Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Јадан мали хрчак... Ако заиста мислиш ово подебљано онда немаш шта овде радити, јер упоређујеш секташку банду са стотину присталица, бивших комуниста и садашњих усташа, са Црквом. А Македонци су се одвојили пре 50 година и ни данас нису Црква, већ су расколници које нико не признаје, осим вас то јест РКЦ, истоветних расколника. Они и ви из истог разлога мрзите СПЦ, јер вам мути планове. И џабе вам сплетке и политика, док не сконтате ко је глава Цркве и ко је води и даље ћете само дубље тонути. Daj ne pravi se neinformiran, i srpska arhiepiskopija se morala od nekog odvojit, bez TOMOSA to nije išlo, na vas je mislim kao državu Patrijarha i anatemu bacio pa bili nekakvi ti problemi s pogrebima ili šta, ne raspadali se, ostali zakonzervovani ko vampiri. Inače Carigrad nikad nikome taj TOMOS svojom voljom ne bi dao osim možda zato što više nije imao nikakvu faktičku vlast nad tim prostorom, teriterijiom a neka ta para bi i dobrodošla jer niko taj TOMOS bez sponzorskog priloga dobit nije ni mogao! Ovo s Makedonijeom i Crnom Gorom je samo ponavljanje tog istog već viđenog. Jedino mi nije jasno zašto kod vas ne postoje neki normalniji načini za to nego to mora ovako na silu i preko koljena. Crnogorci i ti Makedonci valjda dosta para za to nemaju. I kod nas se plaćaju kanonizacije, jašta radi, ko i u vas taj TOMOS, zato u nas jadna Kata Bosanska nije već svetiteljkom, tsamo blaženom, svi dali za Lojzu i Merza pa se istrošili, šta ćete. Ja bi dao prvo za Katu al me niko pito nije, hahahaha! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Daj ne pravi se neinformiran, i srpska arhiepiskopija se morala od nekog odvojit, bez TOMOSA to nije išlo, na vas je mislim kao državu Patrijarka i anatemu bacio pa bili nekakvi ti problemi s pogrebi,a ili šta, neraspadali se, ostali zakonzervovani ko vampiri. Inače Carigrad nikad nikome taj TOMOS svojom voljom ne bi dao osim možda zato što više nije imao nikakvu faktičku vlast nad tim prostorom, teriterijiom a neka ta para bi i dobrodošla jer niko taj TOMOS bez sponzorskog priloga dobit nije ni mogao! Ovo s makedonijeom i Crnom gorom je samo ponavljanje tog istog već viđenog. jedfino mi nije jasno zašto kod vas ne postoje neki normalniji načini za to nego to mora ovako na silu i preko koljena. Crnogorci i ti Makedonci valjda dosta para za to nemaju. I kod nas se plaćaju kanonizacije, jašta radi, ko i u vas taj TOMOS, zato u nas jadna Kata Blažena nije već svetiteljkom, svi dali za Lojzu i Merza pa se istrošili, šta ćete. Ja bi dao prvo za Katu al me niko pito nije, hahahaha! Не извлачи се! Први покушај уздизања српске Цркве на ранг патријаршије није био у складу са Предањем, па је због тога био нелегитиман и нелегалан. Због тога је и дошло до анатеме, која је скинута за време кнеза Лазара након озбиљних разговора и богословског и еклисиолошког договора. А није питање било у патријаршјија, већ аутокефалности. Српска Црква је постала аутокефална у 13. веку када је испунила основне услове које су прописали Васељенски сабори као услов добијања аутокефалности: могућност самосталног бирања и суђења епсикопима, тј. када помесна Цркве добије такав капацитет. Тако је било и са чешком и словачком православном Црквом, која је у почетку била у оквиру СПЦ, а када је остварила капацитет да испуњава поменуте услове она је добила статус аутокефалне. Македонци и црногорске усташе, као ни они мученици у Хрватској никада неће бити аутокефални, а са друго двоје се никада неће ни разговарати, јер су то најобичније разбојничке дружине. Тако да ако икада кажеш да ће Мирашева секта бити за неколико година у рангу са СПЦ, боље се сам дисквалификуј, јер показујеш мржњу која заслепљује и основне могућности размишљања и резоновања. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Daj ne pravi se neinformiran, i srpska arhiepiskopija se morala od nekog odvojit, bez TOMOSA to nije išlo, na vas je mislim kao državu Patrijarha i anatemu bacio pa bili nekakvi ti problemi s pogrebima ili šta, ne raspadali se, ostali zakonzervovani ko vampiri. Inače Carigrad nikad nikome taj TOMOS svojom voljom ne bi dao osim možda zato što više nije imao nikakvu faktičku vlast nad tim prostorom, teriterijiom a neka ta para bi i dobrodošla jer niko taj TOMOS bez sponzorskog priloga dobit nije ni mogao! Ovo s makedonijeom i Crnom gorom je samo ponavljanje tog istog već viđenog. jedfino mi nije jasno zašto kod vas ne postoje neki normalniji načini za to nego to mora ovako na silu i preko koljena. Crnogorci i ti Makedonci valjda dosta para za to nemaju. I kod nas se plaćaju kanonizacije, jašta radi, ko i u vas taj TOMOS, zato u nas jadna Kata Bosanska nije već svetiteljkom, svi dali za Lojzu i Merza pa se istrošili, šta ćete. Ja bi dao prvo za Katu al me niko pito nije, hahahaha! Ovo sto si napisao u prvom delu poruke je istorijski falsifikat i bacanje prasine u oci, jer sam siguran da ti vrlo dobro znas kako je SPC dobila samostalnost... a "anatemu" je bacio jedan patrijarh pritisnut carem, pa je isti taj patrijarh kasnije dobio nalog da je skine... Eto sta biva kad vlastoljubivi umisle da Crkva priapada njima i njihovoj politici... Sto samo pokazuje da Carigrad u PC nije ni u cemu nedodirljiv, i da ume da pogresi i te kako... Ovo napisano u drugom delu poruke nije falsifikat nego bezobrazluk, ali navikli smo na to od tebe... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Какве се бре канонизације плаћају!? О чему ти причаш? Немој нама те ваше болештине да потураш. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Не извлачи се! Први покушај уздизања српске Цркве на ранг патријаршије није био у складу са Предањем, па је због тога био нелегитиман и нелегалан. Због тога је и дошло до анатеме, која је скинута за време кнеза Лазара након озбиљних разговора и богословског и еклисиолошког договора. А није питање било у патријаршјија, већ аутокефалности. Српска Црква је постала аутокефална у 13. веку када је испунила основне услове које су прописали Васељенски сабори као услов добијања аутокефалности: могућност самосталног бирања и суђења епсикопима, тј. када помесна Цркве добије такав капацитет. Тако је било и са чешком и словачком православном Црквом, која је у почетку била у оквиру СПЦ, а када је остварила капацитет да испуњава поменуте услове она је добила статус аутокефалне. Македонци и црногорске усташе, као ни они мученици у Хрватској никада неће бити аутокефални, а са друго двоје се никада неће ни разговарати, јер су то најобичније разбојничке дружине. Тако да ако икада кажеш да ће Мирашева секта бити за неколико година у рангу са СПЦ, боље се сам дисквалификуј, јер показујеш мржњу која заслепљује и основне могућности размишљања и резоновања. Ja sam posljednja osoba koji bi to htio, jel ti uopšte znaš kuju sam ja frku digao na panslavistima radi tog takozvanog "crnogorskog" pravopisa i jezika a radi toga sam po zasluzi bio i "nagrađen" jer me Mirkan, Crnogorac naravno, jedan osnivača sajta sa admina degradirao na običnog člana čim se za to ukazala prva prilika, tj. pri znovuvaspostavljanju sajta! Svejedno sam ja njega izbacio iz jedne slavističke grupe na FB jer proglasiio da ima "pune zube", no ono rekao nešto drugo, ja to prevedem sa "pune zube" panslavizma i slavoslovenija, hahahaha! Tako smo 1:1. Ako hoćeš pokažem ti te postove o toj "crnogorskoj gramatici", ja ih preklinjao na koljenima da na tom ništa ne mjenjaju, da ostave "srpski jezik" ili "srbski jezik", no oni šćeli i taj "crnogorski" pa ih ne možeš ubijedit i kad bi dubio na trepavicama! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ja sam posljednja osoba koji bi to htio, jel ti uopšte znaš kuju sam ja frku digao na panslavistima radi tog takozvanog "crnogorskog" pravopisa i jezika a radi toga sam po zasluzi bio i "nagrađen" jer me Mirkan, Crnogorac naravno, jedan osnivača sajta sa admina degradirao na običnog člana čim se za to ukazala prva prilika, tj. pri znovuvaspostavljanju sajta! Svejedno sam ja njega izbacio iz jedne slavističke grupe na FB jer proglasiio da ima "pune zube", no ono rekao nešto drugo, ja to prevedem sa "pune zube" panslavizma i slavoslovenija, hahahaha! Tako smo 1:1. Ako hoćeš pokažem ti te postove o toj "crnogorskoj gramatici", ja ih preklinjao na koljenima da na tom ništa ne mjenjaju, da ostave "srpski jezik" ili "srbski jezik", no oni šćeli i taj "crnogorski" pa ih ne možeš ubijedit i kad bi dubio na trepavicama! Па ако већ немаш увида у исправну еклисиологију и ако по тим питањима пројављујеш овакве ставове, онда се макар колико толико исправиш у славистици. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 a radi toga sam po zasluzi bio i "nagrađen" jer me Mirkan, Crnogorac naravno, jedan osnivača sajta sa admina degradirao na običnog člana čim se za to ukazala prva prilika Jedan od osnivaca sajta je milogorac? Pa sta vise radis ti tamo uopste? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ако заиста мислиш ово подебљано онда немаш шта овде радити, јер упоређујеш секташку банду са стотину присталица, бивших комуниста и садашњих усташа, са Црквом. А Македонци су се одвојили пре 50 година и ни данас нису Црква, већ су расколници које нико не признаје, осим вас то јест РКЦ, истоветних расколника. Они и ви из истог разлога мрзите СПЦ, јер вам мути планове. И џабе вам сплетке и политика, док не сконтате ко је глава Цркве и ко је води и даље ћете само дубље тонути. Управо тако. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Evo šta sam napisao po pitanju tog takozvanog "crnogorskog jezika" i "crnogorske gramatike" na našem panslavističkom sajtu. Što se tiče tog posljednjeg odjeljka ja sam prije raspolagao tom takvom informacijom da se grčka pravoslavna Crkva nikad nije pomirila s nastankom srpske autokefalne Crkve i da je u ppraksi praktično ignorisala tamo gdje je to mogla. pri tom ne mislim na konsantinopoljski patrijarharhat već na grčku pravoslavnu Crkvu u Grčkoj ili Atini. I do danas te odnose među carigradskim patrijarhatom, grčkom, bugarskom, srpskom pravoslavnom Crkvom koja je između ostalog dva puta bila ukidana i znovuuspostavljana i među ohridskom respektivno makedonskom i crnogorskom ili cetinjskom arhiepiskopijom Arhiepiskopija cetinjska smatram pri najmanjem i dan danas vrlo nejasnim i nerazjašnjenim u potpunosti do kraja. MozzArt : "A u zadnjih nekoliko godina sa filoloskog fakulteta u Niksicu i ostalih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori otpusteno je preko 50 profesora, jer nisu pristali da predaju "crnogorski jezik"..."Dragi Moca, ti znaš koliko si cijenim crnogorskog roda i naroda, čak šta više sam i rodbinski vezan s Crnom Gorom. Crnogorski učitelji su me pratili kroz cijelu osnovnu školu jer moja učiteljica do 4. osnovne bila je Crnogorka, isto kao i razrednik od 5. do 8. razreda koji je također bio Crnogorac a predavao mi u to doba srpsko-hrvatski jezik. Likovno obrazovanje/vaspitanje i engleski jezik u osnovnoj školi predavali su mi također učitelji iz Crne Gore. Mimohodem rečeno taj likovnjak bio je istovremeno vrlo nadaren guslar koji nam je prvi približio ljepotu i smisao srpskih i crnogorskih narodnih guslarskih pjesama.U Gimnaziji sam kao učitelja muzičkog obrazovanja imao profesora Milenka Mila Karovića koji je nećakom slavnog crnogorskog pjevača crnogorskih narodnih pjesama Nikole Karovića a srpsko-hrvatski jezik mi je jednu godinu predavao također crnogorski profesor s velikim poznavanjem srpske i crnogorske literature kako narodne tako i te klasične. Zato mislim da je ta cesta kojom su se uputili populistički crnogorski političari s izmišljanjem crnogorskog jezika ustvari jedno mračno i tamno bespuće na kraju kojeg stoji provalija u koju će da propadnu svi predvođeni slijepcem sljedeći ga u potrazi za boljom Crnom Gorom sutrašnjice. Mislim da je to vrlo nesretna cesta koja nikako ne može dobro završiti ni po Crnogorce ni po Srbe. A sve to samo zato što Crnogorci umjesto "cisterna" kažu "cistijerna" i umjesto "nisam" kažu "nijesam". S tim mi ne pada na pamet tvrditi da crnogorski jezik ne postoji, on zaista postoji, svaki čovjek ima konačno neki taj svoj jedinstveni jezik kojim govori, ali onda to ne nazivamo jezikom već govorom. Pa čak i tad kad tim govorom govori više od 2 milona ljudi to ga još ne čini samostalnim jezikom u lingvističkom smislu riječi. Možda to izgleda kao paradoks kad tvrdim da crnogorska nacija postoji i istovremeno nisam pristalica da se taj njihov jezik nazove crnogorskim. Da, tako je to, nikad mi nije palo na um da poričem egzistenciju crnogorskog naroda, ali istovremeno ne vidim ni jedan ozbiljan razlog radi kojeg bi taj njihov govor mogao ili trebao da se nazove crnogorskim jezikom. Dalje još mislim da Crnogorci ako bi htjeli imati svoju Autokefalnu Pravoslavnu Crkvu imaju na nju puno pravo a bez obzira na to koliko dugo još imaju pričekati na ostvarenje toga. I Srbi su čekali isto nekoliko stoljeća dok nisu isposlovali nezavisnost svoje pravoslavne Crkve od Bugarske pravoslavne Crkve. Isto tako Crnogorci imaju pravo i na svoj jezik ali samo kao subvarijantu srpskog jezika, dakle jedan od mnogo njegovih govora, izgovora ili ako hoćete dijalekata srpskog jezika. A pri tom niti Crnogorci postanu manjim Crnogorcima nego što jesu niti se srpski jezik ne okljaštri izmišljanjem pseudopostsrpskih jezika. S tim Crnogorci mogu vrlo oštetiti sebe same, svoj historijski kontinuitet i naći se odjednom negdje gdje nisu ni htjeli biti, u nekom blatu kao osamljena poslovična tikva bez korijena. Zato mislim da je bolje jezike ostaviti takvim kakvi jesu a ne upućivati se besciljnom cestom sumnjivih i populističkih političkih eksperimenata. Neka živi Crna Gora, neka žive Crnogorci i njihov povijesni srpski jezik preslavnog i drevnog crnogorskog govora i izgovora na koji mogu biti ponosni svi, i Crnogorci i Srbi podjednako. P.S. Znam da ne suglasiš sa mnom što se tiče pitanja samostalne Autokefalne crnogorske Crkve, ali jedna od najbitnijih determinanti pravoslavlja je garancija i podrška nacionalnih i kulturnih različitosti u cilju njihovog slobodnog razvoja u kršćanskom i narodnom smislu. Pravoslavlje je upravo utemeljeno na zaštiti nacionalnih entiteta u svrhu njihove punovrijedne realizacije kao kršćanskih naroda, naroda koji imaju pravo živjeti svoje kršćanstvo u skladu sa svojim kulturno-historijskim vrijednostima i tradicijiama koje onda iznutra vode k uzajamnom duhovnom obogaćivanju kako kršćanske crkve tako i njih samih. Na tom ne vidim ništa lošeg a kršćanstvo nikad nije bilo niti će biti ringom za razračunavanje političkih oponenata. S tim ni pravoslavlje ni kršćanstvo nemaju ništa zajedničko jer poslanje kršćanstva je dovesti sve ljude i narode, pa i taj koji se slobodnom voljom odlučio nazvati crnogorskim narodom k spasenju i njihovom eshatološkom ispunjenju. Nisam nikakav teolog i ne znam kakve sve to crkveno-kanonske prepreke stoje Crnogorcima na tom putu za realizacijom svoje nacionalne crkve ali znam da biti protiv toga je besmisleno i suvišno stvaranje problema u srpsko-crnogorskim odnosima. Srpska pravoslavna Crkva ni do dan danas nije priznala Makedonsku pravoslavnu Crkvu koja je danas ipak de facto autokefalna bez obzira na odbijajući stav episkopata SPC. Vrijeme ne stoji nepomično na jednom mjestu a narodi se neprestano razvijaju, stvaraju novi ili izumiru. A kršćanstvo je ta stabilna i vječna stijena spasenja koja omogućava svakom narodu njegovu duhovnu realizaciju za svu tu dobu dok se taj narod još nalazi i živi pod suncem Božjim. P.P.S. Ako to još nisi znao, ni Srpska pravoslavna Crkva nikad nije bila priznana od Grčke pravoslavne Crkve kao autokefalna i takvo stanje traje sve do danas. Ali ako imam pogrešne informacije, biću vrlo rad ako mi predložiš dokaze da tomu nije tako i od kada je Grčka pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Srpske pravoslavne Crkve u kanonskom smislu. Najbolje neki dokumenat ili barem vijest o tome iz pouzdanih izvora. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Е, види се да са црногорским усташама другујеш, јер овако нетачне податке не можеш добити ни од кога ко зна макар основе црквене историји! Пре свега, одакле теби ова ГЛУПОСТ да атинска архиепископија не признаје СПЦ!? Већу глупост дуго нисам чуо. Атинска архиепископија је прихватила стање ствари након помирења са српском Црквом и чак у периодима туркократије, када је константинопољски патријарх био поглавар свих православних није довођена у питање аутокефалност српске Цркве. Друго. ми нисмо постали аутокефални тако што смо се одвојили од Бугара и не знам одакле ти то!? Треће, твоја жеља да Црногорџи имају право на аутокефалну Цркву показује ко си! Становника Црне Горе има колико и у две веће београдске општине, а присталице Мираша Дедејића има толико да стану у два комбија. Митрополија црногорско-приморска има свештенство, објекте и стотине хиљада верних, па тако да та глупост о којој пишеш да је жеља ЦРНОГОРСКОГ НАРОДА о аутокефалности је смешна, пошто црногорски народ осим неколико стотина србомрзаца то не жели. Јер да је то већина људи они би силом истерали митрополита са Цетиња, што никада нису успели јер истих 20 људи воде на све скупове. Четврто, овај линк који си поставио је небулоза која показује колико је незнање ових бивших комуниста и садашњих усташа којима није жеља за самосталном Црквом, већ за уништењем СПЦ у Црној Гори, што је наравно узалудан пројекат. Архиепископија Цетињска никада није била аутокефална, већ аутономна Црква, јер су архиепископи цетињски одувек морали добити потврду или патријарха у Карловцима или након укидања бирани су од стране руског патријарха. Пето, жељу за самосталном Црквом под Мирашем Дедејићем, а ТИ си то овде вечарас и ДОКАЗАО, имају само бивши комунисти, а садашње усташе (либерални савез Црне Горе), Хрвати (безуспешан покушај успостављања култа оног Леополда у Боки Которској), Шиптари и други србомрзци. Они би, када би успели, да истерају СПЦ отерали и Мираша, јер ви желите Мираша само због тога шо би он са вама склопио унију. Тако да није чудно да пишеш то што пишеш. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 1, Pročitao sam takvu informaciju gdje čitav lanac pravoslavnih Crkvi lančano, u nizu, ne priznaje te neke druge koji su dalje u tom lancu, međutim to je bio predug lanac da bih ga ja raspletao. 2. Ja imam informaciju da je teritorij pećke patrijaršje/arhiepiskopije naležio prije bugarskoj pravoslavnoj Crkvi, nije to nemoguće provjerit, provjerimo to. 3. Moja ta navodna "želja" da Crnogorci imaju autokefalnu Crkvu nije nikakva moja "želja" već moja konstatacija tog stanja, toga što žele oni. Na kraju krajeva nije mi jasno zašto im u nečem branit ako to niko nije branio vama, hoćete reći da su Ctnogorci manje vrijedna nacija pred Bogom nego Srbi? A katolička Crkva od tog svejedno ništa nema, nama je sasvim svejedno koliko je pravoslavnih Crkvi u svijetu, ustvari bismo zaista bili sretniji kad bi ih bilo samo malo, dvije, tri ili samo jedna, to bi bio idealan taj stav, recimo ta konstantinopoljska kako je to bilo prije tih TOMOSA, ustvari ko izumi uopšte te TOMOSE, Hrist nikome nije dao ovlast a ni pravo rezat svoje tijelo! 4. Miraš Dedeić ukazoval taj neki famozni "TOMOS" da su dobili od Carigradskog Patrijarha na videu koji imate tu na sajtu. On ga nosa svuda sa sobom, barem tu kopiju pa nam ga ukazao. Isti takav "TOMOS" što imate i vi. 5.Nisam ni bivši komunista, ni bivši ili sadašnji a ni budući ustaša, ni toliki Hrvat, prije ustvari Moravak, ja bi vam tamo prije zaveo kult Svateho Vaclava i Svate Ludmile nego Svetog Leopolda. A što se tiče unije to se grdno varate, za to mi imamo jače kandidate a tu "uniju" više ne zovemo unijom več ekumenizmom. To vam je takva nekakva dosta velika razlika. Možete si je predstaviti nečim takvim što je katoličanstvom i katolicitetom istovremeno a pri tom također i ikumenizmom ili ekumenizmom. Vrlo je teško razgovarati s ljudima koji žasnu nad tim i prožima ih nebivala groza kad čuju da bi Crkva Hristova jednog dana mogla ponovo postati Crkvom jednom, jedinstvenom i jedinom, jedincatom! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 A za par godina će on i ta njegova crkva bit na istoj razini s vašom! Мираш Дедејић је свештено лице исто колико си и ти прашки надбискуп (или папа). (Свештеник Дедеић за вријеме службовањау Риму, од лета 1988. до краја 1994. године, створио многе невоље Светој митрополијиИталије. "С једне стране исмијавао је управне поступке своје црквене власти,а с друге стране псовао претпостављену црквену власт и деспотски и самовољно управљаоповјереном му заједницом православном у Риму, подстичући у њој расколе и немире",наводи се у акту Светог Синода Цариградске патријаршије који су, 1997. у априлупотписали патријарх цариградски и васељенски Вартоломеј и девет чланова Светог синодаове патријаршије.Због свега тога, стоји у акту, подвргнут судски, Дедеићје кажњен "забраном свих свештенодејстава на неодредено вријеме". - Но,он се није потрудио да се дисциплинује, него продужује да свештенодејствује са клирицимабезаконе и непостојеће тобожње "аутокефалне црногорске цркве", придодавшитако ранијим безакоњима и нечасностима, нова - истиче се у акту наглашавајући даје "овакво антиканонско и антидисциплинско понашање против свога епископа иупадање у јурисдикцију друге канонске цркве, нарочито душе погубно за православнинарод у Црној Гори", у акту се наводи да је, сагласно свештеним и божанственимканонима, именовани Дедеић подвргнут крајњој казни - "лишења свештеничког чинадеградацијом и враћањем у ред лаика"! "Са овог разлога одлуцујемо у Светом духу да наведенибивши свештеник Мираш Дедеић, због горњих тешких антиканонских и антидисциплинскихи душенагубних његових безакоња и његове непокајничке упорности у њима, од садаје лишен свога свештеничког чина и огољен сваке благодати и дјеловања, убудуће постајућипрости лаик и као такав од свију сматран. Зато да се нико никада не усуди, ни одклирика, да се заједнички облачи и саслужује са њим, нити од вјерника да га билоко прими или почаствује као свештеника или клирика или да цјелива његову десницуи затражи од њега благослов, јер је под бременом неопростивог лишења чина и неразрјешивогодлучења од Господа Сведржитеља" - закључује се у акту заведеном под бр.339 у "свештеном Кодексу свете Христове Велике Цркве и у цјелости и непромјенљивопослан сестринској Цркви Српској и светој Митрополији Италије", 9. априла1997. године). Знаш на овакве твоје тврдње неко би могао рећи: Боравећи у Риму није ни чудо којим путем је кренуо! Daj ne pravi se neinformiran, i srpska arhiepiskopija se morala od nekog odvojit, bez TOMOSA to nije išlo, na vas je mislim kao državu Patrijarha i anatemu bacio pa bili nekakvi ti problemi s pogrebima ili šta, ne raspadali se, ostali zakonzervovani ko vampiri. Inače Carigrad nikad nikome taj TOMOS svojom voljom ne bi dao osim možda zato što više nije imao nikakvu faktičku vlast nad tim prostorom, teriterijiom a neka ta para bi i dobrodošla jer niko taj TOMOS bez sponzorskog priloga dobit nije ni mogao! Ovo s Makedonijeom i Crnom Gorom je samo ponavljanje tog istog već viđenog. Jedino mi nije jasno zašto kod vas ne postoje neki normalniji načini za to nego to mora ovako na silu i preko koljena. Crnogorci i ti Makedonci valjda dosta para za to nemaju. I kod nas se plaćaju kanonizacije, jašta radi, ko i u vas taj TOMOS, zato u nas jadna Kata Bosanska nije već svetiteljkom, tsamo blaženom, svi dali za Lojzu i Merza pa se istrošili, šta ćete. Ja bi dao prvo za Katu al me niko pito nije, hahahaha! Пећка Архиепископија је формирана одлуком сабора епископа на челу са цариградским патријархом да се епархије којима су подчињени срби (народ српски - верници) издвајају у самосталну Архиепископију и да епископи на поменутим епархијама самостално бирају архиепископа и организују живот Цркве. Прича да Цариград (мислиш на патријарха, али би требало да мислиш на Сабор епископа) "nikad nikome taj TOMOS svojom voljom ne bi dao osim možda zato što više nije imao nikakvu faktičku vlast nad tim prostorom, teriterijiom a neka ta para bi i dobrodošla jer niko taj TOMOS bez sponzorskog priloga dobit nije ni mogao" - ово је схватање пре свега поткрепљено дешавањима у римокатоличкој цркви кроз историју. То што кажеш да "Jedino mi nije jasno zašto kod vas ne postoje neki normalniji načini za to nego to mora ovako na silu i preko koljena" - јесте не истинита теза да је раскол у Македонији питање неких личних сукоба епископа два народа (и ако се тај раскол данас све више продубљује, захваљујући томе да македонска такозвана православна црква све више истиче нацију као оно што је битно у вери - такорећи нацију подижу на пиједестол божанства). А "црногорска православна црква" нити је православна нити је црква. Па је неумесно пораеђење исте групе са једном помесном Црквом. Плаћање канонизације - буду Бог с нама! Шта све нећу чути. Мислио сам да је то код вас прошлост, али ти помињеш да си неки новци дати за канонизацију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 1. вероватно га је неки твој брат писао, пошто ви волите да петљате и подмећете; 2. то ко је на неку територију полагао право није еклисиолошки аргумент. Територија српске Цркве припадала је Васељенској патријаршији од које је свети Сава и добио аутокефалност, што су након тога потврдиле и друге Патријаршије. И сваки пут када је обнављана патријаршија или аутономија то је чињено тако што је захтев упућиван Константинопољу, а не Софији. 3. нико њима не брани, већ Црногорци то не желе, јер стотине хиљада Црногораца припадају митрополији црногорско-приморској, а шачица бивших комуниста и садашњих усташа око Мираша желе аутокефалност. Да би имали право да траже аутокефалност ВЕЋИНА становништва (свештеника и верника) православне вере би требала то желети, а већина Мирашевих присталица није ни крштено и даље више верују у Тита, него у Бога. Тако да зато са њима НИКО и не разговара, јер су шачица расколника, а свештеници су им рашчињени клирици разних патријаршија. Црногорци нису нација и да си пратио последњи попис у Црној Гори било би ти јасно зашто то кажем. Са друге стране понављам - не може свака нација имати Цркву, јер то није разлог за аутокефалност. 4. нема он никакав Томос, већ има каталог из Алманаха Књажевине Црне Горе у којиј су побројане све аутономне православне Цркве. 5. ви сте обични унијати или они који унијате. Све остало је ствар терминологије. Црква је једна и јединствена због Једног Христа, а не због једног бившег епископа Цркве Христове који столује на једном од брежуљака главног града Италије. Наша Црква је Једна, Света, Саборна и Апостолска, а ваша је једна организација или боље рећи једна добро организована фирма са апсолутистичким владаром. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Наравно, вама је Мираш одличан кандидат и колико год неко био луд и одбачен од Цркве, за вас је идеалан кандидат. Наравно, све у већу славу Божију. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Плаћање канонизације - буду Бог с нама! Шта све нећу чути. Мислио сам да је то код вас прошлост, али ти помињеш да си неки новци дати за канонизацију Vidite da ni vi sve ne znate, hahahaha! Kod nas kad za kanonizaciju ne platiš ide to i tako al se toga najprije ne dočekaš ni ti ni tvoje dbadeseto koljeno. Alikad platiš onda ide to kako bi se re3klo, nešto brže. Zato mi na svetu Katu Katarina Kosača-Kotromanić čekamo već 600 godina skoro a ono to nikako da krene. Al zato u drugih to ide ponekud brže. Mi imamo danak na kanonizaciju a vi već i na samo krštenje i pogrebe. Krštenje je u nas izričito besplatno a pogreb koliko daš, dobro je, tako je to u nas. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука