Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Па зар неће Исус да дође...

Матеј 24,

27. Јер као што муња излази од истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега.

Зар не би по томе препознали долазак Христа?

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Па зар неће Исус да дође...

Матеј 24,

27. Јер као што муња излази од истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега.

Зар не би по томе препознали долазак Христа?

Управо тако. Није толико важно шта ће се дешавати након што дође, колико да нико неће моћи да порекне да је управо Он тај који је дошао. Ту ће вера (и невера) бити замењене знањем и одсуством сваке дилеме.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Да ли ће Иса укинути џизју и шта то практично значи за немуслимане који буду живели у то време?

da.tacno je...ukinuce dziziju jer ce tada,po islamskom verovanju svi na svetu primiti islam,i nece imati ko ni da je placa...ili ce to u tvojoj verziji biti odprilike:pa,da,eto vidite...pobice sve nemuslimane,kao sto im je i cilj...ispravi me ako gresim.

Ево нећу да износим уопште "своју верзију" да не погрешим нешто. Шта ће онда бити са немуслиманима који неће да прихвате Ислам? Или ће апсолутно сви добровољно прихватити Ислам?

nece biti ni jednog coveka koji nece primiti islam.jer ce tada Isaa doreci sto nije rekao za ovozemaljskog zivota,i poreci sinstvo...moram te razocarati,ali nije predvidjeno krvoprolice....a,kamo li primoravanje u veru,jer je to u principu bezvredan metod...

Ниси ме разочарао, напротив. winter

Нажалост, немају сви таква тумачења.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да ли ће Иса укинути џизју и шта то практично значи за немуслимане који буду живели у то време?

da.tacno je...ukinuce dziziju jer ce tada,po islamskom verovanju svi na svetu primiti islam,i nece imati ko ni da je placa...ili ce to u tvojoj verziji biti odprilike:pa,da,eto vidite...pobice sve nemuslimane,kao sto im je i cilj...ispravi me ako gresim.

Ево нећу да износим уопште "своју верзију" да не погрешим нешто. Шта ће онда бити са немуслиманима који неће да прихвате Ислам? Или ће апсолутно сви добровољно прихватити Ислам?

nece biti ni jednog coveka koji nece primiti islam.jer ce tada Isaa doreci sto nije rekao za ovozemaljskog zivota,i poreci sinstvo...moram te razocarati,ali nije predvidjeno krvoprolice....a,kamo li primoravanje u veru,jer je to u principu bezvredan metod...

Ниси ме разочарао, напротив. winter

Нажалост, немају сви таква тумачења.

da..
Подели на овим сајтовима

Allahu je dovoljno da kaze "Budi"....sto se tice raspeca,Allah nije dozvolio stradanje Isaa a.s.,vec ga je uzneo ka sebi gde ce cekati dan odredjeni kada ce se vratiti,ne da bi sudio,vec da bi poveo verujuce u borbu protiv Dedzala,Antihrista.nakon ispunjenja zadatka,umrece i bice sahranjen pored Muhameda.i tako ce cekati Sudnji dan...

Дакле ипак не верујете да ће Христос судити свим људима? По исламској есхатологији, историја света се не завршава са Исом, јел тако?

po islamskom ucenju Bog ce suditi svima

Мало поједностављено тумачење. Тачно, муслимани верују да се живот након Христовог доласка наставља до последње битке верника и неверника, а да ће Иса по доласку само саопштити истину о свом "посланству." Али, за нас је овде значајнији начин другог доласка - управо као и код православних, у исламу се очекује долазак Христа на исти начин: с неба и у пратњи ангела (мелека). По нашем схватању, сви који тада буду живели у том тренутку умиру и васкрсавају за општи суд - ислам, пак, прихвата хилијастичко тумачење. Не можемо се сложити превише око есхатологије, али је значајан начин другог доласка који нам је исти и који ће свакако за све који верују и који не верују бити ултимативни тренутак истине.

С те стране, небитно је чија је "верзија" post effectu тачна - шта год да се догоди неће више бити места за дилеме. Наравно, као православни хришћанин, убеђен сам да ће се другим Христовим доласком открити оно у шта ми верујемо као истину - муслимани ће наставити да верују да ће се остварити њихова "верзија." Овде је заправо важно да и једни и други знамо да неће бити дилеме ко је у праву када се други долазак коначно догоди. Признајем, када би Господ Исус Христос тада потврдио муслиманско схватање, не бих баш био пријатно изненађен. С друге стране, ни муслимани не би били превише пријатно изненађени да чују да је Алахово "ми" из Кур`ана заправо значило да су у питању Света Тројица, а не како они сада верују "појачано значење" тј. потреба Бога да самоме себи "персира." Али, поента есхатолошког тренутка је да свако од нас има довољно вере да прихвати Христа, без обзира колико му се истина у датом тренутку поклопи с веровањем и искуством.

У сваком случају, Бог свакако неће допустити да се човечанство саблазни некаквим лажним другим доласком Христа с неба и у пратњи ангела. Како год да се то догоди, нећемо имати ни трунке места за дилему да се управо то и догодило. Прави Други долазак је тако проречен (и код нас и код муслимана) да ту напросто неће бити места за било какву дилему.

Ја колико год се трудио не могу да нађем ни једну додирну тачку са хришћанским очекивањем доласка Христа и исламским дочекивањем Исе.

Речено је да ће Син Човечији дођи као муња која са истока иде ка западу, и још да ће доћи као лопов у ноћи. Дакле нема ниједног човека на земљи који ће моћи наслутити икакав знак непосредног Христовог доласка тако да се временски и просторно организује како би Га дочекао. Ни верни православни, ни ангели не знају час осим Оца. Дакле универзално ишчекивање Христа није могуће постићи. Ишчекивање је на индивидуалном нивоу сваког понаособ, тј онај ко живи побожно он већ ишчекује Христа у свом срцу, жудећи да се пресели што пре у Царство Божије.

Зато та верзија, како ће Махди окупити све муслимане на неком огромном простору у Сирији, где ће они сви саборно дочекати Христа је немогућа да буде имало истинита у односу на стварни Христов долазак. То би онда значило да је муслиманима дато веће знање и осећај за други Христов долазак него самим хришћанима што је немогуће. Могућ је сценарио, како ће појавити некакв Махди који ће све муслимане дозвати да се окупе у Сирији, али то ће бити онда велика обмана за њих, а неће имати никакве везе са Христовим доласком.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не верују сви муслимани подједнако у долазак Махдија. Колико знам код Шиита је то учење израженије, а код Сунита је у мањини. Нисам приметио да ли Мирсад и Ениз спадају у ту групу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да ли код муслимана постоји антихрист или неко сличан њему?

Да - Деџал. Њега би Иса требало да убије у великом рату између верника и неверника.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи ли то да и они мисле да ће најпре доћи антихрист?

Да, он ће бити "лажни месија" који ће преварити многе да крену за њим. Не знам како тачно тумаче Ениз и Мирсад, али то је неко најраширеније тумачење за које сам чуо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

pa,Isaa mora protiv nekoga da se bori...

Је л` то у смислу "духовне борбе" или дословног рата? Изнад си рекао да неће бити "крвопролића", што сам ја разумео да по теби није у питању "оружани сукоб".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да, он ће бити "лажни месија" који ће преварити многе да крену за њим. Не знам како тачно тумаче Ениз и Мирсад, али то је неко најраширеније тумачење за које сам чуо.

Тако значи.

pa,Isaa mora protiv nekoga da se bori...

За то би била довољна и симултана појава.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Признајем,

када би Господ Исус Христос тада потврдио муслиманско схватање,

не бих баш био пријатно изненађен.

И? Шта би онда учинио након изненађења?

Да, даа... И ово:

Како би знао да је то Исус Христос? По чему би Га препознао?

Зар не по овоме? - Какве су ти то ране на рукама, или би било - а где су ти ране на рукама...

Наравно, по свим знацима Христа укључујући и ране од распећа.
Али ти си рекао ,,када би Господ Исус Христос тада потврдио муслиманско схватање, не бих баш био пријатно изненађен."

To ,,потврдио муслиманско схватање" значило би да му не би видео ране на рукама,

нити би чуо од њега да је Бог - Отац тј. да је спасење у усиновљењу од Бога који од вечности живи као љубав, већ да је сам од вечности и да нема друга :/

И ти би био непријатмо изненађен,кажеш.  Што значи да би се тиме Христа Распетог  одрекао?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...