nishizawa Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 То ипак није одговор на многа питања. Одговор је у смислу јасности идеолошке позиције, да је тако назовемо. Није одговор јер оваквим коментаром и ви сте већ повукли конац опредељења левих и десних, а то ми слути на обрнуту страну медаље. Владимир није идеолог покрета Двери и иза тога стојим. Верујем ти, али то и није нарочито битно, будући да баштине исту накарадну идеологију која је уништила здрав патриотизам у Србији, и која прети да упропасти оно мало здраве духовности која је остала у Цркви... Walter је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Citao do onog dela kad je napisao da je "izgorelo Jugoslovensko dramsko pozoriste zbog izvodjenja predstave o Sv.Savi" i vratio se na ozbilnije stivo nedeljni Kurir. Tako nekako; strasno je da ovaj jos uvek ima mesta gde moze objaviti svoje brljotine... A da Dveri Srpske sHa_sarcasticlol Walter је реаговао/ла на ово 1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 У књизи"Зашто плаче Свети Сава" имам једну велику замерку Владимиру.Ту помиње живот покојне већ сада Миље Вујановић.Нигде није написао да се та жена покајала и са Богом помирила а то је потпуна истина јер сам читала њене песме покајничке. Исту ту замерку имам и оцу Арсенију"Бог и рокенрол".Да је мало више истраживао пре него што је почео да пише књигу,знао би да је Магда посећивала Цркве,певала у хору једно време,чак је и чистила Храмове по Београду. Скупо је платила живећи како је живела али ипак је негде Бог дотакао њено срце. Zato sto u Vladimirovom pravoslavlju ne postoji pokajanje. Lik je za vreme komunizma bio komunista i progonio one koji drugacije misle; sada je pravoslavac akada zemlju okupiraju marsovci Vladimir ce prvi dan da izadje obucen u zeleno i da ti objasni kako je marsizam najbolji na svetu. Walter је реаговао/ла на ово 1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Што се мене тиче - сасвим пристојан текст. Лепо изанализирано. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 (који се, у свом бестселеру „Година прође, дан никад“, и даље руга Христу, говорећи о Његовом страдању на Голготи овако: „Намерно је постио пред тај перформанс и намерно је остао у најинтимнијем рубљу да би обожаватељке могле вековима касније да уздишу за његовим обнаженим недрима, ребрима и бедрима“ je li ova recenica stvarno iz njegove knjige?! ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 je li ova recenica stvarno iz njegove knjige?! Jесте - 288. страна, ако сам добро упамтила. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Jесте - 288. страна, ако сам добро упамтила. e,strasno...jos mi strasnije sto se hriscani loze na ovu knjigu i sto u njoj vide pokajanje...moze se on sutra pokajati,ali ne mogu da kazem da nesto jeste ako nije... Pantera, коЖељ њацИ , nedeljko and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ма шта рећи...умислио човек да је Морисон...што и није неки комплимент(извињавам се фановима Дорса Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Тезу да је ЈДП изгорео, а Жарко упропастио свој живот, сам први пут чуо од контраверзног свештеника (у Србији, за оне који не знају, поред контраверзних бизнисмена, постоје и контраверзни свештеници) Жарка Гавриловића. А ако се добро сећам, само прекидање представе се и десило у режији њега и његове контраверзне Светосавске странке... Ostali glumci koji su igrali u toj predstavi se valjda svi pokajase... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 A reziser nije, pa eno ga ziv i zdrav.. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 На првом месту, мој образ можемо оставити по страни пошто сам члан Цркве од своје седме године и своје студије и професију сам усмерила на добробит свог народа. To naravno avtomatski znači da ga imate? Уколико то нисте схватили, једнако брзоплето сте читали моје коментаре. Ne , čitao sam samo tvoj komentar na moj komentar, ali neverujem da si ti prvo pročitala moj komentar( prvi, drgi vidim da jesi). У том смислу сам увређена вашим прозивањем да сам другосрбијанка, али није први пут да и то чујем. Ne verujem da je slučajno... Национална (пре свега хришћанска) свест ми тиме нимало није пољуљана. Hvala Bogu, nije mi ni namera. Могуће је да сам ваш текст брзоплето прочитала. Nije "moguće" , nego sa smirenjem lepo priznaj da jesi pa će ti moj brat Đura oprostiti što te je tukao. Моји коментари су усмерени пре свега на текст В.Димитријевића и на промишљање позиције коју је заузео. Zašto onda citiraš mene , i pri tom priznaješ da si me brzopleto pročitala, ja sam se ogradio od Vlade i pisao sam u svoje ime? Osim ako već unapred nisi imala pretpostavku da razmišljam identično Vladi , a to si i potvrdila rečima:И опет кажем, не може се човеку судити са апекта "националног здравља". O čemu ja u svom prvom postu nisam ništa govorio.Dakle krećeš sa predubeđenjem - predrasudama , ovlaš pročitaš šta sam napisao i odgovaraš citirajući moju poruku , to je predrasuda, pa ti misli šta hoćeš.Dakle u tvojoj glavi ja sam etiketiran, i šta god da napišem ti odgovaraš na svoju sliku o meni a ne ono što sam ja napisao. Нисам се усудила да поредим Светога Саву са Лаушевићем, Da te citiram: На основу којих спознаја смо ми убеђени да Свети Сава није био одбачен од својих ближњих?? (Пошто је то последична мисао вашег аргумента) То значи да је скоро сваки српски прегалац раскајани разбојник, јер су сви лутали и углавном били одбачени од својих ближњих (наглашавам - Срба) Možda bi bilo dobro da pažljivije iščitavaš i sebe. али сам се усудила да промислим ван политичко-националног објектива о сродности српских духова кроз нашу традицију. A tu je pa kao potrebno neko veliko "usuđivanje" , pa to danas radi svako , ne treba ti neka velika hrabrost da u vreme okupacije staneš na stranu okupatora. Naravno ne mislim da je tvoja postavka stvari stajanje na stranu okupatora i verujem ti na reč da si Hrišćanka od 7 godine( mada ne kontam zašto je baš bitno naglasiti od koje godine, eto ja sam od pete, tad sam kršten) , samo nema tu nikakve hrabrosti. Na kraju moj prvi post na koji si reagovala nema ič od političko-nacionalnog objektiva, zato te opet pitam :"Zašto me udari ?" Моја истраживања и досадашње образовање су ми указивали на ту трагичку ноту коју је у свом светом животу понео и Свети Сава Kakvu tragičnu notu? Misliš vezano za Lauševića? Nerečeli da neizjednačavaš Lauševića sa Sv.Savom ? šta je tragično u životu SV.Save? Mislim baš me zanima , nisam čuo do sada takvu interpretaciju njegovog života. као светитељ и као просветитељ (у најширем мсислу:политички, културни, верски). То је трагика добро познате (али изгледа недовољно осветљене) располућености идентитета између Истока и Запада - трагика немира и искључиво индивидуалног разрешења. Nema tu tragike, to je jedna bogočežnjiva duša, to nije tragično , to je svetiteljski, nema ni dileme o istoku i zapadu, nego je u Sv.Savi kroz njegovu ličnost rešenje te svakodnevne i vekovne srpske podele između istoka i zapada rešeno bogocentrizmom i nadilaženjem istoka i zapada. Dakle nema toga o čemu ti misliš i govoriš. Sv.Sava je u svakom momentu svog života znao šta hoće i šta radi i tako je u skladu sa tim rukovodio svoju Crkvu i verni narod -"sav život svoj Hristu Bogu predajmo". Niti pak ima tu nekog nemira, naprotiv sve je Mir u Ljubav u Duhu Svetom , to je Sv.Sava a ti pričaš o nekom drugom čoveku, ovaj čovek koji se zove Sv.Sava je iskustveno znao šta je Carstvo Nebesko i zato tu nema nemira. Takođe nema ni individualnog razrešenja, niti uopšte razrešenje, ima samo Hristos koga Sv.Sava predaje u punoći Srbima i Balkanskim narodima, a on nije nikakvo "individualno razrešenje" nego Crkva, a Crkva nije individua, nego zbor. Дај Боже, када би сви то могли разрешити као Свети Сава - верујем да смо га зато и интуитивно-колективно прихватили као светитеља и великог молитвеника! Kao što imaš priliku da vidiš , nisu ga svi prihvatili , i u tom njihovom neprihvatanju jeste njihova tragedija, kao što je i lična tragedija Žarka Lauševića koji na prekinutoj predstavi kaže da nije on "manji Srbin od ostalih " zato što glumi takvu ulogu (nesvetog) Sv.Save, gde jasno Laušević identifikuje Sv.Savu sa nekim tadašnjim srpskim nacionalizmom (manji , veći Srbin) , s čim Sava veze nema, ali je tadašnji mejnstrim tako rezonovao, počevši od Vuka manitoga pa do ostalih kvazi četnika i tzv. nacionalista, uostalom Vuk ga je podržavao i onomad a i danas šuška se po čaršiji da mu je on napisao taj roman, na osnovu lauševićevih nekih teza, po stilu liči na Vukovo pisanije, mada ne bih se usudio da sa 100% sigurnošću tvrdim da je to baš Vukovo(zlo) delo. Laušević Sv.Savu ne vidi drugačije do kao nekoga velikačkoga Srbina , koji je tako nešto možda kao car Dušan ili Karađorđe ili hajduh Veljko recimo, možda Draža ( barem je tada u tim krugovima Čeda, Srbljanovićka,Veran Matić i sl. Draža bio veoma popularan). Laušević ne shvata šta je to što on čini toliko loše iako on glavom i bradom glumi nikoga drugog do Sv.Savu. Laušević jednostavno ne zna ko je Sv.Sava. Упркос мраку који осећате у књизи, она је исповест и зашто би исповест била светла? Са друге стране, светло је на крају приче, не на њеном почетку. To je kvazi ispovest , čovek prosto nema veze sa verom , niti sa Hristom , za koga kaže da je izvodio performans.Možda je njegovo ubistvoonih Crnogoraca bio nekakav glumački performans , zaista ne znam, možda Laušević život gleda kao performanse , ni to ne znam, u svakom slučaju to nije Hrišćanska ispovest, a ja se mnogo ne obazirem na razna pisanija koja se poturaju masama kao ispovest a recimo mogu biti štivo kao što je "majn kampf" koje takođe tom logikom možete nazvati ispovest , zar ne ? Не желим вам наметати став о покајансоти или раскајаности Лаушевића, а будите уверени да се нисам понела одушевљењем и затупљивањем маса. Hvala Bogu , znajte da meni ni nemožete nametnuti stav. Možemo da divanimo i razmenjujemo mišljenja , za to sam uvek spreman, ali za nametanje bilo kakve vrste izričito - NE. Verujem da se niste poneli (polako prelazim na persiranje iako to ne praktikujem na forumima, ali eto ipak ste mi nešto nametnuli) zatupljivanjem masa, delujete mi kao neko ko nije deo "masa" pa samim tim zatupljivanja ne bi trebalo da utiču i na vas. U tom slučaju pitam se šta za vas uopšte znači ceo taj Lauševićev "performans" sa predstavom, sa knjigom i sa njegovim životom ? Задржите мишљење о његовом мраку и мраку књиге. Лично, мени је очигледнија негативност текста који смо прочитали. Исповест је исповест, она иде од личности до личности, не од идеологије до идеологије - биле оне десне или леве. Evo sad ću prvi put da se osvrnem na Vladin tekst. Daklem , mislim da je to jedna dobra analiza, nako baš srpska , možda i svetosavska , i da nije imao taj "peh" sa "odbranom" Artemija, verovatno bi njegovo mišljenje i na ovom forumu uzimano sa većom pažnjom u razmatranje , ovak je lahko , onako klasično balkanski i malograđanerski , klepiti mu etiketu ( nepodoban) i bez dublje analize reći da je to jedan mračan tekst. Veruj mi nije to toliko mračan tekst, koliko je mračna sudba Lauševićeva. Vladin tekst gledam kao žal za jednim glumcem koji je u neznanju počinio greh bogoborstva i postradao. Zašto je stradao samo Laušević a ne i svi ostali ? Ovo pitanje su postavili forumaši u kasnijim porukama i nije direktno vezano za moj odgovor Isidorici. Prosto to je Božije dopuštenje i promisao. Neko čini zlo ceo život i ne strada ni najmanje, neko ukrade žvaku i odmah strada, neko ne čini nikakvo zlo pa strada. Logikom svetovnih nepravoslavnih ljudi mi ovo možemo okvalifikovati kao nepravdu ili nepostojanje Boga. Logika Božija je drugačija i ona sadrži i vaspitne mere za jedan narod ili nekog pojedinca ili uopšte čitavo čovečanstvo. Lauševićev strašni primer je primer njemu lično i savremenim Srbima. Neko nagraiše odma sad u životu i vele starci da su to oni koji služe drugima za primer i opomenu ali za koje ima nade( i ja duboko verujem da za Lauša ima nade), a neko ne nagraiše u ovome veku nego tek po smrti svojoj , recimo ko pokojni Tito za koga sam ubeđen da je na dnu dna paklenoga a koji nije doživeo nikakvo stradanje za života zbog svog bogoborstva. Ви сте себе већ ставили у категорију "ми" - ја у томе, на пример видим опасност. Da ,rekao sam mi tradicionalisti . To je švester toliko opasno , koliko je i moja pokojna baba Jelka bila opasna kao dokazani tradicionalista ili moj pokojni deda koji mi je svakodnevno pevao epske pesme .A meni je eto drago ako sam i ja toliko opasan kao i oni. Допустите да задржим своје мишљење, које, могуће, зависи од темперамента, али и од искуства бивања по разним таборима. Dopuštam. Moram i ja sad da se javno ispovedim ( ko Lauš) kad već pomenu tabore, pa ću evo da priznam , da sam i ja oduvek bio u jednom te istom taboru, a to je upravo taj tabor moje babe i dede i drugih koji me vaspitaše ovako čudnovato ( i retro ko što jednom rekoh) , u tom nekom čudnom srpskom epskom duhu, oči mi otvoriše , hvala im. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 naravno da je strasno ko sve brani pravoslavlje...medjutim strasnija je slepoca i pokusaj opravdavanja bogohulnih stvari od strane nas samih hriscana. ali ta slepoca je generalno "in" kod nas u drustvu kao celini, kao sve je to napredan umetnicki i kriticki pogled...kako da ne. prosle godine sam gledao od Dusana Kovacevica "Lari Tomsona tragedija jedne mladosti", jel gledao neko? kako vam deluje? meni je to hvalospev djavolu i likovanje nad mrtvim Hristom, sto bi rekli cist satanizam. obi-wan and anajrim је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 je li ova recenica stvarno iz njegove knjige?! Е не могу да верујем шта је написао. не знам контекст,али скоро нисам чула нешто глупље. :229229229: nedeljko, obi-wan, Evgenik and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 meni je to pre zalosno nego glupo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Како сам сазнао (за мене лично нову) информацију да је један од жртава Жарковог пуцања погођен у леђа и да га је молио за милост (што ни у лудилу не стоји у Жарковом свједочењу по којем је он пуцао "насумично и у магновењу") промијенио сам из коријена став по питању њега, и многа питања су ми постала јаснија - није исто бити страдалник на правди Бога и страдалник "себе ради". Још како сад прочитах овај сатанистички (а како га друкчије назвати) цитат који хули на страдалништво Христа, невиног јагњета који себе даде за живот других, просто ми се повраћа од господина Жарка. О таквим људима - нељудима не треба ни говорити него их просто игнорисати. Он је сам себи највећа мука. Дијана., sleki, anajrim and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука