Sherlock H. Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti?Da postoji u Jevanđelju po Luki,prva glava:26. А у шести мјесец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет, 27. Дјевојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и дјевојци бјеше име Марија. 28. И ушавши к њој анђео рече: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом. благословена си ти међу женама! 29. А она видјевши га, уплаши се од ријечи његове и мишљаше: какав би ово био поздрав? 30. И рече јој анђео: Не бој се. Марија, јер си нашла благодат у Бога! 31. И ево зачећеш и родићеш сина, и надјенућеш му име Исус. 32. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог пријесто Давида оца његова; 33. И цароваће над домом Јаковљевим вавијек, и царству његову неће бити краја. 34. А Марија рече анђелу: Како ће то бити кад ја не знам за мужа? 35. И одговарајући анђео рече јој: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божији. 36. И ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести мјесец њој, коју зову нероткињом. 37. Јер у Бога је све могуће што каже. 38. А Марија рече: Ево слушкиње Господње - нека ми буде по ријечи твојој! И анђео отиде од ње. (Зач. 4). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Da li patrijarhov govor je po duhu svetom i da li papin govor je po duhu svetom? Зависи шта причају. smiley-dance007 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Da li je Sotona Božiji Sin?(bio) Сотона је био Божији анђео ( и он је створење). Побунио се против Бога. Pojasni:A dogodi se jednoga dana, te dođoše sinovi Božji i stupiše pred Gospoda. I Sotona se pojavi među njima. Шта овде није јасно? Jaoj,o tome sam se ja raspravljao skoro sa jednim na Krstarici koji je smatrao da to znači da je i satana Sin Božiji. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti? Описана је Божија намера али и Маријино чуђење (како да затрудни кад не зна за мужа?) и потом њен пристанак: Ево слушкиње господње! Нека ми буде по вољи Твојој! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 odoh počeo sam juće praviti kuću, preumoran sam!Svako dobro i mome bratu Mikaelu alahimanet! Срећно ти било. Теби и твојој породици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Da li je Sotona Božiji Sin?(bio) Сотона је био Божији анђео ( и он је створење). Побунио се против Бога. Pojasni:A dogodi se jednoga dana, te dođoše sinovi Božji i stupiše pred Gospoda. I Sotona se pojavi među njima."Синови Божији" у преносном смислу представљају "створења" Божија - као што се ми преносно зовемо "деца Божија"."И Логос (Син Божији) постаде тијело и настани се међу нама, и видјесмо славу његову, славу као Јединороднога од Оца, пун благодати и истине." (Јован 1.14) "Бога нико није видио никад: Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави. (Јован 1,18) Сви смо ми "синови Божији" (анђели и људи) у смислу љубавног стварања од стране Бога,али само је један "Јединородни",Који је по природи истински Син Божији и Бог! Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti?Имаш у Лукином Јеванђељу (прва глава) где се описује јављање анђела Пресветој Марији,али ако будеш прочитао видећеш не само да Богородици нигде ништа није речено ништа у "императивном контексту" већ и да је такође акценат на оним њеним речима:"нека ми буде по речи твојој" - значи,знак слободног пристанка. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti? Описана је Божија намера али и Маријино чуђење (како да затрудни кад не зна за мужа?) и потом њен пристанак: Ево слушкиње господње! Нека ми буде по вољи Твојој! aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti? Описана је Божија намера али и Маријино чуђење (како да затрудни кад не зна за мужа?) и потом њен пристанак: Ево слушкиње господње! Нека ми буде по вољи Твојој! aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu.Слободна воља увек игра кардиналну и коначну улогу у свему. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu. Било је слободне воље. Али, Бог је унапред знао шта ради и коме поверава мисију.Наравно да је Бог знао да ће Марија пристати, али то знање не укида њену слободну вољу. Па какав би то Бог био када би тако присиљавао човека: нема ту хоћеш-нећеш? Ја тако не доживљавам Бога нити Га као таквог познајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu. Било је слободне воље. Али, Бог је унапред знао шта ради и коме поверава мисију.Наравно да је Бог знао да ће Марија пристати, али то знање не укида њену слободну вољу. Па какав би то Бог био када би тако присиљавао човека: нема ту хоћеш-нећеш? Ја тако не доживљавам Бога нити Га као таквог познајем. Bog je isao na sigurno...(sala,naravno)...smiley-dance007...znaci,ipak je do tumacenja.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti? Описана је Божија намера али и Маријино чуђење (како да затрудни кад не зна за мужа?) и потом њен пристанак: Ево слушкиње господње! Нека ми буде по вољи Твојој! aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu.Слободна воља увек игра кардиналну и коначну улогу у свему.sutra si u Artu i kod mene na predavanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Нема нити може имати "истинског односа" без слободне воље,тј.слободног пристанка на нешто. Жели ли Бог натерати неког да га воли? Каква би то заједница била у којој би Бог,путем предестинације или искључиво Његовог утицаја и Његове воље без садејства другог,тј. човека,држао некога против његове воље и на силу са Њим? Може ли било кога неко,па макар то био и Бог,натерати на "љубав",натерати на нешто што тај не жели? Не може! Зар сатана и демони нису потврда слободне воље као апсолутног противљења Божијој вољи? Противљења до те мере да су спремни чак и заувек изгубити Царство Божије и ако треба и у ништавило отићи (само што им то неће бити омогућено јер је "жаока метафизичке смрти" уништена васкрсењем Христовим)? То је чак и нешто што ће представљати део мука које ће трпети,али покајање неће показати (значи и даље ће потврђивати своју слободну вољу као "не"). Значи,слободна воља се може манифестовати и као "да" и као "не".Шта су мученици него они који су своју слободну вољу и љубва према Богу манифестовали као непоколебиво "да" и то по цену,незамисливих тортура,черечења,мучења,кидања,сакаћења и убијања? У оба случаја је то слободна воља,а то што она друга,води у пакао,то је друга прича...у сваком случају и то је слободна воља. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Bog je pitao Mariju za dozvolu?Јел могла,као што свако људско биће може и то видимо итекако у историји ,да каже Богу "не"? Наравно да је могла,али није већ каже: "Ево слушкиње твоје,нека ми буде речи твојој".Значи,слободно пристаје на Божију вољу.da li u Jevandjelju postoji to mesto gde Bog pita Mariju za dozvolu,ili stoji da joj se obratio Gabrijel sa vescu o tome sta ce biti? Описана је Божија намера али и Маријино чуђење (како да затрудни кад не зна за мужа?) и потом њен пристанак: Ево слушкиње господње! Нека ми буде по вољи Твојој! aha...ali zar se nije slicno dogadjalo i sa svim ostalim poslanicima(ne tvrdim da je Marija poslanik,ali je imala ipak veliku ulogu)...od cudjenja-pa do izvrsenja zadatka....nije bilo "hoces li ili neces"...Bog je vec imao odredjenje.tako da tu slobodna volja malo igra ulogu.Слободна воља увек игра кардиналну и коначну улогу у свему.sutra si u Artu i kod mene na predavanju?Видећу,нисам сигуран...надам се да ћу имати времена и снаге јер сам скоро цео дан сутра на ногама и у послу. smiley-dance007 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Заиста ћу се потрудити да дођем,али не могу да обећам. Лаку ноћ свима...одох да "папам"! smiley-dance007 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Стари Завет није потпуно откривање Бога, зато је и уследио Нови. Међутим, и у Старом Завету постоје већ назанке откривања Бога као Тројице. Један од примера ти је чин самог стварања: Да начинимо човека, као што смо Ми... Са ким се то Бог саветује? Јевреји кажу са анђелима. Али, анђели су исто створења, они не суделују у Божијем акту стварања. Даље, прочитај причу о Аврамовом гостољубљу, када му се Бог јавио у виду три путника. У свом обраћању тој тројици путника Аврам на чудесан начин укршта једнину и множин: час име се обраћа као тројици, час као једном Господу. Затим, у Псалмима постоји и овакав стих: Рече Господ Господу мојему...итд."MI" se pominje i u Kuranu...da to nije mozda oznaka jacine,moci i superiornosti,a ne mnozine?setimo se nacina pisanja vlastodrzaca i krunisanih glava kada bi citali svoje dekrete... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука