Jump to content

Monaštvo i volja za moć... problem ili LOL

w.a.mozart

Препоручена порука

А на којој години теолошког факултета се одстрањује смисао за хумор?

И ово је шала.

Ммм...заборавио сам тачно.

Знање надима.

Аха?...предлажеш да укинемо катихезу и веронауку?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Више такта, Лазаре, треба да се ради и на такту.

Поред знања треба бити и галантан да би се био господин.

(све је то само књижевност...)

Правио сам само атмосферу.

Наравно да нисам стварно "непријатно изненађен".

Подели на овим сајтовима

Мислио сам на азбуку, ал може и ту катихезу или шта већ уче у тим школама.

...

Не, катихеза се не учи у школама.

Она се учи на другом једном месту.

Да не дужим, нећу те стављати даље у искушења знања, да се не надујеш.

Подели на овим сајтовима

29dz8zk prst ka gore

p.s stvarno sinergija ne znam sta ti je,pa mislim stvarno animal-smiley-075

Спопале ме зле силе stadaradim

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Правио сам само атмосферу.

Наравно да нисам стварно "непријатно изненађен".

prst ka gore

Перисарање је дало додатну тежину :)

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

...

Не, катихеза се не учи у школама.

Она се учи на другом једном месту.

Да не дужим, нећу те стављати даље у искушења знања, да се не надујеш.

Хвала ти, видиш како се надујем и овако а тек да нешто знам шта би било. Одмах би тражио да будем владика. :lol:

Подели на овим сајтовима

prst ka gore

Перисарање је дало додатну тежину :)

Да, али шалио сам се, заборавивши притом да сам оперисан од хумора, на некој години факултета.

Али, не заборавио да сам ја прикривени књижевник и пуно кењам :)

Подели на овим сајтовима

Да, али шалио сам се, заборавивши притом да сам оперисан од хумора, на некој години факултета.

Али, не заборавио да сам ја прикривени књижевник и пуно кењам :)

Па где иде духовност без духовитости.

Ја и не знам како сам могла него као шалу да схватим оно што си написао :)

Подели на овим сајтовима

Није проблем што су монаси узели власт у Цркви, него што смо ми "обични" породични, са гомилом деце скроз запостављени и до те мере маргинизовани....

Подели на овим сајтовима

Е, добро.

Уозбиљимо се сада.

ПАЖЊА! НИЈЕ ЗА СЛАБЕ СТОМАКЕ!

Вратимо се на почетак.

Канон!

Канон 12.

Ево, покушаћу да га прочитам изнова, и то уз помоћ једне непопуларне методе међу нашим благочестивим богословима.

Ради се о деконструкцијском читању, тј. декон. херменеутици.

Немојте се заваравати, не ради се о Дериди. Нити о рушењу. Не.

Ово је једна варијанта књижевног тумачења, с тиме што сам ја још додао својих варијација.

То је као оно у шаху, имаш неко класично отварање (нпр. Сицилијанска одбрана), али имаш и пуно подваријација на исто.

Назвао сам је "егзегеза маргина". Шта то значи? Видећете на делу. За сада, само да кажем да она више поставља питања, него што даје одговоре. Али стрпите се...

Дакле, канон гласи:

Дознали смо и то, да у Африци, Ливији и у другим местима, неки између тамошњих богољубазних предстојника, продужавају живети заједно са својим женама, и после обављеног над њима рукоположења, и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни. Пошто настојање наше главним начином мора бити обраћено на корист преданих у наше руке стада, установљавамо, да у напред тога више никако не буду. И ово ми исказујемо, не да се укида или извраћа оно, што је Апостолски установљено, него што се старамо о спасењу народа и о напредовању његову у добру, и да никаква љага на свештеничком чину не остане. Јер божанствени Апостол каже: Све на славу Божију чините; не будите на саблазан ни јудејима, ни јелинима, ни Цркви Божијој, као што и ја у свачему свима угађам, не тражећи своје користи, него многих, да се спасу. Угледајте се на мене, као и ја на Христа. (1 Кор 10,31-32; 11,1) А за кога се дозна да тако што чини, нека буде свргнут.

Кренимо одма у центар...шта овде, заправо, највише боде очи?

Джрим да је у питању једна реченица.

Па ево: "продужавају живети заједно са својим женама...и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни...да никаква љага на свештеничком чину не остане"

Аха! Ту смо дакле!

Пробем има неколико нивоа.

Теза прва:

Попадије...ту лежи проблем! Није шала, иако делује смешно.

Нешто су попадије радиле? Шта? Држале своје мужеве у шаци? Владале у сенци? Неко је хтео да скреше њихово мешање? Ко? Монаси? Женомрсци? Неке подређене попадије?

Кажем, постављам питања, не дајем одговоре (бар не за сада).

Теза друга:

"Живот са женама" - овде то значи: секс!..."спотицање", саблазан"..."љага". Прљаве речи - готово да мирише на неке перверзије. На нешто меснато. Оргије.

Коме је сметао секс? Зар попови не смеју да упражњавају брачне односе? Некога је то "саблазнило". Спомиње се "народ". Али, да ли је стварно народ у питању? Који народ? Или можда они који нису имали секс, па из зависти зажелеше да ускрате и онима који га имају? Да се манихејство вратило у Цркву? Не знамо, питамо...

Теза трећа:

Монаси! ... зар сад не следи да они (који немају ни жене ни односа) желе да за себе обезбеде право на "трон"?

Али чекај! Читајмо пажљиво!...Хм, па реч "монах" и "монаси" се и не спомињу. Дакле, биће да неправедно отпужујемо монахе? Каже се само: "Дознали смо"...ми? Оци Сабора? Састављачи канона? Полиција? Доушници? Ко?...Знамо да су Оци састављали каноне и да су већина њих били безбрачни. Али, је ли то довољан доказ за монашку превласт?

Сума: "спотицање", "саблазан", "љага", "живот са женама", да ли је ТО био стварни разлог за доношење овог канона?

П.С.

Унапред се одричем сваког генерализовања и произвољности, и ако се овде тако нешто јави, молим да се аутору опрости, није с предумишљајем :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...