Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Једно питање - приметио сам слику коју је за свој налог овде поставио један од муслимана:

Постављена слика

"Немам слике јер није по Шеријату"

Истовремено, Ениз је заменио своју фотографију сликом морске обале.

Може ли појашњење?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Једно питање - приметио сам слику коју је за свој налог овде поставио један од муслимана:

Постављена слика

Може ли појашњење?

Zbog predaja o zabrani "kreiranja likova", oko toga ima razilaženje, neki smatraju da se ta zabrana odnosi samo na kiparstvo (kako bi se iskorijenio paganizam/mnogoboštvo), dok neki u tu kategoriju zabrane svrstavaju i slike.

Fotografska slika sigurno ne postoji 1500 godina, tako da se može podvesti pod zabranu samo putem analogije, ali eto, oni koji su odabrali taj stav, slijede one koji zagovaraju da je bilo kakva slika koja sadrži lik-zabranjena, osim za nuždu (pasoš,lična i sl...).

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Постављена слика

Може ли појашњење?

Zbog predaja o zabrani "kreiranja likova", oko toga ima razilaženje, neki smatraju da se ta zabrana odnosi samo na kiparstvo (kako bi se iskorijenio paganizam/mnogoboštvo), dok neki u tu kategoriju zabrane svrstavaju i slike.

Fotografska slika sigurno ne postoji 1500 godina, tako da se može podvesti pod zabranu samo putem analogije, ali eto, oni koji su odabrali taj stav, slijede one koji zagovaraju da je bilo kakva slika koja sadrži lik-zabranjena, osim za nuždu (pasoš,lična i sl...).

Хвала на корисном објашњењу Сали!  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Може ли појашњење?

Хвала на корисном објашњењу Сали!  1305_womens

jel zabranjeno i https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/slikanje.gif uopste onda ili to za javna mjesta samo zabranjeno  da se pokazuje
Подели на овим сајтовима

Хвала Саладине, ако имаш времена може ли детаљније о изворима тог учења - Куран, хадис и слично?

Zabrana je proistekla prvenstveno zbog paganskih božanstava (kamenih,drvenih i sl.), shodno hadisima koji nagovještavaju velike kazne na Sudnjem danu za „kreatore likova“, jer će biti upitani da ožive tu svoju kreaciju, ( u ovom slučaju, da mnogobošci ožive svoja drvena božanstva), a to naravno neće biti u stanju.

Kao što sam rekao, neki smatraju da se hadisi (mislim da ih nema 1-2..) o zabrani „kreiranja likova“ odnose samo na kiparstvo, dok drugi pod tu kategoriju svrstavaju i slike likova.

Sad se sve može dublje sagledavati, npr. neki će možda dozvoliti crtež nekog prijatelja (portret), koji će čuvati u stolu, a zabraniti portret druga Tita, okačenog na sred sobe i sl.

Nema tu mnogo filozofije, da se sad stranice pišu.., uglavnom- zabrana je proizašla iz tih 1-2 hadisa.

Подели на овим сајтовима

jel zabranjeno i 1305_womens uopste onda ili to za javna mjesta samo zabranjeno  da se pokazuje

Nema problema baviti se slikanjem/crtanjem i profesionalno, ali da to bude u okvirima mrtve prirode, nekog pejzaža i sl., svega što nema oči, tj. što se može smatrati likom, mada opet kažem, zavisi za koji stav se ko opredijeli.

Mada mislim da malo ko vodi računa o tome, i u islamskoj kulturi se mogu naći i statue poznatih vladara, pjesnika i sl...

Подели на овим сајтовима

Мислио сам конкретно о којим се ајетима и/или хадисима ради.

`A’ishah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The people who will be most severely punished on the Day of Resurrection will be those who aspire to create like Allah.” [sahîh al-Bukhârî (5954) and Sahîh Muslim (2107)]

Ibn ``Abbâs relates that the Prophet (peace be upon him) said: “Every image maker is in the Fire. For each image he made, a being will be fashioned to torment him in Hell.” [sahîh al-Bukhârî (2225) and Sahîh Muslim (2110) – The wording accords with al-Bukhârî]

Abû Talhah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The angels do not enter a house wherein there is a dog or images representing (people or animals).” [sahîh al-Bukhârî (3225) and Sahîh Muslim (2106)]

Oni koji drže do toga da je stadaradim zabranjeno, pozivaju se na te navedene hadise, međutim to je ono najkozervativnije mišljenje, pored toga postoje još dva, da je dozvoljeno, te da je nešta između ta dva stava, zavisno od potrebe i sl..

Oni koji drže do stava da je dozvoljeno, smatraju da je zabrana ukinuta nakon što su ljudi poslije mnogoboštva, odstupili od obožavanja kipova i slika i sl...

Подели на овим сајтовима

Мислио сам конкретно о којим се ајетима и/или хадисима ради.

`A’ishah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The people who will be most severely punished on the Day of Resurrection will be those who aspire to create like Allah.” [sahîh al-Bukhârî (5954) and Sahîh Muslim (2107)]

Ibn ``Abbâs relates that the Prophet (peace be upon him) said: “Every image maker is in the Fire. For each image he made, a being will be fashioned to torment him in Hell.” [sahîh al-Bukhârî (2225) and Sahîh Muslim (2110) – The wording accords with al-Bukhârî]

Abû Talhah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The angels do not enter a house wherein there is a dog or images representing (people or animals).” [sahîh al-Bukhârî (3225) and Sahîh Muslim (2106)]

Oni koji drže do toga da je stadaradim zabranjeno, pozivaju se na te navedene hadise, međutim to je ono najkozervativnije mišljenje, pored toga postoje još dva, da je dozvoljeno, te da je nešta između ta dva stava, zavisno od potrebe i sl..

Oni koji drže do stava da je dozvoljeno, smatraju da je zabrana ukinuta nakon što su ljudi poslije mnogoboštva, odstupili od obožavanja kipova i slika i sl...

stadaradim
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

crvenilo crvenilo crvenilo 4chsmu1 crvenilo crvenilo crvenilo crveniloNEGO JA VAMA ČESTITAM USTOLIČENJE VAŠEG VRHOVNOG POGLAVARA VAŠE SPC, MOLEĆI ALLAHA DA MU DA MUDROSTI I SNAGE DA BUDE FAKTOR MIRA I STABILNOSTI OVIH PROSTORA I DA BUDE SAVJESTAN ČOBAN SVOGA STADA KOJEG ČUVA crvenilo t4431 t4431 t4431 t4431 t4431

Hvala ti prijatelju!  :drugarstvo:Da bude na korist i na spasenje ljudima koje vodi i koje bi mogao da vodi... :cheesy2:

Nego zaista, hajde da malo razgovaramo na temu istorijske tačnosti kuranskih iskaza o Isusu? Ja bih se usresredio na pitanje postojanja muslimanskih sledbenika Isusa, ako nemaš ništa protiv...

Brate može ali drugi puta jer kucam cjenovnik artikala za radnju a kod vas je veselje vjersko ne bih da raspravljamo na veselju nečijem.druuugi put bruder.

Prijatelju, je li gotov cenovnik? :)

Da nastavimo razgovor?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

jel zabranjeno i bleh uopste onda ili to za javna mjesta samo zabranjeno  da se pokazuje

Nema problema baviti se slikanjem/crtanjem i profesionalno, ali da to bude u okvirima mrtve prirode, nekog pejzaža i sl., svega što nema oči, tj. što se može smatrati likom, mada opet kažem, zavisi za koji stav se ko opredijeli.

Mada mislim da malo ko vodi računa o tome, i u islamskoj kulturi se mogu naći i statue poznatih vladara, pjesnika i sl...

to sada jasno fala brate,sta  se misli ili propisuje sada

direktno o fotografiranju ,jel svi imamo slike  od djetinjstva i tako te slike,jel to onda vjerovatno nije ni bilo kao sada da se imaju te slike , ma famili tako  slike ljudske,nikako upitat da bi me razumjeli

Подели на овим сајтовима

Kod nas muslimana u dogmama nema razilaženja, ali po nekim pitanjima koje imaju manje važno mjesto u islamu dozvoljen je razilazak, i vidjeli ste po opitanju slike da brat Oslonac i ja imamo drugačije stavove ali moj i njegov bratski odnos iako se nikada nismo ni vidjeli je neupitan.On je moj brat po vjeri i između nas je vjernički odnos ljubavi u ime Boga.Svako dobro.

Nećete vidjeti kao što nažalost neki od učesnika foruma blate i napadaju učene ljude vaša vjere to među nama nećete naći.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Pitanje: Da li je dozvoljeno :) u islamu?

Odgovor: Zahvala pripada Allahu, neka su salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.

Dvije su vrste slikanja: slikanje rukom i slikanje aparatom.

slikanje rukom je zabranjeno, pa čak i jedan od velikih grijeha, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem, prokleo onoga ko to čini. Nema razlike između okolnosti da slika bude zasjenjena ili bez zasjenjivanja, i to prema prihvatljivijem mišljenu zbog općenitosti hadisa.

Ukoliko slika prikazuje tijelo, ovakvo slikanje je zabranjeno. Ibnul-Arebi el-Maliki navodi konsenzus učenjaka o tome. (Fethul-Bari, 10/38) Ovdje se izuzimaju lutkice bez ocrtanih likova (očiju, nosa, usta i sl.) Od Aiše, radijallahu anhu, prenosi se da je rekla: ''Igrala sam se lutkicama kod Vjerovjesnika,  sallallahu alejhi we sellem., i imala prijateljice koje su se sa mnom igrale.'' (El-Buhari, 5779; Muslim, 344)

Druga vrsta: Da slika ne bude utjelovljena, već da bude utiskana na nečemu.

slikanje se u savremenom dobu obavlja na dva načina:

Prvo: slikanje koje nema prizor, oličenje i utjelovljenje, kao npr. video-zapis (digitalni aparati i kamere) bez izrade na papiru. Ovakvo slikanje se apsolutno ne može staviti pod propis zabrane. Zato su ovakvo slikanje dozvolili učenjaci koji zabranjuju slikanje fotoaparatom i izradu slika na papiru. Rekli su da nema smetnje za ovakve (digitalne) slike. Također je rečeno: Da li je dozvoljeno snimanje predavanja koja se obavljaju u džamijama, a mišljenje glasi: Takav postupak možda može unijeti pometnju među klanjače i možda sam prizor ne bude odgovarajući i sl., ali za to nema smetnje. (Eš-Šerhul-mumti'a, 2/197-199; Ibn Usejmin)

Ustvari, ovakve slike prikazane na ekranima su sa šerijatskog aspekta nestvarne. (Ahkamut-tasvir, Ahmed ibn Alijj, 65-67)

Drugo: slikanje sa izradom slika na papirima. Pitanje slikanja aparatima je predmet razilaženja učenjaka u zadnjim generacijama, neki ga dozvoljavaju, a neki zabranjuju. Sigurnije je sustegnuti se od takvog slikanja, jer u najmanju ruku spada u sumnjive stvari, a ko ih se bude čuvao, očuvat će svoju vjeru i čast. Međutim, ukoliko bi postojala potreba za slikanjem, kao što je lična karta i sl., onda nema smetnje, jer potreba odbacuje sumnju, a šteta se nije ostvarila primjenom ove sumnjive stvari, tako da potreba odbacuje svaki vid štete

Međutim, treba sagledati i sljedeće: Kada čovjek želi da slika na dozvoljen način, treba imati u vidu pravila i cilj. Ukoliko bude slikao nešto što je zabranjeno, onda je i takvo slikanje zabranjeno. Ukoliko ima za cilj slikati nešto što je obavezno, onda je i takvo slikanje obavezno. Nekada je slikanje obavezno, a posebno je to vezano za video-zapise. Kada bismo vidjeli čovjeka kako radi neki zločin vezano za kršenje prava ljudi, kao npr. da ukrade ili ubije i sl., i ne bismo mogli drugačije dokazati taj zločin osim slikanjem, slikanje tada postaje obavezno, zato što sredstva poprimaju propise ciljeva. Ukoliko bismo uslikali određenu osobu kako bismo ukazali na njen identitet bojeći se da neko drugi ne bude optužen za taj zločin, također, za to ne bi bilo smetnje, pa čak se to i traži. Ukoliko bismo nešto uslikali radi igre, zabave i naslade, onda je to haram bez imalo sumnje. (Eš-Šerhul-mumti'a, 2/197-199)

Propisi o zadržavanju slika:

1. Da bude okačena tako da joj se pridaje respekt i veliča se, kao što su slike kraljeva, velikana, ministara, naučnika i sl., ovo je zabranjeno jer predstavlja jednu vrstu pretjerivanja prema stvorenjima.

2. Da bude okačena radi prisjećanja, kao kada se okače slike prijatelja, rodbine i sl. Ovo je, također, zabranjeno zbog hadisa koji se navodi u Sahihul-Buhariju, a prenosi ga Ebu Talha koji kaže da je Vjerovjesnik,  sallallahu alejhi we sellem, rekao: ''Meleki ne ulaze u kuću u kojoj ima pas ili slika.'' (Muslim, 3104)

3. Da slika bude omražena (ne pridaje joj se pažnja), kao što su slike na tepisima i jastucima. Imam En-Nevevi od velike većine učenjaka iz reda ashaba i tabiina prenosi njihovu dozvoljenost.

4. Da slike budu toliko proširene i u upotrebi da je iskušanost njima postala generalnom i teško ih je ukloniti, kao što su slike na novcu i dr., čime je danas iskušan islamski ummet. Očituje se da nema smetnje za ovo, ukoliko se ovakve slike nađu u rukama bez posebne namjere i cilja. Allah najbolje zna.

Odgovara: Emir Demir, prof.

Napomena: Sve fetve su preuzete sa povjerljivih Daw'etskih internet stranica. Nijedna od ovih fetvi sa ili bez potpisa nije napisana od mene. To je inače stav ehli-sunnetskih  učenjaka a sve u duhu Kur`ana i Sunneta.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

slikanje slikanje slikanje :) slikanje slikanje slikanje slikanjeNEGO JA VAMA ČESTITAM USTOLIČENJE VAŠEG VRHOVNOG POGLAVARA VAŠE SPC, MOLEĆI ALLAHA DA MU DA MUDROSTI I SNAGE DA BUDE FAKTOR MIRA I STABILNOSTI OVIH PROSTORA I DA BUDE SAVJESTAN ČOBAN SVOGA STADA KOJEG ČUVA slikanje slikanje slikanje slikanje slikanje slikanje

Hvala ti prijatelju!  :drugarstvo:Da bude na korist i na spasenje ljudima koje vodi i koje bi mogao da vodi... slikanje

Nego zaista, hajde da malo razgovaramo na temu istorijske tačnosti kuranskih iskaza o Isusu? Ja bih se usresredio na pitanje postojanja muslimanskih sledbenika Isusa, ako nemaš ništa protiv...

Brate može ali drugi puta jer kucam cjenovnik artikala za radnju a kod vas je veselje vjersko ne bih da raspravljamo na veselju nečijem.druuugi put bruder.

Prijatelju, je li gotov cenovnik? :)

Da nastavimo razgovor?

Hajde brate, mada ako mi budeš neugodan sugovornik imam ja još kucati cjena!!! dada
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...