140.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Nije,zato sto njegovo bice,njegova sustina,njegova priroda jesu Tri Licnosti koja Ga cine.

Kao sto rekoh, za Atanasija u 4 veku - da, danas - NE. Je l' toliko tesko skapirati da izrazi dobijaju nova znacenja?

Sto se tice toga da njegova priroda jesu tri licnosti, to ne da nije tacno, nego nemam reci. Oci jasno razlikuju licnost od prirode, tj. posebno od opsteg.

Подели на овим сајтовима

Ne poredim ih ja nego Kapadokijci na koje si se malopre pozivao(ili si barem mislio da se pozivas).

Procitaj moj odgovor, ili nadji o tome u "Dogmatskim temama", str. 137-140.

Cekaj el ovo netacno sto sam ja napisao?Posto ispada da se pozivama na nesto sto je lazno ucenje?

Подели на овим сајтовима

A kad smo vec kod poredjenja, sta imas protiv toga? Oci ih stalno koriste. Procitaj samo spis "O razlici sustine i ipostasi", od sv. Grigorije Niskog, pa ces naici na gomilu primera uz pomoc kojih pokusava da objasni Tajnu Trojice.

Подели на овим сајтовима

Cekaj el ovo netacno sto sam ja napisao?Posto ispada da se pozivama na nesto sto je lazno ucenje?

Da, netacno je da su Otac, Sin i Sv. Duh jedno bice(=jedna licnost).

Netacno je i da je poredjenje sa tri coveka neodgovarajuce(ako mislis da jeste, zasto?).

Подели на овим сајтовима

Сетите се како је владика Данило објашњавао постојање Свете Тројице. Сада бих и ја покушао детаљније то да објасним.

Дакле, имамо Три Личности, односно три Бића која по аналогији можемо да упоредимо са три човека, или са три анђела. Погледајмо икону Свете Тројице са три анђела - дакле, реч је о три потпуна Бића.

Да бисмо исправно разумели постојање Бога Свете Тројице морамо се прво добро информисати о Његовом нествореном својству ,,суштине'', тачније, треба да прихватимо (схватимо) да Његова ,,суштинска'' својства не можемо да спознамо. Прави начин да то тако разумемо, тј. да апофатички (непотврдно) посматрамо Бога, је да избацимо појмове полности када је реч о Богу.

Наиме, Бог нема полове - није ни мушко ни женско у том смислу - а то је за нас тај суштински непотврдни (несазнајни и несхватљиви) детаљ који се односи на Бога. Једном речју, Тројица постоји нераздељиво, а спојени су (тј. прожимају се) на начин који је за нас по суштини несазнајан - јер немамо појам полова нити раздељености код Тројице.

Даље, могли бисмо да уобличимо овај разговор да бисмо расветлили ту тајну због које имамо миленијумске проблеме (конкретно између западне и источне Цркве). Па хајдемо то да остваримо на овом месту на заједнички начин - замолио бих браћу са добром вољом да ми помогну.

Дакле, знамо да је човек створен по обличју Божијем, што првенствено указује на личносно постојање али и на манифестовање личносног бића, то јест да је целокупно обличје нераздвојиви елемент појма бића, у ком спада све од главе до пете, што се каже: личност је дете од главе до пете. Како онда да направимо слику Тројице која се прожима? Једини начин да то представимо сликом је следећи:

copyof4or.png

Дакле, овде имамо представу свега што чини Бога: средиште у облику ,,Давидове звезде'' је ,,суштина Божија''; Биће означено плавом бојом је Ипостас Оца, Биће означено зеленом бојом је Ипостас Сина, и Биће означено жутом бојом је Ипостас Духа Светога. Међутим, прво од свега, треба да подразумевамо да цела ова представа Бога у збиљи нема просторних граница.

То треба посебно размотрити са појашњењем где се ми у свему томе налазимо. Треба објаснити где се у свему томе појављује појам небића, треба објаснити одакле су енергије Божије које се пројављују као једна енергија, итд. Ако сте раположени и видите одређени смисао у свему овоме, замолио бих вас да помогнете да све то заједнички објаснимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Da, netacno je da su Otac, Sin i Sv. Duh jedno bice(=jedna licnost).

Netacno je i da je poredjenje sa tri coveka neodgovarajuce(ako mislis da jeste, zasto?).

kao prvo niko od svetih otaca nije u tumacenjima Svete Trojice govorio o tri Bica Vec O JEDNOM BICU,Bozanskom Tri Licnosti. Licnost Oca nezamislivo je bez Sina i Svetoga Duha,Licnost Sina nezamisliva je bez Oca i Svetoga Duha oni su JEDNO BICE vecnih sadejstvujucih licnosti.Licnosti cibe Bozje bice.toliko nam je ostkriveno iz svetiga pisma.

tri coveka nisu jedno bice,jedna sadejstvujuca egzistencija razdeljivi su a Bog je vecan,nerazdeljiv.apsolutan.Zajednica tri coveka je raspadljiva zbog disharmonije licnosti.tajna Bozanskog Bica nama nije otkrivena ali mi znamo Liicnosti kioje Ga cine.

Подели на овим сајтовима

kao prvo niko od svetih otaca nije u tumacenjima Svete Trojice govorio o tri Bica Vec O JEDNOM BICU,Bozanskom Tri Licnosti. Licnost Oca nezamislivo je bez Sina i Svetoga Duha,Licnost Sina nezamisliva je bez Oca i Svetoga Duha oni su JEDNO BICE vecnih sadejstvujucih licnosti.Licnosti cibe Bozje bice.toliko nam je ostkriveno iz svetiga pisma.

Ti si izgleda zaboravio da citas?

Kao drugo, cak i da kazu nesto takvo, terminologija se malo promenila za ovih 16 vekova. Danas kad bi nekome rekao da su Otac, Sin i Sveti Duh jedno bice on ce to gotovo sigurno shvatiti u kontekstu savelijanizma, tj. da je Bog monada. Za danasnje ljude bice = licnost.

Sta ti ovde nije bilo jasno?

Подели на овим сајтовима

na šta si konkretno mislio?

Три личности - X,Y,Z пројављују једну природу - простор.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

ja nigde nisam rekao da je Bog monada vec Trijada,Tri Bozanske Licnosti Jednog Bozanskog Bica.Zasto je Bog onda jedan?

Prvo bold: jesi, jer danas rec bice je isto sto i licnost. Jedan covek = jedna licnost = jedno bice.

Drugi bold: zato sto je Otac.

Hristos kaze:,,Ja i Otac Jedno smo,, ,,ko je video mene video je i Oca,, objasni mi ovo kako ti to zamisljas?O cemu Hristos govori?

Govori o jedinstvu sustine sa Ocem(tvojom terminologijom, "jedinstvo bica").

Подели на овим сајтовима

Znaci Sin i Sveti Duh nisu Bog?Samo Otac je Bog?

Ако је Отац Бог, шта могу друго бити друго Син и Дух Свети?

А шта је по теби индикација да је Бог један?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...