Jump to content

Посни Плазма кекс !

Препоручена порука

tako sam cula (sto se tice price o postu), a ovako, pa iz biologije nize i vise zivotinjske vrste, prostije i slozenije gradje, raznoraznih sistema u organizmu, kao npr.jednocelijski i visecelijski organizmi, ovi prvi su prostiji, "nizi", a ovi drugi slozeniji, razvijeniji, "visi", u tom nekom smislu; prvo su nastali prostiji (Sv.Pismo kaze ribe i ptice ), pa posle slozeniji (kopnene zivotinje, ili i medju njima npr.insekti i npr.slon, razlika u tom nekom smislu)

Према биологији риба није ништа мање сложена или простија од копнених форми. Риба је прилагођена животу у води и то је оно што чини њену простоту, а и сложеност.

Питање рибе као нечега што је дозвољено у посту једноставно се неће никад тачно знати.

Ја сам овдје изложио једно тумачење које изналази узрок томе да је риба ријетка, и према томе мање пожељна намирница, а у посту је боље узимати оно што је мање пожељно..Али то би могло бити тачно само за континетални начин живота.

За народе који су близу велких ријека или мора, риба је свакодневица...

Опет има неко тумачење, пошто су рибе хладнокрвне животиње, за разлику од сисара, птица и гмизаваца који су топлокрвне животиње, па је зато храна сисаваца као тежа за организам па се ето таква се уклања за вријеме поста, иако то наравно није тачно. Обично зачињено поврће може бити мног неугодније и теже за организам него месо копнених животиња.

Прави пост би био тотално уздржање од хране и пића. Сваки други вид узимања хране ма какве за вријеме поста је разрешење. Тако нема много смисла мозгати зашто постоје лакше и теже врстахране (посна и мрсна) јер пост подразумијева не узимање никакве хране и пића.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Mozda nije tama, ali da li svi hriscani poste ili samo pravoslavci ili samo pravoslavni Srbi?

Посте православни и дохалкидонци. Католици имају неки вид поста али нешто врло кратко пар дана колико ми се чини.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Са морским плодовима је тако. Лигње нису животиње него биљке...можеш их јести када је разрешење на уљу, исто као и шкољке, рачиће, шкампе итд...

Лигње могу и кад је на води. На жару кад се спремају.

Или ставиш фолију на ринглу - урбани жар.

Подели на овим сајтовима

Ја би могао да вегетирам до краја живота-на јагњетини sHa_sarcasticlol

Мислим, целог живота јело траву, чист вегетаријанац... greengrin

мислим да бих пост примио као казну кад би ми неко рекао да постим на мрсу :D

Подели на овим сајтовима

Je l smem da jedem zmije i gustere bicycle ?

смеш да једеш све, све је благословено Новим Заветом :)

иначе, ако питаш јел се то рачуна у посно - не знам.

Подели на овим сајтовима

Посна храна не постоји, а ни пиће. Кошер је храна без хрви (Х'алал у исламу). Може кошер бити и месо ако се исцеди пре термичке обраде, али је свињетина забрањена у сваком случају... Такође мислим да месо да би било кошер животиња мора бити убијена на неки посебан начин...

тачно.

месо да би било кошер мора да истече сва крв, а тако се најчешће и припрема месо у месарама, само не сме да се држи на месту где је близу отпадних материја ...

а ово што данас једемо је скоро све кошер и халал, флаширана вода ређе, а и начин припреме такође упада у халал и кошер.

Подели на овим сајтовима

У ком периоду ? Зар канонима сабора није забрањено млеко за време поста ?

то се зове бели мрс код нас, ми фурамо грчку монашку школу поста, док јермени, грузијци и римокатолици фурају бели мрс као посно :)

питање је договора, традиције и праксе а не наводне поганости хране, која не постоји у Господу :)

Подели на овим сајтовима

Ma dosadno je sto vise niko ne zna kako se posti i zasto i po kom kriterijumu!

Po kom kriterijumu delis zivotinje na vise i nize 0409_feel?

нема везе са тиме, већ са наслеђем Старог Завета.

телесни пост храном је уведен као мера молитве за тело, ради смиравања страсти храњења и свег повезаног са тиме - блуд, стомакоугађање, разлучивање добра од зла ...

Подели на овим сајтовима

Evo Medo sve i potanko objasnio,

ma se meni čini da je nešto drugo u pitanju:

već neko vrijeme,a i na ovom forumu se postavlja pitanje opravdanosti posta.

To su one čuvene teme šta je +Pavle rekao za Božićni a šta za Gospojinski post itd....

Zašto postimo,kada je to monaški tipik,kada su postovi naknadno uvedeni itd...

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Mozda nije tama, ali da li svi hriscani poste ili samo pravoslavci ili samo pravoslavni Srbi?

сви православни посте на овај или онај начин, блаже или јаче у зависности од периода године и празновања.

римокатолици посте такође, а протестанти посте тако што не једу гомилу ствари преко целе године, што би рекло - никад.

тако да је одговор - да, сви посте.

Подели на овим сајтовима

Evo Medo sve i potanko objasnio,

ma se meni čini da je nešto drugo u pitanju:

već neko vrijeme,a i na ovom forumu se postavlja pitanje opravdanosti posta.

To su one čuvene teme šta je +Pavle rekao za Božićni a šta za Gospojinski post itd....

Zašto postimo,kada je to monaški tipik,kada su postovi naknadno uvedeni itd...

па добро, неутврђени ће увек да питају што посте ...

а и мени је пост смор, а немам ни намеру да ми постане задовољство тако да и не једем гомилу замена за мрсну храну - посне сиреве јако ретко, само на црвено слово, рибу кад јој је место и време, сем уколико кева не направи јер јој се једе, соју ређе ... чуо сам за посни сладолед и мислим да ћу га само једном пробати, али га немам намеру стално јести или уводити у јеловник јер онда више ни нећу имати осећај да постим.

за мене је телесни пост прилика да се дистанцирам од себе и својих потреба, а мало више другом да служим ...

генерално гледано, на то смо и позвани у посту - уздржање од греха и појачану молитву и службу ближњем :)

Подели на овим сајтовима

Да се само мало надовежем на Меда, по питању историјског настанка поста...

Полазак је одавде:

"18. Јер заиста вам кажем: Док не прође небо и земља, неће нестати ни најмањега словца или једне црте из Закона док се све не збуде." (Мт: 5,18)

"18. И бијаху ученици Јованови и фарисејски који пошћаху; и дођоше и рекоше му: зашто ученици Јованови и фарисејски посте а твоји ученици не посте?

19. И рече им Исус: еда ли могу сватови постити док је женик с њима? Докле год имају са собом женика не могу постити.

20. Него ће доћи дани кад ће се отети од њих женик, и тада ће постити у оне дане." (Мк: 2,18-20)

Наравно да је Христос говорио о посту какав су Јевреји до тада знали-два пута у седмици, и седмицу пред приношење жртве. Зна се и каква храна се јела-само биљног порекла, рафинисано уље није постојало Just_Cuz_19

Е, онда се касније додаје риба као симбол више пута наведен као Христов по васкрсењу (јео рибу, испекао и дочекао их са рибом...), али само при разрешењу од (тада једино познатог, а данас названог строгог) поста...

Наравно да кроз причешће ми Христа свагда имамо са собом, дакле женик је опет са нама. Зато прави хришћанин не гледа ко шта једе (то је далеко мање битно од духовног поста ).

Апостол Павле ипак не указује да не треба да се пости, већ да се поведемо за Христовим речима шта погани човека...

Свакако, пост се задржава као добар васпитач, јер је и сам Господ постио, па што не би и ми. Но, неки буквално примењују ово старозаветно правило од седам дана на Причешће (што је апсурд-исправка, што је логично само за оне који и данас ЖИВЕ старозаветним животом и начином размишљања.)...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326566297' post='560867]

... чуо сам за посни сладолед и мислим да ћу га само једном пробати, али га немам намеру стално јести или уводити у јеловник јер онда више ни нећу имати осећај да постим.

Нема шансе да те смицалице могу да учине да не осетиш пост. Чим је дужи период поста, па ма шта смишљао (ако се пости по пе есу - што је услов за ову тезу), уфитиљи* човек.

* - у овом контексту то би значило ископнити од жеље за мрсном храном; ужелети се мрсне хране.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...