Andre Williams Написано Јул 11, 2012 Пријави Подели Написано Јул 11, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 11, 2012 Пријави Подели Написано Јул 11, 2012 Вероватно људи немају више идеју шта да пишу, ајде питања... Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 ево питања. Како вам је изгледала прва недеља након доласка у страну земљу? sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 Сад кад Бибић сукне 15 клипова... Crveni Baron, Anette, Juan Valdez and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 Шта је најсличније Србији тамо где живите, а шта најразличитије од Србије? Шта вам највише недостаје, а шта најмање? obi-wan, sqny, Andre Williams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 Како вам је изгледала прва недеља након доласка у страну земљу? Углавном јурњава да завршиш све што треба и постанеш функционалан што пре. Срећом у САД нема много бирократије, па се не смараш са њима. Најважнији је ауто, GPS, мобилни, рачун у банци, онда да укапираш како они завршавају свакодневне послове, што је код њих све максимално поједностављено. У принципу можеш за пар дана да завршиш све што треба. Успут се мало изненадиш другачијом културом. Ја увек волим када дођем на неко ново и другачије место па онда учиш како да се сналазиш, а нема новијег и другачијег од САД... Шта је најсличније Србији тамо где живите, а шта најразличитије од Србије? Шта вам највише недостаје, а шта најмање? Све је различито. Али све. Култура, комуникација, свакодневни живот, градови, путеви, аутомобили, станови... Оно што можда највише упада у очи јесте једноставност живота. На пример, код нас мораш месецима да се малтретираш да добијеш возачку дозволу. Код њих одеш у DMV (Department of Motor Vehicles) седнеш за компјутер, урадиш тест за 15 минута. Онда одеш на практични тест који исто траје око 15 минута. Вид се проверава ту на шалтеру, стоји она машина са "двогледом" прочиташ слова и готово. Кад завршиш одеш само на последњи шалтер где те сликају, сачекаш пет минута и ето дозволе. Највише ми недостају блиски људи - родитељи, брат, пријатељи и наше цркве и манастири. Најмање ми недостају прљави тротоари, немарност, бирократија, општине, шалтери, неодговорност, политичари, певаљке итд. Милан М., Милан Меденица :), Млађони and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 Оно што можда највише упада у очи јесте једноставност живота. Све је до максимума једноставмо док ти све иде како треба. Али ако нешто зашкрипи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 И то је тачно. Код њих можеш да прођеш добро као нигде, али можеш и да надрљаш као нигде. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 И да, има једна ствар која је бескрајно компликовна у САД (макар мени), захебанција око пореза. Све сам мораш да прорачунаш (има софтвер који помаже, али ни у њему ништа не разумем). То ваљда код нас одраде рачуновође, није ми познато да се обични радници око тога замлаћују. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 12, 2012 Пријави Подели Написано Јул 12, 2012 О да, то је тешко смарање... Код нас људи углавном немају тај проблем јер комплетан порез на приход плаћају фирме. Код Амера свако је дужан да пријави приходе и плати порез лично. Већина људи које знам једноставно плати рачуновођу $100 и решен проблем, неки раде сами уз помоћ софтвера или слично. Најбоље би наравно било да се укине порез на приход... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Новембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2012 Очекујемо извештај из Hollywood, CA и Disneyland! 301 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Да пробамо да мало оживимо тему... У међувремену је дошло доста нових чланова на форум, па можда има неких који би имали да напишу по неку... А и ови што су до сад писали, можда имају нешто ново... Били су избори у САД, рецимо мене занима да ли се и тамо као и овде сваки дан, скоро ан сваком месту, прича о политици и политичарима... Да ли Американци верују политичарима исто тако мало као ми, како се односе према ономе што им причају на вестима, да ли размишљају о неким очигледним лажима у вези са ратовима у Ираку и другде? Укратко да ли с обзиром на број питања по свету у које су се САД укључиле размишљају и колико критички о свим тим проблемима, је л покушавају да заузму неки став о свему томе.... Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wu Написано Јануар 12, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Pa da probamo Određeni dojam o životu na Dalekom istoku ste već imali prilike da steknete, i to od mitološkog pretka svih Kineza - Žutog cara lično :laugh: ali to možemo upotpuniti i sličicama iz svakodnevnog života u najmnogoljudnijoj zemlji sveta: NR Kini. Nisam bio u Americi, a u Rusiji samo dvaput, i to ne mnogo daleko .smesko. (Moskva i Kursk) pa ne mogu da poredim, ali znam da je meni Kina zaista bila jedno svojevrsno preumljavanje po pitanju udaljenosti - jer u Kini preći 1000 kilometara (a i dalje biti u istoj zemlji .smesko.) naprosto nije neuobičajeno. I sam sâm napravio jedan skoro-ravnokraki trougao od 3000 kilometara na relaciji Šangaj - Sji-an (Xi’an) - Peking - Šangaj. Tako da mi nije bilo ništa ni čudno ni teško kada me pre neki dan drugarica iz NS pozvala da idemo u bioskop (jer, realno - 90 km nije bog-zna-kakva razdaljina... :0104_cheesy:). Elem, proveo sam šest meseci na Fakultetu za jezike u Pekingu 2006. na 2007. i drugi put mesec dana 2007. na raznim mestima. Verujem da se mnogo promenilo, posebno u Pekingu, ali to je neka druga priča. Druga stvar koju čovek, mislim, može istinski upoznati samo u Kini, Indiji i Japanu je - gužva. OK, priznajem, i moskovski metro u jutarnjem špicu je takođe reprezentativan .smesko.. Ulicama hodaju reke ljudi a stotine i stotine automobila i bicikala ispunjavaju puteve. Obično je jedna traka rezervisana za bicikliste i motocikliste. Kada se uzme u obzir haotična gužva, broj nezgoda je mali - ljudi su, naprosto, naučili da se u tome snalaze, i veoma vešto izbegavaju jedni druge u toj gunguli. Nisam ni vozač ni biciklista, tako da ne znam kako bi se prosečan Srbin ili Evropejac u tome snašao, ali verujem da bi bilo prilično frustrirajuće spočetka. Metro u Kini je takođe priča za sebe, a tzv. „gurači u vagone“ praktično postoje. Naravno, nije im to glavna funkcija, u pitanju su klinci koji rade kao „obezbeđenje stanice“, pokazuju ljudima da se povuku sa platforme kad ide voz ili pomažu ljudima da se snađu, ali kada je špic, onda im posao pakera u fabrici sardina ponekad ne gine :laugh: Celokupna moja iskustva za to vreme bila su maksimalno pozitivna (uzgred budi rečeno - govorim kineski, i to prilično dobro .smesko. a ni tad nisam bio loš, tako da u tom pogledu nikad nije bilo teškoća) ali i dalje ne bih nikada mogao da provedem ceo život tamo. Naprosto, osim ako ste Dashan (jedan Kanađanin koji se probio kao TV zvezda u kineskoj stand-up komediji - 相声) uvek ćete biti - stranac. To ne predstavlja problem, daleko od toga, često će mnogo više računa voditi o vama baš zbog toga, i u velikom gradu se niko neće ni osvrnuti za vama, ali svaki dan iznova probijati tu barijeru - „ja nisam Amerikanac“, „ne želim da govorim engleski“, „da, umem i sam da pročitam“ i sl. mene malo odbija. Evo za početak ponešto o tom pitanju stranaštva u Kini .smesko. U velikom gradu, naravno, nećete biti predmet velike pažnje, ali će vas češće saletati prosjaci i prodavci (po danu), kao i sponzoruše (noćom). U jednom trenutku se već naviknete na Hello! Looka-looka! Ćipa-ćipa (cheeper, ne znam kako bolje da ga transkribujem) :0104_cheesy: pa ih u jednom trenutku nećete više primećivati. Opet, ako niste tipični stranac-turista, privući ćete pažnju i u velikom gradu. Volim kinesku hranu, i uvek sam išao u obične kafanice gde se za 100 dinara može pojesti prilična porcija hrane (sad je verovatno malo skuplje), i u tim kafanicama pojava stranca uvek izazove po neki začuđen pogled, a jednom prilikom se čovek toliko nesuptilno zablenuo u mene da je to bilo smešno - bio sam okrenut leđima vratima, a imam crnu kosu pa s leđa nisam toliko očigledan - ide čovek lagano kroz restoran, gleda levo-desno ima li koga poznatog, i kad je mene video, pa, praktično mi se uneo u porciju „tofua na domaći način“ ali ništa nije rekao i posle par sekundi je nastavio dalje (a ovo je bilo u Pekingu). Za danas toliko od mene, sad tek vidim koliko sam se raspisao za samo par najpovršnijih sećanja .smesko. Ignjatije, Juan Valdez, horatio and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 Најбољи бизнис је отварање фабрике која производи позитивне мисли (авва Пајсије Светогорац) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2013 Хвала брате на труду! Када те не буде мрзело, настави молим те, шта год ти падне напамет, колико раде, где излазе, о чему причају, шта их занима и сл. Јесу питања можда мало неодређена али капираш већ. Е и занима ме зашто си рекао да се од кад си био последњи пут доста тога променило, да ли баш толико брзо напредују и мењају се или на шта си мислио? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 13, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2013 Очекујемо извештај из Hollywood, CA и Disneyland! 301 Нисам видео ово раније, sorry. Калифорнија је генерално веома лепа држава. Клима је феноменална, природа прелепа. Лос Анђелес је огроман град у коме нажалост има и доста сиромашних имиграната, криминала, дроге итд. Са друге стране, има и пуно тога лепог да се види. Дизниленд је генијалан, мени се завртело у глави, а могу тек да замислим како то изгледа деци. Једини проблем је што је огроман и потребно је остати бар недељу дана само да би се све видело како треба. Да се опише требала би посебна тема на десетак страница... Холивуд је занимљив, главне атракције су Холивуд Булевар где се налазе угравиране оне звезде са именима глумаца, студија где се снимају филмови и куће познатих глумаца који живе у околини. За то постоје посебне туре, мада само пролазе улицама тако да не видиш ништа посебно. Супер ствари које треба видети су Disney Concert Hall, Griffith Observatory, апсолутно обавезно J.Paul Getty Museum, чувени Beverly Hills, Santa Monica... Једна од најлепших делова је Малибу, посебно ако се дође са севера преко планина и онда се полако спустиш према океану. Ту живе фаце као Брус Вилис итд. Плаже су прелепе, али баш - песак као из оних пешчаних часовника: Ако долазите у САД идите у Калифорнију. Боље него Чикаго, посебно зими... Иван ♪♫, Ignjatije, Juan Valdez and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука