Jump to content

Monaštvo i volja za moć... problem ili LOL

w.a.mozart

Препоручена порука

Да, између осталог.

Више сам мислио на оно, знаш као: живим безбрачно, молим се цео дан, не радим никакав стварни посао, мама и тама ме издржавају док ја градим у соби своју келију, читам монашке књиге, облачим се у црно, носим дугу браду и бројаницу пред свима, идем спуштеног погледа, презирем жене као искушења. На те форе сам мислио.

То је више неофитски проблем, зар не?

Али када се на то накалеми још и подршка калуђера - катастрофа.

Има тога, то је истина, али не у не знам каквом броју.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

dajte,vi kao da ne znate kako ljudi hrle u manastir pravdajući to blagodaću koje ima jedino tamo...a o igumanima da ne govorimo... lično znam za primer gde je osoba zvala duhovnika,starca iz manastira Djunis da traži blagoslov za veliku nuždu (da je starac imao malkice smisla za humor,rekao bi mu-zovi me za 15 minuta, na molitvi sam LOL)... izvinjavam se za izraz ali je zaista tako bilo... u tom smislu mislim da monasi u većini slučajeva nemaju potrebu da aktivno delaju na tome da nekom uzurpiraju tj. porobe slobodu(ako već pričamo da takvih ima) jer im je ljudi sami donose pred noge... to je uglavnom vezano za starešine manastira tj. iskusne duhovnike a što se tiče monaha,tu je posebna priča

"Postoje tri sile,jedine tri sile na zemlji,koje mogu zauvek da,radi njihove sreće,pobede i plene savest ovih nemoćnih buntovnika-to su sile:čudo,tajna i autoritet."

Dostojevski

А што узимате за пример такве људе који траже бизарне савете од духовника, није духовник крив што је овај полу-луд. Код нас је било излета преподобија, али за такве је служила наша мала заједница кад се неко занесе онда га ови из групице боцкају док се не освести. Ја сам можда имао добар пример, јер знам реке младих из Бачке епархије који су ишли на исповест код о. Порфирија и о. Фотија док нису постали владике. И не знам да је неко од њих флипнуо, већина живи нормалним породичним и хришћанским животом.

Подели на овим сајтовима

А што узимате за пример такве људе који траже бизарне савете од духовника, није духовник крив што је овај полу-луд. Код нас је било излета преподобија, али за такве је служила наша мала заједница кад се неко занесе онда га ови из групице боцкају док се не освести. Ја сам можда имао добар пример, јер знам реке младих из Бачке епархије који су ишли на исповест код о. Порфирија и о. Фотија док нису постали владике. И не знам да је неко од њих флипнуо, већина живи нормалним породичним и хришћанским животом.

Их,брате,па ти заиста имаш среће.То су монаси на месту :)

Мој супруг се исповедао код тадашњег јеромонаха Фотија,били смо и на благослов пред венчање,видели смо се прошле године са њим...диван човек и монах,као и Владика Порфирије.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

A izmire li se ta braca, oproste li jedan drugom?

Како кад...ово моји познаници се увек измире, добри су :)

То је више неофитски проблем, зар не?

Али када се на то накалеми још и подршка калуђера - катастрофа.

Има тога, то је истина, али не у не знам каквом броју.

Јесте, у праву си, ради се о неофитству.

Али, на жалост, овај је баш забраздио....а био је један од најбољих студената и леп човек и све...

Ја сам можда имао добар пример, јер знам реке младих из Бачке епархије који су ишли на исповест код о. Порфирија и о. Фотија док нису постали владике. И не знам да је неко од њих флипнуо, већина живи нормалним породичним и хришћанским животом.

Ја сам се исто тамо исповедао...пааа, прилично смо имали среће!

Подели на овим сајтовима

Их,брате,па ти заиста имаш среће.То су монаси на месту :)

Мој супруг се исповедао код тадашњег јеромонаха Фотија,били смо и на благослов пред венчање,видели смо се прошле године са њим...диван човек и монах,као и Владика Порфирије.

баш и ја то хтедох рећи... 0202_238

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

mislim da Lazar mnogo zna o monastvu i stanju u manastirima, a ne bi da nas sablazni ,i zato pise u "nazovi" prekidima

ja mu verujem :)

Наравно, нећу све рећи...јер, шта ако се појави мој исповедник на форуму, па почне да прича шта сам му све исповедао и шта је видео да ја тек радим 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Да, између осталог.

Више сам мислио на оно, знаш као: живим безбрачно, молим се цео дан, не радим никакав стварни посао, мама и тама ме издржавају док ја градим у соби своју келију, читам монашке књиге, облачим се у црно, носим дугу браду и бројаницу пред свима, идем спуштеног погледа, презирем жене као искушења. На те форе сам мислио.

како добро описано..

свака част

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Да, између осталог.

na zalost ima ih

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

nije tražio savet već blagoslov za ke..žu

Uzimam ih zato što ih

1- ima mnogo (ja sam opisao granični slučaj ali je otac DAO BLAGOSLOV ... dakle i on kumuje takvom odnosu-vidi naslov teme kah!kah!) a postoje različiti nivoi

2- zato što ovakav ekstreman primer divno izražava ovu vrstu duhovnosti koju obe strane potpaljuju i APDEJTUJU (naravno,ne uvek i ne svi) jer se ova duhovnost svodi na vlast pod vidom duhovnog rukovodjenja,sa jedne strane i predavanje slobode u ruke duhovnika sa druge strane po principu-on odgovara za mene pred Bogom i kad izadjem pred Boga,samo ću reći-Ja sam s njim... (kao kad kondukter traži kartu a ti se pribiješ uz ćaleta)

iskreno,NIJE NI TO NAJGORE

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

nije tražio savet već blagoslov za ke..žu

Uzimam ih zato što ih

1- ima mnogo (ja sam opisao granični slučaj ali je otac DAO BLAGOSLOV ... dakle i on kumuje takvom odnosu-vidi naslov teme kah!kah!) a postoje različiti nivoi

2- zato što ovakav ekstreman primer divno izražava ovu vrstu duhovnosti koju obe strane potpaljuju i APDEJTUJU (naravno,ne uvek i ne svi) jer se ova duhovnost svodi na vlast pod vidom duhovnog rukovodjenja,sa jedne strane i predavanje slobode u ruke duhovnika sa druge strane po principu-on odgovara za mene pred Bogom i kad izadjem pred Boga,samo ću reći-Ja sam s njim... (kao kad kondukter traži kartu a ti se pribiješ uz ćaleta)

iskreno,NIJE NI TO NAJGORE

i sve to zato sto ljudi nisu hrabri !

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

nego evo da malo razvedrim temu... uskoro će se u javnosti pojaviti 1. rečnik pravoslavnog slenga u istoriji,update-ovan zaključno sa 16. 1. 2012.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ma u pravu si, dalekovidi smo (naravno, i ja) da vidimo trun, a brvno nam uvijek promice... nego, uvijek ima neki razlog za neki ostrasceni stav, i to se tek naposljetku iskazalo kod Lazara. tako da mi je zao... ali zaista jedno je patnja zbog nepravde i nevolje prijatelja, a drugo prenosenje nekog emocionalno zasnovanog stava na tako ozbiljna pitanja... tek prljavi ves... zaista nije dobar ovaj nacin, nego na pravom mjestu, ko sto neko dobro rece.

Подели на овим сајтовима

Наравно, нећу све рећи...јер, шта ако се појави мој исповедник на форуму, па почне да прича шта сам му све исповедао и шта је видео да ја тек радим 4chsmu1

Звучи као да мислиш да у данашњем монаштву мало чега има позитивног...Или сам погрешно схватио?

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Има људи мећу свештеницима и монасима који предњаче у врлини и свака им част,али не треба затварати очи пред оним што је лоше.

А има међу њима оних који стварно наносе велику штету народу који их слуша и поштује само због њихових звања.

Упознала сам људе који не могу да се ослободе утицаја који је на њих имао некакав самозвани духовник.

Испирање мозга може лако да се деси свакоме ко искључи мозак кад уђе у Цркву, зато треба знати и тамну страну,

и избегавати идолопоклоничке ставове.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

nego evo da malo razvedrim temu... uskoro će se u javnosti pojaviti 1. rečnik pravoslavnog slenga u istoriji,update-ovan zaključno sa 16. 1. 2012.

:cheesy2: Баш лепо,настави да нас обавештаваш :)

А ово за благослов ти уопште не верујем :wink: ne_shvata

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...