Jump to content

О контрацептивним средствима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Slazem se sa vecinom ovde koji kazu da je upotreba kondoma sasvim opravdana,te da sex nije samo radi radjanja dece.Medjutim,zasto su prvi hriscani sex upraznjavali samo radi radjanja?Barem je tako prema Atinagori Atinskom.

Ma daaaaj ko je to i kako proverio da su tada hriscani seks upraznjavali samo radi radjanja. dizzy999

Ok,to si u pravu.Niko nije mogao da kontrolise zbog cega neko to radi,ali ocigledno da je u prvoj Crkvi postojao stav po tom pitanju.Inace,Atinagora ne bi branio hriscanstvo od neznabozaca uz pomoc necega sto nema veze sa pravoslavljem.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 614
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Slazem se sa vecinom ovde koji kazu da je upotreba kondoma sasvim opravdana,te da sex nije samo radi radjanja dece.Medjutim,zasto su prvi hriscani sex upraznjavali samo radi radjanja?Barem je tako prema Atinagori Atinskom.

ja ovo prvi put cujem. dizzy999

Tako pise:

"Po nasim zakonima,svaki od nas koji je stupio u brak,shvata da mu je supruga data samo radi radjanja dece.Jer,kao sto zemljoradnik baca seme u njivu i ne seje ponovo preko njega,nego ocekuje zetvu,tako i mi ogranicavamo odnos sa zenom na radjanje dece".

"Molba za Hriscane".

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ma daaaaj ko je to i kako proverio da su tada hriscani seks upraznjavali samo radi radjanja. 0102_laugh

Potpisujem.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Подели на овим сајтовима

Pa ja mislim da kondom u braku ili u ozbiljnoj vezi nije potreban  0102_laugh

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

ja ovo prvi put cujem. 0102_laugh

Tako pise:

"Po nasim zakonima,svaki od nas koji je stupio u brak,shvata da mu je supruga data samo radi radjanja dece.Jer,kao sto zemljoradnik baca seme u njivu i ne seje ponovo preko njega,nego ocekuje zetvu,tako i mi ogranicavamo odnos sa zenom na radjanje dece".

"Molba za Hriscane".

Не знам у ком је контексту речено, али ово се једино може прихватити као Атинагорино лично мишљење. Црква нас упућује на нешто друго. Деца нису ни циљ брака, а ни циљ сексуалних односа. А супруга је мушкарцу дата ради узрастања у љубави. И мушкарац жени, такође.

Кондом - да, али... У браку у зависности од многих фактора и уз расуђивање и међусобни договор, ван брака обавезно. Напомињем да је ово моје тренутно размишљање и да још нисам у браку, тако да остављам извесну резерву да нисам у праву.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

А званичан став православне Цркве по овом питању - у смислу или да или не - не постоји. Постоји отворено упућивање на контекстуалност и пастирско расуђивање. Сматрам да је то сасвим исправно и да такву позицију не би требало мењати. Свака генерализација и уопштавање би било усмерено ка промашају.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

ja ovo prvi put cujem. winter

Tako pise:

"Molba za Hriscane".

Пише Хунд, ал пише и Миииле...

winter

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Уважени форумаши,

Осећам се обавезним да напишем нешто најосновније на дотичну тему. Ако тема већ постоји, опростите.

Наиме, моја трудна супруга посећује вежбе и предавања у тзв. превентивном гинеколошком центру локалног дома здравља. На једном од предавања трудницама је упућен следећи, фрапантан савет. Наиме, наводно је идеално да од порођаја до почетка следеће трудноће прође чак две (!) године. То и није, наравно, толико фрапантно (мада је бесмислено чекати две године). Оно што је фрапантно јесте савет о, цитирам, "најбољем начину да се не затрудни" у току те две године. Елем, жена треба да стави контрацептивну спиралу и - "мирна" је.

Помислио сам - ко зна колико је сестара хришћанки које, једноставно, не знају шта спирана, заправо, чини и како функционише, те је у незнању могу уградити, мислећи да је њено дејство једнако дејству презерватива.

Укратко, спирала не спречава зачеће. Она спречава да се већ оплођена јајна ћелија (дакле, према хришћанском виђењу ствари - новостворени човек) усади у материцу. Последица тога је да оплођена јајна ћелија умире и излучује се кроз редовни женски сектрет.

Према томе, са хришћанског гледишта, контрацептивна спирала је етички једнака вишеструком абортусу!!!

Исто тако, има жена које роде одређени број деце, а затим уграде спиралу, коју носе до краја живота (односно мењају је на 3 до 5 година, колико јој је рок трајања). Ово је страшан грех, и то треба разглашавати у црквеним круговима, како Непријатељ не би "уловио једног од ових малих".

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

ma to je nesto najogavnije za sta sam cuo

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

meni je ovaj savjet o vremenu od dvije godine izmedju porodjaja sasvim o.k. mislim da je potrebno najmanje toliko vremena da se zena oporavi od prethodnog porodjaja...tesko da bi se ijedna zena bunila na nesto ovako,i zatvorenih ociju bih pogodila da je uvodni post pisao muskarac-''cak dvije godine'',pa i jos sa uzvicnikom 0102_laugh a ovo za spiralu se,naravno,slazem snoozer_11

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Дефинотивно је да и спирала, и "пилула за дан после" имају аборативно дејство, али је жива истина да ОГРОМАН број жена на зна за то и(или) не верује да је то тачно.

На жалост, међу младима је јако пупуларна пилула која се користи у року од 72 сата после односа.

• Волим 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ja i moj drugar bili u kući kod nekih klinki ,i tako kroz priču ispostavilo se da im je najveći problem što su pilule za dan posle poskupele 100%.

Hoću da kažem da taj mlad svet nije ni glup niti je neobrazovan i vrlo dobro je upoznat kako deluju i pilule i spirala,samo imaju drugi pogled na to,kao i na celokupan život .

To što je za za Hrišćane opoloćena jajna ćelija ćelokupna ličnost za nekog drugog je samo organska materija koja još nije razvijena...

Подели на овим сајтовима

Nije bas da ima abortivno sredstvo, vec deluje tako da svakoga dana u šupljinu materice otpušta istu količinu hormona. Ta količina hormona je tako mala da u pravilu gotovo ne utiče na funkciju jajnika. Kontraceptivna zaštita zasniva se na lokalnom delovanju hormona:povećava gustinu sluzi u grliću materice. Spermatozoidi kroz takvu sluz vrlo teško mogu proći, inhibira pokretljivosti i funkciju spermatozoida u materici i jajovodima i time sprečava oplodnju. Takodje sprečava zadebljanje sluznice materice. Jajna ćelija, koja bi u izuzetnim slučajevima mogla biti oplođena, teško se može smestiti u takvu sluznicu.

Ove lokalne promene traju samo dok se spirala nalazi u šupljini materice. Kad se odstrani, sve promene se normalizuju u vrlo kratkom vremenu, tako da je trudnoća moguća već u sledećem ciklusu.

Sto se tice pauze od dve godine do sledece trudnoce, sasvim je opravdana.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Свеједно, док постоји реална шанса да се намерно уништи већ оплођена јајна ћелија - то је равно свесном абортусу. Исто тако, осим хормонске спирале постоје и друге, које имају искључиво такво дејство да спречавају преживљавање оплођене јајне ћелије.

А то за две године - све је то релативно. Наше бабе рађале сваке године, и ништа им није фалило, нити је деци ишта фалило. Е сад, што смо ми "опуштена" генерација и "варијанта" - то је већ друго питање. Много тога је ствар навике.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...