Eniz Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Uredu je ja nisam obračao pažnju na to ja se vračam na međureligijski dijalog! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Не знам зашто ми ниси одговорио на једноставно питање - има или нема? Али у реду, можемо да пређемо на "затворену седницу" да не узнемиравамо јавност... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Не знам зашто ми ниси одговорио на једноставно питање - има или нема? Али у реду, можемо да пређемо на "затворену седницу" да не узнемиравамо јавност... Ja cu da budem fotoreporter... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Selam alejkum,brate, i mir Božiji s vama! Čitajući prethodne postove od strane hrišćana,zamislih se i uvidjeh da stvarno imaju velike predrasude ka islamu. A zašto? Zato što je mentalni sklop čovjeka takav da ima averziju prema svemu drugačijem i onom što se kosi sa njegovom vertikalom spoznaje,a onaj ko ima svoju konstrukciju svijeta izgrađenu još od malih nogu,normalno da samo letimično klizne preko teksta onog drugog prema kome ima predrasude. Čitajući postove koji su puni nekog osjećaja ne razumijevanja prema islamu,ne mogu a da ne steknem dojam da se smatra kako je najbolje da muslimani dignu ruke i da ih pokori onaj ko misli da to treba tako da bude.(trenutno zbog nafte a ne zbog vjere,to je na kraju) Vi islam razumijete samo kroz ovu trenutnu situaciju kad islamske zemlje doživljavaju teror i nasilje od onih koji to isto rade najsavremenijom tehnologijom, i iz udobnih kokpita ubijaju djecu,žene i civile,a njihovu očajnu akciju kada su pritisnuti do zida nazivaju terorizam. Ovdje se valjda vidi ko su tlačitelji a ko potlačeni. Boje se širenja vjere mačem, a otmjeno i džojsticima šire demokratiju (čitaj kršćanstvo) mačem. Percepcija islama onih koji ga ne vole nije dobra,a evo i zašto... lično,veoma dobro znam šta je džihad a to je ulaganje svake vrste truda na Allahovom putu,pa dakle ,između ostalog i onda, kada su ugroženi imeci,čast,život i egzistencija od bilo kog neprijatelja.Ali ,džihad nije napad , nasilje i osvajanje. I,to je pravo svakog čovjeka a ne samo muslimana. Ulaganje truda na Allahovom putu je i dijalog i kompromis sa drugima i drugačijima. Ljudi,ova vjera uči da u vjeru nema prisile,pa prema tome nema ni nasilja prema onima koji je ne prihvataju. Činjenica je da će islam doći i u najudaljeniji kutak na ovoj planeti i svakome će biti dostupan,pa prema tome imaće priliku da ga proučava svako. Islam je lijep i čist od svake smutnje i nereda kad se na pravilan način praktikuje. A skupine u islamu postoje kao i u hrišćanstvu. Prema tome, ako neko nije na pravom Putu on nije od onih koji su pravi predstavnici islama i od njega se ne uzima ništa i ne veže sa islamom. Učenjaci islama donose sud o onima koji vrše skretanja i koji su u zabludi, a put istinskog vjernika muslimana je Kur`an i sunnet. Jedna od ljepota islama je i ta da između vjernika i Boga nema posrednika. Pa tu je i ritualno čišćenje vodom dijelova tijela pred obavljanje molitve, koje ima svoju praktičnu a i duhovnu vrijednost.(čistimo se od grijeha i pred Boga izlazimo čisti). Ne klanjamo se kipovima nego direktno Gospodaru ,Stvoritelju svih svjetova. Naš moto i zadatak od Boga je da činimo dobro,a odvraćamo od zla. Jedina smo zajednica koja se pet puta obavezno moli Bogu i veličamo Ga i slavimo svakog momenta,jer kretanjem Zemlje oko svoje ose uvijek nekome nastupa vrijeme za obavljanje molitve.Tako da nema momenta kada se ne veliča Gospodar, Stvoritelj svih svjetova. Ukazano nam je od strane Uzvišenog Boga da nam je sotona otvoreni neprijatelj i konstruktor svih zala,a od sotone se utičemo našem Stvoritelju da nas zaštiti. Ne pravimo kult ličnosti i svi su ljudi isti bez obzira na rasu i boju kože. Ovo gore nabrojano su prevashodni ciljevi koje ispunjavamo,a krajnji cilj je steći Božije zadovoljstvo da ne bismo bili od onih koji su propali... Ovako nešto pričajte o islamu,a kasnije ćemo pričati o onom što mislite da je islam a nije. Mir Božiji s vama... "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Мир и теби, Мене не интересује тренутна ситуација, него само вечна истина од Бога. То што се неки тренутно туку није битно за наш разговор. Можемо само да анализирамо кроз призму онога што вера учи, ако има неке везе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Za braću muslimane :smiley: : mjesec i zvijezda u sarajevu "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Za braću muslimane :smiley: : mjesec i zvijezda u sarajevu Ovo mi ne smatramo čudom.Ovo je obična pojava.Pogotovo što polumjesec i zvijezda nije islamska nego turska zastava! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Za braću muslimane :smiley: : mjesec i zvijezda u sarajevu Ovo mi ne smatramo čudom.Ovo je obična pojava.Pogotovo što polumjesec i zvijezda nije islamska nego turska zastava! stadaradim "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Момче, кад си већ ту, какво мишљење имаш о Албанцима као муслиманима? Allah zna što je u njihovom srcu ali nisam veće nacionaliste od njih video! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 treba mi da oslobodimo ovu svetinju sto je vekovima drze zlotvori Ove minarete minirati,staviti krst a visinu i osvestati pa redovno liturgija :cheesy2: 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 treba mi da oslobodimo ovu svetinju sto je vekovima drze zlotvori Ove minarete minirati,staviti krst a visinu i osvestati pa redovno liturgija 0442_feel 0442_feel 0409_feel Treba doći do ovog... "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Ето, Бог одлучи да буде ни по бабу ни по стричевима. Ова грађевина је сада музеј. Можда јединствен пример где су се среле две вере. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nakon bratske sugestije, zbog odlaska člana foruma Ako-Neka, i moga konfrotiranja sa tom osobom , uvidio sam jednu stvar zbog koje žalim ,a to je neshvatanje da ta osoba je na taj način pokušavala ljubomorno da čuva svoju vjeru, kao što to radi i svaki drugi pripadnik bilo koje vjere.Mislim da sam pogriješio u konfrotiranju sa tom osobom i javno se izvinjavam svakom članu krščaninu ovog foruma. Iskreno žalim zbog odlaska tog člana i ako neko ima email te osobe volio bih da joj se lično izvinem.Gubitak svakog člana ovog foruma je prije svega moj lični gubitak, a zatim gubitak i za ovu opciju dijaloga koja ide kako ide.Ljudi smo i griješimo.Svi mi nastojimo da svako od nas brani stav svoje vjere, ja svaki brat krščanin i to je normalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Ето, Бог одлучи да буде ни по бабу ни по стричевима. Ова грађевина је сада музеј. Можда јединствен пример где су се среле две вере. Hmmm, izvini sto ovako upadam, ali ova gradjevina je ukradena od njenih pravih vlasnika... s Bozijim dopustenjem svakako, ali ipak ukradena... Po logici koju si gore izneo mozemo mi da zaposednemo neku dzamiju/katedralu/vatever, ofarbamo je i prekrojmo, napravimo muzej, i kazemo "eto, ni po babu ni po stricevima..." Ponekad se stvarno zacudim ponekom postu na ovom forumu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Ето, Бог одлучи да буде ни по бабу ни по стричевима. Ова грађевина је сада музеј. Можда јединствен пример где су се среле две вере. Hmmm, izvini sto ovako upadam, ali ova gradjevina je ukradena od njenih pravih vlasnika... s Bozijim dopustenjem svakako, ali ipak ukradena... Po logici koju si gore izneo mozemo mi da zaposednemo neku dzamiju/katedralu/vatever, ofarbamo je i prekrojmo, napravimo muzej, i kazemo "eto, ni po babu ni po stricevima..." Ponekad se stvarno zacudim ponekom postu na ovom forumu... Извињавам се ако сам био недоречен. У горњем догађају видим допуштење Божије. Бог је допустио да црква Свете Софије буде украдена. Међутим, треба се запитати и зашто и имали кривице хришћана (тадашњих Византијаца) у томе. Када се све одузме и сабере - добијемо музеј, по Божијем допуштењу. :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука