Jump to content

Monaštvo i volja za moć... problem ili LOL

w.a.mozart

Препоручена порука

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А кад смо већ помињали смену генерација...Да ли неко зна каква је ситуација у погледу нових и младих искушеника и монаха у српским манастирима? 0405_feel Колико их је и сл... 0409_feel Да ли их мучи воља за моћ... :D

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

tako je,ne treba ih hvaliti,ali ni kuditi ;)

Само мало сам их и кудио :)

А кад смо већ помињали смену генерација...Да ли неко зна каква је ситуација у погледу нових и младих искушеника и монаха у српским манастирима? 0405_feel Колико их је и сл... 0409_feel Да ли их мучи воља за моћ... :D

С обзиром да велики број њих прође кроз ПБФ, а неки искушеници су ми били и цимери, па постали монаси и јеромонаси, а неки ће и епископи...има разних, по питању "циља" монаштва, као и воље-за-моћ.

Нпр. има стварно људи који воле да буду монаси (и само то) и они су најбољи.

Има оних који се плаше жена, па се замонаше. Њих разумем.

Има оних који се плаше света и његових обавеза, тј. плаше се одрастања, па побегну у манастир. Њих бих послао код психолога.

Има оних који дођу да постану "велики теолози" и "треба им пуно мира", да их деца и жене не смарају, па постану калуђери и путују по свету, збирају дипломе и докторате. Они нису тако лоши, под условом да се стварно посвете науци. Али, где су они? Мало их има, а теологија стоји.

Али, има и оних које чим видиш знаш да се замонашио како би био "велики духовник", "игуман познатог манастрира", "исповедник несрећних људских душа" и на крају "владика". И они то и не крију, стварно! Знам неколико калуђера који се се баш зато замонашили. ОНи од почетка граде свој "лик" на томе да су будући "кандидати" за владике. Туга.

Има и оних који се монаше да би привукли жене...али они ми потпуно нису јасни. Но, велики број њих на крају изађе из манастира, једноставно се ожене.

За моје неке укусе, квалитетно је братство (не знам женске манастире, нека неко други напише за њих) манастира Хиландар и Суково. Некада (да то признајем) сам се ложио на Ковиљце, али када сам мало порастао, онда сам престао.

Дакле Хиландар и Суково. То као целина братства. А квалитетних појединаца има свуда по мало.

Подели на овим сајтовима

U svidja mi se ovo razvrstavanje mnogo :) Ali posto mi ponestalo aminovanja, moram ovako likefaceeeeeeee

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Само мало сам их и кудио :)

С обзиром да велики број њих прође кроз ПБФ, а неки искушеници су ми били и цимери, па постали монаси и јеромонаси, а неки ће и епископи...има разних, по питању "циља" монаштва, као и воље-за-моћ.

Нпр. има стварно људи који воле да буду монаси (и само то) и они су најбољи.

Има оних који се плаше света и његових обавеза, тј. плаше се одрастања, па побегну у манастир. Њих бих послао код психолога.

Има оних који дођу да постану "велики теолози" и "треба им пуно мира", да их деца и жене не смарају, па постану калуђери и путују по свету, збирају дипломе и докторате. Они нису тако лоши, под условом да се стварно посвете науци. Али, где су они? Мало их има, а теологија стоји.

Али, има и оних које чим видиш знаш да се замонашио како би био "велики духовник", "игуман познатог манастрира", "исповедник несрећних људских душа" и на крају "владика". И они то и не крију, стварно! Знам неколико калуђера који се се баш зато замонашили. ОНи од почетка граде свој "лик" на томе да су будући "кандидати" за владике. Туга.

Има и оних који се монаше да би привукли жене...али они ми потпуно нису јасни. Но, велики број њих на крају изађе из манастира, једноставно се ожене.

За моје неке укусе, квалитетно је братство (не знам женске манастире, нека неко други напише за њих) манастира Хиландар и Суково. Некада (да то признајем) сам се ложио на Ковиљце, али када сам мало порастао, онда сам престао.

Дакле Хиландар и Суково. То као целина братства. А квалитетних појединаца има свуда по мало.

И мени се свиђа...Хвала ти на одговору,делимично сам и циљао на тебе :)

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Има оних који се плаше света и његових обавеза, тј. плаше се одрастања, па побегну у манастир.

Ово су већ произвољности којима се не треба ни бавити, толико су неозбиљне, па се нећу ни бавити њима, само сам желео казати да су то произвољности којима се не треба ни бавити.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ово су већ произвољности којима се не треба ни бавити, толико су неозбиљне, па се нећу ни бавити њима, само сам желео казати да су то произвољности којима се не треба ни бавити.

mozda su tebi neozbiljne :)

cim si komentarisao vec se bavis :)

zasto ne verujes ? :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

"Има оних који се плаше жена, па се замонаше. Њих разумем."

У ком смислу се плаше? Не звучи као да се шалиш када кажеш да их разумеш gringrin

Подели на овим сајтовима

Да Ратко, за теорију је ово скроз неозбиљно.

Али, ја кажем шта су ми људи причали на факсу, док смо били цимери и док сам непосредно гледао њихове животе и слушао њихове проблеме. Има таквих људи, живот сведочи о томе, колико год звучало "произвољно".

Нисам до овога дошао у библиотеци.

Наравно, ово све може да се примени и на остале чланове Цркве.

Подели на овим сајтовима

А квалитетних појединаца има свуда по мало.

Кориговао бих ову тврдњу.

Нормалних монаха, као и нормалних брачника, је већина.

Врлинских је мало.

А оваквих као што је Лаки навео, а ја окарактерисао као произвољности, има више од врлинских а знатно мање од нормалних.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Кориговао бих ову тврдњу.

Нормалних монаха, као и нормалних брачника, је већина.

Врлинских је мало.

А оваквих као што је Лаки навео, а ја окарактерисао као произвољности, има више од врлинских а знатно мање од нормалних.

Па, прихватам да се може и тако рећи.

Подели на овим сајтовима

Мислим да ће вас мој одговор разочарати:

јесу, као покрет монаштво више нема ту есхатолошку снагу опомене и јављања Царства Божијег.

Али, има појединаца, као што сам и навео неке.

Razocarao bih se kad bih poverovao da to jeste tako, ovo je ipak tvoje misljenje koje donekle nameces kao istinu. Ako je monastvo donekle izgubilo snagu kudikamo smo mi u svetu jos i vise...

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Razocarao bih se kad bih poverovao da to jeste tako, ovo je ipak tvoje misljenje koje donekle nameces kao istinu. Ako je monastvo donekle izgubilo snagu kudikamo smo mi u svetu jos i vise...

Дрвенко, не мислим да је истина, стварно не намећем, имам такав утисак само.

Али, што оно кажу, све долази из нечијег унутрашњег стања и света, па сам тако и ја можда мало безверан и видим ствари тако мало песимистички.

Каже негде о. Александар Шмеман, да парафразирам: Хришћанство треба да умре да би Христос оживео у нама и свету.

МОжда је ово јадно стање хришћанства и црквености, као и саме вере у Христа, једна "шанаса" у Ничеовском смислу, тј. шанса за нови почетак. Не кажу за џабе монаси да је понекад добро додирнути "дно" да би започео са покајањем и отрежњењем. Можда то чека историјску Цркву и хришћанство...

Подели на овим сајтовима

Без да иког вређам, али то су ти мушкарци који одрасту са мамама, а ако се икада ожене и даље буду са мамама, имају "биг-мама" синдром, а то је: ниједна жена неће бити добра као ја према теби...сииине :)

То је једно, а друго је једно неостварено одрастање и сазревање у мушко-женским односима, напросто речено.

Такви мушкарци онда или беже од жена, или их мрзе, или имају немогућност да остваре однос, бивају потентни пред женом, итд. А кад кажем да их разумем, то значи да су за ове наведене негативности у многоме и жене саме криве (али то је друга тема). Тако да такви људи, ако су побожни, једноставно оду у неки манастир или буду самци-у-свету, тј. иду у неку цркву, али се не жене нити монаше. То се сад модерно зове "трећи пут".

Да и мислио сам да је то у питању...Али и помислих да се не ради о неким другим абнормалностима,типа разних савремених "оријентација и склоности",јер то би у овом тренутку било стварно превише за мене :huh: ...пошто захваљујући овој теми имам својеврстан "судар са стварношћу." :unsure: :D

Подели на овим сајтовима

Да и мислио сам да је то у питању...Али и помислих да се не ради о неким другим абнормалностима,типа разних савремених "оријентација и склоности",јер то би у овом тренутку било стварно превише за мене :huh: ...пошто захваљујући овој теми имам својеврстан "судар са стварношћу." :unsure: :D

Хаха, да...не, не знам ни једног који је отишао из "истополних" разлога.

Мада, сигурно има и таквих...читајте пажљиво Добротољубље....пуно је забрана да монах спава у близини младих дечака.

Значи...где је забрана, ту је и прекршај - рече апостол Павле :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...