Aquilius Cratus Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Pozvao ga o.Goran, Alefshin, josu prolece 2007. Па зар опет 1405_love ? Добро се зна у ком својству га је позвао о.Горан, да се не понављам више. Да није био гост на Видовдану можда се никад не би сазнало које све заблуде исповеда МП на плану литургике и догматике. А за питање преиспитивања еволуционизма је он учинио лавовски посао и то стоји. Nisam naveo u negativnom kontekstu jer je to vec razjasnjeno da tada skoro niko nije znao ko je Miroljub. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Pozvao ga o.Goran, Alefshin, josu prolece 2007. Па зар опет 1405_love ? Добро се зна у ком својству га је позвао о.Горан, да се не понављам више. Да није био гост на Видовдану можда се никад не би сазнало које све заблуде исповеда МП на плану литургике и догматике. А за питање преиспитивања еволуционизма је он учинио лавовски посао и то стоји. Колико је погрешио у еклисиологији и догматици, толико је погрешио и у вези тумачења о стварању. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Nisam naveo u negativnom kontekstu jer je to vec razjasnjeno da tada skoro niko nije znao ko je Miroljub. Ок, због других онда који читају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Pozvao ga o.Goran, Alefshin, josu prolece 2007. Па зар опет 0102_laugh ? Добро се зна у ком својству га је позвао о.Горан, да се не понављам више. Да није био гост на Видовдану можда се никад не би сазнало које све заблуде исповеда МП на плану литургике и догматике. А за питање преиспитивања еволуционизма је он учинио лавовски посао и то стоји. facenew22222222 Нико Вас не криви, оче! Сви знамо да сте имали најбољу намеру! prstgore http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Нико Вас не криви, оче! Сви знамо да сте имали најбољу намеру! facenew22222222 Ма и да ме криви небитно је јуначе. О тој тематици коју је он начео ће се тек расправљати, ово је тек почетак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Нико Вас не криви, оче! Сви знамо да сте имали најбољу намеру! facenew22222222 Ма и да ме криви небитно је јуначе. О тој тематици коју је он начео ће се тек расправљати, ово је тек почетак. Мислим да је тиме само направљена пометња и отворен пут новим заблудама. Али, Алефшине, остаје време да покаже... само се надам да ће у догледно време Црква донети свој суд по тим питањима. Ја сам уверен да ће еволуција да буде оправдана, али не без одређених појашњења. Наиме, постојање Адама и Еве и њихов грех наступили су пре појаве еволуције. Уствари, то се објашњава тиме да су еволуција као и сам Велики прасак, последица пада Адамовог. Тешка је то тема. Али, видећете колико је теологија заправо широка и дубока. Релативност времена није учење које је први донео Ајнштајн. То учење је догматско учење јер је наведено у Новоме Завету (2Пет.3,8), али, ми то лако заборављамо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Наиме, постојање Адама и Еве и њихов грех наступили су пре појаве еволуције. Уствари, то се објашњава тиме да су еволуција као и сам Велики прасак, последица пада Адамовог.Polako, Nikolicu. To je tvoje vidjenje. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Наиме, постојање Адама и Еве и њихов грех наступили су пре појаве еволуције. Уствари, то се објашњава тиме да су еволуција као и сам Велики прасак, последица пада Адамовог.Polako, Nikolicu. To je tvoje vidjenje. Ја се извињавам што спамујем тему, али ако је тачно ово што кажеш брате значи: 1 Еденски врт није био на земљи, 2. Адам и Ева збачени су после неколико милијарди година од великог праска не земљу? Не контам баш ово ваше виђење на све то... Ако хоћете, одговорите ми на ПП! :cheesy: http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Pozvao ga o.Goran, Alefshin, josu prolece 2007. Па зар опет :cheesy: ? Добро се зна у ком својству га је позвао о.Горан, да се не понављам више. Да није био гост на Видовдану можда се никад не би сазнало које све заблуде исповеда МП на плану литургике и догматике. А за питање преиспитивања еволуционизма је он учинио лавовски посао и то стоји. Meni samo jedno nikako da bude jasno, oce. Zasto toliko dugorocno forsiranje Miroljuba ??? Dugo i nakon sto je jasno utvrdjeno da tip odvlaci ljude od liturgijskog, svetotainskog zivota. Ja ne osudjujem nikog ko ga je dovodio za katedre pred pravoslavni narod, i za amvon je postavljan... :cheesy: I ja sam ga upoznao pre 7 godina, i bio je kod mene u skoli... Medjutim, brzo sam shvatio da je covek anti-pravoslavac, i hvala dovidjenja. Od tada gledam da ne osudjujem nikog... Medjutim, prevesti mozemo i to kakvih sve (najnovijih) naucnih radova predstavnika pomenute teorije (a to gospodin Miroljub ustvari radi i posle vrlo dobro prezentuje, prilagodi publici, slusaocima i gledaocima ...ima dara to stoji), a toliko je nasih koji bi mogli sve to jos i bolje, i kroz tu formu propovedati sustinu - Boga kao Stvoritelja, Boga kao Spasitelja i Boga kao Prosvetitelja, tj. Hrista i zivot u Hristu. To sto je radio on, da rade nasi, nasi ljudi koji su dusom i razumom pogruzeni u Hristoumlje (tj. pravoslavni teolozi i ,,obicni" vernici). Mogli bi da odrade taj posao mnogo bolje. Naravno, vazna je i druga ceta branitelja i propovednika Pravoslavne vere i zivota, pravoslavnih misionara, koja ce prici evolucionomislecim vernicima i nevernicima... Svet je postavio pravila igre, a mi zaigrali. Nista drugo. Igrajmo da dobijemo bitku! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Наиме, постојање Адама и Еве и њихов грех наступили су пре појаве еволуције. Уствари, то се објашњава тиме да су еволуција као и сам Велики прасак, последица пада Адамовог.Polako, Nikolicu. To je tvoje vidjenje. Ја се извињавам што спамујем тему, али ако је тачно ово што кажеш брате значи: 1 Еденски врт није био на земљи, 2. Адам и Ева збачени су после неколико милијарди година од великог праска не земљу? Не контам баш ово ваше виђење на све то... Ако хоћете, одговорите ми на ПП! :cheesy: 1. Едемски врт био је на земљи, али не на земљи каква је сада, него на земљи пре пада Адамовог. Начин на који је пала творевина подразумева и пад саме категорије времена. То није лако разумети. Наиме, када падне материја, односно творевина (= твар), онда пада и време. Постоји једно лако објашњење. Узмимо за пример једну овцу на ливади, и замислимо ту слику пре пада Адамовог. У тренутку када пада творевина услед греха Адамовог, шта се дешава са овцом? Да ли она од тога момента почиње да умире, односно да се распада и трули? Не. Цела творевина је пала у потпуности заједно са категоријом времена, а то значи, да је цела материја почела да постоји на нови начин који у себи садржи законе смрти. То ново трагично постојање почиње, како је нама познато, Великим праском. 2. Адам и Ева су тренутно ,,изгнани'' на Земљу, која је прошла период од Великога праска и еволуције. Једном речју, Адам и Ева су сведоци, то јест они који су искусили релативност времена. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Da uzmem tvoj primer, pitace te neko - a kako je nastala ta ovca pre Adamovog pada? 89898989898989 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Ту је већ реч о Библијском стварању, јер је то стварање у законима којим је творевина постојала пре пада Адамовог. Зато је западни креационизам једна крајња заблуда, пошто не узимају у обзир потпуно другачије постојање којим сада постојимо од онога пре пада, а то постојање пре пада је Библијско стварање, односно стварање по књизи Мојсијевој. Показало се да је Мојсије био напреднији и мудрији од свих данашњих (западних) креациониста, али то је већ дар Божији и Његово откровење (= откривање) Мојсију. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Новембар 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Мислим да је тиме само направљена пометња и отворен пут новим заблудама. Али, Алефшине, остаје време да покаже... само се надам да ће у догледно време Црква донети свој суд по тим питањима. Ја сам уверен да ће еволуција да буде оправдана, али не без одређених појашњења. Наиме, постојање Адама и Еве и њихов грех наступили су пре појаве еволуције. Уствари, то се објашњава тиме да су еволуција као и сам Велики прасак, последица пада Адамовог. Тешка је то тема. Али, видећете колико је теологија заправо широка и дубока. Релативност времена није учење које је први донео Ајнштајн. То учење је догматско учење јер је наведено у Новоме Завету (2Пет.3,8), али, ми то лако заборављамо. Напротив, нечије незнање не може бити теолошко мерило. ТЕ, оваква каква јесте од оснивања до данас, неспојива је са библијским Октровењем и Предањем. СЗ врло јасно говори о Адаму, првом човеку, који је живео толико и толико година, његови потомци су родили даље потомке тада и тада-све у свему, историја човечанства не може прелазити више од пар хиљада година. Са друге стране ТЕ говори о неких 300.000 година постојања homo sapiensa( потпуног човека) и око 1.700.000 година постојања homo erectusa. Треба да будемо свесни да ако оповргавамо историјског Адама, онда оповргавамо и Господа Исуса Христа који је, као што знамо, Нови Адам. Е сад, ова теза да је еволуција следила након пада Адамовог је потпуно нејасна и нема никакве везе са Светим Писмом. Време Адамовог живота се може установити са сасвим солидном прецизношћу, а говорити да му је следио еволуциони процес који је по еволуционистима трајао милионима година је једноставно смешно. Иначе, занимљиво је да многи људи по форумима бране грлато ТЕ иако су најчешће веома слабо упућени у оно што она говори. Рецимо, ако би их човек питао како су настали паукови, банане или печурке по истој, сасвим сам сигуран да не би знали тачан одговор који нуде еволуционисти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 За нас верујуће није неопходно улазити у подробна научна објашњења еволуције. Оно што је битно за нас, то је да исправно примимо догматско веровање. Ако догматика може да протумачи савремена питања еволуције на начин који би задржао учење о Адаму (и Еви) као узроку целокупног постојања у смрти и целокупног човечанства, онда таквом учењу треба дати простора. Веома је тешко разумети научне физичке претпоставке које је зачео Ајнштајн. Зато ћемо имати замерке попут ваших Алефшине. То ће бити бесмислено за све оне који не буду могли да приме лигичко разумевање тих ствари. Али, те ствари су заиста већ логички разумљиве. Но, нас не интресују толико научне чињенице, колико нас интересује догматска доследност. Ако се догмати несметано крећу кроз тумачења савремених питања еволуције, стварања, итд, онда је утолико још боље. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 2, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2010 Pozvao ga o.Goran, Alefshin, josu prolece 2007. Па зар опет bighugbighug ? Добро се зна у ком својству га је позвао о.Горан, да се не понављам више. Да није био гост на Видовдану можда се никад не би сазнало које све заблуде исповеда МП на плану литургике и догматике. А за питање преиспитивања еволуционизма је он учинио лавовски посао и то стоји. Благослови оче! Проблем је што он не исповеда тек неке "заблуде", него низ најхристоборнијих лукавих јереси осуђених на већини Васељенских сабора, а које су и биле разлог за сазивање већине сабора. Дакле у питању су ужасне богохуле, заправо најгоре у историји, које су се показале као врло ефикасно средство за убијање људских душа. (штавише, многи наши православни мученици су пролили своју свету крв јер нису хтели да прихвате те "заблуде") Узмимо само један пример. Колико је само људи побијено због иконокластицизма који проповеда МП? Вишевековна иконокластичка криза је умало уништила Византију, али што је много битније, показала се као нимало наивна алатка за одвлачење људи у погибао јереси. Протестанти мисле да су измислили топлу воду кад се позивају на старозаветне забране ликовних представа, а у ствари се ради о мухамеданском утицају који је створио једну од најразорнијих јереси у историји хришћанства. Једноставно, човеку који проповеда комбинацију тако погубних и опасних јереси не сме ни по коју цену да се допусти да "проповеда" по православним храмовима из једноставног разлога што је то страховито погубно по наш ионако штуро богословски образован народ. Без обзира на било какве "заслуге" које он може да има у било ком независном пољу јер хваљењем, а не на сав глас разобличавањем њега (тј. било које области коју он покрива) долазимо у опасност да људи оптадну од Цркве! А отпадање од Цркве је исто што и смрт. Не замерите, није ми намера да се "правим паметан", али морам признати да ме запањује то што се преко МП-ових хула и (античких) јереси тако олако прелази као преко неких тамо бенигних "заблуда" (овде не мислим само на Вас него и на друге сличне аргументе). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука