Гости Guest Оливера Написано Јун 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Нажалост, имам као родитељ, доста лоша искуства са вероучитељима. Имам три ћерке и све су прошле наставу веронауке. Нису ништа суштински усвојиле. То најбоље илуструје одговор моје најмлађе ћерке: "Вероучитељ је благ и сви скачу и вичу цео час а он неће да виче на њих јер каже да то не ваља. Тако ја ништа не могу да чујем." На моје питање шта раде они који су мирни, рекла је: "Па, нама да да цртамо неку причу коју је успео да исприча и сви добијемо петице а нарочито леп цртеж добије пет плус". У исто то време, продају се карте за децу са сатанистичким симболима, па ЈА морам да објашњавам детету зашто је то лоше. На причешће дође двоје-троје. Мислим да је оваква неактивност, поред све добронамерности, недопустива. Сад сам у ситуацији да страхујем за своју најстарију ћерку од 14 година, која јесте хришћански одгајана, али само је са моје стране упозоравана на опасности и не схвата ме озбиљно...Морам да поновим да је знање и суштинско прихватање вере наше ЈЕДИНА заштита за нашу децу. ??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Недостојни потомак Написано Мај 12, 2010 Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 Помаже Бог. Припремам се за пријемни испит на Богословском факултету у Београду. Пошто на интернету има релативно мало савета за пријемни (вероватно зато што пријемни није тежак) поставићу пар питања. Прве две књиге о. Томаса Хопка сам детаљно прешао, па ме интересује требају ли трећа и четврта књига уопште (озбиљно) да се уче или само да прегледам оно што је болдовано? Пошто сам чуо свашта, да треба да се учи, да не треба јер ћемо то учити на факултету, да треба само понешто (шта је то "понешто"?)... Коју литературу је добро погледати за тест опште информисаности? Претпостављам да ће бити питања везана за нашу историју, манастире и слично? Најбољи одговор би био када би неко поставио питања са претходних пријемних испита :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Мај 12, 2010 Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 he he potomak, mozda budemo kolege sledece godine 0104_cheesy i ja citam hopka...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Мај 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 Мука, а? :cheesy2: Учите Хопка и читајте форум ЖРУ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Da li su od osnivanja Bogoslovija u Srbiji i u zemljama gde su Srbi imali Bogoslovije, i žene (devojke) bile upisivane na njih ili je to relativno novijeg datuma. Znam da je sada zaista veliki broj žena na Bogosloviji (ne znam procenat, to bi mogao neko da kaže) ali ne znam ni za jednu ženu koja je teolog. Učenjak. Neko ko je objavio radove i ko je ime u pravoslavnoj teološkoj misli. Kako to da se niti jedna nije izdvojila. Ako je to sa ženama novijeg datuma, onda uredu, ali ako su one bile na Bogoslovijama kao i muškarci od davnina, gde je nestao taj njihov talenat i šta su one doprinele pravoslavnom svetu sa svojom naukom. Sem sebi naravno. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Како мислиш данас велики број жена на богословији ? Мислиш на Богословском факултету,а не на богословији ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Ибро,ај док се неко не јави по питању твог питања,кажи ми за ово твоје..тј...што Максу треба правда.Ко је он.Кад си га овако увелиииичо мора да је нека важна фаца,а? Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Da li su od osnivanja Bogoslovija u Srbiji i u zemljama gde su Srbi imali Bogoslovije, i žene (devojke) bile upisivane na njih ili je to relativno novijeg datuma. Znam da je sada zaista veliki broj žena na Bogosloviji (ne znam procenat, to bi mogao neko da kaže) ali ne znam ni za jednu ženu koja je teolog. Učenjak. Neko ko je objavio radove i ko je ime u pravoslavnoj teološkoj misli. Kako to da se niti jedna nije izdvojila. Ako je to sa ženama novijeg datuma, onda uredu, ali ako su one bile na Bogoslovijama kao i muškarci od davnina, gde je nestao taj njihov talenat i šta su one doprinele pravoslavnom svetu sa svojom naukom. Sem sebi naravno. http://oca.org/in-memoriam/madame-elizabeth-behr-sigal Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Реците ми, хитно је! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Пре свега је потребно да се дебело зафркнеш w.a.mozart and Плутон је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Благослов надлежног епископа, код којег се полаже пријемни испит. Он распоређује у коју ће кандидат Богословију ићи. Потребно је да исти није старији од 18 година, да је најмање врлодобар ученик, да има иоле слуха, као и да је православно крштен. За све ово се морате обратити најпре надлежном свештенику. Он ће најбоље упутити. Јер преко њега иде даља комуникација. То је јако лепа школа. Ја сам је завршио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Ја сам причао са свештеником, који ми предаје веронауку, каже да се мора полагати испит из информисаности и испит из веронауке. Поп ме подржао, само ме занима, јел се мора имати владање увек 5 или мање оцене? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Ако полажеш пријемни испит за Богословски факултет, то је нешто друго. Ја сам схватио да желиш средњу Богословију. Опет мораш ићи преко надлежног пароха. Потребан ти је писмени благослов надлежног владике. На самом пријемном испиту полажеш тест из општег богословља (теме из веронауке). За тај тест су ти потребне књиге од Томаса Хопка. Из њих се спрема тај тест, који има 40 питања. А други тест је из информисаности. Има 20 питања. То су ти ствари из свакодневног живота. Потребно је да си свестран - спорт, књижевност, филм... Оцена из владања нема везе са пријемним. Добро је да имаш што бољи успех из средње школе, јер ће ти то олакшати бодовање на пријемном. Питај слободно ако те још нешто занима... Иначе, факс је супер! Завршио сам га... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 П.С. Пријемни испит није тежак. Занимљив је... Он је нешто најлакше на факсу... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Loznica-Srbija Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 -Blagoslov nadleznog episkop(koji mozez dobiti preko svog svestenika),-biti aktivan clan crkve i pravoslavno krsten,-imati manje od 18 godina,-Poloziti ispit kod Episkopa ili Arhijerejskog namesnika(oce nas,simbol vere,poznatiji tropari,neka osnovna pitanja vere(preporucujem knjigu Vl.Nikolaja-Katihizis)itd),odlicno vladanje i ocene, i Episkopu pismeno dati rec da ces posle svog obrazovanja steci svestenicki ili monaski cin . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука