Jump to content

Monaštvo i volja za moć... problem ili LOL

w.a.mozart

Препоручена порука

Sve mi se cini da ste Lazare monah,ukoliko biste pisali na forumu, da bi ste onda pricali suprotno ovome sto iznosite, tj. onda bi podvig bilo biti monah ili monahinja, a sasvim jednostavno biti svestenik ili popadija.

Не, не бих.

Нисам ни поп ни попадија :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mogu li vas onda Lazare,(ne ljutite se da vam se tako obraćam?)

pitati,a šta mislite o sprezi između naše crkve i državnog establishmenta,tj njihovom odnosu

(da ne otvaramo sada novu temu,ova je prikladna,čini mi se)

edit: da li je ovdje državni pleonazam?pitanje je sad

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Свиђа ми се ово запажање.

Ко зна, може бити :)

Ааа, то(ј) ли је?

Па, плачу и попови, плачу :)

Шалим се докторе... мада зазвучао си ми некако уплашено. :)

Ne znam kako sam mogao da ti "zazvucim" da nije neki odjek u tebi Lazare? :)

da, i ja se salim.

Inace ime se cita drvenko :-)

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Mogu li vas onda Lazare,(ne ljutite se da vam se tako obraćam?)

pitati,a šta mislite o sprezi između naše crkve i državnog establishmenta,tj njihovom odnosu

(da ne otvaramo sada novu temu,ova je prikladna,čini mi se)

(наравно да се не љутим)...

Хм...бегам од сваке врсте политике и коментарисања на сличне теме, али чини ми се да управо монаси (а ко би други :)) предњаче у тим "спрегама". Ја сам за оно: цару царево, Богу Божије.

Не знам ништа више о томе да кажем, стварно!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не, не бих.

Нисам ни поп ни попадија :)

Aha, ok. Mada cini mi se da ste na nekoj od prethodnih strana napisali da, ukoliko biste lose govorili o popadijama, da biste onda lose govorili o svojoj zeni.

Svejedno, neozbiljno je govoriti kako je njihov zivot lagan i kako je u manastiru lako biti hriscanin. Kao isto to reci za svestenike i njihove zene. Ta dva nacina zivota mislim da ne treba da se porede.

Iduci tom analogijom mirjanke mogu reci kako je popadijama lako itd, itd...u nedogled.

Подели на овим сајтовима

Aha, ok. Mada cini mi se da ste na nekoj od prethodnih strana napisali da, ukoliko biste lose govorili o popadijama, da biste onda lose govorili o svojoj zeni.

Svejedno, neozbiljno je govoriti kako je njihov zivot lagan i kako je u manastiru lako biti hriscanin. Kao isto to reci za svestenike i njihove zene. Ta dva nacina zivota mislim da ne treba da se porede.

Iduci tom analogijom mirjanke mogu reci kako je popadijama lako itd, itd...u nedogled.

Да, моја жена ће (можда) бити попадија, то сам мислио.

Рекао сам што сам имао, иза тога стојим именом и презименом.

Ствари које пишем нисам научио у школи, књигама и ју тјубу, већ сам (колико пута да поновим?) живео са монасима и добар део године проведем на Светој Гори.

Ето, а што неко није приметио да сам похвалио хиландарског игуамана?

Он је стварно мега тип један, људина!

Подели на овим сајтовима

(наравно да се не љутим)...

Хм...бегам од сваке врсте политике и коментарисања на сличне теме, али чини ми се да управо монаси (а ко би други :)) предњаче у тим "спрегама". Ја сам за оно: цару царево, Богу Божије.

Не знам ништа више о томе да кажем, стварно!

Dobro vi begate,

ali čini mi se da drugi ne begaju.Evo baš na ovoj temi se moglo pročitati da su episkop i monarh isto.

Imate teme o ulasku u EU itd,evo i Patrijarhu prijete atentatom i to u istom je rangu sa Ivicom Dačićem,doduše čovjek se ne sjekira kao što je i kazao.Ali da li ste vi svjesni da največi broj primjedbi van Crkve ,a evo i u Crkvi,je da je Crkva religija koja je u tijesnoj vezi sa politikom i služi za obmanu naroda??

Čudi me od vas da tu vezu,koja je još od Konstantina bila razlog što je monaštvo i nastalo,kao i glavnu sumnju u iskrenost sljedbenika Hristovih zapovijesti i tražitelja Carstva Nebeskog,eto tako odbacujete u stilu nisam obaviješten?

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Да,отац Методије,силан човек,па отац Амвросије,исто Хилендарац,мој супруг га лично познаје и имамо ту срећу да нас стално помиње у својим молитвама и поздравља преко људи.Какав је то човек?Само љубав из њега...

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Dobro vi begate,

ali čini mi se da drugi ne begaju.Evo baš na ovoj temi se moglo pročitati da su episkop i monarh isto.

Imate teme o ulasku u EU itd,evo i Patrijarhu prijete atentatom i to u istom je rangu sa Ivicom Dačićem,doduše čovjek se ne sjekira kao što je i kazao.Ali da li ste vi svjesni da največi broj primjedbi van Crkve ,a evo i u Crkvi,je da je Crkva religija koja je u tijesnoj vezi sa politikom i služi za obmanu naroda??

Čudi me od vas da tu vezu,koja je još od Konstantina bila razlog što je monaštvo i nastalo,kao i glavnu sumnju u iskrenost sljedbenika Hristovih zapovijesti i tražitelja Carstva Nebeskog,eto tako odbacujete u stilu nisam obaviješten?

Хм, не, не ... звучи занимљиво, али нетачно.

Није то разлог настанка монаштва, иако сте на добром трагу.

Ако сам добро разумео, по вама је монаштво настало као неки покрет противљења мешања политике и Цркве?

Ако је тако, онда је то близу истине, један део ње (да тако кажем) али не баш сасвим тачно.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro možda nisam bio baš jasan,ne baš bukvalno miješanja politike i crkve (vidi Konstantina i vaseljenski sabor prim.prev.)

već uslje toga što je Crkva prestala da objavljuje Carstvo Božije i da svijetu javlja istinsko Carstvo koje je osvjedočeno Gospodom,

već je postala svjedok u svijetu i nije preobražavala svijet već je samo svjedočila svijetu i eto javljala neku istorijsku činjenicu da je tamo nekad Gospod razapet.

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Да,отац Методије,силан човек,па отац Амвросије,исто Хилендарац,мој супруг га лично познаје и имамо ту срећу да нас стално помиње у својим молитвама и поздравља преко људи.Какав је то човек?Само љубав из њега...

Да, Амвросије...!!!

О њему могу само да ћутим.

Први пута сам се сад поздравио са њим, али знам га још из Црне Реке.

Тамо смо ја и другари певали Литургију 2002. и он је служио.

Он је исто цар.

Методије је човек!

Подели на овим сајтовима

поменула бих и о.Доситеја Хиландарца....слушала сам га вечерас на предавању...било је дивно слушати га...

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да,монаштво је дошло као одговор на раслабљеност и делимично на мешање политике и Цркве.

Богаташи и утицајни људи,као и људи од власти,доста су се мешали у живот Цркве.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro možda nisam bio baš jasan,ne baš bukvalno miješanja politike i crkve (vidi Konstantina i vaseljenski sabor prim.prev.)

već uslje toga što je Crkva prestala da objavljuje Carstvo Božije i da svijetu javlja istinsko Carstvo koje je osvjedočeno Gospodom,

već je postala svjedok u svijetu i nije preobražavala svijet već je samo svjedočila svijetu i eto javljala neku istorijsku činjenicu da je tamo nekad Gospod razapet.

Да, сасвим тачно, сасвим!

Признајем, то ми је промакло...али ова примедба ми сад отвара нека нова размишљања.

Добро, али шта је онда питање?

Да ли су монаси престали да буду носиоци те есхатолошке свести Цркве?

Посебно данас, када се мешају са политичарима?

Мислим да ће вас мој одговор разочарати:

јесу, као покрет монаштво више нема ту есхатолошку снагу опомене и јављања Царства Божијег.

Али, има појединаца, као што сам и навео неке.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...