Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Beograd -- Bajramska sofra organizovana je pred Bajrakli-džamijom u centru Beograda, gde su građani bili posluženi jagnjećim mesom i orijentalnim poslasticama.

Sofra je postavljena nakon centralne molitve, "Džuma-namaza", koja se služi petkom.

Nakom molitve na kojoj se okupilo stotinak građana, humanitarno društvo Islamske zajednice Srbije "Merhamet" omogućilo je posluženje jagnjećim mesom, pirinčem, baklavama i tulumbama.

Glavni beogradski imam Muhamed Jusufspahić blagoslovio je okupljene i poručio da je današnje okupljanje "prilika da srca okupljenih putuju jedni ka drugima".

"I Božiji poslanici Muhamed, Isus, Mojsije, Avram, kao i oni pre njih su govorili 'oko svojih trpeza se sakupljajte, ime Božije spomenite i jedite, biće vam blagoslovljeno'", rekao je Jusufspahić.

Muftija je naveo da je Islamska zajednica i prethodnih godina obeležavala taj praznik, ali je hladno vreme uslovilo proslavu u zatvorenom prostoru.

"Sada nam Bajrami idu u toplija vremena, i nadam se da će oni biti praćeni i otopljavanjem međuljudskih odnosa", rekao je Jusufspahić.

Bajram mubarek se slavi kao četvrti dan Kurban bajrama, koji propisuje da oni koji imaju žrtvuju to što imaju i podele najbližima. Prema tradiciji, muslimani na taj dan kolju ovcu i meso dele prvo jevrejinu, pa hrišćaninu i na kraju predstavniku svoje vere.

Direktor Merhameta Srbije Mehmedalija Veli poručio da je današnja sofra prilika da podele praznik sa svojim komšijama i da se na taj način približe jedni drugima.

"Cilj humanitarnog društva je da podelimo ono što imamo i koliko smo u mogućnosti. Danas smo razdelili meso koje nam je preostalo i naša organizacija ima praksu da nerazdeljeno meso često deli i u humanitarne svrhe", naveo je Veli.

On je naveo da se Ramazanski i Kurban bajram organizovano proslavljaju već dve godine, s tim sto je ovogodišnja proslava prvi put održana ispred Bajrakli džamije.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Zivela teokratija. Prosto bih voleo da dovedem ultra-nacionalisticke hriscane, hriscanske fundamentaliste ili muslimanske fundamentaliste umesto sadasnje garniture vlasti pa da lepo bicujemo zene i kamenujemo homoseksualce zato sto su homoseksualci.

Hvala vam, sudanske vlasti.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Somalski islamisti zabranili rukovanje muškaraca i žena

MOGADIŠU - Islamski ekstremisti na jugu Somalije, koji kontrolišu delove te zemlje, zabranili su ženama i muškarcima koji nisu u nekoj vezi da se rukuju, razgovaraju i hodaju zajedno, rekli su danas lokalni stanovnici.

Постављена слика

Al Šabab

Oni koji prekrše pravilo mogu biti uhapšeni, išibani, pa čak i pogubljeni, prenosi agencija AP.

Pobunjenička organizacija Al Šabab je na teritorijama pod svojom kontrolom već zabranila ženama da rade u javnosti, čime su se mnoge majke našle pred užasavajućim izborom: da rizikuju pogubljenje samo zato što su prodavale čaj ili povrće na pijaci, ili da ostanu bezbedne kod kuće gledajući svoju decu kako gladuju.

"Odvratnog li pravila. Osećam se kao da sam uhapšen. Počeo sam da ignorišem pozdrave žena koje poznajem samo da bih izbegao kažnjavanje", rekao je jedan stanovnik grada Džougar na jugu Somalije.

Naređenje pobunjeničkih vlasti takođe se sprovodi u gradu Elaša.

"Naoružani ekstremisti ulaze u autobuse, tragajući za nepropisno obučenim ženama, ili za ženama koje putuju bez muške pratnje", rekla je jedna studentkinja u Elaši, koja kaže da je svojevremeno prebijena zato što je nosila somalsku narodnu nošnju umesto duge, bezlične odore koja je pobunjenicima po ukusu.

Organizacija Al Šabab, koja ima veze s Al Kaidom, kontroliše veći deo južne i centralne Somalije, i nastoji da zbaci slabašnu vladu, koja uživa podršku Ujedinjenih nacija.

Posle 20 godina građanskog rata, centralna vlada je preslaba, korumpirana i podeljena da bi suzbila ekstremiste. Vladu štiti oko 8.000 teško naoružanih vojnika iz zemalja Afričke unije, ali oni nisu u stanju da zaštite stanovništvo.

Veruje se da Al Šabab ne uživa podršku stanovništva zbog surovih kazni i oštrih ograničenja koja nameće, a i zato što često otima decu da bi od njih napravio svoje borce.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Rođena sam u vreme komunizma, u mješovitom društvu, u Sloveniji. Moji roditelji, pravoslavci, nisu me učili o pravoslavlju..neznaju ni oni sami puno o našoj religiji. I dandanas su za njih ljudi svi isti, djele jih na dobre i loše, nije jim bitno koje su vjere. Doživela sam mnogo loših stvari,a možda bi jih mogla zaobiči da sam otpočetka bila i živela na pravom putu. Zahvaljujem Bogu, što mi je otvorio oči, da vidim stvari koje se dešavaju, sa drugog ugla.

U suštini sam znala priču o Svetom pismu, jer se to učilo u školi. A ima crtanih, filmova,dokumentaraca o hriščanstvu na sve strane. Za mene su bili ljudi, koji su se upuštali duboko u vjeru, samo jadni psihopati. Pogotovo Jehove priče, koje su kao pomahnitali hodali od vrata do vrata, neke njihove novine uvaljivali i da nepričam dalje.. Religija me inače u životu nije zanimala, ali uvek sam verovala da postoji neka sila, nešto što je iznad nas.. Crkve nikad nisam priznavala kao neke bitne institucije.

Jednom sam se pitala: zašto se ljudi blesavi svađaju oko tih religija, kad je Bog samo jedan? Zašto se ne složimo u jednoj vjeri?

Iz znatiželje sam zavirila u Kuran..i zaprepastila sam se. Kuranski Bog naređuje vjernicima da sjeku ljudima unakrst ruke i noge i slične grozote.. Pitala sam se: kako se može knjiga sa takvim naređenjima zvati Božija knjiga?Zar bi Bog kao stvorilac čoveka naređivao da se čoveku takve grozote rade?Šta li znači to?

Uključila sam se u forum Islam Bosna (moje ime je Darija i odstranili su me iz tog foruma,ali još stoje neke moje izjave tamo), da saznam šta je u islamu to tako dobro, tražila sam objašnjenja..

Objašnjenje sam i našla-naravno nisu mi ga oni dali, nego sam iz mnogih njihovih odgovora povezala o čemu se radi..

Muhamed je bio mnogo mlađi od svoje žene Hatiđe-ona je vodila kolo. U hadisima je zapisano kakav je bio prvi Muhamedov susret sa tako zvanim bogom..sav zaprepašten  je dotrčao do Hatiđe i vikao:Pokrijte me, pokrijte me!.Hatiđi je vikao, da ga je u pečini usred pustinje napao zli duh ili da mu se pričinjavalo. Samo te dvije opcije. A bio je sav u strahu, strahu do kostiju.. Starija i mudra žena Hatiđa-ona mu je "objasnila" da se on ustvari sreo sa bogom.. Opet je žena napravila greh, nagovorila Adama da pojede jabuku.. jer je po mom mišljenju videla u tome korist,vladanje.. Nastavak? Nastavak su Kuranski stihovi iz pečine usred pustinje.. I što je najžalostnije da ljudi iskreni, odani Bogu, verujuči, klanjaju se kao što oni misle bogu,i čitaju te stihove... vrše ritual.. To je ponavljam-moje mišljenje, moje viđenje, nedaj Bože da bi nekoga da vređam, ružim. To je moj doživljaj i samo mi potreba da to kažem, da to podjelim sa drugima.

Mene je uvek nešto vuklo islamu, ja sam okružena muslimanima, ja sam živela sa muslimanom 5 godina. Ja muslimane ne mrzim. Ali isto tako znam šta je islam. I duša me moja boli zbog toga. Došlo je takvo vrijeme, a doči če još gora vremena, ako se ne popravimo. Mi, pravoslavci. Došlo je vreme da sam ja mogla u Sloveniji samo od muslimana da naučim kako treba voleti i poštovati Boga, kako treba cjeniti i voleti svoje, kako treba biti čovek. Došlo je vreme da su muslimani nama živa škola-ko može i hoče da uči od njih, a da mi gledamo kako se oni klanjaju i kome.. A onaj koji je pravi hriščanin, koji voli Boga svim srcem svojim, svim umom svojim i svom snagom svojom, a bližnjega svoga kao samog sebe, taj voli i neprijatelja svoga kao prijatelja, kao bližnjeg svog, kao samog sebe, i samo takav može da razume kolika je to bol za sve nas. A mi samo možemo da se molimo za njih, jer je Bog jedini spasitelj u toj i u svakoj priči. Đaba pričati o tome, đaba proučavati i gubiti vreme za nečistotu. Nek vam je moja životna priča samo na znanje, da je samo molitva pravog hriščanina jedino i najjače oružje protiv zloga.

Подели на овим сајтовима

dobro nam došla i veliko ti hvala za ovako poučan post... slžem se u potpunosti... i zaista,često zbog ljudi druge veroispovesti možemo da se zastidimo svojih postupaka... prstgore

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Rođena sam u vreme komunizma, u mješovitom društvu, u Sloveniji. Moji roditelji, pravoslavci, nisu me učili o pravoslavlju..neznaju ni oni sami puno o našoj religiji. I dandanas su za njih ljudi svi isti, djele jih na dobre i loše, nije jim bitno koje su vjere. Doživela sam mnogo loših stvari,a možda bi jih mogla zaobiči da sam otpočetka bila i živela na pravom putu. Zahvaljujem Bogu, što mi je otvorio oči, da vidim stvari koje se dešavaju, sa drugog ugla.

U suštini sam znala priču o Svetom pismu, jer se to učilo u školi. A ima crtanih, filmova,dokumentaraca o hriščanstvu na sve strane. Za mene su bili ljudi, koji su se upuštali duboko u vjeru, samo jadni psihopati. Pogotovo Jehove priče, koje su kao pomahnitali hodali od vrata do vrata, neke njihove novine uvaljivali i da nepričam dalje.. Religija me inače u životu nije zanimala, ali uvek sam verovala da postoji neka sila, nešto što je iznad nas.. Crkve nikad nisam priznavala kao neke bitne institucije.

Jednom sam se pitala: zašto se ljudi blesavi svađaju oko tih religija, kad je Bog samo jedan? Zašto se ne složimo u jednoj vjeri?

Iz znatiželje sam zavirila u Kuran..i zaprepastila sam se. Kuranski Bog naređuje vjernicima da sjeku ljudima unakrst ruke i noge i slične grozote.. Pitala sam se: kako se može knjiga sa takvim naređenjima zvati Božija knjiga?Zar bi Bog kao stvorilac čoveka naređivao da se čoveku takve grozote rade?Šta li znači to?

Uključila sam se u forum Islam Bosna (moje ime je Darija i odstranili su me iz tog foruma,ali još stoje neke moje izjave tamo), da saznam šta je u islamu to tako dobro, tražila sam objašnjenja..

Objašnjenje sam i našla-naravno nisu mi ga oni dali, nego sam iz mnogih njihovih odgovora povezala o čemu se radi..

Muhamed je bio mnogo mlađi od svoje žene Hatiđe-ona je vodila kolo. U hadisima je zapisano kakav je bio prvi Muhamedov susret sa tako zvanim bogom..sav zaprepašten  je dotrčao do Hatiđe i vikao:Pokrijte me, pokrijte me!.Hatiđi je vikao, da ga je u pečini usred pustinje napao zli duh ili da mu se pričinjavalo. Samo te dvije opcije. A bio je sav u strahu, strahu do kostiju.. Starija i mudra žena Hatiđa-ona mu je "objasnila" da se on ustvari sreo sa bogom.. Opet je žena napravila greh, nagovorila Adama da pojede jabuku.. jer je po mom mišljenju videla u tome korist,vladanje.. Nastavak? Nastavak su Kuranski stihovi iz pečine usred pustinje.. I što je najžalostnije da ljudi iskreni, odani Bogu, verujuči, klanjaju se kao što oni misle bogu,i čitaju te stihove... vrše ritual.. To je ponavljam-moje mišljenje, moje viđenje, nedaj Bože da bi nekoga da vređam, ružim. To je moj doživljaj i samo mi potreba da to kažem, da to podjelim sa drugima.

Mene je uvek nešto vuklo islamu, ja sam okružena muslimanima, ja sam živela sa muslimanom 5 godina. Ja muslimane ne mrzim. Ali isto tako znam šta je islam. I duša me moja boli zbog toga. Došlo je takvo vrijeme, a doči če još gora vremena, ako se ne popravimo. Mi, pravoslavci. Došlo je vreme da sam ja mogla u Sloveniji samo od muslimana da naučim kako treba voleti i poštovati Boga, kako treba cjeniti i voleti svoje, kako treba biti čovek. Došlo je vreme da su muslimani nama živa škola-ko može i hoče da uči od njih, a da mi gledamo kako se oni klanjaju i kome.. A onaj koji je pravi hriščanin, koji voli Boga svim srcem svojim, svim umom svojim i svom snagom svojom, a bližnjega svoga kao samog sebe, taj voli i neprijatelja svoga kao prijatelja, kao bližnjeg svog, kao samog sebe, i samo takav može da razume kolika je to bol za sve nas. A mi samo možemo da se molimo za njih, jer je Bog jedini spasitelj u toj i u svakoj priči. Đaba pričati o tome, đaba proučavati i gubiti vreme za nečistotu. Nek vam je moja životna priča samo na znanje, da je samo molitva pravog hriščanina jedino i najjače oružje protiv zloga.

Драга  Дадо, пуно си и искрено рекла, драго ми је што је то овде на нашем форуму. Са неким стварима се и не бих сложила, али то је ствар живог разговора, тешко је на форуму све правилно изрећи, али се

сви и трудимо колико можемо.

Али свака ти част на искрености и широкогрудости, а и драго ми је што је твоје срце дотакла православна хришћанска благодат.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

`A’ishah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The people who will be most severely punished on the Day of Resurrection will be those who aspire to create like Allah.” [sahîh al-Bukhârî (5954) and Sahîh Muslim (2107)]

Ibn ``Abbâs relates that the Prophet (peace be upon him) said: “Every image maker is in the Fire. For each image he made, a being will be fashioned to torment him in Hell.” [sahîh al-Bukhârî (2225) and Sahîh Muslim (2110) – The wording accords with al-Bukhârî]

Abû Talhah relates that the Prophet (peace be upon him) said: “The angels do not enter a house wherein there is a dog or images representing (people or animals).” [sahîh al-Bukhârî (3225) and Sahîh Muslim (2106)]

Oni koji drže do toga da je greengrin zabranjeno, pozivaju se na te navedene hadise, međutim to je ono najkozervativnije mišljenje, pored toga postoje još dva, da je dozvoljeno, te da je nešta između ta dva stava, zavisno od potrebe i sl..

Oni koji drže do stava da je dozvoljeno, smatraju da je zabrana ukinuta nakon što su ljudi poslije mnogoboštva, odstupili od obožavanja kipova i slika i sl...

Овај први наведени хадис,мислим да се не односи искључиво на идолопоклонство,које је и у хришћанству забрањено "Не прави себи идола нити каква лика;немој им се клањати нити им служити",већ и на људске покушаје "изигравања Бога",путем научних постигнућа.Ово се пре свега односи на савремени генетски инжењеринг,којим човек покушава да преузме улогу Створитеља.Ту су и покушаји стварања вештачке интелигенције (информатика,роботика)...

Подели на овим сајтовима

b5n63paQ4X8

Najbolji prikaz odnosa Zapad - Islam

Sa tim da ,mislim da su za 11.9 i mnoge druge teroristicke radnje odgovorne raznorazne obavestajne sluzbe...
Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=3eBzEMGraN0

kao da je mene pitao :) klapklap

jel to Hrista radi?? jel to Pravoslavni Hriscanin??

Ne lupetaj.I ustalom kakava je ovo tema??Kakav islam

Lepo kaze Hristos ko nije sa mnom -protiv mene je.Uostalom ta islamska prasad uvek gone Hriscane....I sta misli protiv joga ce da vode Dzihad joooj

I dobro ti je rekao brat Nikola, ne mozes biti bosanka, vec Iskljucivo Srpkinja, s' obzirom da su i hrvati i muslimani na toj teritoriji Srpskog porekla, sto nam najbolje svedoci i potvrdjuje Kusta.

zaista o Taviti sam imao pogresno misljenje , ali sad vidim da poznaje svoju religiju , sto ne bih mogao reciz a ostatak ljudi na ovom forumu , konstantin je previse zapao u mrznju , da se ne sjeca rijeci koje je Isus govorio za medjusobno postovanje ljudi i da nema ubijanja . zao mi je sto vrijedja javno Islam i nas muslimane , a Admin sve mirno posmatra i ne daje ban , izgleda da su na ovom forumu samo muslimani osudjeni na banovanje . ali nema veze . to da Bosna ne postoji , to si se malo zeznuo , vi ste htjeli da uklonite muslimane i bosnu iz istorije ali vam to nije poslo za rukom . mislim na takve kao sto si ti konstantine , a ova izjava da musliman nisi ako si srbin , nije tacna , jer Islam nije nastao u srbiji niti u bosni , a druga stvar je sto ti srbin podrzaumjevas , da vjeruje u Hrista i da prati srpske obicaje , Srbi nisu sveti narod , Srbi nisu nebeski narod kako mnogi slusaju legende , zalosno je to , svi smo na zemlji jednaki . a mnogi sanjaju i o Velikoj Srbiji , mnogi sanjaju o tome , mnogi sanjaju da ce Islam nestati , ja ti kazem dok ima jednog vjernika u Islamu , Islam ne moze nestati. toliko o ovome , i podsjecanjem kakvi ste pojedini , vi meni ne morate sad poceti pricu o tome kakvi su nasi i sl , jer ja sve znam , niko u ratu nije bio "cvijet" , ali to da ste okupirali muslimanske porodice i ubijali to je istina , znam ljude koji su to prezivjeli , znam price. ali opet napali ste ljude bez oruzja , mudzahedini , pominjem ih jer znam da bi usljedilo pitanje , pa da odmah odgovorim , su morali da dodju da brane Bosnu , ALija ih je zvao , Alija mozda jeste bio isti kao i ostai zlocinci , mozda je i odveo Bosnu u rat , ali samo izjavom da hoce da odvoji BiH i da "muslimanski narod nece nestati" ali je isto tako i spasio Bosnu . Mudzahedini mozda jesu ubijali i mucili vasu vojsku , ali isto tako ste vi radili , zato kad pogledam statistiku 1:1 , osim to sto su se oni branili da ne budu svi pobijeni . toliko o ovome.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tavita oprosti ako sam te uvrijedio , i neka mi Bog oprosti ako sam ikoga uvrijedio bez razloga. Neka je mir na vas.

RABBENA EFRIG ‘ALEJNA SABREN WE SEBBIT AQDAMENA WENSURNA ‘ALEL-QAWMIL-KAFIRIN - "Gospodaru naš, nadahni nas izdrljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda nevjerničkog"

Подели на овим сајтовима

znate li kada ce ovo biti moguce kod nas ??????????????- Ezan u crkvi-www.islam-iman.com (HD)   - NIKADA , jer mi smo narod takav , da niko ne shvata svoju vjeru . neka nas Allah uputi na rpavi put i podari nam na ovom svijetu sve blagodati a na buducem lijep dzennet . Amin Ya-Rrabi

opsi:

Nesvakidašnji prizor, učenje ezana u crkvi. Ovo se desilo u Južnoj Kaliforniji. Naime raide se o tome da je bio međuvjerski program, kao što možete ovdje i vidjeti sa desne strane mu'ezina je rabin (jevrejski sveštenik) a sa njegove lijeve strane je kršćanski sveštenik. Učenje ezana u crkvi je bio jedan od sastavnih dijelova uvodne ceremonije, čime se pokazala mogućnost međuvjerske tolerancije. Primjer iz kojeg svi trebamo izvući pouku, kako muslimani i nemuslimani mogu živjeti u miru, bez ratova i bez borbi..Neka mir vlada svijetom..AMIN

RABBENA EFRIG ‘ALEJNA SABREN WE SEBBIT AQDAMENA WENSURNA ‘ALEL-QAWMIL-KAFIRIN - "Gospodaru naš, nadahni nas izdrljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda nevjerničkog"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...