Jump to content

Мартин Хајдегер - О теологији

Препоручена порука

- Хришћанска вера живи од Крста, не од теологије и њених спекулација -

29767_1466619474976_1518212480_31103427_3292277_a.jpg

Тај је Крст не само симбол вечног живота, већ пре свега симбол напуштености, распетости, патње и страха узрокованог непоседовањем сигурног знања.

Крст је искуство властите коначности и временитости, бачености у ону унутарсветскост која не пружа никакву другу извесност осим саме неизвесне егзистенције као битка - при - смрти.

Тек на темељу тог искуства властитог битка - при - смрти постаје могуће и нешто попут искуства "Светог" и "Бога", никако на разини теологије као науке.

То мишљење није пак устројено онто - теолошки, него ниче управо из оног примордијалног искуства хришћанске религиозности, у којој библијска повест добија значење егзистенцијалне повести.

Деструкција онто - теолошког поимања хришћанског искуства састојала би се утолико управо у њеном усидривању у хоризонту фактичког искуства вере, у којем свака категорија унапред промашује ствар и занемарује изворни смисао вере.

Јер само тако живот може доћи до експликације свог смисла и избећи свођење под категорије моралне, фундаменталне, егзегетске или било које друге специјалне теологије која у том животу види једино те категорије, али не и сам живот!

Подели на овим сајтовима

Лазаре, јел са овим постом хоћеш изрећи свој став или, пак, ово износиш као тему за дискутовање?

Живо сам ''заинтересован'' за дискусију на тему могућности дијалога хјадегеријанске философије и православне теологије (ово можеш схватити и као питање). Надам се да ће се тема развити у том правцу.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Лазаре, јел са овим постом хоћеш изрећи свој став или, пак, ово износиш као тему за дискутовање?

Живо сам ''заинтересован'' за дискусију на тему могућности дијалога хјадегеријанске философије и православне теологије (ово можеш схватити и као питање). Надам се да ће се тема развити у том правцу.

Да, као тему за дискусију, да причамо о овом Хајдегеровом ставу.

У којем год правцу.

Наравно, не кријем да се слажем са многим Хајдијевим поставкама и видим његову философију као кључни мисаони хоризонт за теологију 21. века.

И ја сам нешто покушавам дакле, па бих волео да разменимо причу.

Ожежи :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Хајде за почетак држаћу се онога што је и отворило тему тј. твојих шест исказа.

Прво почео си са крстом као са симболом. Ако га мислимо као таквог, онда га свагда морамо мислити у његовој цјелини. Крст као симбол цјелине хришћанског искуства свијета између осталог носи оно набројано али се то побројано никако не може посматрати изоловано, одвојено од цјелине – контекста. Јер то симболичо поред коначности, бачености итд. носи и нешто што зовемо откривеном истином. До те истине или коначног смисла који је смјештен у симбол не долазимо сазнајним путем било које врсте, нити полазећи од некакве извјесности па чак ни оне о нашем бићу-при-смрти, јер догађање откровења је у вјери и једино се у вјери и разумије. Ту долазимо до твог четвртог исказа у којем кажеш да то неко ''пожељно'' мишљење (узгред само да напоменем, да си ти прије у потрази за дисциплином-теологиом него за мишљењем) није устројено онто-теолошки него ниче из примордиалног искуствахришћанске религиозности у којој библијска повјест добија значење егзистенцијалне повјести.

Е сад, између библијске и егзистенцијалне повјести постоји непремостив јаз ако се пође од егзистенцијалне аналитике тубића, а неоснованост обрнутог кретања си изрекао потребом за деструкцијом онох онто-теолошки устројеног. Ту се заправо ради о питању да ли је и како уопште могућа теологија као билокаква логија. Хајдегер је то ријешио, ако се не варам, тиме што је није одредио као науку о богу, веч науку о вјери. То свакако није бесмислено али је поставља на врло несигурне темеље и поново јој ускраћује могућности које је сама себи претпоставила.

Оно што се мени чини је да заснивајућа тачка утемељења теологије мора бити ''нешто'' што је посве унутаристоријско и што по себе не укида сопствену могућност да буде и у вјерском смислу предисторично и постисторично. Такву могућност за теологију отвара једино хришћански појам личности.

Можда се тек са феноменологиом личност може доћи до тога да се у истој равни мисле и библијска и егзистенцијална повјест. То значи инаћи начин како да се разоткрије сродност између , нама напросто добачене, повјести и повјести која нас позива, из историјске отворености за објаву бића, у пјесничко становање.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Хајде за почетак држаћу се онога што је и отворило тему тј. твојих шест исказа.

Ја се извињавам, али нисам добро написао...ово нисам писао ја, већ су ово све Хајдегерове реченице, из књиге: Phanomenologie des religiosen Lebens.

Ја сам само пренео његове речи и има их пуно оваквих у овој књизи, која је јако занимљива.

Лепо си ово написао и чини ми се као добра основа за даљи разговор, који ћемо наставити ових дана.

И ја ћу написати понешто своје.

Посебно о вези Распећа и овога што Хајдегер каже, а у светлу химнологије Великог Петка.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Извињење је моје! Иако нисам читао ту књигу, јасно је као дан да су то Хајдегерове реченице, могу се бар препознати по терминолошкој доследности. Међутим, и тада, а и сада имам утисак да те реченице преузимаш као и свој став, па сам зато рекао "твојих" и то је требало да иде под знаке навода ал у брзини писања је напросто промакло. Претпостављам да је књига о којој говориш само проширена варијанта оног текста феноменологија и теологија, па нека нам то буде референтна тачка за даљу дискусију.

Основне тезе горе наведеног текста су :

да је теологија наука о вјери, те да је историјска и да своју систематичнос добија управо из своје историчности.

Друга тема , веома битна, је однос философије и теологије тј. теолошко прибављање појмова из философије.

Почећу од ове друге теме, пошто се реченице које си поставио првенствено тичу тога.

По Хајдегеру, теологија дјели исту судбину са философијом у погледу категоријалног апарата са којим "оперише".

Па би да скратим, а то се препознаје из наведених реченица. теологија у прибављању својих појмова из философије треба да у свој наук укључи и онтичко и предхришћанско разумјевање тубивствовања - горе наведени егзистенцијали.

Сад, на темељу таквих појмова, вјеру, као начин егзистенције тубивствовања и оно из чега происходи сама теологија, испитати у својој историчности и на бази ње "обезбиједити" унутрашњу кохерентност и систематичност. ( због природе форумског писања, мало је упроштено - исправи ме ако гријешим)

Е сад, пошто све ово пишем у сврху појашњења моје претходне поруке, вратио би се појму личности.

Тај појам је централни појам теологије и у њу (теологију) није доспео из философије. Историчност настанка тог појма свакако је битна али он своју легитимност не добија из историчности, тако да она прва теза пада у воду.?

Пошто је тема преширока, конкретизоваћу је питањем.: да ли је могуће о личности говорити с аспекта фундаменталне онтологије или нас то опет враћа на то да о бивствовању говоримо као о бивствујућем?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Мени је приступ вери једино и могућ преко филозофије Мартина Хајдегера зато што је он успео да у мени пробуди одмак од научно-техничке представе о свету и последичног атеизма. Једноставно наука не може да обухвати јестаство (бивствовање) и могуће је да се у страни коју природа окреће човековом техничком овладавању не налази и њена суштина.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...