Jump to content

Шта је све потребно да би се уписао ПБФ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог!

Занима ме да ли неко са завршеном гимназијом, ко никада у животу није нешто посебно био везан за музику било које врсте и ко пева једино на литургији и то врло тихо јер када би гласније певао ометао би друге својим очајним гласом, ко када је сам и када ради нешто врло ретко певуши (мада све више у задње време) може да упише Богословски факултет?

Већ неко време у мени постоји жеља да након средње школе упишем Богословски факултет, али сам свестан тога да звучим очајно. Можда ово изгледа као да ја покушавам да снизим своје гласовне способности, али заиста је тако. Снимио сам себе и оно што сам чуо стварно није пријатно за ухо. Слабо разликујем различите тонове, боја гласа је сама по себи некако стегнута, имам осећај да не могу да пустим глас.

Погледао сам предмете и увидео да пар њих у вези са појањем и сл. , а и прочитао сам да су многи светитељи придавали велики значај појању. Такође, постоји она анегдота у којој Патријарх Павле опомиње свештеника да мало боље поје на шта му овај одговара да свака птица поје својим гласом. Затим Патријарх павле одговара да то важи, али у шуми - не и у храму. Та прича ме је навела на размишљање.

Да ли постоји нека нада за антиталенте попут мене без обзира на даљи позив након завршетка студија (да ли ћу бити свештеник, вероучитељ...)?

Хвала.

Подели на овим сајтовима

Може, без икаквих проблема.

И ја певам ко покварен контрабас, па ништа... :)

Имали смо и неколико изузетних свештеника и теолога који су били очајни појци, и то им ич није сметало.

Дакле - само напред.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Е баш ме подсети, ја сам иначе солидан музичар (за аматера) и много волим музику уопште, а свештеник који ме је привео Цркви је оно тотални - али тотални - антислухиста... Али још увек су ми у најлепшем сећању његова богослужења. И још кад му се придруже они крештави пензионери са "Господи помилуј" стварно је био подвиг издржати... ;)

Али могао би то његово промукло "певање" да слушам од јутра до мрака. Јер није ту битна "музика", већ нешто сасвим друго. 8084.gif

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости

То што неко нема слуха нер значи да не може да научи. Човек треба да се труди. И то се учи на Богословском факултету. Све може да се научи, али најпре је важно да будеш добар човек и да волиш своју службу.

Подели на овим сајтовима

То сам и ја претпостављао, да без обзира на таленат, гласовне могућности свако може да усаврши до одређене мере. Некима је Бог подарио боље, некима мало мање боље, али увек онако како је најбоље за личност тог човека. Надам се само да се у мени налази искрена жеља за знањем о Православљу која произилази из љубави, да то није само пламичак који ће брзо сагорети.

Хвала свима на одговорима. .smesko.

Подели на овим сајтовима

То сам и ја претпостављао, да без обзира на таленат, гласовне могућности свако може да усаврши до одређене мере. Некима је Бог подарио боље, некима мало мање боље, али увек онако како је најбоље за личност тог човека. Надам се само да се у мени налази искрена жеља за знањем о Православљу која произилази из љубави, да то није само пламичак који ће брзо сагорети.

Хвала свима на одговорима. .smesko.

Treci pasus, kraj druge recenice...zato nista ne brini ;).

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%98_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B#.D0.94.D0.B5.D1.82.D0.B8.D1.9A.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.BE_.D0.B8_.D1.88.D0.BA.D0.BE.D0.BB.D0.BE.D0.B2.D0.B0.D1.9A.D0.B5

Подели на овим сајтовима

Тај твој "случај" је сличан као и случај код нас на богословском факултету! Наиме, ја студирам ПБФ одсјек Црквена умјетност и сликарство и имамо колегу који је у једном тренутку желио да одустане јер, како он каже, нема талента за цртање! У почетку му је баш било тешко и мучио се, али је савладао то! И да, научио је да црта! Уз Божију помоћ и уз велику љубав, све се може!

Само напријед и не одустаји! Видјећеш и сам да се све може научити! И појати и цртати и све! :)

Свако добро!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Da, za teologiju nije i ne bi trebalo biti pjevanje presudno jer Bogu je miliji jedan koji loše pjeva a služi Mu nego deset operskih pjevača koji krasno pjevaju a ne služe Mu. Mi ovdje u Češkoj imamo jednu pjevačicu i šansonijerku koja pjeva folk i romske pjesme a ona tvrdi da SVAKO MOŽE NAUČIT PJEVAT za nekoliko dana. I ima workshope na kojima i uspijeva od totalnih antitalenata koji nisu znali pjevat što se kaže "ni naopako", čak ni glasa pustit, napraviti normalne prosječne pjevače. Nije to baš za superstar ni za opere ali se čovjek barem ne stidi za sebe i za taj svoj glas i pjevanje pred drugima. Tko želi, naravno da može nastaviti sa daljim radom i usavršavanjem, no, većina ih je već sasvim zadovoljna i prezadovoljna i s tim da nisu tako atonalni kao prije i nešto već mogu normalno otpjevati. . Ona tvrdi da se radi o psihičkoj blokadi koju potom svojim metodama razbije do te mjere da čovjek na kraju propjeva. To "razbije" se odnosi na blokadu, ne na čovjeka, hahahaha. Na You Tube možete naći mnogo njenih pjesama kad ukucate Ida Kelarova u YT search, ja vam predstavim samo tri snimka, ostalo možete pronaći sami.

Pogledajte ovaj njen filmić, na engleskom je pa ćete razumjeti:

Mini-dokument: Každý umí zpívat - Svako zna pjevat

http://www.youtube.com/watch?v=F4B157npqTk

A ovdje možete poslušati i nju kako pjeva ona:

Mamo Miri, interpret: Ida Kelarova, Desiderius Duzda

Piseň me duše- Pjesma moje duše

Kod nas je vrlo cijenjenom šansonijerkom, pjeva češke, romske, ruske,

francuske šansone i pjesme ovdje na snimku i sa hradeckralovskom filharmonijom.

Vrlo poznata pjevačica na zapadu gdje je dugo i živjela, gostuje u Francuskoj, Njemačkoj,

Evropi, Kanadi, USA i Australiji, ima zauzete termine za gostovanja nekoliko godina unapred.

Подели на овим сајтовима

Ko još nije pročitao ovaj moj post a misli da ne zna pjevat neka ga obavezno pročita.

https://www.pouke.org...ње/#entry652186

Radi se tu u učenju umijeća pjevanja ali istovremeno i o pjevanju kao psihoterapiji

i preventivi protiv duševnih bolesti i depresija te o pjevanju u spiritualnom, duhovnom smislu.

SVI ONI KOJE TAMO VIDITE bili su teško slučajevi nedarovitosti za pjevanje, nemuzikalnsoti.

SVI ONI SU PROPJEVALI ZA TRI DANA tamo na tim workshopima, radionicama Ide Kelarove,

zaboravio sam tamo pridat i njenu internet stranicu, adresu sajta, pogledajte i uvjerite se kako je to moguće.

Vrlo dirljivo je gledati kako plaču ti ljudi koji nikada nisu pjevali jer im se povelo samo poslije par dana, tri ili četri

propjevati s idom kao da su to činili oduvijek što i dokazuje da je u pitanju najvjerovatnije nekakva psihička blokada.

Malo je šteta što ne razumijete češki ali i taj engleski prevod je ok, ona priča kako treba pri pjevanju osloboditi te sve

emocije i tu hiljadugodišnju bol koja je u njima, pjesmama sadržana, čovjek kad svoju tugu i žal ispjeva ne mora

više hodat po nikakva antidepresiva. Nije slučajno što pri toj "terapiji" i pri tom liječenju od "duha nepjevanja"

upotrebljava baš te tužne romske te pjesme tako nabijene emocijama koje kad isplivaju iz čovjeka pjevanjem

ostaje kao ogledalo ravna površina spokojno mirnog i tihog mora. Evo i taj njen sajt:

Na češkom je i na engleskom, dajem vam sad odmah link od engleske verzije:

http://kelarova.com/...eryone-can-sing

Ovdje pjeva gospel na romskom u katoličkoj crkvi u Bratislavi, strašna je, inače praktikujuća vjernica, katolkinja, aktivna

u Karitasu dobrotvornom katoličkom društvu, često prihode svojih koncerata daruje siromašnoj romskoj i ostaloj djeci:

Ida Kelarova & Apsar in Bratislava

Ida Kelarova leads the choir singing around the church.

More about Ida Kelarova at: http://kelarova.com/en/

Ma otkačena skroz ženska u + smislu, s ogromnom harizmom, svira klavir, gitaru, cimbal i violinu i pjeva,

svestrana muzičarka, inače je mješanka, napola gadžo, Čehinja na pola Romka, fantastična, velika žena, i ne samo fizički:

Nane Socha - Ida Kelarová, Apsora, Romano Rat, FHK

live at Filharmonie Hradec Králové 18.5.2007

A ovo je video s jednog koncerta sa hradeckralovim simfonijskim orkestrom gdje

učewstvije više romskih izvođača, ida kelarova je tamo od sedme minute, 7:00 min.

Ida Kelarova o.s.MIRET „Čhavorenge „

„Čhavorenge„ Živý záznam koncertu romského pěveckého sboru Čhavorenge

pod vedením sbormistryně Idy Kelarové a filharmonie Hradec Králové pod vedením

dirigenta Jana Kučery, který se uskutečnil 12.5.2011 v domě filharmonie Hradec Králové.

Подели на овим сајтовима

Само напред. Појање јесте леп дар, али није неопходан за бављење теологијом.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...