Jump to content

Душекорисни садржаји

Препоручена порука

И када ми душа у невољи тоне,
помози,помози Св.Харитоне!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 433
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Већ открих ово благо, и  објавих, но, свакако хвала ти што се трудиш да допуниш моју ризницу! Мало је проблем "руски црквенословенски", али опет се доста разумије, или препознаје; док неко не сними и наше монахе на дјелу. Има ту и снимак само читања псалтира на нашем језику, али појање, са пропратним молитвама, је свакако моћније. 

Читање псалтира се препоручује за покој душе, али је свакако корисно и окрепљујуће и за нас. Ја некад пустим овај снимак, чак и ако га не слушам активно цијели. Псалми спадају у најмоћније молитве за прогоњење демона. Интересантно је да неки људи не могу да читају псалтир, а не прија им ни разговор о томе. Кажу да им је тежак, или им нешто не да. (углавном, нису вјерници, или лутајући, или се "рву с Богом").

Подели на овим сајтовима

Већ открих ово благо, и  објавих, но, свакако хвала ти што се трудиш да допуниш моју ризницу! Мало је проблем "руски црквенословенски", али опет се доста разумије, или препознаје; док неко не сними и наше монахе на дјелу. Има ту и снимак само читања псалтира на нашем језику, али појање, са пропратним молитвама, је свакако моћније. 

Читање псалтира се препоручује за покој душе, али је свакако корисно и окрепљујуће и за нас. Ја некад пустим овај снимак, чак и ако га не слушам активно цијели. Псалми спадају у најмоћније молитве за прогоњење демона. Интересантно је да неки људи не могу да читају псалтир, а не прија им ни разговор о томе. Кажу да им је тежак, или им нешто не да. (углавном, нису вјерници, или лутајући, или се "рву с Богом").

Да будем искрена на почетку нисам ни ја разумела и дан данас има да нешто не разумем,али мој духовни отац каже само ти читај и усредсредисе има неко ко разуме то што ти читаш..и полако уз Божију помоћ и милост према нама грешнима који се трудимо јер Господ иште од нас труд отвориће нам се духовне очи..Волим Твоју тему и прија души мојој,поготово тренутно у великим искушењима..

Подели на овим сајтовима

Св. Јован Златоусти:

"Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела?

Ако видиш сиромаха, удели му милостињу.

Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим.

Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега.

Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама исвим удовима тела.

Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе.

Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха.

Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи.

Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе.

Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке.

Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала.

Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње."

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Власт свише

Да, драги моји, тај свештеник са поцепаном мантијом, тај неписмени свештеник, кога исмејавају научници с лева и десна, он када држи светиње са епитрахиљем, није више свештеник, није више Антоније, особа А или Б, Коста или Јован. У тај час, када стави епитрахиљ, светињу над светињама, у тај час има духовну власт, држи кључеве раја – духовне кључеве, које не држи нико на свету. «Примите Духа Светог, којима опростите гријехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су (Јн. 20, 22-23)». Коме опростите, и Ја ћу им опростити. Видимо из тих Христових речи да постоји свештеничка власт. Ту власт дао је васкрсли Исус апостолима, а не анђелима и арханђелима. Није рекао ни једном анђелу: «којима опростите гријехе, опраштају им се…»

vlast-vise1.jpg

Власт је дао свештеницима. Свештеници врше ту власт у име Христово. Да, када грешник клечи пред духовним оцем, у часу, када сузе лију из његових очију, у ономе часу као да је пред њим сам Христос, и свештеник, у име Христово, обраћа се сваком исповеднику овим речима: „Дете, опраштају ти се греси твоји“. Шта сам рекао: зар је то ништа? Имате ли очи? Имате ли срца? Имате ли веру? Ако имате веру – улазите у цркву, ако немате вере – немојте улазити. Боље да седите у вашим кућама. Црква се моли само за оне који са вером и страхом Божијим прилазе цркви; дакле, имате ли вере?
Баците поглед на Свету Трпезу. Шта је на Светој Трпези? Шта свештеник приноси? Хлеб и вино. Тако виде и протестанти, тако виде и неверници, тако виде и атеисти. Шта ради свештеник са хлебом и вином? Хлеб треба да постане Тело Христово, а вино Крв Христова. Треба да се догоди велико чудо. Једите, пијте…. Ко ће хлеб учинити Телом Христовим и ко ће од вина створити Крв Христову? Хиљаду лаика да се сакупи, па и 10 хиљада нека их буде, цео свет нека се сакупи – не може учинити ту тајну. Један свештеник, само један свештеник, који има дату му власт с више, он када благослови хлеб и вино – дешава се чудо над чудима. Сада је то Крв Христова, Тело Христово. То је, дакле, власт, коју данас примају свештеници од васкрслог Господа. Зато и закључујемо, каже нам Богу знан светитељ: „Замисли, да на путу, на каквој раскрсници, сретнеш заједно свештеника и анђела. Кога ћеш првог поздравити? Анђела, можда? Не“, одговара светитељ. „Најпре ћеш поздравити свештеника. Целиваћеш прво свештеничку руку, а тек потом руку анђела.“ Зашто? Зато што је Христос дао већу власт свештенику него анђелима. Зато што ни једном анђелу није рекао: опраштајте. Само је свештенику дао ту власт. Неко ће ми рећи: „Значи поп је анђео?“ Сви ћете ми рећи: „Треба и свештеник да живи попут анђела.“ Слажем се. Упитаћете ме: „Да ли ви, свештеници, живите као анђели на земљи?“
Сви ћете бити спремни да ми кажете како се неки свештеник, или владика, понаша овако или онако. Како би требало да буде? Многи говоре: „Не идем ја у цркву. Нисам присталица идеје покривања грехова и злочина свештеничких.“ Не. Напротив, присталица сам црквеног поретка. Црква нека се очисти од својих трулих чланова и нека се врати у стару славу Светих отаца. Све до овог дела се слажем, али да неко каже да не иде у цркву због грешног свештеника – да ли си ти светац да тако нешто кажеш? Ту је велико отуђење. Човече мој! Света Литургија има исту снагу било да је врши најгрешнији или најсветији свештеник. И најгрешнији свештеник на свету, ако је правилно примио свештенство, и најсветији, имају исту вредност у тој Литургији. Не треба да постоји никаква сумња у то.
Ову беседу завршавам малом анегдотом. Један је хришћанин имао вагу на којој је премеравао свештенике. Неки му се није допадао и одлучио је да више не иде ни у једну цркву, јер су му се сви свештеници чинили недостојни. Ни један свештеник није био достојан да га причести, да га исповеди; очекивао је да пронађе свештеника, који је анђео и арханђео – он да га причести и крсти…

vlast-vise2.jpgШта је учинио Бог? Послушајте: једног дана, тај хришћанин, који је држао ђаволску вагу и мерио све свештенике, владике – не налазећи међу њима ниједног достојног да га причести Светињом над светињама – тај велики фарисеј нашао се у пустињи и, пролазећи кроз њу, ожедне, и наиђе на мало чисте кристалне воде, оде до речице, заграби својим длановима, да се освежи, и рече себи: „Како је ова вода слатка! Тако слатку воду нисам пио никада у свом животу – од када сам се родио.“ Интересовало га је одакле излази та вода и крену он обалом реке идући ка извору. Када је стигао на извор, имао је шта и да види. Није могао да дише од смрада и нечистоће. У речном извору, налазио се мртав пас, кроз чију утробу је пролазила вода коју је пио. Зачудио се и упитао: „Шта је ово?“ Анђео му се јави и рече: „Видиш ли: вода, коју си пио и која те је освежила, јесте наше Православље. Таква вода не постоји на свету. Угинули пас је грешни свештеник. Нека је пас и угинуо, проћи ће кроз њега струја нашег Православља.“
Немојте слушати протестанте. Дођите – овде у цркву. Када и најгрешнији свештеник држи Светиње над светињама, гледајте га као анђела. Он тада није више свештеник Свевишњега. Он тада има власт с неба. Треба да га поштујемо. Поштујући и најгрешнијег свештеника, поштујемо Христа, Кога, децо, славите и преузносите у све векове.

(Из беседе епископа Флоринског о. Августина Кандиота у  храму светог Александра Новог, Фалир, Атина, Томина недеља  16-4-1961)

Превод са грчког А. М

http://www.svestenik.com/blog/2012/05/25/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Поштуј свог свештеника. Свештеник има духовну власт над верником

Vladika-Nikolaj.jpg

Многи верници из незнања и верске необразованости осуђују своје свештенике, јер не познају веру и Божији поредак. Свако може бити грешан, само су светитељи безгрешни. Нису сви свештеници за пример, има их који својим животом саблажњавају своју паству, али они су оног тренутка када уђу у Цркву и почну свету литургију наш проводник до Бога и Светог Духа. Њиховом молитвом се Свети Дух спушта на нас у светим тајнама и чисти наше душе од греха. То што можда свештеник није узоран и пун је греха, то је његов крст који мора понети, наше је да поштујемо Божије заповести и свог свештеника.

Јер да наш свештеник не дигне руке своје и у молитви не призове Свети Дух и Божију благодат на нас, остали би сами са собом и без помоћи. Зато, ма како грешан свештеник био, његова служба није грешна. Осим ако је не квари и не извитопери као што неки јеретици у прелести покушавају. И оно што морамо знати, наш свештеник је наш духовни отац, и оно што нам каже за нас мора бити закон, па ми мислили да је он потпуно у криву. Јер, ако га будемо слушали и трпељиво прихватали, Божија промисао ће нас довести до правог решења иако нам се пут не чини добрим: „Зло ка добром води онога који се држи пута“.

Слушајте свог свештеника и тражите његов благослов, не паметујте и не мудрујте, јер ће вас сам Господ водити добрим путем ако покажете послушност. А ако сте јогунасти и не слушате поуке које вам свештеник даје, само ћете невољу навући на себе. Такав је поредак.

Прочитајмо шта каже Свети Владика Николај Велимировић о свештеницима.

О ПОШТОВАЊУ СВЕШТЕНИКА

Поштујте браћо, свештенике своје. Они су слуге Христове и представници апостола Христових. Њихова је служба тешка, њихова одговорност пред Богом огромна. Они се моле Богу за све нас. Они својим рукама и молитвама припремају св. причешће, којим се ви са Богом сједињујете. Они вас дочекују кад се рађате, они вас испраћају кад умирете. Они за вас Богу одговарају.

Свети Сава је рекао: „Ако је поп грешан, молитва његова није грешна“.

Не осуђујте свога свештеника, не ружите га, не гоните га. За своје грехе он ће одговарати Богу више него ли ви за своје, јер је свештеник Бога живога. Ако је свештеник грешан, поштуј га и поштовањем ћеш га застидети и он ће се поправити. Ако ли га осуђујеш и ружиш, он ће постати још гори. Поштујте браћо, свештенике своје.

Немојте се правити паметнији у духовним стварима од свештеника. И ако све не твори што треба творити, по слабости својој, он зна шта треба говорити. Питајте га о путу спасења и слушајте речи његове. Молите га, да вам објасни и он ће вам објаснити. Ја сам исповедио неке, који су се кајали што су осуђивали свога свештеника.

Свештеник има свој суд и свога судију. И ако греши, знајте, да га казна неће обићи. Но, немојте му ви бити судија. Он велико бреме носи и велику одговорност има. Отуда је и његово спасење теже него ваше. Зато вас молим, браћо, поштујте свештенике своје.

Извор: Владика Николај Велимировић – Духовне поуке

http://srbin.info/2013/11/22/postuj-svog-svestenika-svestenik-ima-duhovnu-vlast-nad-vernikom/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...