Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Lupate jedni i drugi. Čak i ovi pink-hipi-Pravoslavci ne primećuju koliko su patrijarhalni i baš ono što misle da kritikuju kada govore kakva ima žena da bude. Pustite ženu da bude žena, ona najbolja zna, jedino šta za nju treba da važi jeste ono što važi i za muškarce. Nikad se nije dobro završavalo kad je muškarac pravio sebi svoju Galateju.

Cak i da lupetamo to je nevazno ako ti pises na temi. Definitivno ces sve zaseniti svojim baljezganjem.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Што се тиче теме,моје лично искуство је сасвим другачије.У цркви сам се осетила као жена,поштована,равноправна...

Томе је уследило искрено покајање и веома озбиљно схватање цркве.Живот ме је озбиљно "клепио" по глави,кренула сам да читам хришћанске књиге,пронашла веома јасно опис "малих,небитних",почетних узрока мојих сагрешења.Које ми иначе веома лако оправдамо себи у корист.

Схватила сам да, ако је то  написано у Библији,па још и Свети Оци уз сав труд објаснили и разјаснили, сигурно да је то за наше добро и спасење-ВЕРУЈТЕ. Е сад, као и увек, проблем је у ствари у нама.Наш лични доживљај и не прихватање,ј ер се или не уклапамо, или нам је лепше или лакше по нашем...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Порочне жене које су сви осуђивали и презирали , такође су у Исусу налазиле свог заштитника и доброчинитеља . Он их се не стиди , не удаљава се од њих , напротив , потпуно им је доступан , Сам тражи њихово друштво знајући да је нежна женска природа , способна да воли и да буде предана , наручито драгоцена за Његову веру која проповеда , љубав , стрпљење , кротост

And Abraham said unto Zed:
This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"!

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu.

2:21  I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mesto popuni mesom; 

2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. 

2:23  A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela. Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka. (1 Moj Glava 02)

Ovde se vidi, OSNOVNI razlog stvaranja zene je zbog coveka, da bi covek imao druga "prema njemu". Vidite kako se udovoljava Adamu, stvara se novo bice slicno njemu da bi Adam bio srecan.

Jos primecujem Adam ima vlast i prevenstvo kad daje ime svojoj zeni.

Nigde i ne pise da Bog govori zeni, tek posle pada.

Svetima je Bog ucinio uglavnom muskarce, broj zena je zanemarljiv.

I kroz celo Sveto Pismo zena je sluskinja, zena i majka, i nista se drugo nje ne pita.

Zar to nije jadno stvoriti drugo bice (zenu) da posluzi nekome (muskarcu)?

Da li to znaci svaka devojcica koja se rodila u sustini postoji tu radi nekog tamo decaka, da li to znaci da ja postojim i zivim da bih posluzila nekom muskarcu?

Verujem da Bog voli i zenu ali muskarac je Boziji ljubimac.

Bas je jadno ali istinito.

Подели на овим сајтовима

Верујем да свако ко Библију чита и схвата буквално, ван контекста времена у ком је писана, и писаца који су је кроз своју призму сагледавања света писали једном када се народно предање записало, мора много да учи пре него што крене да поставља феминистичке теме по сајтовима.

Иди на ана.рс, тамо ћете да се сложите колико је јудеохришћанство у свим својим варијацама опресивно према женском роду.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu.

2:21  I Gospod Bog pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mesto popuni mesom; 

2:23  A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela. Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka. (1 Moj Glava 02)

Ovde se vidi, OSNOVNI razlog stvaranja zene je zbog coveka, da bi covek imao druga "prema njemu". Vidite kako se udovoljava Adamu, stvara se novo bice slicno njemu da bi Adam bio srecan.

I kroz celo Sveto Pismo zena je sluskinja, zena i majka, i nista se drugo nje ne pita.

Da li to znaci svaka devojcica koja se rodila u sustini postoji tu radi nekog tamo decaka, da li to znaci da ja postojim i zivim da bih posluzila nekom muskarcu?

Jadno je tvoje razmisljanje. Necu da analiziram stvaranje ali samo jedan mali detaljcic. Bog je uzeo od adamovog rebra tj necega sto je blizu srca da napravi zenu

Drugo o broju svetiteljki. Samo jako povrsan citalac Biblije moze doci do zakljucka da je mali broj zena heroja u Bibliji.

Jos povrsniji poznavalac Pravoslavlja moze da kaze da je mali broj svetiteljki. Na protiv ima ih daleko vise nego muskih.

Da ne zaboravim presvetu Bogorodicu. Koliko je tek poverenja Bog stavio u zenski rod kada mu je dao prednost da rodi spasitelja sveta. Ona je svojim rodjenjem povezala nebo i zemlju i jos mnogo toga sto reci nemogu izraziti.

Zaista su iritantne izjave feminista i pokazuju da su osobe koje zastupaju feminizam jako slabih i umnih i duhovnih snaga jer ovako jadno napisan post nisam odavno procitao. joooj  joooj  joooj  7896634  7896634  7896634  confused1  confused1  confused1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

A Bogorodica, Djeva Marija, Vladičica? Šta ćemo sa njom? Ako ima i jedno ljudsko biće više poštovano od nje, a sa druge strane, kroz nju i sve druge žene ne samo fizičke nego i duhovne majke?

Opet, u izveštaju o stvaranju čoveka, čovek (adam) je, da kažem, generička imenica: "Na svoju sliku stvori Bog čoveka, na sliku Božju stvori GA, muško i žensko stvori ih". Upotrebljena je jednina - čovek je čovek samo u zajednici, a prva i osnovna je muško i žensko. Ovde nema nejednakosti. (vidi 1 Moj 1,27) 

U drugoj glavi, gde se govori o stvaranju žene, nije tema kako je Bog stvorio ženu - to već znamo iz prve glave, već se govori o vrednosti žene: nije dobro da čovek bude sam (ne Iš, što je imenica koja označava muškarca, već opet Adam - zemaljski), načiniću mu pomoć kao što je on (1 Moj 2,18), To je dragocena pomoć, druga polovina čoveka (jedno drugom su druga polovina). Samim tim što druga glava počinje time da je Bog dao Adamu (čovečanstvu) da da imena svim životinjama, govori da je čovek pozvan da spozna stvoreni svet oko sebe, da mu upozna suštinu (davanje imena to prikazuje), ali takođe govori o tome da čovek u stvorenim stvarima ne može da nađe svoju suštinu, da ne može da nađe svoj par, da to može samo u drugom ljudskom biću, koje se naziva Hava (Eva - značenje imena je - život, ona koja daje život). U drugom biću čovek nalazi izvor ili razlog svog života, ne u kučićima i mačićima. To je suština priče - i vidimo da je žena i te kako uzvišena i nikako nipodaštavana u Pismu.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

@Trifke

Misli sta hoces, u Crkvi se osecam kao gradjanin drugog reda.

Zašto se tako osećaš? Mnoge žene smatraju, recimo, da to što ne mogu da budu sveštenice, da to znači da su građani drugog reda. Međutim, Bog je odredio i u kom polu ćemo se roditi a i u Crkvi ko ima kakvu SLUŽBU a ne privilegiju. Ima i mnogo muškaraca koji bi želeli da budu sveštenici, pa ne mogu. Naravno, pad u greh je poremetio i odnose, ali to nije zato što je Bog tako odredio, to MI tako organizujemo stvari u svom grehu. Neravnopravnost ne postoji u Crkvi, ona postoji gde god je greh prevladao Božansku prirodu darovanu nam od Boga.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Problem leži u  krutom, bukvalnom i doslovnom čitanju onoga šta je u Bibliji napisano, a to je pre svega odlika protestantske teologije. 

Подели на овим сајтовима

@Trifke

Misli sta hoces, u Crkvi se osecam kao gradjanin drugog reda.

E to je tek veliki problem sestro! Ja sam musko pa eto nemogu ni da pridjem oltaru pa se ne osecam kao covek drugog reda. U crkvu ne idem da bih se osecao covekom prvog reda vec da se susretnem sa Bogom. Zelja za dominacijom i isticanjem ima svoj koren u gordosti. Postoji jedan koji je mnogo davno pozeleo da bude kao Bog i zbog toga otpao od ljubavi. Razmisli malo i daj pobedi tu muku u tebi. Ponizi se pred  Bogom i On ce ti pomoci. Nije lako ali vredi!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...