Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, N.Petrovic рече

Ех Рацо, Рацо...

Данас је релативно лако пронаћи извор писанија ако му је неко доследан. Један од алата ChatGPT уз добар промпт, брзо да резултат. Један од њих је тај који си навео ;)

Али битно је да смо ту да кроз размену порука укажемо са чим се не слажемо или слажемо.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече

Isus kaze da je On u Svojoj crkvi i da je tamo i Istina i sv.Duh, inace zasto bi Isus ustanovljavao Svoju crkvu, ne bi onda uopste bilo i razloga i potrebe za crkvom, onda bi mogo bilo ko da kaze evo isto ovo ko i ti, nesto apstraktno, Bog je istina (jeste), i to je to' ja sam sa Bogom, tesko to tako.

Ali ipak, ne, Isus i Bog i istina su samo u Crkvi, zato je i osnovana da cuva tu pravu veru u istinitog Boga. Jednostavno moj brale Rale ne mozes da banes na forum i da vices eto ja sam sa Bogom i da ne budes u pravoj crkvi koja je naslednica te Isusove i apostolske crkve.

Jer je Isus svoju crkvu dao u nasledstvo i cuvanje svojim ucenicima apostolima, pa to je sasvim logicno, recimo kao sto je Platon svoje ucenje i akademiju ostavio svojim ucenicima, nece valjda nekim tudjim, slicno je i u drugim oblastima zivota, eto slicno je i ovde sa apostolima, i onda su apostoli ostavili crkvu njihovim ucenicima i episkopima koje su rukopolagali za razlicite crkve. I tako putem nasledstva je ta crkva ocuvana sve do danas. I u toj Crkvi od pocetka postoji obred ili svete tajne putem kojih se covek osvecuje i spasava, i ipak tako to ide, recimo opste poznato je u pisanim izvorima da je od pocetka postojala sveta tajna Krstenja kao obred i molitva u crkvi.

Eto, samo tako se moze sacuvati istina i crkva, ovo sto ti radis, ipak je cardak ni na nebu ni na zemlji, nazalost.

Ne, nego ne citas pazljivo, jer citas sa predrasudom i neobjektivno, vec unapred si zacrtao sta oces i onda dalje gresis u zakljucivanju, stoji da je sisao sv.Duh, jer su pazljivo i sa verom slusali Petrovu propoved o veri i slavili su Boga, ali da li je to bilo dovoljno, e pa nije, jer dalje pise da je a.Petar nalozio da se krste ovi Kornelije i cela kuca, bez krstenja silazak sv.Duha na njih im ne bi mnogo znacio, jer Petar opet prica da mora da bude i krstenje sv.Duhom, znaci nije dovoljno samo da sidje sv.Duh na neke, mora i krstenje tim istim sv.Duhom radi spasenja.

Malo gubim strpljenje sa tobom, nazalost prijatelju sve si pogresno shvatio, ne mozes bre sam sve da pokapiras, iako mislim da si ti deo neke sire verske organizacije protestantskog tipa, imo sam drugara baptistu isto nacitan ali bre mnogo pitomiji od tebe, sta je to sa tobom ko ce ga znati. ne_shvata

Ti si sebi preuzeo da je pravoslavna crkva jedina hristova crkvva i sad više nije važno kakav si čovek već da si član crkve. 

E pa neće moći tako, Hristos je jasno rekao da ko bude tvorio Njegovu volju on i Otac će doći takvom čoveku i nastaniće se u njemu, Što će reći imaće zajednicu sa takvim čovekom. Dakle su Hristova crklva svi koji tvore Božiju volju. A da je hteo da kaže da je uslov da se Bog nastani u nekome pripadništvo nekoj crkvi, on bi to i naglasio. Jer crkva , eklesija znači zajednica, zajednica s Bogom koja čini čoveka kadrim da se udružuje u ljudske zajednice, Brak i porodica je najmanja ćelija zajedničkog života i već tu ako čovek nije moralan on rastura takvu zajednicu i život u zajednici nemoralnih je muka a ne zadovoljstvo. Znači bez Boga se ne može ni zajednica graditi kako treba. Za čoveka koji ima Boga u sebi ceo svet je jedna zajednica, I on kad ga kunu blagosilja, nahrani i neprijatelje svoje, s takvim čovekom bi svako moralan delio parče hleba. 

Ali su nemoralni ljudi izmislili da je dovoljno biti član crkve da bi se bio ugodan Bogu. a ustvari prvo čovek mora da bude ugodan Bogu da bi mogao da se udružuje u zajednice.

Voliš ti puno da filozofiraš na svoju ruku a ne držiš se onoga šta je Hristos govorio.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ИгорМ рече

Данас је релативно лако пронаћи извор писанија ако му је неко доследан. Један од алата ChatGPT уз добар промпт, брзо да резултат. Један од њих је тај који си навео ;)

Али битно је да смо ту да кроз размену порука укажемо са чим се не слажемо или слажемо.

Nije bitno ko je rekao već šta je rekao. samo je bilo pitanje trenutka kada ćete otkriti. Drago mije da su moje reči bar nekoga ponukale na istraživanje. Petrović je verovatno hteo da istraži još neki izvor koji govori o Rasuđivanju pa me je tako i otrio. Ali bar je hteo da preispita stvar i da nađe još neko mišljenje pre nego donese svoj sud što je i odlika pravog Hrišćanina.

Подели на овим сајтовима

On 3. 8. 2024. at 10:00, Ralex рече

Ti si sebi preuzeo da je pravoslavna crkva jedina hristova crkvva i sad više nije važno kakav si čovek već da si član crkve. 

E pa neće moći tako, Hristos je jasno rekao da ko bude tvorio Njegovu volju on i Otac će doći takvom čoveku i nastaniće se u njemu, Što će reći imaće zajednicu sa takvim čovekom. Dakle su Hristova crklva svi koji tvore Božiju volju. A da je hteo da kaže da je uslov da se Bog nastani u nekome pripadništvo nekoj crkvi, on bi to i naglasio. Jer crkva , eklesija znači zajednica, zajednica s Bogom koja čini čoveka kadrim da se udružuje u ljudske zajednice, Brak i porodica je najmanja ćelija zajedničkog života i već tu ako čovek nije moralan on rastura takvu zajednicu i život u zajednici nemoralnih je muka a ne zadovoljstvo. Znači bez Boga se ne može ni zajednica graditi kako treba. Za čoveka koji ima Boga u sebi ceo svet je jedna zajednica, I on kad ga kunu blagosilja, nahrani i neprijatelje svoje, s takvim čovekom bi svako moralan delio parče hleba. 

Ali su nemoralni ljudi izmislili da je dovoljno biti član crkve da bi se bio ugodan Bogu. a ustvari prvo čovek mora da bude ugodan Bogu da bi mogao da se udružuje u zajednice.

Voliš ti puno da filozofiraš na svoju ruku a ne držiš se onoga šta je Hristos govorio.

Rale.... dosadan si..... :stidljiv:

Подели на овим сајтовима

Hajde da rasuđujemo da li zlo postoji.

Povod je pitanje upućeno meni da li verujem da zlo postoji

Bog je sve dobro stvorio, A onda od Đavola dolazi pogrešna nauka koja nas uči ovo je dobro a ovo zlo. 

Imajmo na umu da Adam nije sgrešio dok je bio savršen, on i žena mu greše tek kad je Bog od jednog savršenog napravio dva nesavršena bića podelivši Adama na muško i žensko. Dok je Adam bio muško i žensko u jednome nije bilo greha.

Možemo zaključiti da je Božija volja bila da Adam i žena mu, kao nesavršena bića zgreše, i tako steknu jedno novo iskustvo.

Te da je stoga i stvorio Sotonu takvim kakav je.

Samim tim Sotona postaje dobro onima koji su kroz greh naučili da se čuvaju greha i stekli mudrost.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Ralex рече

Hajde da rasuđujemo da li zlo postoji.

Povod je pitanje upućeno meni da li verujem da zlo postoji

Bog je sve dobro stvorio, A onda od Đavola dolazi pogrešna nauka koja nas uči ovo je dobro a ovo zlo. 

Imajmo na umu da Adam nije sgrešio dok je bio savršen, on i žena mu greše tek kad je Bog od jednog savršenog napravio dva nesavršena bića podelivši Adama na muško i žensko. Dok je Adam bio muško i žensko u jednome nije bilo greha.

Možemo zaključiti da je Božija volja bila da Adam i žena mu, kao nesavršena bića zgreše, i tako steknu jedno novo iskustvo.

Samim tim Sotona postaje dobro onima koji su kroz greh naučili da se čuvaju greha i stekli mudrost.

Има ли овај форум модераторе, или свако може да пише овакве будалаштине?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Promena uma kroz Pokajanje

Pokajanje je ono šta mi treba da imamo, Gospod od nas nije tražio kajane, to je đavo nama usput podmetnuo. A razlika između pokajanja i kajana je kao razlika između svetla i tame, između dana i noći. Kajanje je krivljene samoga sebe za svoje greške i sa sobom donosi osećanje kajanja, koje je suprotno osećanju životne radosti koja je dar od Boga.

Jer bez osećanja životne radosti mi umiremo i znajući to đavo nam podmeće kajanje; taj otrov uništava životnu radost i vodi nas u smrt.

Pokajanje je čin kojim se mi svojom voljom okrećemo od zla koje smo činili i počinjemo da činimo dobro onako kako je Hristos govorio. Čineći dobro mi prestajemo da sebe krivimo za svoje grehe jer mi više nismo onaj stari zli čovek, već smo se rodili kao jedan novi čovek, i taj novi čovek više nije kriv za grehe onoga starog, zlog čoveka.

Činjenje dobra će ponovo u nama iskopati izvor životne radosti i vaskrsnuti nas u život.

Nemojte se kajati i kajući se kriviti sebe, nego se pokajte i pređite iz tame u svetlost Hristovu; on će se useliti u vas i biti u vama izvor životne radosti.

Ljudi obično mešaju pokajanje i kajanje pa misle da ako se u svom umu pokaju za nešto što su uradili da je to pokajanje.

Pokajati se u mislima i pokajati se delima nije isto. Jer ako se pokajemo u mislima mi nemamo nikakvu korist; jer samo kada nešto radimo od svoje volje dolazi do promene uma.

Sama reč pokajanje ima dva dela, Po i Kajanje; tako da možemo da razumemo da je pokajanje nešto što dolazi posle kajanja. A to što dolazi posle kajanja su naša dobra dela kojima sebe ispravljamo u odnosu na zlo koje smo činili.

Naš intelekt , taj đavo u nama, često zna da nas prevari kada su u pitanju dela pokajanja; Čovek počne da čini dobra dela ali samo onako formalno, a unutra počne da osuđuje onoga prema kome je dobar. Često nađemo neku računicu za svoja dobra dela tako da nam se to ipak isplati. Očekujemo od ljudi da nam na neki način vrate za dobro koje smo učinili.

Zato treba paziti sa kakvim mislima činimo dobra dela; jer ako u nama nema radosti dok činimo dobro, nego osećamo tegobu, nelagodu ili bilo koje loše osećanje. To je onda znak da naš intelekt potkrada naše namere, pa se nama čini da smo uradili nešto dobro, a u stvari i dalje činimo zlo samo uvijeno u masku dobra.

Jer od onoga šta čovek radi od svoje volje zavisi kakve će on misli imati. Pa ako čini od svoje volje zlo. onda on u svom umu opravdava to zlo delo i gradi zabludu. dok ako se sprema da učini nešto dobro onda on opravdavajući to u svom umu gradi Istinu, i Hristos se useljava u tog čoveka jer Hristos je Istina.

Desi se da čovek priđe prosjaku da mu da neku paru a u sebi misli; ko zna možda on ima i više od mene a ovamo se obukao u pocepano da bi iskamčio milostinju. Zato treba paziti sa kakvim mislima činimo dobra dela, jar ako iza dobrog dela stoji loša misao ili namera, onda je to zlo zavijeno u omot dobra. Dobro delo je samo ono delo koje činimo s radošću i iz ljubavi prema bližnjima. Pokajanje je čin kojim mi dolazimo do obnove svoga uma i postajemo čovek koji više nije sluga svoga intelekta već gospodar svoga uma.

Подели на овим сајтовима

Joj koji si ti smarač. 

U pravoslavlju postoji kajanje i raskajanje. Dakle kajanje, kao Petar, raskajanje tj. očajavanje kao Juda.  Čovek treba da se kaje, zato što jeste grešan i zato što je stvano činio zla i povređivao druge jude oko sebe. I to mora da plati, a ne kao tvoji protestanti što veruje da će ih sve zaobići. KO ne plati na mostu, plati na ćupriji.  Ali to je pravda. A mi se uzdamo u Božiju milost. Ako neko stvarno uvidi svoje grehe, neće morati da prolazi kroz tu "pravednost". Tj. proći će samo umom. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Није интелект, већ грех, активна демонска енергија, која се противи само ономе што је Христоцентрично.

Ту је аскеза, приморавање себе, борба...потребно је видети грех у себи, то је прво и најважније духовно виђење.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вукашин рече

Наравно, грех ће се трудити да кроз помисли овлада човеком, али није интелект сам по себи лош.

On je predstavljen kao najsjajniji anđeo, Prenosilac svetlosti, Intelekt posvećuje pažnju detaljima što ga čini nesposobnim da vidi suštinu ali bez obraćanja pažnje na detalje i suština bi ostala nevidljiva. Zamisli matematiku bez intelekta, desna moždana hemisvera teško da bi tu mogla nešto da uradi. Kako bismo spoznali šta je dostojanstvo ako ne bismo imali ponos i gordost da na osnovu njih razmišljamo o dostojanstvu? Ali je problem što je intelekt prirodni čovek u nama kako Pavle opisuje borbu između prirodnog i duhovnog čoveka u nama. A Prirodni čovek živi po zakonima "Jači preživljava". Za prirodnog čoveka nije problem da se slaže, ukrade, prevari samo da bi se obezbedili bolji uslovi da se proširi seme. Novi skupi telefon, skupa kola, velke kuće... sve je to nakit u igri šepurenja da se osvoji drugi pol i proširi svoje seme. I tu je se našlo bezakonje na njemu zbog čega je zbačen sa neba.

Jer dete kad se rodi njemu nebo i zemlja funkcionišu kao jedno. a onda kroz život intelekt se izdvaja i preuzima naš svet misli tako da mi desnu moždanu hemisveru posle više i ne čujemo.

Подели на овим сајтовима

On 5. 8. 2024. at 6:40, Ralex рече

, A onda od Đavola dolazi pogrešna nauka koja nas uči ovo je dobro a ovo zlo. 

Tako je , dualizam je izmislio nečastivi  još u Raju.

On 5. 8. 2024. at 6:40, Ralex рече

Овде грјешиш, а и мораш јер си сав у "идејама"-информацијама ,а на нивоу идеја је исто и добро и зло. Идеја зла и идеја  добра исто постоје - на исти начин, а на нивоу бића зло не постоји, све створено је добро, е кад поистовјетиш идеје и бића, ето дуализма.

Зато Ниче говори "изнад добра и зла" - изнад идеја - у бићу, на земљи. Па пошто мниш да је идеје створио Бог- пропдаш, правећи од Господа Саваота злотвора, правдајући то нашом злом перспективом, у фазону: Чистима је све чисто па и нечастиви.

Дакле прво није Бог створио идеје, тако кантовски схваћене, него је створио бића, камење, крушке и сл, а идеје смо створили ми па онда камен па углаву, дакле све је добро створено, а слобода није створена, она није чак ни дата, слобода је неко ништа, није нешто. Али у себи баш то ништа крије енормне потенцијале.

Платонске су нестворене и ту је опет све добро, вјечно добро, на Небу, не само добро као биће-створено на земљи, него као божанске енергије.

Дакле зла нема у нествореном ни у створеном, оно свој почетак има у стварственом, у оном ништа слободе, у неприхватању других бића, у одсуству Амина.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Tako je , dualizam je izmislio nečastivi  još u Raju.

Овде грјешиш, а и мораш јер си сав у "идејама", а на ниво идеја је исто и добро и зло, па пошто мниш да је идеје створио Бог- пропдаш, правећи од Господа Саваота злотвора, правдајући то нашом злом перспективом, у фазону: Чистима је све чисто па и нечастиви.

Дакле прво није Бог створио идеје, макат тако кантовски схваћене, него је створио бића, камење, крушке и сл, а идеје смо створили ми па онда камен па углаву, дакле све је добро створено, а слобода није створена, она није чак ни дата, слобода је неко ништа, није нешто. Али у себи баш то ништа крије енормне потенцијале.

Sve što Bog stvara stvara u sebi, jer ako bi postojalo nešto izvan Boga onda to nešto bi činilo da Bog bude nesavršen. Falilo bi mu to što je izvan njega, a kad nekome nešto nedostaje onda to čini da je taj neko nesavršen.

Tako ne postoji ništa izvan Boga nego sve što postoji postoji kreirano u Božijoj mašti. 

Pa je Bog prvo svoj um podelio na nebo i zemlju, na nebeski i zemaljski način mišljenja, 

Na nebu je drvo života, a na zemlji Lucifer.

Drvo života je Hristos a drvo poznanja dobra i zla Lucifer.

Uloga heruvima zaklanjača je da zaklanja drvo života koje je takođe deo našega uma , i on to radi tako što mislima o osećanjima pokušava da nas odvuče od toga da mi posvećujemo pažnju desnoj moždanoj hemisveri kako ne bismo jeli plodove sa drveta života i živeli večno.

Tako se Lucifer vije tamo amo i raznim mislima punim jakih osećanja, koja su plameni mač u njegovoj ruci nas sprečava da priđemo drvetu života.

Ali odabrani, one koje je Bog poučio uspevaju da ušutkaju svoj intelekt i da zavire iza njega i počnu da se naslađuju Božanskim otkrovenjima, koja su kao med onima koji ih kusaju.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ralex рече

Sve što Bog stvara stvara u sebi, jer ako bi postojalo nešto izvan Boga onda to nešto bi činilo da Bog bude nesavršen. Falilo bi mu to što je izvan njega, a kad nekome nešto nedostaje onda to čini da je taj neko nesavršen.

Tako ne postoji ništa izvan Boga nego sve što postoji postoji kreirano u Božijoj mašti. је све у Логосу створено.

Pa je Bog prvo svoj um podelio na nebo i zemlju, na nebeski i zemaljski način mišljenja, 

Na nebu je drvo života, a na zemlji Lucifer.  На земљи је Адам и Христос, а луцифер у погнебесју, не може у твар! Само може да шапуће слободним бићима, па се нека сагласе и изведу зло као феномен, а не као твар!

Drvo života je Hristos a drvo poznanja dobra i zla Lucifer. Тако је све врсте дуализма су демонске.

Uloga heruvima zaklanjača je da zaklanja drvo života koje je takođe deo našega uma , i on to radi tako što mislima o osećanjima pokušava da nas odvuče od toga da mi posvećujemo pažnju desnoj moždanoj hemisveri kako ne bismo jeli plodove sa drveta života i živeli večno. Теби испаде Херувим омета за вјечни живот а сотоба ти добар, приберу се!:0426_feel:

Tako se Lucifer vije tamo amo i raznim mislima punim jakih osećanja, koja su plameni mač u njegovoj ruci nas sprečava da priđemo drvetu života.

Ali odabrani, one koje je Bog poučio uspevaju da ušutkaju svoj intelekt i da zavire iza njega i počnu da se naslađuju Božanskim otkrovenjima, koja su kao med onima koji ih kusaju.

А неки се и прелесте, зато је потребно расуђивање, односно савјетовање и духовно руловодство, послишност Цркви, јер Бог хоће да сви једно буду, дакле дјело духовно се дела саборно. Онога ко се ставља и препушта духовном оцу, светима и Цркви нечастиви заобилази, јер га такав поражава  санорношћу, а "самосталан" ум пада, јер је нечастиви већег чина, лукавији, зато се безазленошћу саборнога ума поражава.

одговорих ти у твоме тексту

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ralex рече

pokajanja i kajana

Боље рећи покајања и осјећања кривице. Психолигизације на супрот приближавању Царства.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...